![]() |
RD07 dławi się przy przyśpieszaniu
Cześć. Może zacznę od początku co i jak.
Kupiłem AT RD07 94r. Wszystko fajnie jeździ super, po pewnym czasie zaczęła pracować na jeden cylinder oraz wskaźnik obrotów zaczął świrować. Świece wrzuciłem nowe Denso, cewki nowe ori hondy (mam nawet fakturę). Cewki czyściłem już żeby lepsze masowanie było. Gaźniki były myte i regulowane, dysze nowe. Nawet zawory sprawdziłem, wszystko OKEY. Usiadłem z piwem w ręku, patrzę na przewód od paliwa za pompką, ZGIĘTY. Kupiłem sprężynę, nowy przewód, działa. Zaczął chodzić normalnie na dwóch cylindrach, wskaźnik od obrotów też się naprawił. Naszło mnie, żeby zmienić wydech na pełen przelot :) wcześniej też był jakby przelotowy ale w środku, głęboko w wydechu był jakby dbkiller, którego nie da się usunąć. Kupiłem wydech mivva, założyłem. Wszystko super fajnie. (Gaźników po zmianie na pełen przelot nie regulowałem) Zauważyłem po pewnym czasie ze przy 50km/h na 3 biegu potrafi delikatnie dławić się, nie jakoś turbo mocno. Ale było czuć. Wskaźnik obrotów normalnie chodził, aż do czasu jak wracałem z mazur i wskaźnik zaczął żyć swoim życiem, obrotu falowały na wskaźniku lecz silnik pracował normalnie. Zlałem to delikatnie z myślą, że coś gdzieś nie łączy. Dziś wybrałem się na przejażdżkę, 30km nic się nie dzieje, wskaźnik dalej swoim życiem żyje, aż nagle Afryka zaczęła się mocniej przydławiać, i było już to czuć odraźniej. Wskaźnik zaczął mocniej wariować. W pewnym momencie mało nie zgasła. Przy prędkości 100km/h nic się nie dzieje, zauważyłem ze przy przyśpieszaniu dławi się (?) albo zapłon wypada (?). Teraz pytanie czy to wina gaźników, że ich nie zrobiłem po zmianie na pełen przelot czy coś z prądem. Tak wiem, że to będzie takie wróżenie z fusów, ale szukam punktu zaczepienia. I pytanie, ten wskaźnik wariuje faktycznie jak coś nie chodzi równo silnik? Czy po prostu taki zbieg okoliczności? Pozdrawiam i miłego weekendu! :at: P.S. Czy może pompka paliwa nie wyrabia już? |
Cytat:
Który cylinder nie pracuje? Jeśli to ten z którego brany jest impuls do obrotomierza to wskazywało by na kłopoty z impulsatorem, lub modułem zapłonowym. Mam rozumieć, że wskaźnik obrotów = obrotomierz? |
Cytat:
Motocykl pracuje na dwóch cylindrach, a obrotomierz faluje. |
sprawdz ładowanie - mozesz miec klopoty z napieciem. zrob to pilnie bo popalisz wszystko co sie rusza. i kup woltomierz za kilkadziesiat zlotych. obstawiam zbyt wysokie napiecie.
|
Cytat:
Poprzedni właściciel mówił że kupował nowy regulator napięcia od kogoś tu z forum |
15 to nie powinno się pojawiać w żadnych warunkach.
A zachowanie dotyczące braku jednego cylindra to bardzo przypomina to co w starych trampkach - moduł zapłonowy. Tylko Afryka 7 chyba była wolna od takich tematów. |
Cytat:
Napięcie sprawdzę dziś raz jeszcze co tam się dzieje |
dajesz po pizdzie to Ci napiecie skacze, wariuje modul i obrotek. 15V to jest za duzo. podtrzymuje swoja teorie o problemach z ladowaniem. ugotujesz aku, spalisz modul i obrotek.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
P.S. Nie wiem jak odpowiedzieć z Twoim cytatem w poprzednim komentarzu, żeby tak nie spamić .... Odpaliłem moto, coś cykneło. Napicie bez obciążenia 15V-15.02V, z obciążeniem 14.7 mniej więcej. Pochodził z 3 minuty, regulator nie gorący ale delikatnie parzył w rękę, i przewody z żółtej izolacji ciepłe. Czy to powinno tak być połączone? |
1 Załącznik(ów)
Mając kilka AT zawsze z woltomierzem napięcie było 13,8-14,3.
Jednak 15V to max wg. serwisówki w AT, jeszcze dobre i raczej ono nie powoduje tych problemów. Ale pytanie jakie jest napięcie podczas jazdy... bo może wtedy skacze w górę jeszcze bardziej ponad to 15 i może się robić kicha. Założyłbym woltomierz nawet taki warsztatowy, na taśmie można to gdzieś przylepić i się przejechał żeby zobaczyć co się dzieje. Może to być wina prądu a może czegoś z układem paliwowym. |
Cytat:
Te żółte kable już ktoś tam był, polutować to trzeba porządnie. No i jednak przekracza 15V. Regulator tak już działa, że nadmiar prądu zamienia na ciepło więc jest ciepły. Wymieniłbym testowo regulator (każdy właściciel AT powiem mieć zapasowy:)))) i porządnie to połączył - może to jest powód. |
Cytat:
|
masz uwalony uklad ladowania. pytanie co jest pod ta tasma izolacyjna. polutowane po ludzku czy nasrane po polsku.
sprawdz glowna mase do ramy. regulator w xrv nie ma jej na obudowie. i szukaj przyczyn bo usmazysz pol motoru. p.s. dla turysty najlepsze sa złączki WAGO |
Cytat:
Lutowanie zapewni oczywiście bdb przewodzenie, ale kostka w łatwiejszą wymianę. Kostka dobrze założone i z dobrymi czystymi stykami jest montowana fabrycznie i nie dzieje się nić przez wiele, wiele lat. Musisz sam zdecydować. |
Cytat:
Mogę połączyć Twoje posty.;) |
1 Załącznik(ów)
narazie nie kupuj nowego regulatora tylko zdiagnozuj problem. tourmax to najczesciej zalepiony nalepka regler SH japonskiej firmy szin-cośtam ( zawsze zapominam). dwie diody do sibie na logo. zacznij od glownej masy - masz ja na lewym slupku od przednich cewek zaplonowych, pod lewa owiewka, obok chlodnicy lewej. potem podstaw inne aku. i pamietaj: NIGDY NIE PAL MOTO BEZ AKU i nie odpinaj go w trakcie pracy silnika
|
1 Załącznik(ów)
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Rozbieram ten makaron, kabelki lutowane, nawet w termokurczce. |
1 Załącznik(ów)
ma byc zbior kilku zielonych kabli zaprasowanych w oczko i przykreconych do ramy. to co masz do silnika to gruby czarny kabel od rozrusznika. zaraz postaram sie to znalezc na fotce.
zlokalizuj to oczko ktore zaznaczylem strzalka na schemacie. odkrec je, oczysc, oczysc rame. w to oczko bedzie wchodzic 3-4 zielone kable. przykrec tak zeby mialo styk. to glowna masa instalacji. |
1 Załącznik(ów)
ja go kiedys znalazlem w tym miejscu ale to byl wyjatkowo nasrany egzemplaż...
|
1 Załącznik(ów)
to ten punkt na schemacie
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Przeczyściłem raz jeszcze, i miedź smar na to |
no to ja nie wiem jak tamten czarodziej pociagnal to pod chlodnice. jakies wymierne efekty?
|
Cytat:
Odpaliłem, 1tys obrotów bo silnik zimny, bez obciążenia zaraz 15V, już ciepły się robił regulator z kablami tymi lutowanymi. Myślę że nie powinien tak szybko od razu się grzać. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
a bierz - napisac sobie wszystko mozna. 15V na wolnych to zdecydowanie za duzo.
|
1 Załącznik(ów)
Zajrzałem do kabli, wygląda to tak. Czy zrobione fachowo? Nie wiem, nie znam się aż tak na lutowaniu.
Czy łączenie tych trzech kabli ma znaczenie który z którym czy wsio ryba? Zauważyłem że ktoś na wiązce od Moto zaznaczył markerem dwa kabelki, jeden na czarno drugi na czerwono. |
Nie ma znaczenia który żółty z którym.
No ciekawe czy to dławienie przez regler... wg. mnie nie, ale zobaczymy. Tak czy inaczej ponad 15V na wolnych to za dużo. |
1 Załącznik(ów)
z wczoraj. KTM990SM na wolnych + długie swiatla. po dodaniu gazu lekko spada do 14,0-14,1. aku swiezo zalozone nowe.
p.s. luty jak na krajowe standardy calkiem OK |
jakies postepy? masz juz ten regler?
|
Cytat:
Tak mam, założony. Polutowane itd. Bez obciążenia 14.5, z obciążeniem 14.3-14.4V pokazuje. Wziąłem na razie jakiegoś Taiwańczyka, zobaczymy jak długo się spisze, kupić jeszcze w zapas coś muszę i jeździć obserwować. Kupiłem woltomierz i dumam gdzie się wpiąć? Mam ładowarkę USB na dwa wejścia, długa instalacja od niej jest, jest bezpiecznik, podłączona pod Aku i dorobiłem przełącznik pod siedzeniem żeby komuś nie przyszło do głowy lądować na zgaszonym Moto. Opcja pierwsza to plus w kostkę i startera, a dokładnie w pin od "awaryjnego gaszenia" Moto. Masa w ramę. Druga to zabawa z przekaźnikiem i zrobić raz a tak żeby i woltomierz i ładowarka działała na przekaźniku. |
1 Załącznik(ów)
wpiecie w obwod hamulca tylnego. bez niszczenia instalacji, izolowania, lutowania. rozpinasz czujnik hamulca tylnego wpinasz bypass, dajesz oczko na mase i masz +12V po kluczyku. jezdziles juz? uspokoil sie obrotomierz?
ewentualnie polecam moja zabawke w wersji ECO - bypass dostaniesz gratis: https://africatwin.com.pl/showpost.p...4&postcount=20 4 linie po kluczyku 30A - wielkosc paczki fajek |
Cytat:
P.S. Jak jutro pogoda pozwoli, przejadę się i dam znać czy się uspokoiło to co mnie martwiło |
2 Załącznik(ów)
jakim cudem kostka ma 3 piny jak wszystkie czujniki sa takie sam dla wszystkich XRV? jeden pin masz pusty? czujnik tez ma 3 'sloty'?
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
P.S. Już znalazłem na schemacie, to kostka od świateł i kierunków :dizzy: |
|
Wróciłem, jestem po przejażdżce na Mazury.
Szarpanie oraz dławienie silnika ustały, podczas jazdy z światłem mijania 14.2V, na postoju bez obciążania 14.5, a z 14.3 około. Obrotomierz dalej lubi zafalować ale nie tak bardzo jak wcześniej. Gdzie znajduje się czujnik obrotów? Zajrzę tam kiedy przy okazji, czy może styki w zegarze trzeba przeczyścic. |
1 Załącznik(ów)
ziew... stawiasz piwo Mallory :D
obrotek jest podlaczony do wyjscia z modułu, ktore zasila jedna z cewek. na schemacie pokazalem to strzalkami przy obrotomierzu i przy module. we wiazce jest rozszycie na cewke i obrotek. z tego samego zrodla w niektorych wersjach zasilany jest stycznik od pompy. nie wiem jak jest u Ciebie. na schemacie ktory wrzucilem jak krecisz rozrusznikiem/silnikiem modul daje sygnal na jedna z cewek, na stycznik pompy i na obrotek. jako takiego czujnika obrotow walu nie ma. teraz we wtryskowcach to sie nazywa CKP od crank position. |
Cytat:
|
Jestes pewien, ze to modul a nie stycznik od pompy ktory jest obok? masz modul na dwa wtyki czy jeden duzy?
|
1 Załącznik(ów)
O taki mam, o niego mi chodzi.
Stycznik masz na myśli w pompie czy przekaźnik który jest obok? P.S. wysłuchałem się teraz jak powiedziałeś o tym przekaźniku, to on tak cyka a nie ten moduł Ale mam też wrażenie jakby i ten moduł cykał, albo szukam dziury w całym i tyle .... |
cyka w rytm iskry tak jak pisalem powyzej. taki durny pomysl hondy. w innych modelach pompa rusza po kluczyku. tu HGW na co zrobili takie dziwadlo.
|
Cytat:
Potem był na pojedynczą wtyczkę w Rd07A. Ale o dziwo, to się dowiedziałem stosunkowo niedawno, że w niektórych sztukach/modelach/rynkach (nie pamiętam dokładnie, ale mam gdzieś zanotowane) ten moduł z 4/7 podwójny był stosowany do końca produkcji AT też w rd07a (i nie chodzi o rd07D 1996 bez kocich oczu), ale rzadko bardzo (zdziwiłem się, bo niby tps już jest itd...). Tak czy inaczej - super, że już wszystko ok z moto:))) |
Cytat:
Cały ten post może lepiej byłoby przenieść do elektryki 😅 |
Cytat:
|
Cytat:
Co do Afryki , przewidzieli z racji jej charakteru że może ktoś czasem ją położyć, silnik gaśnie to i paliwo przestaje zalewać silnik. Myślę że to dobre rozwiązanie. Przy wtryskach gdzie potrzebne ciśnienie na listwie po kluczyku musi być ale przy gaźniku może być i z zapłonu. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Jest jak napisałeś Dziejski - to miało być bezpieczeństwo. Po dłuższym postoju wkurza trochę.
|
Cytat:
|
kranik podcisnieniowy a pompa podcisnieniowa to dwie zupelnie inne bajki. pompa mitsubishi, ktora jest w XRV wystepuje w bardzo wielu japonskich motocyklach - tyle ze z rozna konfiguracja wejscia/wyjscia. ksztalty i srednice. w XRV jest 10mm na wprost. szanowana sie sprawdza i legendy o jej wadach to bajki o żelaznym wilku.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:41. |