![]() |
Branie oleju silnik AT 1100
Mama pytanie do posiadaczy at 1100, czy ubywa wam oleju w trakcie eksplantacji ?.
Czytając fora zagraniczne sporo użytkowników pisze o takim problemie zamieszczam wycinek https://www.nt1100forum.com/index.php?topic=551.0 |
Cytat:
|
To samo u mnie. Nie ma zmian widocznych na bagnecie.
|
Miałem w 1000 w manualu. Przeszedłem na 10w40, od tamtego czasu nie zdarzyło się
|
|
Ogólnie : nie używamy oleju W30. To jest olej, którego w naszej strefie nie powinno w ogóle być. Nawet W40 w ciepłych rejonach to mało. Leję 15W50, a na Ąfrykę nawet 20W50 i nawet słabo-techniczni właściciele czują poprawę - głównie cichsza praca silnika i lepsza skrzyni.
|
Hmm, a ja słyszałem / czytałem (jeśli chodzi o skrzynię), że np. DCT lubi najlepiej właśnie W30... i taką 'oliwę' leję od 2017 do CRF1000L
|
1 Załącznik(ów)
We wszystkich, które serwisowałem z DCT nawet na W40 była poprawa, a co dopiero na W50. Według API oleje W30, to ostatni olej z grupy zimowych. Przyjdzie lato i się gotuje, szczególnie przy wolniejszej jeździe.
|
Tak niby mówią tabelki ale tu gościo inaczej mówi.
https://www.youtube.com/watch?v=eUEH...el=FixandDrive |
API dawno temu sklasyfikowało to jak i co stosować. Tu nic się nie zmieniło, tyle, że producenci wpadli na pomysł, jak zarzynać sprzęty i to za pieniądze samych użytkowników. Najpierw były oleje LongLife, o których wiadomo, że ściema, a teraz niedopowiedzenie. W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane - dodajmy w ujemnych temperaturach. Do tego interwał 12kkm i żywot siłowni diametralnie skrócony. Ludzie zapomnieli już, ze np. diesle mogą spokojnie sprawnie funkcjonować po milion i więcej kilosów. Na podobnej zasadzie wprowadzono obecnie E10.
|
Cytat:
https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J300 |
Co to znaczy "W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane" czy w końcu producent przewidział konkretne oleje czy każdy może lać co mu się podoba bo z tego co czytam to chyba tak wielu robi.
Punkty smarne silnika , pompa oleju , przepustowości filtra i całej magistrali łącznie z jej średnicami i wydajnością ciśnieniową ...to wszystko jest policzone pod konkretne oleje , pomijam szczególne/celowe działania by silnik szybciej się zużył. Zastosowanie zbyt gęstego oleju do układu obliczonego na rzadki olej poskutkuje tym że go mniej dotrze do punktów smarnych a przy niskich temperaturach doleci zdecydowanie później. To że jak już się tam znajdzie to utrzyma grubszy film olejowy to inna sprawa. O ile zmiana np z W30 na W40 dla lepszego smarowania w cieple nie budzi jeszcze wątpliwości ale dowolne manipulacje już tak. To jak to jest do CRFki producent coś przewidział czy co kto lubi lub obejrzy w internecie? Dla przypomnienia cyfry po W oznaczają czas spłynięcia oleju w temp 100* także jest spora różnica między 30 a np 50 mimo że jest gorący. |
Panowie, nic mi się nie pochrzaniło i nie mam ochoty nikogo pouczać, ale ja na Waszym miejscu przygotowałbym się merytorycznie. Pierwsza liczba oznacza płynność/lepkość w 40*C. Litera W znaczy tyle co winter, czyli olej wielo-sezonowy (o odpowiednio dużym index-ie lepkości). Natomiast liczba po literze pokazuje grupę klasyfikacyjną lepkości/płynności w 100*C. Pierwotna klasyfikacja, to : oleje zimowe SAE 10, 20 i 30 - letnie SAE40-70. Omawiany przykład 10W30 to olej wielosezonowy, "na zimno jest olejem SAE10, a temp. 100*C olejem z grupy SAE30. Po za tym, trzeba wiedzieć, że oleje o tych samych oznaczeniach potrafią się bardzo różnić w parametrach mierzalnych (pomijając parametry de facto), dlatego najistotniejszy jest ... producent.
Dzieju, ja piszę w tematach przerobionych osobiście, czyli z doświadczenia własnego, a także kumpli po fachu. W budowie silników najbardziej na przestrzeni lat zmieniły się materiały, a właściwie ich obróbka (mam na myśli pojazdy cywilne), dlatego magistrala olejowe w nowej Afryce zasadniczo nie różni się od starej. Pasowanie samej pompy jest standardowe i chłodnice oleju też. Na pewno szybkość docierania do ostatniego węzła ma znaczenie, ale tylko przy zimnym starcie, a motór to nie taksówka, gdzie dryndzioż dla oszczędności paliwa rusza prawie na biegu wielokrotnie w ciągu dnia. Na koniec : każdy wierzy w co chce. Ja wierzę, że stare sprzęty przeżyją nowe bo producenci kombinują, jak zachować ruch w interesie, o czym pisalem już. I tyle. |
mam prawie 140.000km nic nie ubywa od wymiany do wymiany,
jeżeli chodzi o dyskusje jakiego oleju bierze "najwięcej" to dodam od siebie, że z doświadczenia kilkudziesięciu motocykli jakie posiadałem ale i nie tylko moich... motocykle które brały olej - brały każdy zalany olej i tyle w temacie wg. mnie. |
Nic nie bierze, 10w40 zwykły syntetyk, nie najdroższy.
Z doświadczenia motocykla który brał sporo oleju, im mniej było tym mniej brał. Im szybciej się jeździło i na wyższych obrotach to też zużycie wzrastało. |
Panowie Wy chyba macie litrówki a mowa o 1100. Moja litrówka tez oleju nie brała. Nie pierwszy raz słyszę że 1100 łyka oleum i to nie mało i wcale nie przy pałowaniu.
|
Cytat:
Silniki 1100 to już jednorazowe rozwiązanie, jak coś uszkodzi tą powłokę to cały blok silnika na szrot, naprawa nieopłacalna wymiana bloku także. |
Cześć Panowie, może goopie pytanie, ale w temacie z olejem ;) Czy w Afryce 1100 jest sucha miska olejowa? Byłem przekonany że tak, ale ostatnio w serwisie pan powiedział mi, że nie ma suchej miski w 1100. Kurde, zgłupiałem. Wiec jak to jest z tym? Przecież nawet w instrukcji obsłuhi, aby sprawdzic poziom oleju jest napisane, żeby na jakies 3 min uruchomić silnik, czyli typowo jak przy suchych miskach olejowych, zgadza sie?
|
IMO nie ma suchej miski.
Co do sprawdzania poziomu oleju to trzeba brać różnicę w poziomie na ciepłym i zimnym. |
Cytat:
Kupowanie takiego zjeżdżonego lub powiedzmy z przebiegam konkretnymi to loteria z opcją kupienia następnego silnika.....z jakimś może mniejszym przebiegiem. Czasy napraw mijają bezpowrotnie. Wychodzi na to że np takie 150 tyskm czy więcej to już może być wątpliwa okazja a może być spore ryzyko. Co daje kalkulacje cena motocykla minus koszt silnika gdy się gorzej trafi. Ceny tych motocykli realnie powinny lecieć szybko w dół z przebiegiem. Tak , tak , w internecie padają magiczne przebiegi :) Ale co tam, każdy wydaje swoją kasę. |
Kasa kasą ale jak sprawdzić przebieg co kupujesz ? :D
Czytam na facebuku jak ludziska robią duże obsługi w CT i padam ze śmiechu, np. przy 60kkm regulacja wszystkich zaworów i wymiana łańcuchów rozrządu gdzie łańcuchy wytrzymują dużo ponad 100kkm a zawory tylko wydechy przy 100kkm. Ale wiadomo ccc robi swoje |
Jak forumowe to wystarczy poczytać i wielu odkopało historię , jakiejś wywrotki czy dotyczącą przebiegów o rajdach podlaskich nie wspominając :)
Były przypadki że sprzedający w ogłoszeniu coś tam pisał a ktoś inny wyszukał że to było nieco inaczej. Dlatego może wielu też się pilnuje i nie piszą wszystkiego , że coś źle działa czy sprawia kłopoty itp ;) Nawet jak jest inaczej. Dobra , nie zaśmiecam brania oleju. |
Moja CRF1100 wzięła 0,8L oleju w przedziale przebiegu od 1000 do 7500km.
Potem wszystko się uspokoiło i już nie bierze tak oleju. Co 7500 ubywa 100-200 mililitrów. Wiem to na 100% gdyż sam wymieniam olej i prawie zawsze mierzę dokładnie ile oleju spuszczam z moto... dolewek nie robię puki co. I wiem ile wlewałem wcześniej... bo zawsze ustawiam taki sam poziom. Stosuję taką praktykę, że olej i filtr wymieniam co 7500km. Pierwsza wymiana była przy przebiegu 1000km w ASO. Druga przy 7500km w Iranie. Trzecia przy 15tyś Czwarta przy 22,5tyś ... i tak dalej. Jeśli jestem w trasie i wiem, że nie da się kupić oleju w danym kraju to wiozę 4 litry i filtr. Lub jeśli wymiana ma nastąpić za 2tyś km czyli za 2-3 dni to też wiozę swój olej i wymieniam w trasie. |
Cytat:
Motocykl użytkuję raczej emerytalnie i zakładam, że producent przewidział go na dużo gorsze warunki niż moje dlatego nie widzę sensu robić mu lepiej niż ma, jak na razie co już pisałem nie ubywa nic. |
Witam, mam takie pytanie do kolegów, czy jak swoją CRF 1000 robię rocznie około 3-4 tyś km, to czy wymieniać rok w rok olej, czy np przejeździć na nim kolejny sezon, dokręcając np kolejne 4-5 tyś km i dopiero wtedy go wymienić na nowy. Będzie to miało jakiś wpływ na silnik, jego zużycie mechaniczne? Tak jak w serwisówce podano, ze na oleju można przejechać 12 tyś km lub rok. Wydaje mi się, że ważniejsze dla oleju są przejechane tzw. motogodziny
|
trzymaj się swoich wniosków może :D którymi podzieliłeś się w innym wątku :D szło to mniej więcej tak, że inżynierowie Hondy wiedzą co piszą w manualu. dla mnie rok to nie dwa lata :D
w swoich, znacznie starszych niż Twoja NAT, staram się trzymać wymian co roku jednak. Rzadko mam taki sezon, żebym nakulał jednym motocyklem przebieg kwalifikujący olej do wymiany. tak bardziej nawiasem i na poważnie to RACZEJ nic się nie stanie ale olej się degraduje z powodu zawartości produktów spalania /kwasy/ co na pewno obniża jego parametry - do tego w starszych maszynach gdzie uzwojenia alternatora pracują od wielu lat w kąpieli starych olejów nie zalecałbym pozostawiania na zimę starego oleju bo /z taką opinią się spotkałem i mnie to przekonuje/ taki olej ma korozyjny wpływ na lakier uzwojeń co może doprowadzać do awarii stojanów. można się śmiać ale niestety są maszyny gdzie altek jest w takim miejscu, że wyjęcie go = roz.. moto w mak. więc w moim odczuciu KAŻDY krok mający na celu odsunięcie potencjalnej awarii jest celowy. poza tym uzwojenia zdychają z reguły dopiero naprawdę na gorąco = z daleka od domu :D |
Dzięki za informację, czyli wymiana oleju jak zaleca Pan Honda :-)
|
Zawsze wymieniam olej przed zimowaniem (choć i w zimie zdarza się jeździć).
To nie jest nie wiadomo jaki koszt, by warto było oszczędzać... |
Błąd. Olej wymienia się przed sezonem, a nie po. Dlaczego, ano dlatego, że każdy jeden bez względu na rodzaj po pierwszym zagrzaniu zaczyna się degradować z powodu beztlenowców, dlatego po trzech miesiącach, jeśli taki olej nie był wygrzany (w temperaturze pracy czyli co najmniej raz na dwa tygodnie odpalony do pełnego nagrzania), powinien być wymieniony.
|
Po trzech miesiącach
Conajmniej raz na dwa tygodnie Teraz pokaż mi jakikolwiek biuletyn Shella, silkolene czy innego Motorexa w którym to będzie napisane ;) |
A w oleje LongLife też wierzysz ? Nie będę się podpierał swoim stażem, ale podam taki przykład. Zdarzyło mi się parę razy kupić bajki zza wielkiej wody. Jednym z warunków postawionych kumplowi, który wyszukał mi sprzęt było, żeby był komplet papierów i kluczyków co wtedy (lata-80/90-te) nie było normą, ale mówiło jak moto było traktowane. I wtedy (nie wiem, jak teraz) w instrukcjach obsługi można było wyczytać to, co napisałem. Przez wiele lat próbowałem dociec o co konkretnie chodzi i dopiero pewna kobieta, wykształcony chemik, pracująca w laboratorium przemysłowym nad środkami smarnymi powiedziała mi co jest powodem degradacji i jak należy postępować, żeby wyhamować ten proces. Dzisiaj być może w necie można znaleźć wiedzę na ten temat, ale wtedy nie było takich możliwości. Po za tym, myślę, że w materiałach technicznych wymienionych przez Ciebie firm powinny być takie informacje, bo w dobrych firmach tak się robi (np. RP podaje, że gwarantuje zachowanie bezpiecznych parametrów do przebiegu 6500 mil). Podobnie kwestie przechowywania. Przyspieszony proces degradacji zaczyna się i postępuje bez względu na warunki od momentu pierwszego nagrzania się. Innymi słowy : olej cały czas używany po roku czasu ma podobne "zużycie", jak taki co zalega nie używany w silniku i nawet jeśli wygląda dobrze, to po krótkim czasie używania traci ponad 50% zadanych parametrów. Pośrednio świadczą o tym depozyty, które odkładają się na dnie silnika po dłuższym staniu - zawsze.
|
Czy dla osoby "zimujacej" motocykl nie jest lepiej spuścić stary olej i nie wlewać nowego?
|
Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Ale mam podobne przemyślenia ;) - mam do wymiany olej ale może być tak że nie będę jeździł przez zimę i myślę nie będą go wymieniał ale czytam ze lepiej wymienić ale to i tak nic nie zmieni bo na wiosnę trzeba będzie go znowu wymienić ...kurr i tak doopa z tyłu zawsze :D |
Wymieniam zawsze w zimie - bo mam wtedy więcej czasu i robię przygotowanie do następnego sezonu.
Nie wiem jakie są zalecenia, nie znam się na olejach ale na chłopski rozum - lepiej wymienić stary, zanieczyszczony olej, by zanieczyszczenia nie osiadły w silniku z powodu długiego bezruchu. Późniejsze nagrzanie do wymiany może tych złogów nie ruszyć. Padł argument o degradacji niewygrzewanego oleju. Czy jeśli wymienię tylko to olej w silniku będzie się i tak degradował w stosunku do takiego przechowywanego w bańce? |
Jarczoq:) nie wątpię w Twoje doświadczenie bo piszesz z sensem a powoli już zaczyna technicznych wpisów na forum brakować.
Jedyne co to po prostu rozbawiła mnie ta forma w której podałeś dokładne czasy :) Gdybym miał czas i ochotę na wymianę oleju to robiłbym to po sezonie, po jeździe tak aby zleciał cały syf łącznie ze złogami które się tworzą jak moto długo stoi i po sprawdzeniu że jest ciśnienie moto zgasił i nie odpalał do wiosny - do jazdy. Trochę to wszystko jest dzieleniem włosa na cztery jednak :) Z wygrzaniem oleju jest tak że jednak trzeba się jakoś pozbyć wody z przedmuchow a one zawsze są i będą się kondensować. Jak się odpali tylko do zgaśnięcia lampki to raczej nie ma co się martwić. To nie apteka. Życzę każdemu aby wymieniał olej dwa razy w sezonie. Ze względu na przebieg. |
Ja zawsze wymieniam przed sezonem, ale jak tak czytam ten wątek to już mam wątpliwości.
Czyli odpalenie na wiosnę i nagrzanie przed wymianą, do duży błąd w związku z kondensacja wody. Dodam że garaż mam ciepły zimą. |
Zmieniając przed czy po zimie i tak nie starczy wam życia żeby zajeździć ten silnik ;)
|
Ja już dwa razy zmieniałem oliwę w tym sezonie i już prawie trzeci jest czas ale u mnie co 7-8 km obslugi są. A co do zimy to stoi na czym zagasiłem 3 -4 m-ce
|
Nie napisałem, żeby odpalić i zgasić. Takie krótkotrwałe grzanie silnika, nie doprowadzając do temperatury pracy powoduje wytrącanie kwaśnych odczynów. Dopiero wysoka temperatura powoduje minimalizację tego zjawiska. Ale co tam...róbtacochceta.
|
Ooo słowo klucz róbta co chceta :hehehe:
Ja będę robił co książka pisze tyle, że co 7kkm +- 1 wymieniał , a nie jak księgowe nadają ale oliwa będzie 10W-30 bo tak mi Crosstourer powiedział :) Też słuchacie swoich maszyn, moja kawa do mnie mówiła, vfr coś tam bełkocze :D |
Nie przesadzaj :) odpalenie żeby filtr się zalał i żeby zgasła lampka to jest pryszcz i NIC nie robi. Shell o tym pisał :) :) :) :) ale nie pamiętam gdzie :)
|
Jak to poczytają młodzi niedoświadczeni to tak spanikują że przestaną jeździć w ogóle :)
Tyle lat motoryzacja była prosta teraz internet i komplikowanie prostych spraw przybrało szczytowe poziomy. A jak jeszcze jakiś naukowiec podeprze to skomplikowanym wyjaśnieniem to u wielu się buzie otwierają i klękają w podziękowaniu. Podziwiam i smucę łatwowiernością w magię i prawdy objawione. Zdrówka i róbta co chceta :) |
Wymiana oleju, kiedy
Tym, którzy nie wiedza kiedy należy wymienić olej w silniku motocyklowym, proponuję oglądną sobie film byłego redaktora naczelnego gazety "Motocyklista" inż. Jacka Gembary, pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=ANu5_yygf-g |
I wszystko na ten temat 💪
|
No i wszystko zostaje tak jak pisałem, może interwał przedłużę do 10kk.
|
Coś dla lubiących długie wymiany https://www.youtube.com/watch?v=kggTqfb6pLA
Osobiście byłem przy wymianie oleju w Punto , przebieg kilometrowy ponad 30tyskm plus motogodziny "L" można przyjąć bliżej 40tyskm. Trzeba było przebić drutem by coś zaczęło skapywać. A przecież 30 tyskm to teraz standard :mur: Także nie dajmy się zwariować w żadną stronę. |
Nie dawno wymieniałem oliwę po 100kkm i wyglądała tak jak po 70 nie kumam jak może gorzej wyglądać ta po 30 ?
|
Nie porównuj przebiegów w ciężarówkach i 30-40 litrów w misce.
|
Cytat:
jakże trudne do wprowadzenia w codziennym życiu, jak czytam, o wymianach 2x częściej niż pudrowanie i woskowanie lakieru motocykla to po prostu słabo się robi, to coś w rodzaju zabobonów z którymi nie idzie walczyć bo później nawet jak łożysko padnie w kole to będzie to wina braku wymiany oleju a co dopiero gdyby silnik zaczął brać pechowo w tym czasie olej albo raz nie zapalił to już tylko spalenie na stosie mechanika, który głosi takie oto prawdziwie teorie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |