Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynno¶ci serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Wymiana p³ynu ch³odniczego w XRV 650. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=44659)

czolas2 26.07.2023 18:18

Wymiana p³ynu ch³odniczego w XRV 650.

Cze¶æ,
zdajê sobie sprawê, ¿e ten w±tek móg³ ju¿ pa¶æ, jednak wyszukiwarka na forum nic na ten temat nie znajduje.
Proszê o jakie¶ podpowiedzi. Moja xrv trzyma temp. normalnie. Jednak poniewa¿ robiê jej serwis, nie mogê pomin±æ tego uk³adu.
Zastanawia mnie zbiornik wyrównawczy poni¿ej ch³odnic.
Gdyby by³, powy¿ej jak w samochodach, to ok. Ale, ze jest ponizej prosze o instrukcje jak nape³niaæ uk³ad. Czy normalnie pod korek, rozgrzaæ, przegazowaæ, itp.
Jak uzyskaæ stan w zbiorniku przelewowym miedzy min a max???
Z góry dziêki za podpowiedzi wszystkim fachmanom.
Pozdro;)

czolas2 26.07.2023 21:01

Panowie ju¿ to chyba skuma³em. Po prostu w ch³odnicy jak siê p³yn przeleje, zlatuje do zbiornika. A, ¿e ten jest poni¿ej, a nie jak w autach, có¿. Czyli normalnie nape³nia siê pod korek. Pó¼niej ju¿ to by³o inaczej rozwi±zane z tego co widzia³em w xrv 750.
Tak¿e z góry przepraszam za zawracanie gitarrrry.
Pozdrawiam Wszystkich!!!

wierny 26.07.2023 21:33

Gdzie tam zawracanie gitary... :)
Fachmanom czasu na odpowied¼ nie da³e¶, to przynajmniej poka¿ swoj± Trójkê.:at:

matjas 27.07.2023 01:07

Najwazniejsze zyciowe pytania to te, na które jeste¶my w stanie sobie sami odpowiedzieæ ;)

Dzieju 27.07.2023 07:16

W ch³odnicê lejesz równo pod korek a do zbiorniczka powiedzmy w po³owie min-max.
Ten zbiorniczek nie bierze udzia³u w obiegu jest tylko magazynem p³ynu.
Jak zajdzie konieczno¶æ zaworki w korku wypuszcz± trochê p³ynu do zbiorniczka a jak bêdzie zapotrzebowanie w stronê ch³odnic to kolejny zaworek w korku spowoduje zassanie p³ynu ze zbiorniczka.
To tak prosto t³umacz±c.

szynszyll 28.07.2023 17:02

1. nie wykrecaj sruby z pompu bo mozesz ja urwac ( sprawdzone) zdejmuj najnizszy waz z pompy
2. rozbierz termostat - nie zniszcz obudowy bo latwo ja 'pêkn±æ'
3. sprawdz termostat
4. nowa uszczelka na termostat (!)
5. plukanka do chlodnic
6. zlac/przeplukac
7. pod korek chodnica, do polowy zbiornik
8. sprawdzic switch wiatraka i wskaznik temp
9. polecam - bardzo sie w warsztacie przydaje - widac np ladnie kiedy sie termostat otwiera i czy pali rowno na wszystkie gary itp. itd.

https://allegro.pl/oferta/pirometr-t...utm_content=ps

amen

p.s. mam korki do AT do rozdania jak ktos potrzebuje - lepsze i gorsze. free + chlodnice prawa klejona prosta free bez wiatraka.

majo 01.08.2023 22:02

Ja chêtny na korek sprawny na zapas. Pewnie siê przyda .

szynszyll 03.08.2023 06:29

Cytat:

Napisa³ majo (Post 825137)
Ja chêtny na korek sprawny na zapas. Pewnie siê przyda .

Priv wczoraj poszedl

Norton 07.08.2023 13:53

Drogi Szynszylu a ja by³bym chêtny na praw± ch³odnicê, gdy¿ moja ma fantazyjny bananowy kszta³t.

szynszyll 07.08.2023 15:09

Cytat:

Napisa³ Norton (Post 825748)
Drogi Szynszylu a ja by³bym chêtny na praw± ch³odnicê, gdy¿ moja ma fantazyjny bananowy kszta³t.

poszly Priv

Ba³trok 07.08.2023 16:59

Wymiana p³ynu ch³odniczego w XRV 650.

Jak jaki¶ korek siê osta³ to poproszê

czolas2 10.08.2023 12:26

Cze¶æ Wszystkim,
chêtnie wklejê foto mojej trójki, ale z kompa nie umiem.
Chce ode mnie adres.
Przy okazji wielkie dziêki za info porady!!!

Pozdro;)

czolas2 10.08.2023 12:32

Dobra stworzy³em album i wklei³em fotki. Kurcze jestem bohaterem!!!
Pozdróffffki,

ArtiZet 10.08.2023 16:00

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826035)
chêtnie wklejê foto mojej trójki, ale z kompa nie umiem.
Chce ode mnie adres.
Pozdro;)

Musisz klikn±æ "spinaczyk" jak chcesz aby fota z kompa trafi³a na nasz serwer- ten po prawej obok bu¼ki w górnej linijce a nie ikonê z "górami" bo tam sie wstawia zjêcie z linków a ta druga opcja jest s³aba bo czesto po jakim¶ czasie zewnêtrzne linki wygasaja i tu wtedy tez nie widac fot.

P.S. ¿eby byæ w temacie to ze 2 razy wymienia³em p³yn w 3-ce ale nie pamiêtam jak :)

czolas2 22.08.2023 14:48

Siema,
wracaj±c do p³ynu wla³em pod korek, do zbiorniczka przelewowego do pó³. Po je¼dzie w upa³ach okazuje siê, ¿e w zbiorniczku jest 90%. Czy to normalne i czy tak zostawiæ? Czy odlaæ z do³u i dolaæ pod korek?
Pozdro;)

I jeszcze jedno pytanko. Co¶ mi cyka w silniku. Kurcze juz od jakiego¶ czasu. Na wolnych czasami z lewej strony, a podczas jazdy jakby ca³y czas.
Kto¶ kuma o co kaman? Motór chodzi normalnie poza tym.
Pozdro;)

ArtiZet 22.08.2023 14:52

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826892)
I jeszcze jedno pytanko. Co¶ mi cyka w silniku. Kurcze juz od jakiego¶ czasu. Na wolnych czasami z lewej strony, a podczas jazdy jakby ca³y czas.
Pozdro;)

Sa 2 opcje...Cykady ;) albo pompa paliwa :)

Dubel 22.08.2023 14:57

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826891)
Siema,
wracaj±c do p³ynu wla³em pod korek, do zbiorniczka przelewowego do pó³. Po je¼dzie w upa³ach okazuje siê, ¿e w zbiorniczku jest 90%. Czy to normalne i czy tak zostawiæ? Czy odlaæ z do³u i dolaæ pod korek?
Pozdro;)

Slyszales kiedys o rozszerzalnosci termicznej cieczy?

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826892)
Pozdro;)

Bulbulator, to na pewno bulbulator transformatorowy ;) (ewentualnie bym zwrocil uwage na elektryczna pompe paliwa)

wierny 22.08.2023 15:55

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826036)
Dobra stworzy³em album i wklei³em fotki. Kurcze jestem bohaterem!!!
Pozdróffffki,

Piêkna Trója.:Thumbs_Up: Co masz pod³±czone pod kontrolkê na obudowie stacyjki? Ta szyba turystyczna ciekawie wygl±da, takie pa³±ki pierwszy raz widzê.:)

czolas2 16.09.2023 17:30

Hejas,
do³ozone jest gniazdo USB ale te¿ w³±cznik wentylatora na postoju na ¶wiat³ach:drif:. Czad.
Mówisz pompka cyka. A to niech sobie cyka:)

czolas2 16.09.2023 17:35

PS.
W³a¶nie j± wystawi³em. Kocham j±, ale wiecie.... S± te¿ inne sprzêciczki.
Np. DR 650 RSE lub SE. Ale te¿ XF. Jestem fanem serii DR, mia³em ma³± 125 SE. Zajeb............a. Tak¿e tak. Ale ci¶nienia ze sprzeda¿± RD 03 nie ma.
Pozdrawiam wszystkich!!!!:bow:

Dzieju 17.09.2023 19:58

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 826891)
Siema,
Pozdro;)

Tak ma byæ, ten system dzia³a tak ¿e nadmiar zaworkiem puszcza do zbiorniczka a jak stygnie to sobie zasysa drugim zaworkiem do ch³odnicy.
Pod jednym warunkiem ¿e oba zaworki w korku s± sprawne.

czolas2 18.09.2023 14:34

A, dziêks. Kumam.
A o rozszerzalno¶ci cieczy owszem co¶ s³ysza³em. Jestem technikiem mechanikiem, tak¿e wicie, rozumicie:)

czolas2 30.09.2023 14:34

cykanie

Cze¶æ,
a cykaj±c± pompê nale¿y wymieniæ? Skoñczy siê czy jak? Wkurza mnie niesamowicie. Na allegro s± jakie¶ po 150? Mogê ja wymieniæ.
Dziêks z góry za wskazówki!!!
Pozdróóófffffki,
Mario

szynszyll 30.09.2023 16:33

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 831147)
Cze¶æ,
a cykaj±c± pompê nale¿y wymieniæ? Skoñczy siê czy jak? Wkurza mnie niesamowicie. Na allegro s± jakie¶ po 150? Mogê ja wymieniæ.
Pozdróóófffffki,
Mario

jak czesto cyka? na wolnych ma pyknac co kilka sekund i jest to normalne.

Tezla 30.09.2023 17:32

Cytat:

Napisa³ czolas2 (Post 831147)
Cze¶æ,
Pozdróóófffffki,
Mario

Je¶li denerwuje Ciê sam d¼wiêk a nie czêstotliwo¶æ to siê nie zmieni kupi³em tak± tani± pompê wykonana jest ³adnie, dzia³a bez zarzutu ale dono¶nie stuka od nowo¶ci.

Dzieju 30.09.2023 21:02

Ma to plus , s³ychaæ ¿e dzia³a :)

szynszyll 30.09.2023 21:56

Cytat:

Napisa³ Dzieju (Post 831187)
Ma to plus , s³ychaæ ¿e dzia³a :)

jakby cos stuka³o na cmentarzu 1 listopada to radze sie zainteresowac :D

https://www.youtube.com/watch?v=y8Wa4zB2H3Y

czolas2 09.10.2023 10:06

Ok aj andestend ewryting!!!
Dzieks Panowie. Pozdrawiam Was.
Mario:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:20.