![]() |
Przybywa oleju silnikowego CRF1000
Witajcie
Mam od kilku miesięcy CRF1000D i przybywa mi oleju silnikowego. Czym to może być spowodowane? W gaźnikowcu tak miałem i trzeba było wymienić zaworki iglicowe, wtedy było git, tutaj nie ma gaxników tylko wtryskiwacze. Motocykl z przebiegiem niecałe 50 tys km, rok 2018. |
A czy oliwa koloru na kawomleczny nie zmienia?
|
Albo czy śmierdzi paliwem?
|
koloru raczej nie zmienia, natomiast wydaje mi się, że właśnie śmierdzi paliwem. Chociaż spalanie jest prawidłowe 4,7-6,3 w zależności od stylu jazdy
|
TEORETYCZNIE - po wyłączeniu silnika może się ulewać z wtrysku/wtrysków gdyż listwa/regulator ciśnienia pozostają w 'napięciu' - jeśli nie trzyma, któryś wtryskiwacz może tak być. Po x uruchomieniach i zatrzymaniach pieca może faktycznie się nazbierać jakaś tam dawka - sprawdź lepiej czy aby na pewno sprawdzasz olej prawidłowo, powtarzalnie, itd.
Można to przetestować i zobaczyć czy mu się ulewa do jakiejś hermetycznej fiolki i tyle. Innego wyjścia nie ma i nie ma innej mozliwości na wytłumaczenie tego fenomenu - moim skromnym zdaniem. Same kłopoty z tymi nowymi Afrykami :D a to się udławi ropą a to do oleju sobie sika paliwem... ojezu :D |
Matjas , benzyna nie powinna odparować pod wpływem temperatury ? Wg. mnie powinna jeśli jeździmy dłuższy czas na pełnej temperaturze.
To raczej błąd pomiaru nagminnie przez szoferów robiony we firmie. |
Powinna a a skad wiesz co to za moto i kierownik? Może dużo krótkich jazd?
Nie wiem - mam słabe baterie w kryształowej kuli. |
Cytat:
|
Płynu chłodniczego nie ubywa?
|
przy krótkich przebiegach zdarza się ze paliwo dostaje się do oleju, jest to normalne, w sensie nieuniknione. Trzeba wymienić olej, bo taki rzadki źle smaruje.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
O, a ja w swojej przez 6 lat trzy razy sprawdziłem poziom ;)
|
Płynu chłodniczego nie ubywa, ostatnio jeżdżę po 70km dziennie, krócej nie bo nie chce mi się wtedy ubierać. Przedtem jeździłem po kilkaset km dziennie i tez odrobinkę przybywało, na pewno nic nie ubywało. Trzeba będzie sprawdzić wtryski. To chyba spory koszt. Zresztą w tym motocyklu wszystko jest bardzo drogie. Np komplet świec kosztuje 4x150zł. Akumulaator 600zł itp
|
Kiku jak to mawiał zawsze właściciel małej lokalnej hurtowni z częściami "Olek Motocykle"
"Jazda motocyklem nie jest obowiązkowa" Tanio już było. Co do przybywania oleju jak wali beną to wymień olej. Obstawiam paliwo.ALe jak faktycznie nie jeździsz krótkich tras to spróbuj może ograniczyć czas pracy motocykla "na ssaniu" tj odpal daj się rozporowadzić olejowi po silniku i wsiadaj i jedź delikatnie. Kilka historyjek słyszałem z podobnym skutkiem u ludzi który odpalają i wtedy idą się do domu ubierać:) |
AT ma sondę więc mimo zimnego silnika będzie mieć bardzo szybko optymalną mieszankę - grzanie na postoju nie powinno mieć znaczenia i jest bezcelowe - chyba, że jak jest -5C.
Jak się posłucha wydechu na zimno - dokładnie słychać kiedy motocykl przechodzi ze wzbogaconej mieszanki na zwykłą 'do jazdy'. Przysłuchajcie się. |
Matjasku to nie tylko to. Tam jest zawór w wydechu który po "dogrzaniu sprzęta" otwiera drugą częśc komina i wtedy pięknie basowo brzmi(moim zdaniem w tym motocyklu akcesoryjny tłumik jest zbędny bo ten brzmi świetnie). Jak crf jest zimna to tylko z jednej rurki w wydechu lecą spaliny.Ta przepustnica dodatkowa ma właśnie zapewnić większy opór spalinom i szybciej pomóc uzyskać tempperaturę pracy.
Jak crf jest zimna to tylko z jednej rurki w wydechu lecą spaliny. |
Nie wiem czy to ta sma architektura ECU ale w NC na pewno nie było drugiej rurki :) a było słychać wyraźnie kiedy ma już inna mieszankę po uruchomieniu na zimno lub po postoju. Mała crf takoż.
|
myślę, że Twoje pomiary poziomu są mało powtarzalne i tyle w temacie.
|
Cytat:
Jedyny plus benzyny w oleju ze wyczysci silnik z nagarow. Uszczelki moga ucierpiec, wiadomo. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:36. |