![]() |
Wymiana p³ynu ch³odniczego w XRV 650.
Cze¶æ,
zdajê sobie sprawê, ¿e ten w±tek móg³ ju¿ pa¶æ, jednak wyszukiwarka na forum nic na ten temat nie znajduje. Proszê o jakie¶ podpowiedzi. Moja xrv trzyma temp. normalnie. Jednak poniewa¿ robiê jej serwis, nie mogê pomin±æ tego uk³adu. Zastanawia mnie zbiornik wyrównawczy poni¿ej ch³odnic. Gdyby by³, powy¿ej jak w samochodach, to ok. Ale, ze jest ponizej prosze o instrukcje jak nape³niaæ uk³ad. Czy normalnie pod korek, rozgrzaæ, przegazowaæ, itp. Jak uzyskaæ stan w zbiorniku przelewowym miedzy min a max??? Z góry dziêki za podpowiedzi wszystkim fachmanom. Pozdro;) |
Panowie ju¿ to chyba skuma³em. Po prostu w ch³odnicy jak siê p³yn przeleje, zlatuje do zbiornika. A, ¿e ten jest poni¿ej, a nie jak w autach, có¿. Czyli normalnie nape³nia siê pod korek. Pó¼niej ju¿ to by³o inaczej rozwi±zane z tego co widzia³em w xrv 750.
Tak¿e z góry przepraszam za zawracanie gitarrrry. Pozdrawiam Wszystkich!!! |
Gdzie tam zawracanie gitary... :)
Fachmanom czasu na odpowied¼ nie da³e¶, to przynajmniej poka¿ swoj± Trójkê.:at: |
Najwazniejsze zyciowe pytania to te, na które jeste¶my w stanie sobie sami odpowiedzieæ ;)
|
W ch³odnicê lejesz równo pod korek a do zbiorniczka powiedzmy w po³owie min-max.
Ten zbiorniczek nie bierze udzia³u w obiegu jest tylko magazynem p³ynu. Jak zajdzie konieczno¶æ zaworki w korku wypuszcz± trochê p³ynu do zbiorniczka a jak bêdzie zapotrzebowanie w stronê ch³odnic to kolejny zaworek w korku spowoduje zassanie p³ynu ze zbiorniczka. To tak prosto t³umacz±c. |
1. nie wykrecaj sruby z pompu bo mozesz ja urwac ( sprawdzone) zdejmuj najnizszy waz z pompy
2. rozbierz termostat - nie zniszcz obudowy bo latwo ja 'pêkn±æ' 3. sprawdz termostat 4. nowa uszczelka na termostat (!) 5. plukanka do chlodnic 6. zlac/przeplukac 7. pod korek chodnica, do polowy zbiornik 8. sprawdzic switch wiatraka i wskaznik temp 9. polecam - bardzo sie w warsztacie przydaje - widac np ladnie kiedy sie termostat otwiera i czy pali rowno na wszystkie gary itp. itd. https://allegro.pl/oferta/pirometr-t...utm_content=ps amen p.s. mam korki do AT do rozdania jak ktos potrzebuje - lepsze i gorsze. free + chlodnice prawa klejona prosta free bez wiatraka. |
Ja chêtny na korek sprawny na zapas. Pewnie siê przyda .
|
Cytat:
|
Drogi Szynszylu a ja by³bym chêtny na praw± ch³odnicê, gdy¿ moja ma fantazyjny bananowy kszta³t.
|
Cytat:
|
Wymiana p³ynu ch³odniczego w XRV 650.
Jak jaki¶ korek siê osta³ to poproszê
|
Cze¶æ Wszystkim,
chêtnie wklejê foto mojej trójki, ale z kompa nie umiem. Chce ode mnie adres. Przy okazji wielkie dziêki za info porady!!! Pozdro;) |
Dobra stworzy³em album i wklei³em fotki. Kurcze jestem bohaterem!!!
Pozdróffffki, |
Cytat:
P.S. ¿eby byæ w temacie to ze 2 razy wymienia³em p³yn w 3-ce ale nie pamiêtam jak :) |
Siema,
wracaj±c do p³ynu wla³em pod korek, do zbiorniczka przelewowego do pó³. Po je¼dzie w upa³ach okazuje siê, ¿e w zbiorniczku jest 90%. Czy to normalne i czy tak zostawiæ? Czy odlaæ z do³u i dolaæ pod korek? Pozdro;) I jeszcze jedno pytanko. Co¶ mi cyka w silniku. Kurcze juz od jakiego¶ czasu. Na wolnych czasami z lewej strony, a podczas jazdy jakby ca³y czas. Kto¶ kuma o co kaman? Motór chodzi normalnie poza tym. Pozdro;) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Hejas,
do³ozone jest gniazdo USB ale te¿ w³±cznik wentylatora na postoju na ¶wiat³ach:drif:. Czad. Mówisz pompka cyka. A to niech sobie cyka:) |
PS.
W³a¶nie j± wystawi³em. Kocham j±, ale wiecie.... S± te¿ inne sprzêciczki. Np. DR 650 RSE lub SE. Ale te¿ XF. Jestem fanem serii DR, mia³em ma³± 125 SE. Zajeb............a. Tak¿e tak. Ale ci¶nienia ze sprzeda¿± RD 03 nie ma. Pozdrawiam wszystkich!!!!:bow: |
Cytat:
Pod jednym warunkiem ¿e oba zaworki w korku s± sprawne. |
A, dziêks. Kumam.
A o rozszerzalno¶ci cieczy owszem co¶ s³ysza³em. Jestem technikiem mechanikiem, tak¿e wicie, rozumicie:) |
cykanie
Cze¶æ,
a cykaj±c± pompê nale¿y wymieniæ? Skoñczy siê czy jak? Wkurza mnie niesamowicie. Na allegro s± jakie¶ po 150? Mogê ja wymieniæ. Dziêks z góry za wskazówki!!! Pozdróóófffffki, Mario |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ma to plus , s³ychaæ ¿e dzia³a :)
|
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=y8Wa4zB2H3Y |
Ok aj andestend ewryting!!!
Dzieks Panowie. Pozdrawiam Was. Mario:) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:20. |