![]() |
Ktm 890 & ktm 990
Witam wszystkich
Pozwoliłem sobie na założenie tego tematu gdyż targają mną emocje i nie wiem w którym kierunku podążać. Ciekaw jestem waszych opinii. Przechodząc do sedna - jestem przeszczęśliwym posiadaczem Ktm 990 adv z 2009 roku od około 7 lat. Jednak czasy się zmieniają, preferencje się zmieniają, technologia idzie do przodu/jakość nie do końca. Bardzo kusi mnie zmiana na nowszy sprzęt. Interesuje mnie bardzo mocno 890tka, na plus są wszystkie nowinki elektroniczne (abs w zakrętach, tryby jazdy...) kusi o połowe mniejsze spalanie, niżej położone siedzisko (nie należę do najwyższych, wręcz 990 tka to max na co jestem w stanie wsiąść i tu każdy cm ma duże znaczenie) mniejsza waga. Jak to się ma w odniesieniu do pancernej 990, charakteru, dynamiki. Czy po przesiadce będzie rozczarowanie? Czegoś będę żałował? Domyślam się że 890 będzie mniej narwana, płynniejsza a z 2 strony na papierze konie podobne,niuty te same, waga mniejsza. No i co najbardziej zastanawia-czemu wszyscy sprzedają 790 na potęgę, 890 też są i to z przebiegami 5/10/15 kkm, nowy sprzęt a już 2/3 właściciel, o co tu chodzi? Doradźcie bo spać po nocach nie mogę z chęci zmiany a jednak w garażu stoi ta ukochana Smile Dzięki za każdą opinię |
Kumpel fan marki, który chodzi w majtkach z napisem redi tu goł i jeździ na 990 od kiedy wyszedł, twierdzi że to zupełnie inne motocykle i nie poprawne jest ich porównywanie oraz szukanie wad i zalet. On akurat uważa że 890 to bardzo przyjemny i poprawny motorek, ale 990 to inny poziom jak się potrafi jeździć.
Powodzenia . |
Jakbyś chciał sprzedać tego 990 to daj znać co to za maszyna
|
1 Załącznik(ów)
A to widzę że jesteś i tu - pisałem na forum KTM do Ciebie :)
Na zdjęciu moja :) - ja jestem mega zadowolony z właściwości jakie oferuje ten motocykl. |
Cytat:
|
Hej, wygląda rewelacyjnie :)
gdybym taką trafił obniżoną jak twoja nie zastanawiał bym się ani chwili |
Cytat:
Nowa 790 - ma chiński silnik - ponoć |
Ponoć z VIN można wyczytać gdzie to produkowane i w Austrii to ponoć jedynie Vki zostały. reszta Chiny i Indie.
|
Cytat:
I tak bardziej dla potomnych co można zmienić/dokupić w 890 - większość zrobił poprzedni właściciel - koszty to pewnie przeszło 10 tys PLN (spisałem teraz z ogłoszenia jakie było i może coś pominąłem ) Ja szczególnie lubie Tryb Rally ( przez piersze kilka jazd bałem sie właczyć i słusznie :D - oraz one clutch finger oraz gąbkowe filtry powietrza z prefiltrem Nie wiem co jest w standardzie ale u mnie mam : - podgrzewane oryginalne manetki - tryb Rally - Quick Shift+ - MTC+MSR - tempomat Wyposażenie dodatkowe - żelowa obniżona kanapa - obniżone 3 cm zawieszenie progresywne Hyperpro (oryginał przekazuję kupującemu) - decat Arrow (oryginalny katalizator przekazuję kupującemu) - osłona termiczna tylnego amortyzatora - osłony bocznych dekli silnika - wzmocniona płyta osłony silnika Touratech - wzmocnienie uchwytu reflektora - aluminiowy uchwyt nawigacji NICECNC + kabel zasilający (Garmin, TomTom) - łamane klamki NICECNC - akcesoryjny regulowany amortyzator skrętu - podwyższenie kierownicy NICECNC - aluminiowa osłona pompy hamulcowej i zbiorniczka płynu hamulcowego - poszerzona boczna stopka - dźwignia zmiany biegów z podwyższeniem do jazdy na stojąco - halogeny - gąbkowy filtr powietrza Unifilter + prefilter TwinAir - osłona czujnika ABS - tył - osłona czujnika bocznej stopki - aluminiowa osłona chłodnicy - osłony dekli silnika - one clutch finger - chip BoosterPlug -osłona lampy przód -I ostatnio założyłem napinacz łańcuszka rozrzadu Dirt Tricks |
Stałem przed tym samym dylematem.
Też uwielbiam KTM, miałem 990 Adv i 1290 SDR. Sprzedałem 990 z zamiarem odświeżenia i bardzo chciałem kupić 890 ale ostatecznie zdecydowałem się na Tenere 700. Na ten moment nie żałuję. |
Cytat:
do mnie jednak bardziej przemawia ktm. Gdybym trafił ma takiego jak kolega Babel byłbym w 7 niebie. Jedyne co zostało by mi do założenia to kufry i jakaś olejarka |
Cytat:
https://i.ibb.co/zFc27Ct/440184903-7...72738135-n.jpg |
Też miałem dylemat - Tuareag/T7 czy 890 ( Trampek odpadł w przedbiegach jak zobaczyłem)
Mi sie bardzo też podoba T7 - ale za mały na nią jestem :D Najbardziej podoba mi się jak chodzi silnik w T7 w porównaniu do 890 ;) Ta 890 żeby nie była obniżona pewnie też bym jej nie kupił + w stosunku do T7 jest dużo fajniejsza pod względem wyważenia - wiecej porównać nie mogę bo nie jeździłem T7 tylko siedziałem na niej Jak tylko na niego usiadłem na 890 to czułem że to jest to. W przeciwieństwie np do Tuarega czy T7. Choć co ciekawe jak sie ostatnio przymierzałem do T7 po tym jak pojeździłem 890 - to juz mnie tak nie onieśmielała swoją wielkością ;) Cytat:
|
Dzięki za propozycje. Wszystko jest ładnie i pięknie, myślę że takich egzemplarzy to ze świecą szukać. Mnie natomiast interesuje 1- 890 2-kufry alu (z możliwością przytroczenia namiotu i karimaty na górę, zrobienia z nich stolika krzesełka itd), wyposażenie masz niemal bliźniacze do mojej 990 czyli wszystko czego potrzebuje, reszta siedzi w głowie:P
|
A Deserta X skreślacie ze względu na cenę czy?
|
poza silnikiem to 790 i 890 sa bardzo podobne.
Nawet gdzieś na adv rider jest wątek gdzie kolesiowi padł silnik w 790 i wsadził 890 bez problemów Ale ponoć 890 jest dużo lepsza od 790 - ale to ze słyszenia nie jeździłem 790 |
Cytat:
1- 990 skradła serce i tak już zostanie (to stan umysłu :D) 2- nie chcę walczyć z motocyklem (choć to też część przyjemności) chcę czuć się pewnie i stabilnie przy moim niewielkim wzroście i kontuzją która ze mną już zostanie Jeśli ktoś nie potrafi jeżdzić mając przy tym olej w głowie na ktm jeżdzi jak komarkiem Jeśli kierownik potrafi to wszyscy wiedzą co potrafią te sprzęty |
Sprawdźcie sobie temat ciśnienia oleju w tych silnikach 790 i 890. Mają za niskie że względu na ekologię i wycierają się w nich walki rozrządu. Temat szeroko opisywany. Pomaga ponoć wymiana sprężyny, która podniesie ciśnienie do takiego normalnego prawidłowego. Widzę, KTM trapia te same problemy co auta ze zmiennym cisnieniem oleju.
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
Rozmawiałem z człowiekiem z serwisu KTM i mówił ze o ile 790 zdarzaly się wytarte wałki o tyle 890 nie mieli żadnej w serwisie.
Ale widziałem ostatnio jakis film o tym jak ktos pokazywał jak kręci rozrusznikiem i w jednym modelu sikało a w drugim ledwo co na wałek z dyszy. https://advrider.com/f/threads/2021-...ilure.1730431/ Nie czytałem jeszcze tego watku ( ale jak patrze to chyba o to samo chodzi ) Podrzuć linka dla potomnych z tą sprężyną |
Sprężyna od lc8 pasuje. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3db0af5c84.jpg
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
No tak tylko to w 790.
Z tym że jak dobrze patrzę to chodzi o cześc o numerze 63538026000 ( ale mogę się mylić) I jest to ta sama cześć 790 i 890 Przyznam że chętnie bym zobaczył z ciekawości ciśnienie jak u mnie wygląda. Ja to obecnie mam silniku Motul 7100 10w50 - ale gdzieś czytałem że ludzie leją 15w60 300V - to mzoe miec wpływ na cisnienie W sumie ja zawsze lałem 300v do swoich KTMów i byłem zadwolony No i wiadomo jak ktoś robi wymiany co 15 tys km - to wtedy z wałkami razem z wałkami ....ten interwał to przegięcie dla tego silnika Wszyscy piszą max 5tys km ehh ktm - nigdy nie jest nudno :D |
Co tam się wyciera w tych wałkach. Też coś słyszałem. Krzywki czy co ?
|
wszystko
|
A to git. Zatem jeździć obserwować bo żadne ciśnienia oleju tu nie mają wielkiego wpływu.
|
3 Załącznik(ów)
Na FB masz grupe o wytartych wałkach.https://www.facebook.com/groups/1499093983993632
Wyciera się wałek koniki panwekim czyli całą głowica do wymiany. Przy okazji wybijają się zawory i gniazda. Załącznik 135412 Zawory po 11tyś ale to nie tak popularne jak wytarty wałek, albo po prostu mniej ludzi otwiera silniki. Od tego roku zmieniły się w KTM nr. części wałka i koników więc możliwe że poprawili. Co ciekawe wałki pasują od CFmoto i na oko widać że są inaczej utwardzane czy będą mniej awaryjne nie wiadomo. Załącznik 135413 Załącznik 135414 Ten na górze to CF |
Jak nie chcesz mieć stresów to jeździć i cieszyć sie motocyklem.
Faktycznie jest tak że jest cześć motocykli głownie 790 gdzie wycierają się krzywki na wałkach i coś co się nazywa CAM FOLLOWER. W części 890 ponoć to się tez zdarza - KTM się trochę od tego odcina jak to KTM :D Jest grupa na facebooku - KTM Failed Camshaft - jak chcesz się trochę postresować :D Ja tam wszedłem i miałem bol głowy ...ale mi przeszło Ktoś tam wymyślił zmianę sprężynki od zaworu kontroli ciśnienia w pompie olejowej na taką z 950/990 - wtedy cienienie oleju wzrasta z 2.0 /2.5 na 3.0 /3.5 bara Ale co to zrobi w silniku to trudno powiedzieć. A czy pomoże nie wiadomo. Ja rozmaiłem z jednym z ASO - to powiedzieli ze kilka 790 robili wałki a 890 żadnej. Na tym forum dotyczących wałków wstawił ktos zdjecie licznika z Duke 890 z przebiegiem przeszło 70 tys km bez przygód i napisał ze olej co 15 km zmieniany w aso. Generalnie pewnie ja sie coś będzie działo to będzie na magnesach od filtrów . Bo na słuch tego nie zdiagnozujesz ;) z widomych względów - jak chodzi 890 z minimalnym przebiegiem jest na filmie z tego ogłoszenia: Ja mam czysto na sitkach/magnesach, wiec olewam, najwyżej jak coś będzie trzeba to wymienię, bo tak naprawdę ta moja 890 jest idealna pode mnie ( lekko obnizona) i ja nie mam alternatywy w motocyklach ADV dla siebie przy 162cm wzrostu :D ps z W-wy jesteś daj na priv jakiś kontakt ja mieszkam w Żyrardowie to może jakiś wspólny oblot okolicy :) |
Cytat:
Co do numerów cześci to rocznik 2021 i 2024 ma te same numery cześci w 890 - wałków i koników - chyba ze to już nowy numer |
1 Załącznik(ów)
Sorki że jeden post pod drugim a w zasadzie trzecim - chyba nie jest az tak źle z tymi silnikami - nie znam motocykla i nie jest to moje ogłoszenie.
Chodzi o to że 890 a ma 80 tys km przebiegu Swoją drogą nie widziałem 890 w takiej cenie |
Stąd pewnie cena. Piec do wymiany :haha2:.
|
Sam jestem ciekaw.
Silnik z małym przebiegiem widziałem od 5 tys funtów w GB do 10 tys zł w Polsce. A można trafić za ok 8 tys w PL. To i tak wychodzi tanio za 890 jak ktoś sam sobie to ogarnie |
Cytat:
Tak powstają bajki o zawodnych KTM-ach |
Ja to chrzanię. Dla mnie 890R jest najbardziej uniwersalnym z tych na których jeżdżę. Jakbym musiał wybrać jeden, który sobie zostawiam to byłby to właśnie 890. Uwielbiam go za to, że mogę lecieć 170 S-ką, zjechać na wąskie asfalty i ciąć nim zakręty a potem wjeżdżam w off lecę po wszytkim co tam zastanę a on się śmieje ze mnie pytając âtylko na tyle Cię stać chłopie?â I zadne niedoróbki KTMa tego mu nie odbiorą.
|
Dokładnie. Ja tam lubię single i wziąłem 701 ale mam przekonanie że 40-50k i remont. Nie ma czegoś takiego jak niezawodny KTM w mojej ocenie. Po prostu jak się dba pożyje dłużej ale królem niezawodności nie jest i nie będzie a fakap jest kwestią czasu. Liczę się z tym i mam wywalone.
|
Prawdziwe podsumowanie KTMa 😀
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Kiedyś Ex w filmiku o 690 stwierdził, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Trafia to do mnie, bo od lat szukam czegoś uniwersalnego. Jak dotychczas bez skutku. Przy tej uniwersalności, jako zalecie, bym się ostatecznie jednak nie upierał, bo to rzecz względna.
|
Co racja to racja. Mnie 2 cylindrowka nie przekonuje masą i jej uniwersalność jest dla mnie żadna.
|
Wszystko jest względne - polne drogi/szutry/asfalty ogarnia pewnie świetnie. Ale widziałem też filmiki jak to radzi sobie o offie... no chyba że ci riderzy to były debiutanci.
|
No jest dla mnie większa niż jakiejkolwiek 1-cylindrówki jeśli chcesz próbować połączyć asfalt z offem. Jakbym traktował asfalt tylko jako dojazdówka to oczywiście wybrałbym z moich 701. W każdym innym wypadku biorę 890
|
Cytat:
|
:Thumbs_Up:
|
Cytat:
A tu masz gościa przeszło 131 - przy 121 padły mu łozyska wałka rozrządu https://www.dualadventure.com/maintenance-list/ Faktem jest że Twoja jest trochę inna. Porównując 890 do 690 ( ja miałem pierwszą wersję 690) to może jest trochę cięższa 890 ale mało to czuć w terenie ( choć nie jeżdżę ciężkiego terenu- raczej szutry) przez rozkład mas w 890. A 890 zdecydowanie lepiej jeździ na twardym. Ale lubiłem też swoją 690 :) ps ta 890 z 80 tys km przebiegu już sprzedana |
Cytat:
|
3 Załącznik(ów)
Zasada nie czytaj za dużo w necie i ...nie wytrzymałem i z Leżanem sprawdziliśmy słynne wałki i luzy zaworowe. Wszystko LUX :) a mój spokój bezcenny.
Wielkie dzieki dla Leżana -dobrze że Leżan to ogarnął bo jest upchane pomiędzy rama i deklem zaworowym ....ja raczej podawałem klucze :D Silnik chodzi jak sieczkarnia czyli normalna zdrowa 890 :D mimo założonego DirtTricksa Obecnie 17000km na szafie :) ps wczoraj świetna traska off wzdłuż Wisły z Warszawy za Warkę nad Pilicę |
Wylicytowałem kolejną 890 ADV R w CH. Tym razem pokradzieżową... ciekawe czy bank mi przyzna bo cena mega dobra.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
U mnie 24tys. km i wałki jak nowe w 890 :)
Moto w końcu złożone więc czas na jazdy i porównanie 890R vs 950 :D Cały serwis ogarnięty: nowe opony, oleje, serwis lag, klocki, świece, weryfikacja luzów zaworowych, wymiana stacyjki i immo. |
1 Załącznik(ów)
Aż ciekaw jestem opinii - ale nie spodziewam abyś był rozczarowany.
Masz pełną elektronikę i tryby Rally?? Ja nadal mam cykora jeździć na manetce Rally :D bo diabeł wcielony jest wtedy :D Z ciekawosci jaki gumy wrzuciłes ?? Ja mam TKC 80 i tył Motoza Rally Z - ale motoz powoli dogorywa z wiadomych przyczyn :lc8::lc8::lc8: Miesiąc nim nie jeździłem a w weekend 100km po okolicznych szutrach - oj jak to jeździ :D |
Mam pełną elektronikę MSR+Rally. Nie testowałem jeszcze tempomatu.
Przód mam Motoz Rallyz a tył Rebel Xplorer. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |