![]() |
DCT- Automatyczna skrzynia w Motocyklu.. daj mi parę minut a Cię.przekonam
po ok 70-80 tys km.. na asfalcie i w terenie.. postanowiłem nagrać film o DCT
o wszystkich jej plusach i minusach.. https://www.youtube.com/watch?v=yjlmg4v0-Sw |
Chłopaku :-) , dziękuję. Wyjąłeś mi wszystko z ust :-) . Nastukalem i 1000 i 1100 chyba sporo km to też podpisze się pod twoimi słowami.
Plusy , zgoda. Minusy, to niezdecydowanie który bieg , zalatwia się odpowiednim trybem S i po sprawie. Przegazowka ? Jak tam zredukujesz dobrze to też ładnie pierdnie :-) , zgoda panny i dzieci nie zadowolisz odkręceniem manetki :-). Na koło? Ja nie umie ale przy moim 66 kg żywej wagi to sama mnie ciągnie w górę :-) Madafakiens jak siadł kilka lat temu na moją stara 1000 to kolo w górę i jazda :-) Terenowiec że mnie jak z koziej pizdy popielniczka ale na te szutry, trawy , kamyrdolce czy tam trudne podjazdy , podpisuje się dwoma łapami. Łatwo. Trudnego terenu się nie chwytam . No i jeszcze jedno , przyciski do zmiany biegów nawet w trybach auto , to coś zajebistego. Potrafiłem wytrzeć dziury na kciuku od redukcji. Ciekawe jak z tym KTM i automatem. Może coś wreszcie wymienię na coś innego :-) Jeden problem wśród krytyków to taki, że godzinna jazda próbna to stanowczo za mało. Choć ja pierwsze DcT kupiłem beż jazdy , z ciekawości i już nie chce innej . I jeszcze ta wolna jazda. Można na niej nie raz stać w miejscu i nic. A zwłaszcza wtedy jak pięciu chłopa na interkomie rzuci haslo: kto się podeprze na czerwonym robi galę:-) Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Nie da sie słuchac przez to ze brzmisz tylko na jednym kanale
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Nawrót na ścieżce o 180 stopni z uślizgiem tylnego koła (z całkowitego zatrzymania)?
Mając klasyczne sprzęgło mamy kontrolę a w automacie nie wiadomo co on odwali, czy nie wywiezie nas w krzaki? O kosztach naprawy automatów w aucie przemilczę, a ile będzie kosztowała naprawa takiej skrzyni w moto? Ktoś zna ceny poszczególnych gratów łącznie z elektroniką? Jeden kanał w słuchawkach nie działa. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
W CRF 1000 dopóki motocykl się toczy nie wbijesz N
|
Cytat:
|
Bardzo fajny filmik!
DCT użytkuję 6 rok. Jak w ogóle przyszedł ten czas, kiedy mogłem sobie pozwolić na ,,nową'' Afrykę z 2016r, najważniejsze założenie - żadnego automatu. Miałem przygodę z jedną skrzynią automatyczną w aucie i kosztowało mnie to furę pieniędzy. Ale, że sytuacja była taka, a nie inna i sprzedawany motocykl spełniał wszystkie moje oczekiwania...z wyjątkiem właśnie tej skrzyni...trzy dni nie spałem bo milion myśli: to, tamto, sramto, ale musiałem podjąć jakąś decyzję i zakupiłem i...i to była najlepsza decyzja. Potwierdzam to co napisał luk2asz odnośnie eliminacji minusów - robię tak samo :) A panny i dzieci cieszą się jak zatrąbisz kilka razy zamiast przygazówki :) Dopiszę od siebie jeszcze to: mimo, że DCT ,,odwala'' za Ciebie kupę roboty uważam, że należy się nauczyć takim motocyklem jeździć. Jak poznasz wszystkie tajniki jak dodatkowo sterować albo dodawać coś od siebie podczas pracy tej skrzyni to frajda z jazdy tym motocyklem jest niesamowita. Jeżeli będzie kiedyś następna Afryka to musi spełniać najważniejsze założenie: tylko DCT:) |
Cytat:
|
Najprawdziwsza prawda! Prawie 50 tys z DCT zrobiłem i kupiłbym jeszcze raz.
Ciekawe jak ten nowy automat BMW będzie działał. |
Mnie tam Ex przekonał , ale na 1 jeździe godzinowej jaką oferuje dealer tego nie doświadczysz , dopiero druga, trzecia coś da. Oglądałem różne filmiki o dct i słyszałem no skrzynia ma opóźnienie , odkręcamy gaz i chwilę nic się nie dzieje, głupi tego słuchałem , ale to jest wiadome, bo tak samo jest w aucie, mija chwila zanim elektronika zrozumie że przyspieszamy.
Ale po to są przyciski przy kierownicy +\- żeby tą zwłokę wyeliminować , redukujemy - i jest równie szybko , jak nie szybciej jak w manuału. A tu tester włącza tryb D , jedzie 50 km/h na 6-ce i odkręca w opór i mówi nie jedzie. W jeździe zachodem , czy w mieście gdzie nie trzeba ciągle zmieniać biegów poezja . Wolny dojazd do świateł nie ma polsprzegla, ale tylny hamulec robi dobrze za półsprzeglo, a to że nie zgaśnie jak nie trzeba też plus. |
No EX kawał solidnej informacji :bow:
Uważam że DCT jest suuuuuper. W 100% zgadzam się z przytoczonymi Twoimi przykładami. |
No i proszę Yamaha też :)
|
Cytat:
no to mamy już Hondę BMW KTM-a i teraz YAMAHA :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzisiaj pojeździłem już 2h z dct i wg mnie najlepszym trybem jest S2, z kontrolą biegu przyciskami +\-. Czasami nie może się zdycydiwan na którym biegu chce jechać , więc lepiej samemu przy niskich prędkościach i skręcaniu zbić go do 1, zanim to zrobi w najmniej oczekiwanym momencie. Przy delikatnym trzymaniu przepustnicy idealnie toczy się na półsprzegle i ciasne zawracanie to nie problem, wystarczy delikatna stabilizacja tylnym hamulcem.
Hill Assist z użyciem klamki hamulca ręcznego też fajny patent , akurat mam wystarczająco długie palce. O dziwo bardzo sprawnie rozpędza się do 180 km/h. Jedynie wersja z ES wymaga regulacji zawiasu. Ostatecznie wyszło że napięcie wstępne na poziomie 14 kierowca z ustawieniem H i dodatkowym dumpingiem przynosi super efekt , o dziwo na postoju ju jest miękka, utwardza się przy większych prędkościach. Kolejne testy będą już na własnym, z 2 razy zapomniałem się że nie ma dźwigni , a ja chce zredukować |
Cytat:
naprawa skrzyni nic nie kosztuje bo się nie psuje a jeżeli już to się wydarzy to prawdopodobnie będzie taniej niż w manualu ponieważ dostępność części do DCT to tak na oko 80/20% dla manuala. - kpl. sprzęgło do DCT 460zł i te same ogłoszenia widzę już od roku używane części do CRF są bardzo tanie i dużo jest praktycznie nowych podzespołów w ogłoszeniach, dlaczego są tanie ? bo nie ma na nie zbytu a dlaczego nie ma to już sam sobie odpowiedz. Dlaczego jest sporo praktycznie nowych części ? ponieważ rama CRF nie przeżyje nawet niedużej stłuczki i motocykli ubywa a części przybywa. |
To rama aż tyle kosztuje żeby ja było nieopłacalne wymienić ?
Pytanie czy tak się gnie, bo wiara montuje pancerne gmole, albo gmole heed? To dobrze że podzespoły hondy są tak niezawodne w porównaniu do podzespołów KTM Ale wracając do DCT, czy jest jakaś różnica między S2 a S3? |
Wg moich doświadczeń każde kolejne "S" dłużej ciągnie na poszczególnych biegach. W ATAS 1000 najlepiej mi się jeździło na S1 + redukcje przyciskami, w 1100 lepsze jest S2.
|
Zapytałem o nową AT Adama co hondy robi. Podoba mu się bezdętkowość oraz to że tylną ramę można odkręcić. Tyle usłyszałem
|
Consi, Ty se wyremontuj swoje stare 1200 i jeździj, dopóki się nie rozpadnie. A nie miodu w d... szukasz ;-)
|
1 Załącznik(ów)
To już zrobiłem, ale z ciekawości skonfigurowałem nową AT
|
Kosmos, z drugiej strony ze 20tyś taniej niż nowy GSA.
Ehh a moja z 2020, co prawda bez elektrycznego zawiasu , stoi za pół tej ceny i tylko kilka telefonów, a lepiej wyposażona. |
Bo kolor masz niechodliwy ;-)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Edit: ok, znalazłem, jest na forum |
|
Gratulacje, niech służy i cieszy :-)
|
|
Gratulacje. Niech cieszy i daje frajdę z jazdy.
|
Ślicznotka , widzę że "dopasłeś" ją srogo :Thumbs_Up::)
A przód to 21" czy 19" ? |
19, prowadzi się jak rower, KTM był lżejszy ale łatwo tracił swój punkt równowagi , a Honda nie
|
Gratulacje!!!
|
Bardzo ładny motocykl. Niech służy.
|
Ładna bestyja. Muszę kiedyś wypożyczyć nową wersję z 19" na przedzie i spróbować co to warte.
Niech bezawaryjnie służy. |
Z każdym przejazdem tylko się bardziej utwierdzam że to był dobry wybór .
Ale szybkie kręte górskie trasy to tylko tryb M, tryb S czasami uparcie chce wbijać do góry , jak tylko się trochę odpuści gaz, no i przy granicznej niskiej prędkości lubi wbić 1 , więc lepiej go w tym uprzedzić. Zwrotność i manewrowanie tym mimo że szyszki klocem jest łatwiejsze niż na KTM. Praca polsprzegla przy niskich prędkościach też jest w porze |
I da się jeździć z 1/3 mocy mniej? :rolleyes:
|
Cytat:
|
Cytat:
Spoko się da, dźwięk silnika jest też fajniejszy niż w KTM. KTM na jedynce dostawał szaleju, Honda na 1-ce trochę przymula w porównaniu do KTM, ale potem idzie pięknie . |
To przymulanie chyba wynika z klapki wewnątrz tłumika, co zmienia przelot, nie zawsze się to dzieje.
Ale jednej rzeczy Honda niepoprawila przez 8 lat- położenia przednich setów , jak dawniej łydki poobijane przy przepychaniu okrakiem |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zawsze zsiadasz i przepychasz obok ,nawet o 5 cm, jak tyle potrzeba? To ciągłe zsiadanie i wsiadanie musi być upierdliwe strasznie |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:51. |