![]() |
konserwancja obuwia skórzanego GORE-TEX
Stałem się okazjonalnie posiadaczem nowych butów z Gore - buty nowe, terochę zakurzone bo używane :D w garażu.
Chciałbym czymś zakonserwować tę skórę ale jednocześnie nie robić z niej konserwy, żeby się nie gotować w tym bucie. Ktoś może podpowiedzieć jakiś sprawdzony środek??? |
Ja polecam produkcy Nikwax:
https://www.prepersklep.pl/pl/p/Nikw...izer-300ml/801 |
Umyj i spryskaj DWRem. Gore nie oddycha lub oddycha do dupy więc z tym nic nie zrobisz.
|
Cytat:
|
Też jestem ciekaw. Buty z gore to jedyne w jakich nie mam spoconej stopy.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Działa z butami skórzanymi z gore
|
gore działa i działa w starych butach też.
potwierdzam to co powyżej - mimo 'dodatkowej' membrany w takich butach mogę chodzić cały dzień i stopę mam /relatywnie/ śfieżą. jeśli buty były zalane brudną wodą to często faktycznie jest dupa bo membrany nie ma jak wyczyścić/wyprać/odblokować. z doświadczenia poprzednich lat wiem, że nie wilno używać czegokolwiek co jest tłuste. to musi być rzadkie, tworzyć hydrofobową powierzchnię i uniemozliwiać nasiąkanie skóry buta - wtedy wszystko jest OK. |
Haix (dobry producent obuwia z Gore) ma fajną pastę do gore (kupowałem na armyworld.pl).
|
Swoje Daytony które mają już ponad 10lat i 100kkm przebiegu w różnych warunkach smaruję pastą do butów a ostatnio tym https://coccine-shop.eu/pl/trekking/...949523026.html.
Skóra miękka, dobrze wszystko wygląda. Nie zauważyłem skutków ubocznych. |
Pasta do butów i membrany niestety już nie ma...
|
Ja tam się nie znam tylko użytkuję, wody nie przepuszczają, stopa oddycha a czy tam jest goretex czy już go nie ma nie zaglądałem. Ważne, że nie zamierzam butów zmieniać a tym bardziej szukać cudownego eliksiru który i tak nie wiadomo czy zadziała np. nikiwax. którym prałem membranę pierwszy i ostatni raz.
|
Mam już drugie daytony z gore (pierwsze wytrzymały 15 lat i nadal są całe ale po 200km w deszczu mam wilgotne stopy przy palcach i dlatego kupiłem nowe) i mogę w nich stać w wodzie i mam sucho w środku. Jazda 800km w ciągłym deszczu nie robi na nich wrażenia. Stopa się nie poci, jak jest gorąco, więc jeśli tak działa do dupy gore, to mi pasuje.
A do konserwacji używam pasty, smaru do zamków oraz aqua stop wszystko daytony. |
Co robicie z butami które przemokły po przyjeździe do domu? Buty skórzane bez gore, zapastowane przed wyjazdem, później jazda po błotach, kałużach i na koniec powrót 200 km w ciągłym deszczu.Wyprać ,suszyć czy wystawić do słońca które jeszcze mocniej świeci?
|
Żadne słońce ! Wpychasz gazety do każdego kalosza i odstawiasz w suche, ciepłe może być na balkonie tylko w cieniu. Gazety jeśli trzeba zmieniasz aż do suchości.
|
Patent z gazetami jak nie ma NIC innego może i może być ale schnięcie takie trwa w fhoooy a flora i fauna w takich wilgotnych, zaprawionych naskórkiem butach w tym czasie spowoduje, ze będzie walić jak z baszty.
Sprawdzony sposób to dwa wentylatorki od procka /takie 50-80mm/ i kładziesz buty na płasko, te wenty wstawiasz w cholewę i rano masz suche jak pieprz. Nic nie trzeba grzac, sam ruch powietrza zrobi swoje. Powtórzę - sprawdzony temat. Oczywiście są tez dedykowane suszarki do butów - naprawdę nie trzeba temperatury - trzeba tylko zapewnić obieg powietrza. Zasmrodzone stęchlizną buty to straszna porażka bo potem smród utrzymuje się już na zawsze. Można próbować ozonowania. |
Smrodki fajnie wyciąga soda oczyszczona. I wilgoć też.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Żadnego zapachu. Dodatkowo gazety wyciągają także część błota i nieraz można uniknąć dalszych zabiegów czyszczących. P.S. Gazety muszą być chłonące wodę, a nie "błyszczące". |
ja nie mówię, że patent z gazetami to lipa :D
ale mówię, że to NIE wysuszy buta do końca - na pewno to jest bardzo dobry sposób, żeby usunąć nadmiar wody a odparować resztę. jakby wypchać buty na przykład 'Prawdą' czy 'Agorą' na pewno nic w środku żyć nie będzie chciało! :D to zamiast ozonowania czy tamponów z formaliną :D |
Od lat uzywam polskiego urzadzenia. Bardzo dobre efekty suszenia i dezynfekcji dzieki lampce UV... szukaj: Suszarka do butów Elektrowarm SB-6
|
Cytat:
|
W pończochy ryż sypie i w zimie stawiam na pięć co
|
Cytat:
ewentualnie puder talk z Metenamina po wysuszeniu do butów i używać np https://aptekapuls.pl/8998-pedipur-p...-g-g-60-g.html buty i nogi podziękują :D |
Pudry zapychają membranę ;)
|
Cytat:
ani ozon nie daja 100% skuteczności co z tego ze buty czyste jak na stopach włożysz tam nowe życie :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:02. |