![]() |
Chorwacja z dziećmi pod namiot
Hej.
Szukam informacji o kempingach, polach namiotowych pomiędzy Splitem, a Dubrownikiem. Jedziemy autem 2 + 2. Namiot duży. 12 dni w sierpniu. Co polecacie? Jaka trasa? Jaki kemping - wolimy takie kameralne, bez fajerwerków. |
Kilka lat temu ja zakochałem sie w małej miejscowości Sparadici .
Byliśmy tam kilka razy, ale kwatery Za Szybenikiem w kierunku Trogiru. Było tam pole namiotowe, na które co roku przyjeżdżali ci sami Holendrzy kamperami, ale ja tam nie zaglądałem. Mi się podobało :) |
Lili camp hvar
|
https://africatwin.com.pl/showpost.p...postcount=1013
Tylko muszę sobie przypomnieć gdzie to było. Hvar w sierpniu !? Być może teraz jest inaczej, ale za moich czasów nawet balkony włosi chcieli wynajmować |
Jak chcecie odpoczywać a nie zwiedzać to polecam wbić się na którąś wyspę, z tych mniej popularnych.
|
ADDRESS: Lokva Rogoznica, Omiš, Croatia
GPS: 43.405889,16.777403 TEL: +385 (0) 21 870 266 GSM: +385 (0) 98 448 888 MAIL: autocampsirena@gmail.com W pobliży miejscowości Omis na trasie ze Splitu do Makarskiej znajduje się świetny kemping, dość duży ale tak zlokalizowany, że jednocześnie jest kameralny. Znakomite warunki bytowe, restauracja i sklepik spożywczy na miejscu. Oprócz dostępu do wody z kempingu w pobliży znajduje się plaża publiczna. Polecam, byłem z namiotem 3 lub cztery razy. Dość oblegany dlatego sugeruję wcześniejszą rezerwację. |
Dzięki! Wyspa odpada - żona nie chce.
Dajcie znać jaką trasą jeździliście. Czechy będą miały odpaloną budowę przejścia granicznego - więc szykuje się koras jak nic... |
Jeździłem kilka razy rzez Bratysławę-Węgry. Raz też skusiłem się na drogę przez Wiedeń i Słowenię. W Słowenii miałem narysowany track omijający autostradę żeby nie płacić winiety za przejechanie ledwo 100 km. Zawsze po drodze robię nocleg. Dwa razy w Bratysławie właśnie, raz w Wiedniu, raz w Mikulovie w Czechach.
|
Ja moge wyspy polecic. Bylismy na Pagu i bylo rewelacyjnie. Kumpel byl ostatnio na ktorejs wyspie na kameralnym campingu i mowil, ze bylo rewelacyjnie. Jesli bys zmienil zdanie, to moge podpytac, gdzie to dokladnie bylo.
|
Cytat:
|
Wiedeń fajny, czemu gorszy :)
Zajeżdżamy na 15-16, zwiedzamy, jemy kolację i rano w dalszą drogę. Na 15-16 jesteśmy na wybrzeżu chorwackim. |
Cytat:
|
Jedna i druga jest ok. Zależy gdzie chcesz się po drodze zatrzymać. Czechy-Austria chyba drożej wychodzi jeśli chodzi o winiety.
|
Cytat:
Bo znajomi jezdza w wakacje i opowiadają, że jest masakra z miejscami i ilością ludzi Ja jezdze zazwyczaj koniec maja lub poczatek wrzesnia i jestem zadowolony. Ceny, pogoda, ilość ludzi. |
Cytat:
|
Orebič bardzo ładna miejscowość. Na przeciwko znana wyspa Korčula. Blisko Dubrovnika. Można zaskoczyć do Mostaru. No i półwysep Pelješac a z tego regionu najlepsze wina.
Tylko trochę daleko w tym okresie. Ludzi miliard. Każdy gna na południe a Istria też piękna i pełno klimatycznych miasteczek jak Rovinji i Pula z zabytkowym amfiteatrem. Pełno ciekawych zabytków. Ostatnio motocyklem spod domu czyli Poręba - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Lubljana - Koper - Pula zrobiłem w 10 godzin :D |
Ja planuję jechać z rodzinką we wrześniu, spokojniej.
Jako że nie mam namiotu i całego dobytku do tego potrzebnego ani bagażówki żeby to wozić rozważam kempingi na których już stoją duże wieloosobowe namioty z przedsionkami i pełnym wyposażeniem lub w ala holenderskich domkach. Kolega w zeszłym roku za 4 osoby na tydzień zapłacił ok 1700zł. Kwatera to już ostatecznie. Przejazd przez Węgry. |
Cytat:
https://www.bivillage.com/it/?utm_so...paign=GMB_link Baseny, restauracje i inne atrakcje na terenie campa. Niedaleko małe klimatyczne miesteczko. Warunki ok, nawet klima jest w tych namiotach (pewnie opcja). Rovinj chyba najładniejsze nadmorskie miasteczko w Chorwacji, jakie widziałem, Pula średnia. Po drodze, w Słowenii polecam jaskinie Postojna, warto zobaczyć. Obok jest jeszcze zamek Predjama. Istria to świetny kierunek i rzeczywiście nieco mniej ludzi. |
Jak jezdzicie poza sezonem po campingach to polecam zakup karty ACSI. Mozna duzo kasy zaoszczedzic.
|
Ta karta robi tylko poza sezonem letnim.
|
No tak jak napisalem poza sezonem. Potrafi sie czesto zwrocic w dwa dni ;)
|
Jo. Tylko każdy camping ten pozasezon traktuje troszkę inaczej.
|
kazdy ma inaczej, trzeba sprawdzac na stronach internetowych lub telefonicznie. Jak juz bede rencista, to bede z tego korzystal :D
|
Jak masz małe dzieci to też korzystasz, bo poza sezonem chłodniej, taniej, mniej ludu. A do szkoły jeszcze..:)
|
Moje w wieku szkolnym i czar prysl niestety. Jest jeszcze karta ADAC na campingi ale wybor jest troche mniejszy.
|
Jak z dzieciakami to myśmy szukali piaszczystych plaż. Byliśmy na wyspie Rab na campingu San Marino, duży ale mało uciążliwy. Są bardziej kameralne. Ogromna piaszczysta plaża, płytka i ciepła woda dla dzieciaków (Rajska Plaža).
Jadąc do Chorwacji lubiliśmy się zatrzymywać na chwilę na kampingu Nin (raczej bez wygód, są inne w okolicy) w okolicach Nin :) . też piasek dla dzieciaków, bajoro z błotem do smarowania - taka lokalna atrakcja no i ponownie Ninska laguna to zwłaszcza dla małych dzieci fajna opcja do popluskania. |
Zależy kto czego oczekuje.
Jest jeden Camping, taki trochę PRL tracą ale super lokalizacja. W Parku narodowym Kamenjak https://www.booking.com/hotel/hr/hol...=total;ucfs=1& Później drugi w Medulinie https://www.arenacampsites.com/en/ca...-arena-medulin W parku Kamenjak jest o tyle fajnie że to rozłożysty teren i pełno zatoczek. Każdy znajdzie miejsce dla siebie i bez ludzi. Są też tarasy wapienne z których można skakać 10m do wody. No i wracając z Istrii zawsze mam 20l oliwy z oliwek. Tak czy inaczej obojętnie czy północ czy południe to zawsze jest fajnie. |
A jak pies znosi upał?
|
Byłem w Chorwacji kilkanaście, może dwadzieścia razy. Polecam wyspy
|
Cytat:
Albo pływa w morzu i siedzi w cieniu pod drzewami albo pływa w basenie. Nie jest tylko zabierany do miasta bo tam betony nagrzane i tam ciężko. Sam chodzi kiedy chce do wody. Miska z wodą najważniejsza i baniak ze słodką do przemycia pyska. Jak z dzieckiem :D |
Cytat:
Cytat:
|
Pod koniec czerwca jest oferta duży namiot/domek z wygodami , 6 osób , 7 nocy za 2500 zł.
Tam da się znaleźć naprawdę przyzwoite ceny. Zależy gdzie szukasz. Znajomi jeżdżą na dwa tygodnie w drugiej połowie sierpnia , przyczepa , prąd , zajmują sporo terenu wokół, psy, itp i wychodzi naprawdę niedrogo. Taki przykład: 5 dni w sierpniu, 4 osoby , namiot , samochód , prąd wychodzi 243 euro. |
Trzy dni temu kolega zarezerwował na campingu domek-namiot z klimatyzacją na półwyspie Istria. 6 nocy , 4 osoby za 1650zł sam koniec czerwca.
|
Cytat:
|
Bez przesady, po klasyfikacji nic się w szkołach nie dzieje, można się zabierać. Bywało, że i w połowie września wracaliśmy i jakoś nikt dzieciakom głowy nie urwał.
|
Z doświadczenia napisze że nauczyciele przychylniej patrzą jak dziecko się zabierze przed końcem roku niż wrzuci do klasy w połowie września lub później.
Testowałem kilkukrotnie. PZDR Qter Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Cytat:
|
No to bieda ;)
|
Cytat:
|
Jorge..nie wiem w jakim wieku masz dzieci, my z małą córką kilka razy byliśmy na Rabie, miejscowość Lopar... Piaszczysta plaża, płytko ciepło, można popłynąć na kameralna plażę/ zatokę, żarcie przy plaży prowadzone przez całą rodzinę pyszne.
Spaliśmy w busie na dzikusa więc z kampingami nie pomogę, coś znajdziesz. Powodzenia! |
Cytat:
Tam jest wielki camping. Tylko trzeba uważać z parkowaniem kamperem. Kojarzę tam lokalsa z traktorem prawie na etacie sporo kamperów z piasku tam wyciągał. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
T4ką w Multivanie a potem master L2H2. Szybka droga, zjazd w Senj, pare km i jesteś porcie a tam już winko, prom i na Lopar! Bazę miałem koło portu na wzgórzu, woda z portu do baniaków etc. Szczerze polecam tutaj się żreć owoce morza, winko stołowe..: https://maps.app.goo.gl/AtrPomXbRCKLraKW9 :Thumbs_Up: A po drodze polecam mega baraninę tutaj: https://maps.app.goo.gl/VK2o8WXFNfGKipTg9 Bawcie się dobrze! |
Cytat:
Pewnie jak najbardziej, My będziemy od 27 lipca |
Cytat:
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |