![]() |
(P) Podgrzewane skarpety/wkładki
Zima idzie a na starość już nie te krążenie i zaczynają mi marznąc stopy. Przy -5 jeszcze ujdzie, przy -10 po 2 godzinach, mimo 2 par wełnianych skarpet lub skarpet i neoprenów już lipa.
I tak pomyślałem sobie o elektrycznie podgrzewanych skarpetach (wydają się lepsze) lub wkładkach do butów. Macie z tym swoje doświadczenia? Może jakieś wskazania na konkretnych producentów? Pozdr rr Edit: Na motor ich potrzebuje. |
Miałem jakieś z USA (nazwy nie pamiętam, coś Doktor Warm czy Doktor Heat), ale padły po jakiś 2-3 tyg, nie byłem w stanie ustalić co się zniszczyło, a power bank trzymał może 1h... nic rewela... Ale od kilku lat po chałupie w zimie zamiast trepek czy klapek łażę w Heat Holders Oryginal i Worxx (w zależności, które do prania). A jak Babcia żyła, to kupiłem jej Ruhhy podgrzewacz do stóp. Dobre działanie, nie przegrzewa, bo ma intuicyjną regulację i wymienny środek, więc można prać. I jak na takie urządzenie tanio, bo coś ponad stówkę, a skarpety ponad 120... więc ten tego.. ;) jak w domu to raczej bym podgrzewacz wziął, a jak do łażenia to HeatHoldery. Wkładek nigdy nie widziałem i nie dotykałem.
|
Polecan firmę klan.
Mam od nich skarpety,spodnie , bluzę Komfort termiczny nawet przy - 20, rekord - 27. No i produkty bardzo trwałe i niezawodne |
Dzisiaj było o 7:00 -5 więc użyłem. Stopa poza palcami (nie ma w tej strefie drutu grzejnego) nie marzla te 4 godziny na 3/4 grzania. Zostało 1/4 aku. Za te pieniądze, tzn ok 150 zet, jest OK. Marka jakaś kitajska RockBros kupiona w polskim sklepie. Nie, żebym polecał, bo nie wie jak w porównaniu z profesjonalnymi cichami, ale do wzięcia pod uwagę.
|
Cytat:
Dzięki Rrolek za cynk, kwota znośna można spróbować. Zakładam że używałeś do moto :-) |
Używałem do butow jako pierwsza warstwę. Ino po krzaczorach, więc plecy i tak mokre. Średnia z rajzowania jakie 34 km/h pokazało. Na szosie raczej zbraknie mocy grzewczych.
Przedłużyłem kablem do kieszeni. Bez tego Aku miał bym w butach. |
Cytat:
Też zastanawiałem się jak z tym kablem, mając ortezy bym coś musiał rzeźbić. A do kieszeni git. Ja też myślałem o krzakach ;-) A pytanie do użytkowników drogowych i firmy klan. Daje to rade na przeloty ? Niestety mi szybko stopy odcina . |
Cytat:
|
Nikt nie poruszył istotnej sprawy. Musi być luz między stopą w skarpecie a butem.
Jeśli stopa będzie mocno ściśnięta to ogrzewanie słabo działa. |
Prawda, ale to trudna sprawa. O ile but enduro/cross ma szerokie możliwości dopasowania powyżej kostki to niżej już lipa. Te buty są generalnie "blisko stopy" i to ma sens. Osobiście nie spotkałem takich butów z nadwyżką szerokości dla extra skarpet. Jeśli są, ciekawym które, może warto kupić druga parę na zimę.
|
Podsumowanie..
Dzisiaj jak wyjeżdżałem o 7 było -10. Grzanie na maksa. Akumulatory padły przed 11 bo jak zjechałem były na zero. Stopy nie zmarzły bo ociepliło się do -2. Palce marzły jak poprzednio, stopa nie. Dla mnie, ten kitajski wyrób jest ok w krzaki do tych -10 jak nie latasz dłużej niż 3-4 godziny. Myślę, że bliżej zera w głębszym śniegu, wsiakajacym a buty i dalej, nic by nie dał. Za mała moc grzania, za małe akumulatory. W takich warunkach sprawdzają się neoprenowe skarpety na wełnianych. Nico podnosi komfort i w sumie nic więcej. |
Wiem, że ciąglę to samo polecam, ale polecam, bo działa. Ciuchy firmy Ventureheat to po prostu coś co zrobione jest pod motocykl i grzeje tam gdzie powinno, co ma zajebiste znaczenie do komfortu jazdy.
Co do skarpetek to są na zasadzie założenia dodatkowej warstwy na normalną skarpetę i podłączenia do spodni. Sterowanie jest w spodniach, co ma znaczenie, bo jak się ciepło ubierzerz i masz szukać włącznika skarpetek, gdzieś po spodniami i ochraniaczami to masakra. No i nie nie grozi rozładowanie bo podłączone wszystko pod motocykl. Trzeba pamiętać aby ustawiać poziom grzania by nie było czuć ciepła a po prostu było tak jak się jedzie latem. Gdy czuć ciepło, jest to za wysoka temperatura i po 10-12 godzinach jazdy zimą kończy się przegrzaniem. Dojedziesz na zlot i ząb na ząb nie trafia po wyłączeniu grzania. Ciuchy mam już 6 zimę i nic się z nimi nie dzieje, nie połamał się kabel, nie zepsuła wtyczka, nie przestało grzać etc... Ciuchy składają się z rękawiczek (zakłada się na nie normalne rękawice) podłączonych do kurtki, kurtka zakłada się pod polar, czy co tam zakładacie, ja zakładam bezpośrednio na bieliznę temoaktywną, spodnie, pod spodnie motocyklowe, na bieliznę, no i skarpety j.w. Wszystko steruję z poziomu dwóch regulatorów łatwo dostępnych, spodnie mogę obsługiwać podczas jazdy. Teraz to już całość można na telefonie, bo jest nowszy sterownik z bluetooth. |
Jaka wtyczka łącząca z motocyklem?
Zwykle po kozłach, odpadnięciu na skarpie czy po ślizgu ląduje jednak daleko od motocykla. Istotne więc by była łatwiej rozłączalna po szarpnięciu niż zerwanie kabli. Dla tego wybrałem wariant na bateryjke. |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19. |