![]() |
Pokrêt³o kranika
Hmmm...chyba dobre miejsce na zadanie tego pytania:)
Pokrêt³o kranika paliwa w moim motorku odmówi³o dalszej wspó³pracy. Szukam nowego. Ale tak siê zastanawiam po cichu: czy bez niego siê nie obêdê? Po pierwsze jest tam ¶rubka, któr± przekrêcam za pomoc± ¶róbokrêta, no ale to rozumiem jak motor d³u¿ej stoi. A je¶li go u¿ytkujê, to jest konieczno¶æ zakrêcania go codziennie, czy nawet po ka¿dej je¼dzie? Proszê osoby do¶wiadczone w tej kwestii o opiniê. Ps. Jak znajdê pokrêt³o, to je kupiê, ale póki co chcia³bym wiedzieæ. Dziêkujê za info! :D |
ja swoim pokretlem krecilem tylko jak zdejmowalem bak/pompe.
w codziennym uzytkowaniu o ile nie wyjezdzisz benzyny do rezerwy to sie nie przydaje - moje jest ulamane od kilku miesiecy. kupil bym nowe ale w hondzie chcieli 80pln. jedynym problemem jaki widze jest sytuacja gdy jedziesz i wydaje Ci sie ze jeszcze masz troche beznyny przed rezerwa, nagle moto zdycha a Ty chcialbys nie zatrzymujac sie przekrecic kranik w pozycje RES i jeszcze odpalic z rozbiegu. bez pokretla musisz sie zatrzymac zeby wsadzic tam lape, no chyba zeby jezdzic caly czas na RES. |
Cytat:
Ps. We Wroclawiu na Rakowej pokretlo kosztuje 77zl. |
mi siê uda³o wyje¼dziæ zbiornik paliwa przed 250 km.
|
Wasil, jak tego dokona³e¶..?? :D
|
A stare ju¿ tak sfatygowane??
Ja swoje zreanimowa³em poprzez dotoczenie tulejki na zewnêtrzn± ¶rednicê na ciasno i dodatkowo wklei³em jeszcze ow± tulejkê. |
jak to jak.
normalnie po rolniczemu. je¿eli ju¿ nie chcecie kupowaæ to mo¿na w miejsce ma³ej ¶rubki daæ d³ug± ¶rubê albo prêt gwintowany i zakontrowaæ nakrêtk± a na drugim koñcu daæ jaki¶ motylek. tak tylko teoryzujê ale powinno dzia³aæ |
prostota i skuteczno¶æ gór±
|
MNie sie juz zdarzy³o kilkakrotnie w czasie jazdy wyjechac benzyne do rezerwy i na biegu przekrêcac kranik na RES. Potwierdzam ze sie przydaje. Nie ¿a³owa³bym tych 80 z³. Co orygina³ to orygina³. Nie lubiê rze¼bionych motocykli no chyba ¿e OCC.
|
Ja od kupna je¿d¿ê z kranikiem z³amanym u podstawy i jako¶ zupe³nie to w niczym nie przeszkadza. Inna sprawa, ¿e nie mam wielkiej ³apy wiêc w miarê ³atwo tam siêgam. Wg mnie 80 zeta za kawa³ek plastiku to jakie¶ nieporozumienie
|
a ja w czasie jazdy kiedy¶ chcia³em przekrêciæ na RESerwê i .....
pokrêt³o zosta³o w ³apie..... poklei³em kropelk± i u¿ywam tylko od ¶wiêta. |
Podbijaj±c temat, u mnie od pocz±tku nie bylo pokrêt³a a¿ tu nagle kto¶ ze znajomych przekrêci³ i teraz proszê o podpowied¼ w któr± stronê krêciæ, je¶li w prawo ( mówie o krêceniu ¶rubokrêtem) s± trzy klikniêcia , gdzie co jest tzn gdzie jest RES, zamkniêcie oraz FUEL?
|
pozycja ON na max w lewo [przeciwnie do zegarka].
po srodku OFF. RES na max w prawo. |
Super, dzieki za info , w³asnie dzisiaj mialem na srodku i mi zgasl ledwo po wyjechaniu z domu :), dzieki jeszcze raz.
|
Kto mi podpowie jak to jest w RD03? Sa dwa kraniki, jeden z jednej strony baku, drugi z drugiej. Obydwa sa na podobnej wysokosci i maja tylko dwa stopnie off i fuel. Ktorys chyba jest od rezerwy? I z ktoregos mi podcieka paliwko bo strasznie smierdzi benzyna
|
Który sobie wybierzesz. Dopóki siê przelewa paliwo nad komorami tymi w które s± wkrêcone kraniki to nie ma znaczenia. Je¶li poziom opadnie i komory rozdziel± siê na praw± i lew± to po zamkniêciu jednego z kraników masz ¿elazn± rezerwê.
Osobi¶cie po ka¿dej je¼dzie nawet wokó³ komina zamykam kraniki (dwa jednocze¶nie) i potem je otwieram. Wydaje mi siê, ¿e takie otwieranie i zamykanie wyd³u¿a ¿ywotno¶æ kraników. Opieram siê na wskazaniu kontrolki i jeszcze mnie nie zawiod³a. |
Kazmir, dzieki za info.Przy zamykaniu prawego kranika zauwazylem ze podcieka z niego paliwko (z samego kranika przy przekrecaniu).Da sie rozebrac to ustrojstwo? Czy nie wnikac i jezdzic poki sie nie leje? Byc moze to stamtad podsmiarduje paliwem
|
Cytat:
|
Cytat:
U mnie pokrêt³o kranika by³o z³amane i sklejone przez poprzedniego w³a¶ciciela. Niestety, patent nie wytrzyma³ d³ugo. W ramach eksperymentu podrzuci³em plastikowe resztki do sklepu modelarskiego. Jak wiadomo modelarze to genetyczne krzy¿ówki facetów, którzy maj± anielsk± cierpliwo¶æ, szwajcarsk± dok³adno¶æ i polsk± pomys³owo¶æ. W 24 godziny za 20 z³ zrobiono profesjonaln± protezê (aluminiowa toczona tuleja + modelarski klej). Jak kto¶ z W-wy, to polecam (ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 6). https://lh6.googleusercontent.com/-0...ik_proteza.jpg |
Mój te¿ jest z³amany, te¿ poprzedni w³a¶ciciel sklei³, ale nawet siê trzyma. Rozmontowa³em teraz co prawda i nie wiem czy uda mi siê wróciæ do stanu poprzedniego :) Szukam jakby kto¶ mia³, 83z³ kosztuje w Hondzie, ale za kawa³ek plastiku to trochê za wiele jak dla mnie :)
Mo¿e siê tam zjawiê :) |
Cytat:
Zwrócona ku górze to RES w dó³ ON w bok OFF i tutaj pojawia sie pytanie. Sci±ga³em zbiornik i zapomnia³em w jakiejpozycji by³ kranik. za³o¿y³em pokret³o tak ze w lewo jest off. czy to prawid³owe ustawienie? Zanaczam ze w przypadku odwrotnego o 180 stopni za³ozenia pokret³a off bedzie w prawo res w dó³ a on w góre. "Niestety paliwo w boaku i niemam mozliwosci gdzie jest res. Czyli konkretnie OFF w Lewo czy w Prawo??? |
Off jest na srodku. On z prawej. Res z lewej.
Czyli z off na rezerwe krecisz do przodu motocykla a z off na on do ty³u... |
Cytat:
|
Ustaw sobie kranik na ¶rodku, to bêdzie pozycja OFF. Potem przy³ó¿ kurek tak ¿eby strza³ka by³a poziomo i ¿eby widzieæ napis OFF normalnie, nie do góry nogami. Tak bêdzie dobrze.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29. |