Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=241)
-   -   CRF1100 klekoczący silnik (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46130)

dyferx 01.07.2024 22:40

CRF1100 klekoczący silnik

Panowie Pomocy,

Miał ktoś podobny problem z grzechoczącym silnikiem w CRF1100ATAS manual?

Motocykl ma 4 miesiące i 1000km przebiegu. Byłem z tym w ASO, wymienili kosz sprzęgłowy, tuleje i łożysko kosza - nie pomogło. Dźwięk pojawia się tylko jak motocykl jest mocno nagrzany i nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte, czy motocykl jest na biegu, czy na luzie. Częstotliwość klekotanie wzrasta wraz z obrotami. Na "ucho" dźwięk wydobywa się z okolic kosza sprzęgłowego z prawej strony motocykla.

W ASO nie mają pojęcia co to może być i co dalej z tym robić, nie mieli takiego przypadku....

Mallory 01.07.2024 23:32

Dyfrex - zapraszamy do powitalni, bo jeszcze ktoś pomyśli (oczywiście niesłusznie), że rejestrujesz się tylko dlatego, że masz problem, a potem papapa:)))

A teraz co do wątku.
A tu czytałeś?

dyferx 02.07.2024 10:11

Dzięki Mallory, niestety na filmiku jest zupełnie inna sytuacja, ten głuchy dźwięk, ustający po wciśnięciu sprzęgła to norma w Afrze z manualną skrzynią - wszystkie tak mają. U mnie jest coś innego, stukanie, klekotanie, które pojawia się tylko po nagrzaniu motocykla i nie ustaje po wciśnięciu sprzęgła...

Marcin-BB 02.07.2024 12:48

No nie jest to typowe klekoczące sprzęgło w AT. Miałem kiedyś podobny przypadek w Transalpie 600. Po mocnym nagrzaniu coś terkotało. Objechałem z tym terkotaniem Maroko, nic się nie zmieniło. Wymieniałem oliwę ze 3 razy- żadnych opiłków ani innych śladów. Sprzedałem moto więc nie wiem jak się temat skończył, ale kupiec nie wrócił z pretensjami czy zażaleniem, więc chyba silnik nie wybuchł. Tyle, że ten TA miał z 70 tyś km a tu jest nówka ze sklepu.
i to za jakieś chore pieniądze:(
Moja rada taka, żeby jeździć aż zdechnie całkiem. Skoro ASO nie widzi problemu to co się martwisz? Motocykl na gwarancji, jak umrze piec- wymienią Ci na nowy.
W razie wyjazdu gdzieś dalej kup tylko dobre ubezpieczenie.
....
Smutne to, że jakość hondy tak bardzo spadła. Za 10-15 lat jak już wyginą wszystkie xrv, xt, xl itp, to nie będzie co kupić używanego, a miałem ochotę na taką crf na emeryturę:Sarcastic:

dyferx 02.07.2024 13:34

Problem polega na tym, że oni nie mają zielonego pojęcia co może być. Jeździć też z tym strach, bo to jednak motocykl i zablokowanie/wybuch silnika przy prędkości 160km może się skończyć tragicznie... Zawsze ceniłem hondę za niezawodność i niestety strasznie się zawiodłem. Szczególnie, że dowiedziałem się że polityka firmy nie dopuszcza wymiany silników, czy całych motocykli. Jeśli wybuchnie Ci silnik, nie dostaniesz nowego, a ASO jest zobligowane do wymiany wszystkich uszkodzonych elementów pojedynczo... W Chińczykach typu cove, czy cfmoto za mniej niż połowę ceny Hondy nie ma z tym problemu...

siwy 02.07.2024 13:48

W Transalpie podobny dźwięk dawał luźny łańcuszek od pompy.
Nie sądzę żeby ten dźwięk groził wybuchem silnika. Gwarancja jest, jeździć obserwować.
W ogóle były jakieś absurdalne awarie tych silników? Nagłe zatrzymanie, wybuch? Nie słyszałem.

Mallory 02.07.2024 14:00

Ja rozumiem zdenerwowanie.
Nowy motor za górę pieniędzy - wali silnik i nie wiedzą dlaczego. Też nie potrafiłbym tak "jeździć i obserwować".

ziutek2002 02.07.2024 14:51

Dyferx - reklamuj to. Ten silnik nie powinien tak pracować.

Filmik, który wrzucił Mallory - tam słychać ewidentnie kosz, przy okazji wibracje . Miałem taką jedną AT i przy podobnym przebiegu kosz już był wymieniany.

W Twoim przypadku, przyczyn takich odgłosów może być wiele: któryś element kosza, zawór, łożysko, spalanie stukowe itd. - ciężko tak zdalnie określić skąd to się niesie, a biorąc pod uwagę przebieg Twojego motocykla to już zupełnie ciekawostka. Tak czy inaczej: reklamuj.

dyferx 02.07.2024 16:01

Cytat:

Napisał siwy (Post 856038)
W Transalpie podobny dźwięk dawał luźny łańcuszek od pompy.
Nie sądzę żeby ten dźwięk groził wybuchem silnika. Gwarancja jest, jeździć obserwować.
W ogóle były jakieś absurdalne awarie tych silników? Nagłe zatrzymanie, wybuch? Nie słyszałem.

No właśnie też nie słyszałem, ale z drugiej strony w Hondzie też nie słyszeli tak klekoczącego silnika w nowej afryce. Więc to że nikt nie wie co to może być jest gorsze niż "łańcuszek od pompy", który słychać w co drugim egzemplarzu...

Babel 02.07.2024 19:25

Jak nie wiedzą co to jest niech wymienią silnik :) - a ja się martwię ze klekocze 890 ( nieco bardziej bym powiedział :D)

dyferx 02.07.2024 20:43

Cytat:

Napisał Babel (Post 856055)
Jak nie wiedzą co to jest niech wymienią silnik :) - a ja się martwię ze klekocze 890 ( nieco bardziej bym powiedział :D)

To samo im zaproponowałem, ale okazuje się że Honda ma taką politykę, że nie wymieniają silników. Będą szukali do skutku, wymienią połowę fabrycznie zamontowanych elementów silnika, nawet jeśli będzie to kosztowało więcej niż cały silnik...

Przez to że motocykl jest tak świeży pozostaje jeszcze opcja odstąpienia od umowy, ale żeby to nastąpiło musi minąć 30 dni w ciągu których nie będą w stanie usunąć naprawy (6 miesięcy jeśli będą musieli czekać na części)

mdxmd 04.07.2024 09:46

jeżeli niezależne od sprzęgła a także wrzuconego biegu to może być wałek wyrównoważający, Czy ten dźwięk jest od nowości czy też się pojawił w trakcie użytkowania ?

Generalnie motocykl nie do jazy! odstaw do z powrotem bierz zastępczy i niech szukają, Twoje wątpliwości co do dalszej jazdy są absolutnie uzasadnione.

szynszyll 04.07.2024 10:33

wyslalem film do dobrego mechanika z aso hondy zajmujacego sie glownie tymi jednostkami. dam znac co odpowie.

mdxmd 04.07.2024 12:56

https://youtu.be/o1K1Bpk08ig?si=-J1x3ojZjB2vYoqg

https://www.advrider.com/f/threads/t...31281/page-122

coś piszą o źle założonej dyszy olejowej w pokrywie alternatora oraz pomiędzy połówkami silnika... motocykl miał 1100km i obie dysze były źle założone, silnik został rozebrany w całości.

Zrzucić lewą pokrywę to nie problem.

dyferx 04.07.2024 20:52

Mały update sytuacji.

W pierwszej kolejności w ASO wymieniono kosz sprzęgowy, łożysko i tuleje kosza, po odebraniu motocykla i przejechaniu kilku kilometrów, w ciągu których motocykl się nagrzał stukanie wróciło, czyli nic się nie zmieniło.

Kilka dni później wróciłem do ASO z tym samym problemem. PO kolejnym tygodniu dostałem odpowiedź że tym razem naprawili, dziś pojechałem odebrać motocykl, przed podpisaniem odbioru wziąłem go na jazdę próbną, po przejechaniu jakichś 6 km i nagrzaniu się motocykla, stukanie znowu się pojawiło, czyli znowu się nic nie zmieniło. Więc wróciłem i zostawiłem motocykl ponownie....

Dla mnie to jest masakra, podróż do Hiszpanii na pustynię Gorafe planowana od roku, motocykl kupiony i doposażony specjalnie pod ten wyjazd. Kupa kasy wywalona, sezon w plecy, wyjazd w plecy, a honda ma zamiar wymieniać losowo części po kolei....

szynszyll 04.07.2024 21:01

informacje od kolegii mechanika:

1. autoryzowany diler MUSI w ramach gwarancji usunac usterke i nie ma opcji zeby sie z tego wymigal
2. diler jest franczyzobiorca uslugi jaka jest bycie sprzedawca autoryzowanym marki i wszelkie skargi na niego do centrali mocno mu w kontaktach z centrala szkodze - w rzeszowie dilerowi yamahy odebrano autoryzacje - tak duzo bylo skarg na przedsiebiorce
3. honda faktycznie nie praktykuje wymiany calych silnikow ale serwisant ma szybki dostep do czesci zamiennych - duzo szybszy niz sklepy internetowe nie bedace oficjalnymi dilerami a tylko 'przepakowywaczami' - ostatnio na czesci do hondy czekalem ponad miesiac i zrezygnowalem - kolega mechanik dostarczyl mi je w 48h bo jako autoryzowany diler ma priorytetowa pozycje w europejskim magazynie centralnym - 'przepakowywaczy' sie zlewa i sa na koncu ogona
4. cisnąc nie odpuszczac - zbierac dokumentacje i notowac daty. w sytuacji mocno kryzysowej zwracac sie oficjalnie do centrali firmy - diler jest zwiazany bardzo restrykcyjna umowa i centrala ma naprawde wiele metod dyscyplinujacych go

tyle od wieloletniego pracowanika serwisu hondy z gornego slaska

Jarczoq 04.07.2024 22:44

Mogę to potwierdzić.

sysiek300 04.07.2024 23:02

wszystko miej na piśmie, wszelakie kontakty

mdxmd 05.07.2024 12:46

szukaj innego ASO, mogli wymontować kosz sprzęgła i złożyć bez niego dla testu czy to pomoże, jeżeli nie to zostaje wałek wyrównoważający lub jakiś problem z napinaczem łańcucha rozrządu (on chyba jest dopinany jeszcze przez ciśnienie oleju). Samej diagnostyki na 2-3 godz.

Jeżeli wszystko będzie ok to problem może dotyczyć zbyt dużego luzu zazębienia wałka wyrównoważającego i wału (w CRF1100 zrezygnowano z nożycowych kół zębatych) przy mocnym nagrzaniu silnika następuje powiększenie luzu, mało to prawdopodobne ale nic innego już nie ma z prawej strony silnika...

dyferx 05.07.2024 13:12

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 856260)
szukaj innego ASO, mogli wymontować kosz sprzęgła i złożyć bez niego dla testu czy to pomoże, jeżeli nie to zostaje wałek wyrównoważający lub jakiś problem z napinaczem łańcucha rozrządu (on chyba jest dopinany jeszcze przez ciśnienie oleju). Samej diagnostyki na 2-3 godz.

Jeżeli wszystko będzie ok to problem może dotyczyć zbyt dużego luzu zazębienia wałka wyrównoważającego i wału (w CRF1100 zrezygnowano z nożycowych kół zębatych) przy mocnym nagrzaniu silnika następuje powiększenie luzu, mało to prawdopodobne ale nic innego już nie ma z prawej strony silnika...

Napinacz rozrządu wymienili przedwczoraj - nie pomogło...

mdxmd 05.07.2024 14:23

Cytat:

Napisał dyferx (Post 856261)
Napinacz rozrządu wymienili przedwczoraj - nie pomogło...

a wałek wyrównoważający sprawdzali - łożysko oraz luz między zębny z kołem wału korbowego, oraz luz na prawej panewce wału korbowego (najlepiej do tego odkręcić także napinacz rozrządu)

powyższe na ile można to na ciepłym (ew. gorącym) silniku,

CRF1000 miała także dzielone koło zębate na wale z 3 sprężynami jak w 1100 to nie wiem mogli z tego zrezygnować.

ostatecznie ja bym poskładał bez kosza sprzęgła i grzał do wentylatora silnik na postoju

Majster 05.07.2024 14:32

Dam ci kilka rad:
Najważniejsze - wszystkie zgłoszenia mają być na papierze i Ty masz mieć zawsze egzemplarz dla siebie. Zgłoszenia, odbiory motocykla, odmowy odbioru, z datami i podpisami, itd. Gwarancja Hondy to kpina z klienta i sprzedawca / ASO. Jak nie wiedzą jak usunąć usterkę / wadę to grają na czas aż się skończy gwarancja. Masz ochronę w postaci rękojmi, wyznacz sprzedawcy termin 14 dni na przywrócenie motocykla do stanu zgodnego z umową (anomalie pracy, w tym niepokojące dźwięki z silnika to niezgodność towaru z umową) lub odstąpienie od umowy i zwrot kasy, ew, wymiana na nowy, wolny od wad.

Dlaczego tak? Bo na własnej skórze przekonałem się, że nie warto być spolegliwym wobec sprzedawcy / serwisu. Byłem bardzo długo wyrozumiały aż zrozumiałem że jestem głupi z taką postawą. LCM Sokół Lublin w którym kupiłem motocykl, walił ze mną w chuja gdy nie potrafili a później to już bezczelnie nie chcieli usunąć problemu, cały czas grali na czas i ściemniali że wszystko jest dobrze i mam spierdalać. Straciłem duuużo czasu przez niekompetencję ASO Honda w Lublinie a sprawa została bardzo szybko i sprawnie załatwiona gdy wkroczył prawnik z opinią biegłego.

Dlatego jeśli wyczujesz, że serwis już cię nie lubi (bo nie wie jak usunąć wadę) to nie bądź głupi jak ja i nie trać czasu. Sezon w pełni, wydałeś wiadro kasy żeby z uśmiechem korzystać z motocykla a nie bujać się tygodniami albo miesiącami po serwisach.

A LCM Sokół Lublin pozdrawiam środkowym palcem.

mdxmd 05.07.2024 20:40

w CRF1100 nie ma już żadnych dzielonych kół zębatych! .... ale bieda nastała w HON, to było coś co wyróżniało silniki hondy, cicha miękka i aksamitna praca silnika bez grzechotania, turkotania, klekotania i cykania.

To nie musi mieć związku z Twoim przypadkiem ale warto sprawdzić luzy na kołach zębatych...może coś im nie poszło przy nawiertach. Nie rozumiem tego posunięcia, kasowników luzu między zębnego nie ma nawet w napędzie kosza sprzęgłowego! Coś tam się chwalą, że koła zębate zostały wykonane z wyjątkową precyzją i kasowniki nie są potrzebne, pierdu pierdu może jak sprzęt nowy ale później nie będzie tak różowo. Ręce opadają, ale czasy Europa zamieniła się jakością z Chinami a Japonia cofa się w rozwoju wstecz.

madafakinges 05.07.2024 20:54

Co to są dzielone kola zębate?

mdxmd 05.07.2024 21:00

https://mgmoto.pl/eng_pl_CRF-1000-AF...ZA-41869_1.jpg

tak wygląda koło zębate napędu kosza sprzęgła w CRF1000 z kasownikiem luzu.

https://i.ebayimg.com/images/g/GMkAA...v/s-l1600.webp

powyżej koło zębate wałka wyrównoważającego CRF1000

w obu przypadkach CRF1100 pozbawiona jest już kasowników.

Są to dzielone koła zębate, przy czym jedno zaopatrzone jest w sprężyny, które przesuwają oba koła względem siebie o niewielki kąt.

szynszyll 05.07.2024 21:00

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 856294)
Co to są dzielone kola zębate?

poogladaj konstrukcje kola na wale w xrv750 - dwa elementy wzajemnie ruchome ze sprezynami oddalajacymi je od siebie, a wlasciwie zmieniajacymi 'faze' zebow

madafakinges 05.07.2024 21:52

To dlatego silnik crf1000 wydaje z siebie dźwięk pocieranych o siebie suchych dłoni a 1100 już nie...

mdxmd 06.07.2024 00:38

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 856298)
To dlatego silnik crf1000 wydaje z siebie dźwięk pocieranych o siebie suchych dłoni a 1100 już nie...

dokładnie i będzie tak pracował za 50 100 czy 140.000 i tak będzie zarówno na zimnym jak i mocno nagrzanym silniku, ponieważ luz współpracujących kół zębatych jest zawsze kasowany do 0.

ciekawe co tam znajdą u autora wątku, "chyba nie kupię nowego motocykla za duże ryzyko :(" można tylko współczuć ASO, bo obrywają za nie swoje błędy a nie rzadko przyczyny usterek w nowych motocyklach nie są takie ewidentne i łatwe do zdiagnozowania. Trzeba pamiętać, że usterki nie wynikają ze zużycia a błędnie wykonanych lub zamontowanych podzespołów i tutaj zaczyna się pod górkę bo demontujesz taki balancer na oko idealny a może być nie osiowo wykonana zębatka lub otwór ustalający - tego nie da się niczym zmierzyć ! możesz tylko wymieniać całe kpl. elementy dlatego dali nowy kosz a teraz powinni dać kpl. nowy wałek wyrównoważający. Na koniec może się okazać iż odległość osi wału i wałka wyrównoważającego jest nieprawidłowa i trzeba cały blok silnika wymienić. Takie to wróżenie z fusów trochę ponieważ nie ma takich "danych produkcyjnych" w instrukcji serwisowej, takowa zawiera wyłącznie dane wynikające ze zużycia podzespołów.

szynszyll 06.07.2024 05:37

stukot nie jest 'agresywny' ani 'masywny' i wystepuje po rozgrzaniu = rozrzedzeniu oleju i rozszerzeniu cieplnym elementow ergo: cos ma wzgledem czegos zbyt duzy luz. co? bedzie sie bardzo trudno dowiedziec jedynie przygladajac sie otwartemu zimnemu a nawet cieplemu silnikowi. pisalem do autora priv i tak jak moi poprzednicy zaczalbym od zlania oleju, zdjecia calkowicie kosza sprzegla, zeby odseparowac uklad korba od ukladu sprzeglo-skrzynia, zlozyl, zalal olejem i zapalil do rozgrzania - byloby chociaz wiadomo czy 'przed' czy 'za'. na moje to silnik wyszedl z fabryki z wadą.

Adagiio 06.07.2024 07:02

Serwis jest ostatnim ogniwem w całym cyklu, tam pracują przeszkoleni ludzie i mają działać według zaleceń importera. Japonia się rozwija nadal, tylko zamiast dobrych inżynierów są dobrzy księgowi z kalkulatorkiem, którzy wyliczyli ze ileś zembatek ze sprężynkami kosztuje tyle jenów więcej od tych bez sprężynek. Po drugie jeśli ludzi opanował demon nadmiernego konsumizmu to można ich bardziej dymać.

rrolek 06.07.2024 15:28

A propo tych kół zębatych. Tak naprawdę cały moment jest przenoszony na tej szerszej części i czy przyspieszasz czy hamujesz te luzy tam są i tak bo muszą być. A ten patent to chyba tylko wycisza nieco układ przy jeździe na równych w miarę niskich obrotach. Z punktu widzenia trwałości to jest gorsze od pojedynczego, szerszego koła zębatego.

Jarczoq 06.07.2024 21:44

... daltego tak ważny jest jak najlepszy właściwy olej, a nie wodusia W30.

mdxmd 07.07.2024 00:14

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 856302)
na moje to silnik wyszedl z fabryki z wadą.

może brakować też więcej niż jednej rolki w łożysku wałeczkowym wałka wyrównoważającego,
https://africatwin.com.pl/picture.ph...pictureid=2228

dyferx 17.07.2024 12:49

Panowie jest dramat. Minęło 1,5 miesiące od kiedy moja afra stoi w serwisie i nadal nie znaleźli rozwiązania. Wczoraj dostałem informacje że honda nie wymieni ani silnika ani całego motocykla bo taką mają politykę. W tym tygodniu zostanie wymieniony cały rozrząd z łańcuchem napinaczem (po raz drugi) i zębatkami, kompletny kosz sprzęgłowy (po raz drugi) , wałek (wałki?) wyrównoważające i pompa oleju.

Ręce mi opadły. Motocykl za kupę kasy, nawet jak jakimś cudem trafią już nigdy nie będzie taki pewny jak złożony fabrycznie.... Zostaje prawnik i walka w sądzie....

RAVkopytko 17.07.2024 13:38

Daj sprawę do UOKIK

dyferx 18.07.2024 10:11

Kiedy już myślałem że zabawniej być nie może, po zrobieniu gównoburzy w internecie na portalu facebookowym hondy i kilku mailach między innymi do vice prezydenta Honda Europe, wczoraj otrzymałem telefon z Honda Polska.

Poinformowano mnie, że przy użyciu kamery endoskopowej sprawdzono wnętrza cylindrów mojego motocykla i jeden z nich jest nadmiernie porysowany.

I teraz najlepsze, Pan stwierdził że mimo to naprawią mi motocykl, wymienią blok silnika i cylinder (nie cały silnik), a w ramach rekompensaty zaproponował dwa dodatkowe lata przedłużonej gwarancji....

Oczywiście nie zgodziłem się na zaproponowane rozwiązanie i zażądałem wymiany motocykla na nowy, wolny od wad....

W piątek mam umówioną wizytę w UOKIK...

WojtasA 18.07.2024 10:37

JPRDL co Ci ludzie mają w głowach!!! Jeśli się za to weźmie UOKIK koszty prawników pewnie szybciutko przewyższą koszty wymiany silnika jeśli nie całego motorka...:mur:

Mallory 18.07.2024 11:32

Jeżeli zapłaciłbym za nowy motocykl to też chciałbym mieć fabrycznie złożony silnik... baaa... sama operacja wymiany silnika poza fabryką też budzi wątpliwości co do jakości wykonania i inne potem przy ewentualnej odsprzedaży itp...
Tak jak Ty cały motor chciałbym nowy.

mdxmd 18.07.2024 15:47

ktoś wrzucił na FB post, kupił 1100 w DCT i zaczęły się problemy ze skrzynią biegów, po jakimś tam okresie diagnozy ustalono, że winny jest sterownik i wydawać by się mogło uff to niewiele.... ale przyszła informacja z hondy, że termin dostawy nowego sterownika to grudzień 2024.

Nie wiem co tam się dzieje w tej Japonii ale źle się dzieje.

mdxmd 18.07.2024 15:49

Cytat:

Napisał dyferx (Post 856968)
Kiedy już myślałem że zabawniej być nie może, po zrobieniu gównoburzy w internecie na portalu facebookowym hondy i kilku mailach między innymi do vice prezydenta Honda Europe, wczoraj otrzymałem telefon z Honda Polska.

Poinformowano mnie, że przy użyciu kamery endoskopowej sprawdzono wnętrza cylindrów mojego motocykla i jeden z nich jest nadmiernie porysowany.

I teraz najlepsze, Pan stwierdził że mimo to naprawią mi motocykl, wymienią blok silnika i cylinder (nie cały silnik), a w ramach rekompensaty zaproponował dwa dodatkowe lata przedłużonej gwarancji....

Oczywiście nie zgodziłem się na zaproponowane rozwiązanie i zażądałem wymiany motocykla na nowy, wolny od wad....

W piątek mam umówioną wizytę w UOKIK...

jak nowy blok silnika to także tłoki! szok gorzej jak handlarze kombinatorzy używanych motocykli zrobić wszystko aby pozbyć się miny. Odnośnie diagnozy cylindra to nie jet dźwięk tłoka pracującego w cylindrze który ma ponad 500cm3 pojemności.

garbaty 18.07.2024 22:28

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 857006)
ktoś wrzucił na FB post, kupił 1100 w DCT i zaczęły się problemy ze skrzynią biegów, po jakimś tam okresie diagnozy ustalono, że winny jest sterownik i wydawać by się mogło uff to niewiele.... ale przyszła informacja z hondy, że termin dostawy nowego sterownika to grudzień 2024.

Nie wiem co tam się dzieje w tej Japonii ale źle się dzieje.

U wszystkich producentów którzy "wyoutsourceowali" produkcję części do tańszych regionów są problemy. BMW dało D z kuframi Vario do 1300GS, nie domykają się, otwierają w czasie jazdy i nie są szczelne. Akcja przywoławcza to sprezentowanie klientowi, który wyłożył circa 150kpln, to sprezentowanie pasów parcianych do spięcia kufrów! Nowe kufry oczywiście będą, ale o ile mnie pamięć nie myli to w październiku 2025! Historia jak z lampami led do 1250.

Melon 18.07.2024 23:21

Przykro że Honda coś takiego uprawia Ale jak wydałeś fuul kasy na konia to i na bat dasz radę. Nie popuszczaj to nie bmw. :D

WojtasA 18.07.2024 23:48

Powiem Wam, że jak czytam o takich akcjach jak ta, psujących się przełączniki czy nie działających ekranach itp. to mam wrażenie że miałem inny motocykl :dizzy:

W cztery lata / 47 000 km nie zepsuło się w mojej ATAS 1100 DCT 2020 dosłownie nic, zero problemów, usterek. Były dwie akcje serwisowe ta na bak i wymiana oprogramowania i tyle. Jeździłem w różnych warunkach, nie latałem tylko jak leżał śnieg albo było poniżej 0C. Może miałem szczęście, albo te z początku produkcji były lepiej robione, nie wiem, ale jak to czytam to jakoś nie chce mi się myśleć o kolejnej Hondzie :mad:

Melon 19.07.2024 00:10

No proszę , przecie Honda robi pewne nazwijmy to przypadki celowymi. Np crossturer. Mamy V4 i DCT i reszta to k...wa najtańsze dodatki ale mamy jakość bo to się nie psuje bo 200kkm robi. I... przecie mogli zaorać wszystko ale jakiś ??? co zrobił ?No oczywiście nie ma takiego. :)

ramires 19.07.2024 16:18

Wy mówicie, że motocykle honda takie a nie inne robi...

Podam Wam przykład hondy przemysłowej i serię silników GX oraz GC.
Wszystkie silniki przestają już mieć nawet w katalogu pierścienie czy tłoki nadwymiarowe. Tak samo o korbowodzie podwymiarowym tez można zapomnieć.

Krótkie tłoki typu "samochodowego", coraz cieniej napylane żeliwo wirowo i potem obrabiane, aby uzyskać "tuleję" w tańszych odmianach. O dziwo tam, gdzie kupuje się urządzenie hondy np. pompę WT/WB to jest opcja często sięgającą sekecji 0.75, ale jak kupujesz silnik do pompy osobno to ta konfiguracja już tej opcji nie ma. Ja sobie wiem jak poradzić i skąd dobrać, czasem trzeba podmienić korbę na wersję silnika z normą euro 2 i można już wiele zrobić z takim silnikiem... ale dla "kowalskiego" pozostaje kupić nowy bo... producent nie przewiduje napraw tego typu.

Mieliśmy sytuację, że klient chciał kupić karter silnika/blok - mnie w zakupie taniej wychodził kompletny silnik niż klienta sam blok... gdzie tu logika?!

krakus 19.07.2024 18:32

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 857038)

W cztery lata / 47 000 km nie zepsuło się w mojej ATAS 1100 DCT 2020 dosłownie nic, zero problemów, usterek.

czy 47000km to duży przebieg?

luk2asz 19.07.2024 19:56

Cytat:

Napisał krakus (Post 857087)

No dla polaka to już graniczny:-))))))
Sprzedawałem kilka lat temu Afrykę z salonu , serwisowana w Aso , wszystko pięknie ale przebieg, ooo panie , 80000 km Ola Boga.:-))))

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

WojtasA 19.07.2024 20:05

Cytat:

Napisał krakus (Post 857087)

Raczej nie, podałem tyle ile faktycznie przejechałem, a jakoś mam przeczucie, że motocykle z opisywanymi przypadłościami nie mają dużo więcej...
Swoją drogą to ciekawe ile te silniki będą robiły bez większych awarii czy picia oleum....

mdxmd 19.07.2024 21:50

problem raczej nie mają związku z przebiegiem a po prostu wadą jakiegoś elementu, nie wiem jak będzie z 1100 ale 1000 przy przebiegu prawie 140.000km nie bierze grama oleju, generalnie silnik pracuje jak nowy mierzyłem kompresję jest nominalna! luzy zaworowe ssące nigdy nie dotykane także jest sztos bez dwóch zdań bo np. tiger 1200XC przy 80.000 nie m już prawie zaworów wydechowych (od nowości zjechane 0,2mm na płytkach co jest mega dużo!

Coś tam hondzie nie zawsze idzie dobrze, ale na tle konkurencji, która już nawet się nie kryje, że planuje usterki nie jest jeszcze tak źle. To tyle w temacie samej jakości natomiast podejście do klienta w tej marce trudno nawet komentować. Przypadek kolegi powinien być rozwiązany na dwa sposoby

1. Bardzo przepraszamy za zaistniałą sytuację wymieniamy silnik na nowy + rabat 40% na akcesoria, eksploatację itp..

2.Jak wyżej tylko wymiana motocykla ale tego raczej nie zrobi żadna marka bo to już problem, trzeba odkupić , zamieszanie księgowe itd... no chyba, że w grę wchodzi proces sądowy to może się udać.

Nie wiem jak inni czytający wątek ale ja odnoszę wrażenie, że problem tak naprawdę nadal nie jest zdiagnozowany. Ocena cylindra kamerą jest mało miarodajna pozwala zorientować czy jest "źle po całości" ale to, że widać jakieś tam rysy to często jest to tylko efekt wizualny a nie rzeczywisty stan cylindra bo drobna nawet niewyczuwalna rysa przy odpowiednim świetle wydaje się większa niż jest w rzeczywistości. Pytanie podstawowe czy wykonano pomiar kompresji ? przy rysach gatunku poważne na bank nie będzie nominalna.

Mikael 30.07.2024 08:00

Dołączam się. Nowa Afryka 2024. Po 9400 km słychać mocno kosz ale dopiero po nagrzaniu maszyny. Szczególnie daj się we znaki przy hamowaniu silnikiem. Jest jakaś rada ... Sprzęt na gwarancji.../

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:46.