![]() |
Fjr1300
hej
kolega mysli nad zakupem FJR1300 - jeszcze na V biegowej skrzyni bo tak pozwala kasa. ja za wiele z krokodylami nie mialem do czynienia. piszcie prosze co wiecie - od kiedy jest tam wtrysk? itd itp. dzieki w imieniu Adama. |
Matjas chyba wie 😉
|
Ja nie wiem.
Nie miałem nigdy okazji się z tego doktoryzować. Fajny duży piec - w pierwszych wersjach były problemy ze smarowaniem trzonków zaworów z uwagi na niewielka podaż oleju jeśli moto było traktowane delikatnie - a tam wiele nie trzeba. Skrzynia piątka nie wiem czy gorsza od szóstki jeśli nie jest krótsza znacznie. Chyba tez dodali później elektryczna szybę. Te pięciobiegowe o ile pamietam lubiły wypić. To były dobre motocykle i wciąż nie są tanie. O ile mi wiadomo wtrysk był tam od samego początku produkcji. Może pomyliłeś z xjr - tam na początku były gaźniki. |
faktycznie - FI jest od poczatku. to konieczny warunek.
kierownik spokojny - mysle, ze ta V nie bedzie problemem |
Miałem FJR z 2009 roku w malowaniu Limited.
https://i.ibb.co/D8PMpKQ/IMG-0695.jpg Bardzo przyjemny motocykl do turystyki a w szczególności do autostradowych dróg. Na naszych lokalnych drogach plastiki trochę grają a moja nie była żadnym ulepem. Dla pasażera pozycja jest lepsza niż na GTR bo pasażerka siedzi praktycznie na tej samej wysokości co kierowca. Niestety przez skrzynię piątkę z perspektywy czasu kupiłbym jednak GTR lub szukał FJR 6 biegowej. Kierowca w pierwszej kolejności potrzebuje riserów kierownicy poszerzających, podwyższających i prostujących nadgarstki. W trakcie jazdy bardzo dokuczało mi ściąganie nadgarstków do wewnątrz. Po 150 km miałem już mrowienie w dłoniach i musiałem puszczać manetkę i rozruszać dłoń (zaznaczę tylko, że na GS 1250, 1300 - 1500 km na strzała jednego dnia nie jest dla mnie wyczynem). Silniki są bardzo trwałe ale tylko jak się o nie dba. Jeśli przegniesz z manetką na zimnym lub przeciągniesz wymianę oleju momentalnie zatrze się panewka, tłok lub wałek. Znajdziesz to w wielu filmach serwisowych. Dla mnie najgorszym punktem tego motocykla była konstrukcja czachy przedniej. Pół dnia rozkręcania, żeby dobrać się do żarówki pozycyjnej :D A jeśli ślizg przedniej szyby to jeszcze dłużej... To tak z grubasza na szybko. Wymieniłem na GS 1250 i jestem zadowolony. Gdybym jednak miał znowu kupić taki motocykl, to z pewnością GTR. |
Szynszyl ,to małe jest gabarytowo
|
adam duzy nie jest
alternatywa jest st1300 - co byscie wybrali? |
Sercem Hondę
Rozumem Yamahę ;) |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
kolega bez aspiracji sportowych. jeszcze CBF1000 ladne mamy do wyboru. |
Cbf1000 będzie bardzo dobrym wyborem. Motocykl o ile się orientuję praktycznie bez wtop, jak się lubi r4. Coś tam z alternatorem tylko było ale to jak to w hondach.
|
No i dobry wór ziemniaków lżejsza jest. A crosstourer poza budżetem?
|
Panie, CrossTourer do lekkich też nie należy...
|
no wlasnie to do takich weekendowych potaczajek. wydaje mi sie, ze cbf bedzie miala fajna pozycje. najbardziej relax.
|
Jak najbardziej ale przy tych mastodontach to i tak będzie lżejszy.
|
masa ma znaczenie bo nogi pokiereszowane praca. turer poza kasa. jest ~25k
|
Do weekendowych tułaczek to styka VStrom za pół budżetu.
|
Duzo dobrego slyszalem o Suzuki GSF 1250 SA. Moze, to by kolege interesowalo tez.
|
ogladamy, przegladamy. ortodoksji nie ma. bedzie cos ladnego w dobrej kasie to sie rozwazy. mial kolega R1150RT ale chce wrocic do japonii.
emku - silnik ma byc 4-ro cylindrowy i ja to rozumiem |
To może st1100? Znasz, nie trzeba Ci przedstawiać.
Dobra stara Japonia (tylko raczej bym szukał poza Polską) |
jak pieniądz i musi być ponad liter to niech poszuka ładnej FJ1200 - WCIĄŻ można kupić śliczne motocykle, których nikt nie chce w DE a już zwiezione do Polski.
zajebista FJ1200 z szybą aero z końcówki produkcji z kompletem kufrów bocznych to koszt DO7k cebulionów. ogarniesz mu to gaźnikowo, zawory zrobisz i dasz zdawczą o dwa zęby większą i będzie śmigać jak złe. to są absolutnie pancerne motocykle niedozajebania i zjada to kilometry jak gęś kluski. przy CBF czy FJR też będzie coś do zrobienia bo nie wierzę, że będą to motocykle beznakładowe. rewizja zaworów na pewno - chyba, że w 100% zaufany sprzedający ale ja i tak bym nie wierzył. chyba, że MUSI być wtrysk i MUSI być ABS. ale.. przypominam - 7k :D taki przykład na przykład: https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-f...5-IDVt9Qa.html https://www.otomoto.pl/motocykle-i-q...-ID6FjfQ4.html naprawdę żałuję, że nie mam miejsca już na nic w garażu... CBF1000 jak dla mnie to najlepszy wybór jeśli tylko pieniądz pozwala. |
Suzuki GSF1250S
|
Cytat:
|
no otóż... sam to powiedziałeś.
niestety ja również ostatnio przeszedłem do wtryskowego obozu mimo, że dalej mam parę moto na gaźnikach. |
1 Załącznik(ów)
ja osobiscie kupilbym pod siebie Tigera 1050 bo mam wrecz religijny stosunek do tego motocykla. cudo z dziurka. masa sucha.... 198kg, grubasy :D
|
Cytat:
A, umknął mi ten ważny fakt :) (a Twój STosunek do wtryskowej ST1300 znam, więc nie proponuję) No to pozostaje FJr. Ale jest jeszcze mało znane u nas Kawasaki Cocnourse. Tyle, że nie kojarzę aby było na wyrysku |
Mam FJR od ponad 10 lat, to się wypowiem.
Wygodna (z riserami kiery), stabilna, bardzo szybka, lubi gaz. Moto zdecydowanie na trasy. Byłem nią blisko i daleko, na tysiącach winkli, kilka razy na szutrach. Za małe kufry boczne (systemowe) dla 2 osób na 2 tygodnie, ale da radę. Bardzo wygodna dla 2 osób. Zero zadyszki. Trasy powyżej 1000km na strzała bez żadnego zmęczenia. Mam 5 biegową wersję, 6 bieg byłby git, ale nie jest konieczny. Pali od 4 do 7 w zależności do manetki, prędkości i wiatru. Mam podwyższoną szybę, dla mnie lepiej. Jak jest gorąco to strasznie grzeje nabiał. Obsługowo w miarę wymagająca, ale jak się robi to porządnie, to rzadko. Zawory co 40kkm, na płytkach. Bezawaryjna. Kardan. Piec zajebisty, dźwięk na oryginalnych wydechach nie do pomylenia z innym moto. Gdybym miał porównywać obsługowość serwisową to zdecydowanie łatwiejsza niż ST. Nie sprzedam FJR. Za dobry motocykl, takich już nie robią. Nie jest to motocykl wielozadaniowy jak Afryka, ale nie musi nim być. Do weekendowego latania wkoło komina brałbym jednak coś lżejszego, może bardziej w dual. |
stad moja milosc do T1050 - jest lekki jak na litra a udaje praca silnika R4.
|
GSF1250, cbf1000 to malutkie pierdki w porównaniu do FJR. Skoro kolega rozważa fujarkę to te raczej będą dla niego za małe.
|
wiadomo - jak z butami - usiasc przymierzyc sie
|
Cytat:
Kiedyś byłem tak narajany na DR Big 800, że jak byś mnie obudził o drugiej w nocy to wyrecytowałbym ci manual'a Pojechałem na Moto-bajzel szukać Bigosa, a do domu wróciłem na Hondzie XL600LM :) |
Gryzoń to czego nie szuka tygrysa , nie podoba się ?
|
Taki Tygrysek się pojawił na jednym forum moto gdzie zaglądam - 2007, 20k mil, 4200 funtów. Minus - trzeba przyjechać do UK i odebrać :D
https://i.postimg.cc/ydQXpxGh/IMG-0204.jpg https://i.postimg.cc/Dybd52Ps/IMG-0202.jpg |
szczescie w tym, ze wszystkie wymienione moto stoja w jednym miejscu i mozna sie przesiadac na biezaco, szkoda, ze nie ma bandita 1250 ale moze sie pojawi.
ladny ten tygrys i kasa OK. ale do UK po niego nie pojedziemy :( |
Z UK to drogo wychodzi obecnie, widziałem tam ładne crosstourery ale te opłaty.
|
Cytat:
|
te ktore ja mam dla kolegii sa ze szwajcarii wiec tez spoza ue... tyle ze sa pod nosem, ze zrobionymi papierami, fv i obowiazkami sprzedawcy wynikajacymi z przepisow.
|
przymierzałem się kiedyś do Tigera 1050 i zrobił na mnie wrażenie jebutnie wysokiego, ciężkiego górą klocka. tak zapamiętałem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie wiem ile wzrostu ma przyszły kierownik, ale Cbf, pozycja pochylona do przodu, podobnie jak na Banditach. Modzić trzeba z kierą wyżej i najlepiej szerszą, ale to już tylko łokcie w lusterkach widać. W dwie osoby Ani Bandit, Ani Cbf dla pasażera nie da rady, znaczy da, ciekawe, czy pasażer da... to tak na Marginesie... Fazer, Gsx1400...:dizzy: |
Cytat:
p.s. bede nudny T1050 198kg suchy - kto ma podobnie |
Pamięć bywa wybiórcza.
|
Żaden z tych motków nie ma tak dobrej ergonomii, osłony przed wiatrem i innych dupsów przysługujących turystykowi jak fujara
|
Tak to wszystko prawda ale ten ciężki klocek to kiepski pomysł na jazdę w koło komina. Szynszyl na pewno tylko w koło komina ?
|
Cytat:
PS. Od lat turlam się z przyjacielem na fujarze i moim zdaniem nic jej nie brakuje, taki ostatni samuraj. |
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
zawsze mozna kupic 'Króla' :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tutaj tiger dla koneserów i fanów taniej jazdy.
Wysoko środek ciężkości. https://www.olx.pl/d/oferta/triumph-...5-IDWFjJd.html |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:49. |