Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=241)
-   -   Branie oleju silnik AT 1100 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45861)

Jack13 20.04.2024 21:41

Branie oleju silnik AT 1100

Mama pytanie do posiadaczy at 1100, czy ubywa wam oleju w trakcie eksplantacji ?.
Czytając fora zagraniczne sporo użytkowników pisze o takim problemie zamieszczam wycinek

https://www.nt1100forum.com/index.php?topic=551.0

Rajtek 21.04.2024 08:43

Cytat:

Napisał Jack13 (Post 851052)
Mama pytanie do posiadaczy at 1100, czy ubywa wam oleju w trakcie eksplantacji ?.
Czytając fora zagraniczne sporo użytkowników pisze o takim problemie zamieszczam wycinek

https://www.nt1100forum.com/index.php?topic=551.0

nic nie ubywa, przynajmniej nie tyle żebym zobaczyl podczas sprawdzania

WojtasA 21.04.2024 09:13

To samo u mnie. Nie ma zmian widocznych na bagnecie.

zylek 21.04.2024 11:29

Miałem w 1000 w manualu. Przeszedłem na 10w40, od tamtego czasu nie zdarzyło się

zbychuto 21.04.2024 13:32

Tutaj był już taki wątek:

https://africatwin.pl/showthread.php?t=42623&page=1

Jarczoq 21.04.2024 21:51

Ogólnie : nie używamy oleju W30. To jest olej, którego w naszej strefie nie powinno w ogóle być. Nawet W40 w ciepłych rejonach to mało. Leję 15W50, a na Ąfrykę nawet 20W50 i nawet słabo-techniczni właściciele czują poprawę - głównie cichsza praca silnika i lepsza skrzyni.

nabrU 21.04.2024 22:40

Hmm, a ja słyszałem / czytałem (jeśli chodzi o skrzynię), że np. DCT lubi najlepiej właśnie W30... i taką 'oliwę' leję od 2017 do CRF1000L

Jarczoq 21.04.2024 23:01

1 Załącznik(ów)
We wszystkich, które serwisowałem z DCT nawet na W40 była poprawa, a co dopiero na W50. Według API oleje W30, to ostatni olej z grupy zimowych. Przyjdzie lato i się gotuje, szczególnie przy wolniejszej jeździe.

Melon 21.04.2024 23:59

Tak niby mówią tabelki ale tu gościo inaczej mówi.

https://www.youtube.com/watch?v=eUEH...el=FixandDrive

Jarczoq 22.04.2024 00:13

API dawno temu sklasyfikowało to jak i co stosować. Tu nic się nie zmieniło, tyle, że producenci wpadli na pomysł, jak zarzynać sprzęty i to za pieniądze samych użytkowników. Najpierw były oleje LongLife, o których wiadomo, że ściema, a teraz niedopowiedzenie. W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane - dodajmy w ujemnych temperaturach. Do tego interwał 12kkm i żywot siłowni diametralnie skrócony. Ludzie zapomnieli już, ze np. diesle mogą spokojnie sprawnie funkcjonować po milion i więcej kilosów. Na podobnej zasadzie wprowadzono obecnie E10.

nabrU 22.04.2024 00:37

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 851158)
W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane - dodajmy w ujemnych temperaturach.

Coś pomieszałeś: 30 to akurat letnia klasyfikacja, 10W to zimowa:

https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J300

Dzieju 22.04.2024 06:47

Co to znaczy "W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane" czy w końcu producent przewidział konkretne oleje czy każdy może lać co mu się podoba bo z tego co czytam to chyba tak wielu robi.
Punkty smarne silnika , pompa oleju , przepustowości filtra i całej magistrali łącznie z jej średnicami i wydajnością ciśnieniową ...to wszystko jest policzone pod konkretne oleje , pomijam szczególne/celowe działania by silnik szybciej się zużył.
Zastosowanie zbyt gęstego oleju do układu obliczonego na rzadki olej poskutkuje tym że go mniej dotrze do punktów smarnych a przy niskich temperaturach doleci zdecydowanie później.
To że jak już się tam znajdzie to utrzyma grubszy film olejowy to inna sprawa.
O ile zmiana np z W30 na W40 dla lepszego smarowania w cieple nie budzi jeszcze wątpliwości ale dowolne manipulacje już tak.
To jak to jest do CRFki producent coś przewidział czy co kto lubi lub obejrzy w internecie?
Dla przypomnienia cyfry po W oznaczają czas spłynięcia oleju w temp 100* także jest spora różnica między 30 a np 50 mimo że jest gorący.

Jarczoq 22.04.2024 22:31

Panowie, nic mi się nie pochrzaniło i nie mam ochoty nikogo pouczać, ale ja na Waszym miejscu przygotowałbym się merytorycznie. Pierwsza liczba oznacza płynność/lepkość w 40*C. Litera W znaczy tyle co winter, czyli olej wielo-sezonowy (o odpowiednio dużym index-ie lepkości). Natomiast liczba po literze pokazuje grupę klasyfikacyjną lepkości/płynności w 100*C. Pierwotna klasyfikacja, to : oleje zimowe SAE 10, 20 i 30 - letnie SAE40-70. Omawiany przykład 10W30 to olej wielosezonowy, "na zimno jest olejem SAE10, a temp. 100*C olejem z grupy SAE30. Po za tym, trzeba wiedzieć, że oleje o tych samych oznaczeniach potrafią się bardzo różnić w parametrach mierzalnych (pomijając parametry de facto), dlatego najistotniejszy jest ... producent.
Dzieju, ja piszę w tematach przerobionych osobiście, czyli z doświadczenia własnego, a także kumpli po fachu. W budowie silników najbardziej na przestrzeni lat zmieniły się materiały, a właściwie ich obróbka (mam na myśli pojazdy cywilne), dlatego magistrala olejowe w nowej Afryce zasadniczo nie różni się od starej. Pasowanie samej pompy jest standardowe i chłodnice oleju też. Na pewno szybkość docierania do ostatniego węzła ma znaczenie, ale tylko przy zimnym starcie, a motór to nie taksówka, gdzie dryndzioż dla oszczędności paliwa rusza prawie na biegu wielokrotnie w ciągu dnia. Na koniec : każdy wierzy w co chce. Ja wierzę, że stare sprzęty przeżyją nowe bo producenci kombinują, jak zachować ruch w interesie, o czym pisalem już. I tyle.

mdxmd 12.06.2024 12:44

mam prawie 140.000km nic nie ubywa od wymiany do wymiany,

jeżeli chodzi o dyskusje jakiego oleju bierze "najwięcej" to dodam od siebie, że z doświadczenia kilkudziesięciu motocykli jakie posiadałem ale i nie tylko moich... motocykle które brały olej - brały każdy zalany olej i tyle w temacie wg. mnie.

siwy 12.06.2024 13:04

Nic nie bierze, 10w40 zwykły syntetyk, nie najdroższy.

Z doświadczenia motocykla który brał sporo oleju, im mniej było tym mniej brał. Im szybciej się jeździło i na wyższych obrotach to też zużycie wzrastało.

Emek 12.06.2024 13:09

Panowie Wy chyba macie litrówki a mowa o 1100. Moja litrówka tez oleju nie brała. Nie pierwszy raz słyszę że 1100 łyka oleum i to nie mało i wcale nie przy pałowaniu.

mdxmd 12.06.2024 13:14

Cytat:

Napisał Emek (Post 854931)
Panowie Wy chyba macie litrówki a mowa o 1100. Moja litrówka tez oleju nie brała. Nie pierwszy raz słyszę że 1100 łyka oleum i to nie mało i wcale nie przy pałowaniu.

nowa konstrukcja cylindra bez żeliwa tylko sama powłoka nikasyl wcześniej dawali cienką tuleję z żeliwa i jest nawet możliwość 1 szlifu + nadwymiarowy tłok i pierścienie OEM.

Silniki 1100 to już jednorazowe rozwiązanie, jak coś uszkodzi tą powłokę to cały blok silnika na szrot, naprawa nieopłacalna wymiana bloku także.

michonda 13.11.2024 12:46

Cześć Panowie, może goopie pytanie, ale w temacie z olejem ;) Czy w Afryce 1100 jest sucha miska olejowa? Byłem przekonany że tak, ale ostatnio w serwisie pan powiedział mi, że nie ma suchej miski w 1100. Kurde, zgłupiałem. Wiec jak to jest z tym? Przecież nawet w instrukcji obsłuhi, aby sprawdzic poziom oleju jest napisane, żeby na jakies 3 min uruchomić silnik, czyli typowo jak przy suchych miskach olejowych, zgadza sie?

matjas 13.11.2024 13:20

IMO nie ma suchej miski.

Co do sprawdzania poziomu oleju to trzeba brać różnicę w poziomie na ciepłym i zimnym.

Dzieju 13.11.2024 14:09

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 854934)
nowa konstrukcja cylindra bez żeliwa tylko sama powłoka nikasyl wcześniej dawali cienką tuleję z żeliwa i jest nawet możliwość 1 szlifu + nadwymiarowy tłok i pierścienie OEM.

Silniki 1100 to już jednorazowe rozwiązanie, jak coś uszkodzi tą powłokę to cały blok silnika na szrot, naprawa nieopłacalna wymiana bloku także.

Wiele motocykli tak ma że cylindry na stałe i to sprzęty kilkunastoletnie też.
Kupowanie takiego zjeżdżonego lub powiedzmy z przebiegam konkretnymi to loteria z opcją kupienia następnego silnika.....z jakimś może mniejszym przebiegiem.
Czasy napraw mijają bezpowrotnie.
Wychodzi na to że np takie 150 tyskm czy więcej to już może być wątpliwa okazja a może być spore ryzyko.
Co daje kalkulacje cena motocykla minus koszt silnika gdy się gorzej trafi.
Ceny tych motocykli realnie powinny lecieć szybko w dół z przebiegiem.
Tak , tak , w internecie padają magiczne przebiegi :)
Ale co tam, każdy wydaje swoją kasę.

Melon 13.11.2024 19:10

Kasa kasą ale jak sprawdzić przebieg co kupujesz ? :D
Czytam na facebuku jak ludziska robią duże obsługi w CT i padam ze śmiechu, np. przy 60kkm regulacja wszystkich zaworów i wymiana łańcuchów rozrządu gdzie łańcuchy wytrzymują dużo ponad 100kkm a zawory tylko wydechy przy 100kkm. Ale wiadomo ccc robi swoje

Dzieju 14.11.2024 07:02

Jak forumowe to wystarczy poczytać i wielu odkopało historię , jakiejś wywrotki czy dotyczącą przebiegów o rajdach podlaskich nie wspominając :)
Były przypadki że sprzedający w ogłoszeniu coś tam pisał a ktoś inny wyszukał że to było nieco inaczej.
Dlatego może wielu też się pilnuje i nie piszą wszystkiego , że coś źle działa czy sprawia kłopoty itp ;) Nawet jak jest inaczej.
Dobra , nie zaśmiecam brania oleju.

syncronizator 14.11.2024 14:46

Moja CRF1100 wzięła 0,8L oleju w przedziale przebiegu od 1000 do 7500km.
Potem wszystko się uspokoiło i już nie bierze tak oleju.
Co 7500 ubywa 100-200 mililitrów.
Wiem to na 100% gdyż sam wymieniam olej i prawie zawsze mierzę dokładnie ile oleju spuszczam z moto... dolewek nie robię puki co.
I wiem ile wlewałem wcześniej... bo zawsze ustawiam taki sam poziom.
Stosuję taką praktykę, że olej i filtr wymieniam co 7500km.
Pierwsza wymiana była przy przebiegu 1000km w ASO.
Druga przy 7500km w Iranie.
Trzecia przy 15tyś
Czwarta przy 22,5tyś ... i tak dalej.
Jeśli jestem w trasie i wiem, że nie da się kupić oleju w danym kraju to wiozę 4 litry i filtr.
Lub jeśli wymiana ma nastąpić za 2tyś km czyli za 2-3 dni to też wiozę swój olej i wymieniam w trasie.

mdxmd 01.12.2024 23:35

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 864823)
Moja CRF1100 wzięła 0,8L oleju w przedziale przebiegu od 1000 do 7500km.
Potem wszystko się uspokoiło i już nie bierze tak oleju.
Co 7500 ubywa 100-200 mililitrów.
Wiem to na 100% gdyż sam wymieniam olej i prawie zawsze mierzę dokładnie ile oleju spuszczam z moto... dolewek nie robię puki co.
I wiem ile wlewałem wcześniej... bo zawsze ustawiam taki sam poziom.
Stosuję taką praktykę, że olej i filtr wymieniam co 7500km.
Pierwsza wymiana była przy przebiegu 1000km w ASO.
Druga przy 7500km w Iranie.
Trzecia przy 15tyś
Czwarta przy 22,5tyś ... i tak dalej.
Jeśli jestem w trasie i wiem, że nie da się kupić oleju w danym kraju to wiozę 4 litry i filtr.
Lub jeśli wymiana ma nastąpić za 2tyś km czyli za 2-3 dni to też wiozę swój olej i wymieniam w trasie.

ja robię dokładnie odwrotnie, gdy z trasy wynika iż przejadę 12.000km (okres wymiany) to do 2000 więcej daruje sobie wymianę przed trasą. Jeżeli w rok nie zrobię tych 12.000km to następny rok jeżdżę na tym samym oleju.

Motocykl użytkuję raczej emerytalnie i zakładam, że producent przewidział go na dużo gorsze warunki niż moje dlatego nie widzę sensu robić mu lepiej niż ma, jak na razie co już pisałem nie ubywa nic.

Robi72 04.12.2024 12:36

Witam, mam takie pytanie do kolegów, czy jak swoją CRF 1000 robię rocznie około 3-4 tyś km, to czy wymieniać rok w rok olej, czy np przejeździć na nim kolejny sezon, dokręcając np kolejne 4-5 tyś km i dopiero wtedy go wymienić na nowy. Będzie to miało jakiś wpływ na silnik, jego zużycie mechaniczne? Tak jak w serwisówce podano, ze na oleju można przejechać 12 tyś km lub rok. Wydaje mi się, że ważniejsze dla oleju są przejechane tzw. motogodziny

matjas 04.12.2024 12:49

trzymaj się swoich wniosków może :D którymi podzieliłeś się w innym wątku :D szło to mniej więcej tak, że inżynierowie Hondy wiedzą co piszą w manualu. dla mnie rok to nie dwa lata :D
w swoich, znacznie starszych niż Twoja NAT, staram się trzymać wymian co roku jednak. Rzadko mam taki sezon, żebym nakulał jednym motocyklem przebieg kwalifikujący olej do wymiany.

tak bardziej nawiasem i na poważnie to RACZEJ nic się nie stanie ale olej się degraduje z powodu zawartości produktów spalania /kwasy/ co na pewno obniża jego parametry - do tego w starszych maszynach gdzie uzwojenia alternatora pracują od wielu lat w kąpieli starych olejów nie zalecałbym pozostawiania na zimę starego oleju bo /z taką opinią się spotkałem i mnie to przekonuje/ taki olej ma korozyjny wpływ na lakier uzwojeń co może doprowadzać do awarii stojanów.
można się śmiać ale niestety są maszyny gdzie altek jest w takim miejscu, że wyjęcie go = roz.. moto w mak. więc w moim odczuciu KAŻDY krok mający na celu odsunięcie potencjalnej awarii jest celowy.
poza tym uzwojenia zdychają z reguły dopiero naprawdę na gorąco = z daleka od domu :D

Robi72 04.12.2024 13:27

Dzięki za informację, czyli wymiana oleju jak zaleca Pan Honda :-)

Dlugi_TA 04.12.2024 13:29

Zawsze wymieniam olej przed zimowaniem (choć i w zimie zdarza się jeździć).
To nie jest nie wiadomo jaki koszt, by warto było oszczędzać...

Jarczoq 04.12.2024 21:04

Błąd. Olej wymienia się przed sezonem, a nie po. Dlaczego, ano dlatego, że każdy jeden bez względu na rodzaj po pierwszym zagrzaniu zaczyna się degradować z powodu beztlenowców, dlatego po trzech miesiącach, jeśli taki olej nie był wygrzany (w temperaturze pracy czyli co najmniej raz na dwa tygodnie odpalony do pełnego nagrzania), powinien być wymieniony.

matjas 05.12.2024 01:14

Po trzech miesiącach
Conajmniej raz na dwa tygodnie

Teraz pokaż mi jakikolwiek biuletyn Shella, silkolene czy innego Motorexa w którym to będzie napisane ;)

Jarczoq 06.12.2024 01:01

A w oleje LongLife też wierzysz ? Nie będę się podpierał swoim stażem, ale podam taki przykład. Zdarzyło mi się parę razy kupić bajki zza wielkiej wody. Jednym z warunków postawionych kumplowi, który wyszukał mi sprzęt było, żeby był komplet papierów i kluczyków co wtedy (lata-80/90-te) nie było normą, ale mówiło jak moto było traktowane. I wtedy (nie wiem, jak teraz) w instrukcjach obsługi można było wyczytać to, co napisałem. Przez wiele lat próbowałem dociec o co konkretnie chodzi i dopiero pewna kobieta, wykształcony chemik, pracująca w laboratorium przemysłowym nad środkami smarnymi powiedziała mi co jest powodem degradacji i jak należy postępować, żeby wyhamować ten proces. Dzisiaj być może w necie można znaleźć wiedzę na ten temat, ale wtedy nie było takich możliwości. Po za tym, myślę, że w materiałach technicznych wymienionych przez Ciebie firm powinny być takie informacje, bo w dobrych firmach tak się robi (np. RP podaje, że gwarantuje zachowanie bezpiecznych parametrów do przebiegu 6500 mil). Podobnie kwestie przechowywania. Przyspieszony proces degradacji zaczyna się i postępuje bez względu na warunki od momentu pierwszego nagrzania się. Innymi słowy : olej cały czas używany po roku czasu ma podobne "zużycie", jak taki co zalega nie używany w silniku i nawet jeśli wygląda dobrze, to po krótkim czasie używania traci ponad 50% zadanych parametrów. Pośrednio świadczą o tym depozyty, które odkładają się na dnie silnika po dłuższym staniu - zawsze.

Artek 06.12.2024 08:59

Czy dla osoby "zimujacej" motocykl nie jest lepiej spuścić stary olej i nie wlewać nowego?

Brzeszczot 06.12.2024 09:37

Cytat:

Napisał Artek (Post 866463)
Czy dla osoby "zimujacej" motocykl nie jest lepiej spuścić stary olej i nie wlewać nowego?

Nie

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Babel 06.12.2024 09:40

Cytat:

Napisał Artek (Post 866463)

I na wiosne przy pierwszym odpaleniu zapomnieć że nie ma się oleju bezcenne :D
Ale mam podobne przemyślenia ;) - mam do wymiany olej ale może być tak że nie będę jeździł przez zimę i myślę nie będą go wymieniał ale czytam ze lepiej wymienić ale to i tak nic nie zmieni bo na wiosnę trzeba będzie go znowu wymienić ...kurr i tak doopa z tyłu zawsze :D

Dlugi_TA 06.12.2024 09:58

Wymieniam zawsze w zimie - bo mam wtedy więcej czasu i robię przygotowanie do następnego sezonu.
Nie wiem jakie są zalecenia, nie znam się na olejach ale na chłopski rozum - lepiej wymienić stary, zanieczyszczony olej, by zanieczyszczenia nie osiadły w silniku z powodu długiego bezruchu. Późniejsze nagrzanie do wymiany może tych złogów nie ruszyć.
Padł argument o degradacji niewygrzewanego oleju. Czy jeśli wymienię tylko to olej w silniku będzie się i tak degradował w stosunku do takiego przechowywanego w bańce?

matjas 06.12.2024 11:29

Jarczoq:) nie wątpię w Twoje doświadczenie bo piszesz z sensem a powoli już zaczyna technicznych wpisów na forum brakować.
Jedyne co to po prostu rozbawiła mnie ta forma w której podałeś dokładne czasy :)

Gdybym miał czas i ochotę na wymianę oleju to robiłbym to po sezonie, po jeździe tak aby zleciał cały syf łącznie ze złogami które się tworzą jak moto długo stoi i po sprawdzeniu że jest ciśnienie moto zgasił i nie odpalał do wiosny - do jazdy.
Trochę to wszystko jest dzieleniem włosa na cztery jednak :)

Z wygrzaniem oleju jest tak że jednak trzeba się jakoś pozbyć wody z przedmuchow a one zawsze są i będą się kondensować. Jak się odpali tylko do zgaśnięcia lampki to raczej nie ma co się martwić. To nie apteka.

Życzę każdemu aby wymieniał olej dwa razy w sezonie. Ze względu na przebieg.

jumper1 06.12.2024 11:40

Ja zawsze wymieniam przed sezonem, ale jak tak czytam ten wątek to już mam wątpliwości.
Czyli odpalenie na wiosnę i nagrzanie przed wymianą, do duży błąd w związku z kondensacja wody.
Dodam że garaż mam ciepły zimą.

siwy 06.12.2024 12:23

Zmieniając przed czy po zimie i tak nie starczy wam życia żeby zajeździć ten silnik ;)

Melon 06.12.2024 12:54

Ja już dwa razy zmieniałem oliwę w tym sezonie i już prawie trzeci jest czas ale u mnie co 7-8 km obslugi są. A co do zimy to stoi na czym zagasiłem 3 -4 m-ce

Jarczoq 07.12.2024 00:05

Nie napisałem, żeby odpalić i zgasić. Takie krótkotrwałe grzanie silnika, nie doprowadzając do temperatury pracy powoduje wytrącanie kwaśnych odczynów. Dopiero wysoka temperatura powoduje minimalizację tego zjawiska. Ale co tam...róbtacochceta.

Melon 07.12.2024 00:23

Ooo słowo klucz róbta co chceta :hehehe:
Ja będę robił co książka pisze tyle, że co 7kkm +- 1 wymieniał , a nie jak księgowe nadają ale oliwa będzie 10W-30 bo tak mi Crosstourer powiedział :)
Też słuchacie swoich maszyn, moja kawa do mnie mówiła, vfr coś tam bełkocze :D

matjas 07.12.2024 00:29

Nie przesadzaj :) odpalenie żeby filtr się zalał i żeby zgasła lampka to jest pryszcz i NIC nie robi. Shell o tym pisał :) :) :) :) ale nie pamiętam gdzie :)

Dzieju 11.12.2024 07:10

Jak to poczytają młodzi niedoświadczeni to tak spanikują że przestaną jeździć w ogóle :)
Tyle lat motoryzacja była prosta teraz internet i komplikowanie prostych spraw przybrało szczytowe poziomy. A jak jeszcze jakiś naukowiec podeprze to skomplikowanym wyjaśnieniem to u wielu się buzie otwierają i klękają w podziękowaniu.
Podziwiam i smucę łatwowiernością w magię i prawdy objawione.
Zdrówka i róbta co chceta :)

Robi72 11.12.2024 10:46

Wymiana oleju, kiedy

Tym, którzy nie wiedza kiedy należy wymienić olej w silniku motocyklowym, proponuję oglądną sobie film byłego redaktora naczelnego gazety "Motocyklista" inż. Jacka Gembary, pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=ANu5_yygf-g

irekafrica 11.12.2024 15:35

I wszystko na ten temat 💪

Melon 11.12.2024 17:28

No i wszystko zostaje tak jak pisałem, może interwał przedłużę do 10kk.

Dzieju 15.12.2024 11:29

Coś dla lubiących długie wymiany https://www.youtube.com/watch?v=kggTqfb6pLA
Osobiście byłem przy wymianie oleju w Punto , przebieg kilometrowy ponad 30tyskm plus motogodziny "L" można przyjąć bliżej 40tyskm.
Trzeba było przebić drutem by coś zaczęło skapywać.
A przecież 30 tyskm to teraz standard :mur:
Także nie dajmy się zwariować w żadną stronę.

Melon 15.12.2024 11:47

Nie dawno wymieniałem oliwę po 100kkm i wyglądała tak jak po 70 nie kumam jak może gorzej wyglądać ta po 30 ?

Dzieju 16.12.2024 07:19

Nie porównuj przebiegów w ciężarówkach i 30-40 litrów w misce.

mdxmd 28.12.2024 23:46

Cytat:

Napisał Robi72 (Post 866955)
Tym, którzy nie wiedza kiedy należy wymienić olej w silniku motocyklowym, proponuję oglądną sobie film byłego redaktora naczelnego gazety "Motocyklista" inż. Jacka Gembary, pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=ANu5_yygf-g

powinno to być wpisane jako 2 przykazanie form AT, zaraz za pierwszym dotyczącym marki i modelu motocykla ;)

jakże trudne do wprowadzenia w codziennym życiu, jak czytam, o wymianach 2x częściej niż pudrowanie i woskowanie lakieru motocykla to po prostu słabo się robi, to coś w rodzaju zabobonów z którymi nie idzie walczyć bo później nawet jak łożysko padnie w kole to będzie to wina braku wymiany oleju a co dopiero gdyby silnik zaczął brać pechowo w tym czasie olej albo raz nie zapalił to już tylko spalenie na stosie mechanika, który głosi takie oto prawdziwie teorie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45.