![]() |
Honda Monkey - MAUPA
3 Załącznik(ów)
Serwus Ancymony!
Od czego by tu zacząć... hmmmm... A więc: nie pytajcie po co mi to, ponieważ nie umiem udzielić sensownej odpowiedzi. Może mi odbiło jak z Harleyem, może to niespełnione dziecięce marzenie o motorynce... a może po prostu 300 Rally zaspokaja w 100% moje potrzeby w kategorii motocykla do wszystkiego, więc kolejny może być totalnie od czapy i bez sensu a jedynym jego zadaniem ma być powodowanie banana na gębie? Tak czy inaczej, dołączyłem do zacnego grona posiadaczy małych Hond o pojemności 1/8 kartonu mleka. Motór jest całkiem nowy, więc na dzień dzisiejszy nie powiem nic oprócz tego, że wzbudza swoim wyglądem same pozytywne uczucia, niczym mała małpka. Ma być zabawką, ale kto wie, może wybiorę się nią gdzieś dalej, bo lubię posrane pomysły. |
Moim zdaniem jest najładniejsza z tych małych hond. No i Ty masz prawdziwy klacz i 5 biegów, jak w motorze a nie to co Hunter Cub...
UPS też ładnie do niej pasuje. Widuję te motorki na zachodzie czasem. Plany na "gdzieś dalej"? Widziałem film na tubie z małpą na Nordkapie :dizzy: Gratki! Staje na koło?? Można by założyć klub: Mam małego:haha2: |
To jest normalnie w salonie w PL???
|
Si senior.
Tylko, że słabo się sprzedawało z powodu ceny. Ale teraz cena jest lepsza, bo muszą sprzedać euro5ki, bo wchodzi 5PLUS. Trampek też mooocno potaniał. |
Cytat:
Artek, idzie na koło jak wściekła 😀 |
1 Załącznik(ów)
Hej Krzyś, pamiętasz, jak rozmawialiśmy ostatnio o tej motorynie, Romet Pony. Daleko mu do Hondy, ale na koło też lubi i w podobnym zamyśle kupiony.
|
Zarąbista małpa ! Gratuluję jeszcze raz
|
Cytat:
stało takich kilka sztuk;) |
Spoko ta honda. Może niezbyt ładna ale za to niefunkcjonalna ;)
Też lubię różne durne sprzęty, chodzi mi po głowie trzeci motor z koszem tylko trzymać nie mam gdzie. |
Pewnie Mirku, wszystko pamiętam, bo byłem samochodem :) Romecik też klasa.
Artek, planów na "gdzieś dalej" jeszcze nie mam, na razie muszę skompletować wyposażenie adwenczurowe i dotrzeć sprzęta (nie chce mi się jeździć zimą, chyba wyrosłem). Ale kusi mocno, żeby na takiej motorynce wybrać się na "wyprawę". |
1 Załącznik(ów)
z tego co czytam to już stały trend :D ja kiedys spedzilem dzien na MSX125 Grom i było śmiesznie + reakcje publicznosci zaskoczonej takim motorkiem + wieprz na nim
|
1 Załącznik(ów)
.....
|
Właśnie chciałem zdążyć z zakupem, bo ponoć rząd chce zabronić sprzedaży małpek :D
|
Cytat:
|
Wyprawowe 125 to honda robi pod postacią cb125f ;) 700km na zbiorniku paliwa.
|
Fajna opcja, też chodzi mi to po głowie z tym że z daleka, z moim wzrostem, pewnie wcale nie będę wyglądał na niej komicznie, nawet pewnie całymi stopami sięgałbym do ziemi :D
Na razie jednak odpuściłem szukanie, ale jak coś się trafi ciekawego to kto wie? |
2 Załącznik(ów)
Coś takiego sie pojawiło kilka dni temu w stolicy. Znaczy da sie i na wyprawę ;-)
|
Jakby co to acerbis już robi większy baniak dla małej małpy: https://www.advpulse.com/adv-news/ho...n-single-tank/
|
Cytat:
|
4 Załącznik(ów)
Zbiornik ważył 15.2 kg i miał pojemność 108 litrów.
|
Graty Krzychu. Jak kąt ugięcia kolan? Da się tym polecieć dalej niż po bułki bez cierpienia?
|
Dzięki! Co ciekawe, pozycja za kierownicą i ugięcie kolan są naprawdę spoko. Ten motorek wcale nie jest taki malutki, myślę, że jego proporcje potęgują takie wrażenie. Porównałbym pozycję do tej na WSK. Sprzęt jest mały, ale nie jedzie się z kolanami pod brodą. Ja mam 179 cm i wydaje się, że będzie spoko, więcej będę mógł powiedzieć jak się zrobi ciepło i trochę pojeżdżę.
|
właśnie miałem pisac wczoraj ale oczy mi się zamkli :D widziałem parę filmów w necie i ludzie na tym wyglądają faktycznie dość ok. szkoda tylko, że to jedynie jednoosobowe - czy się mylę? w rej jest jeden kierownik jeno> ?
|
Tak, jednoosobowy. Dax jest dwuosobowy, ale nie wygląda już tak fajnie (chociaż to rzecz gustu) I ma mniejszy zbiornik paliwa.
Jeszcze taka mnie myśl najszła odnośnie wyglądu... tak patrzę na tego małpiszona i w sumie, to można go zaklasyfikować nie tylko do kategorii minibike, ale trochę też do tzw. neoklasyków. Chromowane błotniki, to siedzenie w kratę, okrągły reflektor... no klasycznie to wygląda. Tu fajna recenzja małpy poczyniona przez Wonsa. Relację z ich wyprawy na trzech pierdopędach od Hondy (Monkey, Dax i Grom) też polecam :) https://www.youtube.com/watch?v=zvqQ...YSBtb25rZXk%3D |
1 Załącznik(ów)
...i w drogę:lc8:
|
Nie rozumiem osobiście tej zajawki ale śledzę z ciekawością. Może musiałby zobaczyć z bilska, pomacać.
|
Tak, czasami potrzeba bliskich spotkań III-stopnia. U mnie powiązało się to ze starością. Kiedyś w ogóle nie wsiadłbym na "odkurzacz" - obecnie dostrzegam wiele pozytywów. Zataczam chyba powoli koło - zaczynałem na Komarku i skończę na czymś podobnym. :D
P.S. Serio, to zdziwiłem się jak to zapierdziela, a właściwie jakie jest fajne odczucie jazdy. |
Do 80kmh to pewnie się w miarę napędza. A skoro taki wybór to i po co więcej.
|
Nie chodzi o prędkość. Raczej pojazd miejski, który fajne przyspiesza i prowadzi się. Do wyżycia się prędkością służą nieco inne sprzęty - przynajmniej mi. No i fest wygląda - takie nie wiadomo co.
|
Tak też napisałem :) że przyspiesza :)
A jeszcze dla ciekawości - ile to na baniaku zrobi kilometrów? I przy jakiej prędkości? Oczywiście o ile ktokolwiek zdążył już coś pozwiedzać prócz tzw okolic komina. Ot - ciekawym. Mi od paru lat bardzo chodzi po głowie inna 125 - mianowicie TW125. Ale narazie garaż pełen. Może w przyszłym roku się na coś zdecyduje. Chodzi mi o pojazd o osiągach zbliżonych do 50tki mojego młodego i taki który mógłby mu posłużyć potem jak już się przesiądzie o ile podejmie taką diecezję. TW bardzo mi się podoba. Po prostu jest ładna, ma to COŚ no i też trochę niepoważnie wygląda na tych balonach. |
Miałem TW 125. Super sprzęcik ale otarłem się o TW 200 i to była rewelka. Dół silnika ten sam, ciut większy cylinder i duuuużo elastyczniejszy motorek. Rama i reszta w zasadzie ta sama. TW 200 chyba nie występowało w europie w sprzedaży. Moja była kupiona w Japonii. Mało tego na rynku ale w De można upolować.
200-ka miała rozruch el. i kopniak. |
taką zmianę można zrobić samemu kiedyś. ważne jest aby to było 125 z uwagi na wymogi formalne. TW200 widziałem w PL w sprzedaży tylko raz.
w AUS wciąż jest sprzedawane suzuki 200 pod nazwą TROJAN. IMO najciekawsza propozycja obecnie jeśli chodzi o moje zapatrywania na pojazd do wszystkiego. naprawdę jeździłbym. to co na zdjęciu to jest seryjne wyposażenie. TW przy niewielkich modach też jest porównywalne ale dość sporo pali ponoć a zbiornik nikczemne 7l bodaj. https://www.advrider.com/2016-suzuki...-awkward-name/ już nie śmiecę więcej w tym małpiastym wątku :D |
4 Załącznik(ów)
Zrobiłem dziś 30 km, pierwsze wrażenia z jazdy:
Pozycja za kierownicą jest wygodna, wyprostowana, kanapa mega wypas. Mam wrażenie, że mógłbym tym jechać długo. Silnik pracuje cicho ale przyjemnie dla ucha, czyli tak jak według mnie powinno być w pierdopędzie. Motorek super sobie radzi w mieście, jest żwawy i dosyć elastyczny. Generalnie korzysta się z czterech biegów, przy czym na czwórce można zwolnić do 40 km/h, motocykl nie protestuje i rozpędza się od tej prędkości płynnie. Do 85 km/h przyspiesza żwawo i ochoczo, przy tej prędkości prowadzi się pewnie i stabilnie. Najwięcej jechałem 90 i to nie był max, ale powyżej 85 przyspieszenie jest już odczuwalnie gorsze. Osiągi na miasto zdecydowanie zadowalające, można podsumować, że dobre jak na 125-tkę. W lusterkach widać doskonale... swoje własne ramiona. Jazda na stojąco kiepsko, nogi wygięte w pałąki jak u kowboja, więc łatwo ześlizgują się z gumowanych podnóżków. Ewidentnie jest to motocykl, na którym jeździ się z dupą na kanapie. Biegi wchodzą nieco gorzej niż w CRF i trudno wrzucić luz, ale to zapewne się poprawi po dotarciu. Brakuje mi wyświetlacza biegów, człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego. Potwierdzam, że motorek wzbudza zainteresowanie, wszyscy się patrzą :) Maupa poszła do garażu, dalsza część testów na wiosnę ;) |
4 Załącznik(ów)
takie maluszki jeszcze sa na rynku. Honda DAX 125, silnik pewno ten sam co Małpka, Kawasaki Z125Pro i Suzuki Van Van 125, 200 i 250! ten ostatni to juz całkiem 'poważny' motocykl. co do Yamahy TW to byly 125, 200 i 225. w europie byla chyba tylko 125 dostepna. chinczykow małpujących małpke nie da sie policzyc - na Ali ceny za 125ccm od ~500$ za sztuke. znaczek Honda gratis :D
|
2 Załącznik(ów)
Mi bardzo się podoba CF Moto Papio SS, w Stanach kosztuje 3 tys dolarów i ma całkiem niezłe opinie, u nas niestety niedostępny. Szkoda.
|
Super ta Maupa - gratulacje!
Wolałbym Hunter Cub ale oba odjazdowe motorki są! |
1 Załącznik(ów)
ja tego CF już gdzieś widziałem :D
|
1 Załącznik(ów)
Skubaniec wiedział co idzie
|
Małpa przerobiona na afri piękna!
Filtr oleju pasuje od innych hąd. Ma też tańszy zamiennik od hiflo: filtr oleju skrzyni DCT CRF1000 CRF1100 NC750X X-ADV 15412-MGS-D21 Badałem też temat powiekszania pojemności. I nie jest to taka prosta sprawa. Mianowicie wraz z zwiększeniem pojemności powinno się zmienić wtryskiwacz. Oglądałem amerykańskie film na którym gość zmieniał wtryskiwacze i badał afr. Wyników nie pamiętam, ale ja odpuściłem na razie powiększanie pojemności. W tym roku nie udało się pojechać na Mierzeję Wiślaną aż pod ruską granicę. Ale kto wie co przyszły rok przyniesie;) Dax ma identyczne rozwiązanie sprzęgło/skrzynia co hunter. Małpka ma klasycznie, jak w moto. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
młodszy brat gsx-r
|
2 Załącznik(ów)
|
1 Załącznik(ów)
A tak się dzieje jak cię nie stać na Monkey ale masz olejaka Suzuki i spawarkę.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
|
Żeby nie zassało! :)
|
Jajami regulujesz ilość powietrza dopływającego do tych abażurów co są na gaźnikach.
|
Dynamiczne wyprzedzanie to musi być przygoda :)
|
Lata temu jechałem naszą motorynką z silnikiem od wsk 125. Miałem wrażenie, że od tej mocy silnik się wyrwie z ramy:)
|
2 Załącznik(ów)
Byłem mierzyłem :) jeździłbym :)
Aż mi oczko uciekło :) Kuwa - czy ktoś może opowiedzieć jak wklejać zdjęcia żeby nie leżały? Kiedyś chyba tak nie było. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:18. |