Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Myjka ultradzwiekowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46897)

szynszyll 26.05.2011 17:34

Myjka ultradzwiekowa

yo!

odpalilem dzisiaj wreszcie i przetestowalem na gaziorach znajomego moja nowa zabawke - 25 litrowa myjke kawitacyjna. nacurwia az milo. gdyby ktorys czarnuch z okolicy chcial skorzystac zapraszam do kapieli - cennik jest 'plynny' ;)

nicek27 26.05.2011 18:23

Swoich gaźników po myciu w wanience nie mogłem poznać... Fabryka.

rArek 26.05.2011 20:29

Po dwóch latach stosowania na serwisie potwierdzam , cuda czyni :dizzy::Thumbs_Up:

szynszyll 26.05.2011 22:44

z myjka jest tak, ze z tego co wyczytalem - bo dopiero ucze sie to to obslugiwac - latwiej usuwa osady twarde - skamieniale - w gaziorach takiego syfu jest masa - jutro wrzuce fotki z pierwszego odpalenia. rdze ze sprezynek i srubek zbilo bardzo ladnie i wyplukalo taki bialy proszkowy podobny do pruchnicy piasek/pylek.

kosztowalo mnie to okolo 3600 pln

tu sposob na tansza opcje:

http://www.youtube.com/watch?v=1EH6a...eature=related

;]

szynszyll 27.05.2011 10:19

2 Załącznik(ów)
ło taki syf sie robi w sekunde od wlaczenia a w butelce probka tego co wylalem z myjki po 30 minutach pracy. kosmos. od dzisiaj jestem VIBROBOY!!!

http://www.youtube.com/watch?v=7qYQb5PqDPM

PARYS 27.05.2011 10:26

Wczoraj trochę o tym poczytalem. To ty kurna w sumie dużą masz tą wannę. 25l tak? To prawie pół afri tam wlezie :bow:
No w każdym razie ciekawa sprawa. Można też specjalne płyny albo mieszanki nafty stosować do czyszczenia pewnych elementów, np. jakichś alkoholi do laserów napędów optycznych. Ponoć lepiej działa po takim czyszczeniu jak nowy.

szynszyll 27.05.2011 11:13

ja kupilem plyny w firmie w ktorej zamawialem myjke. wychodzi 25 pln za plyn na 25 litrow wody. nie wiem jeszcze czy mozna uzywac tego kilkakrotnie. myslalem zeby po myciu przesaczac wode z plynem przez filtr do lakierow i stosowac ta sama mieszanke z 3-4 razy. sie zobaczy. jedno co wazne to to, ze kapiel musi byc podgrzana do 50-70 stopni, zeby byla skuteczna. potem proces kawitacji sam podtrzymuje temperature cieczy.

co do nafty to na wielu stronach przeczytalem informacje zeby nie stosowac plynow palnych. natomiast moj znajomy fizyk powiedzial, ze wystarczy dolac plyn stosowany w ciemniach fotograficznych do plykania odbitek, poniewaz zmniejsza on napiecie powierzchniowe wody co wspomaga kawitacje. bede eksperymentowal ;]

rArek 27.05.2011 12:02

Bez przesady ;) my zmienialiśmy roztwór co ok. miesiąc intensywnej eksploatacji . Z naftą kiedyś się bawiłem ale nie napełniając całą wannę , tylko wkładając gaźnik do woreczka z naftą i dopiero do wanny . Optymalny wydaje się roztwór oferowany przez firmę i oczywiście podgrzewanie .

PARYS 27.05.2011 13:08

Zmiana płynu zależy od chęci stopnia i precyzji wyczyszczenia danego elementu. Takie części mechaniczne nie potrzebują chyba aż tak częstego odświeżania płynu - pewnie można umyć kilkanaście, może -dziesiąt elementów. Części optyczne wymagają zupełnie innego tritmentu z tego co wyczytałem. Mycie wstępne w cieczy używanej może się odbyć ale na cito trzeba już w świeżym. Nie sądzę, żeby do śrubek, łańcuchów czy nawet gaźników miało to zastosowanie.

Nie mniej jednak uważam, że takowa metoda jest bez kitu zajebista. Jakby kto chciał generałkę zrobić to przecież silnik jak nowy po takim zabiegu.

rArek 27.05.2011 14:35

I jeszcze uwaga praktyczna ode mnie :umowa: warto gaźniki po myciu raz jeszcze umyć w benzynie i dopiero przedmuchać . Często mieliśmy również przypadek zawieszenia się zaworka iglicowego , warto przesmarować przed poskręcaniem gaźnika .

Vidon 27.01.2021 02:25

Cześć, rozglądam się za myjką ultradźwiękową, myślę taką 5-10L, na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Jakieś parametry są ważne ? Będą myte wszelakiego rodzaju części motocyklowe z motocykli enduro/cross

Ktoś coś poleci ? Albo może ma na zbyciu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

szynszyll 27.01.2021 07:12

1 Załącznik(ów)
10l to minimum. Szukaj takiej zeby weszly gazniki z V-ki. Mycie samych dysz nie ma sensu. Bardzo polecam ta firme - maja sprzet i profesjonalna chemie. Mam ich 30 litrow 1kW od 8 lat:

http://intersonic.pl/

Vidon 27.01.2021 10:22

Idzie coś kupić za 1000zł ? Największa część do mycia ma 320-230-80mm więc muszę szukać chyba 20L, mam coś na oku 22L JeKen używaną, tych intersonic to prawie w ogóle nie ma na rynku wtórnym, wiem że dobry sprzęt, bo w pracy mamy tego producenta.

szynszyll 27.01.2021 10:26

32cmx8cmx23cm to juz naprawde spory element a dla 22L potrzebujesz minimum 500W. Firm chinskich z tej dzialki nie znam - a w parametry z ich instrukcji wierze tak jak w czyściec i świętych obcowanie :D

Vidon 27.01.2021 14:34

32 szerokość, 23 długość, 8 wysokość, to chyba nie aż tak źle ?

dawid8210 27.01.2021 14:48

Jeżeli te 8 cm wysokosci liczone jest do krawędzi wanny to i tak odliczyć musisz z cm, co by nie rozlewać plynu. A to już 7 cm.

szynszyll 27.01.2021 16:26

Ta myjka 22L spelnia Twoje warunki co do tego elementu - znalazlem specyfikacje wymiarow wewnetrznych wanny

Franz 28.01.2021 09:54

Duża myjka to duża moc . Wg. serwisantow na forum kosiarkowym na ktorym jestem - do czyszczenia zapyzialych gaźnikow nie sprawdzają się myjki poniżej 2 tys zl. Dobra to taka co ma 250 W mocy ultradzwiekow do 6 l ( nie mylić z mocą grzałki)
Przy wiekszych potrzebna moc wieksza. Częstotliwość 40 hz .
Tu o częstotliwości
https://www.ultradzwieki.com.pl/wybo...wosc-n-10.html

Do czyszczenia elementów ( nie gaźnikow)napewno wystarczy mniej profesjonalny sprzęt.

szynszyll 28.01.2021 10:05

Cytat:

Napisał Franz (Post 715507)
Duża myjka to duża moc . Wg. serwisantow na forum kosiarkowym na ktorym jestem - do czyszczenia zapyzialych gaźnikow nie sprawdzają się myjki poniżej 2 tys zl. Dobra to taka co ma 250 W mocy ultradzwiekow do 6 l ( nie mylić z mocą grzałki)
Przy wiekszych potrzebna moc wieksza. Częstotliwość 40 hz .
Tu o częstotliwości
https://www.ultradzwieki.com.pl/wybo...wosc-n-10.html

moja ma okolo 30-40L (55x25x30) bo wiadomo, ze na full jej nie zalewam i moc 1000W ( cztery przetworniki po 250W każdy). wyskalowana jest fabrycznie na 35kHz.

model proponowany przez Vidona to 22L, 480W mocy przetworników i 40kHz.

tutaj parametry tego JEKEN PS-80:

https://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny...n-orygina.html

kiedy byla jeszcze dostepna kosztowala okolo 2200-2300pln

Franz 28.01.2021 10:41

Chyba coś co sie miesci w budżecie i ma dobrą moc oraz odpowiednią częstotliwość
https://cnc-ultrasonic.pl/myjka-ultr...a-15l-p-6.html

aadamuss 28.01.2021 21:03

Dostałem ofertę na myjkę 25x40x50 cm,(50l) przetworniki 2x0.8kW, 35 kHz , grzałka 2kW cena około 10.000.
Czy to normalna cena za coś takiego czy raczej nie ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

szynszyll 29.01.2021 06:38

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 715600)
Dostałem ofertę na myjkę 25x40x50 cm,(50l) przetworniki 2x0.8kW, 35 kHz , grzałka 2kW cena około 10.000.
Czy to normalna cena za coś takiego czy raczej nie ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Powtorze sie: firma InterSonic z Olsztyna. Skontaktuj sie i popytaj o ich oferte. Profesjonalisci i bardzo mili ludzie. Ja za moje 55x25x30 8 lat temu dalem okolo 5 tys tyle ze nie chcialem zabudowanej grzalki i plyn grzeje grzalka 2kW zanurzeniowa bo za zabudowana za duzo chcieli a poza tym balem sie ewentualnej awarii uzwojenia. 10 tys to juz naprawde sporo. Cene podalem z VAT. Nie mam tez Timera. Samo wlacz/wylacz.

aadamuss 29.01.2021 09:40

Od nich mam ofertę :-) Myjka trochę większa i cena przez lata pewnie poszła w górę.
Jeśli od nich masz sprawdzoną to eksperymenty już były :-) i na mnie nie padnie.

szynszyll 29.01.2021 10:54

Ja sobie bardzo chwale i wykonanie maszyny i jej bezawaryjna prace i mila wspolprace. Maja tez duzy wybor chemii. Moge IS tylko polecic.

MrWaski 07.02.2025 16:57

Cytat:

Napisał Franz (Post 715516)
Chyba coś co sie miesci w budżecie i ma dobrą moc oraz odpowiednią częstotliwość
https://cnc-ultrasonic.pl/myjka-ultr...a-15l-p-6.html

Mam taką samą, ale 10 litrów, moc ultradźwięków 190 W. Na Ali kupiłem za 540 złoł.
Coś tam czyści...
Jeszcze dedykowanych płynów nie używałem. Trochę Ludwika i temperatury dawało radę.

Możecie rozwinąć temat tych płynów? Do czego jaki i czy jest sens? Płyny są droższe od nowych gaźników do Rometa... ;)

matjas 07.02.2025 17:01

ja podobnie jak Ty - tylko alkalia i woda. plus temperatura. daje radę.

szynszyll 14.02.2025 09:15

1 Załącznik(ów)
plyny tylko do alu - inne zaczerniaja
ja przez lata uzywalem TIP2 firmy Roklin z Lublina ale teraz sprzedaja tylko hurtowo.
od kilku lat tego co na fotce, to koncentral 2-10%. temperatura 60-70C.

szynszyll 14.02.2025 14:08

1 Załącznik(ów)
ale innej firmy typowo do stali tez mam - jak szkoda brudzic roztwor do ALU.

pomylilem sie z plynem, firma ta sama, ma byc ULTRASONIC FLUSH ALU. jest stale na allegro i w wielu innych miejscach

szynszyll 26.02.2025 09:54

1 Załącznik(ów)
wpadło mi przypadkiem w rece wiec przetestowalem i rezultat jest bardzo OK. silny koncentrat srodka myjacego o odczynie nie zaczerniajacym aluminium i znalu. kosztuje ~25pln za litrowa butelke i zrobiłem z tego 30 litrow zupy do myjki. efekt tak jak wspomnialem bardzo zadawalajacy a marka do kupienia w kazdym sklepie auto-moto

K2 APC Strong Pro

matjas 27.02.2025 22:36

i co mówisz, że o wiele lepiej niż sama woda lub woda z 'Ludwikiem'? :D

szynszyll 28.02.2025 03:29

Cytat:

Napisał matjas (Post 873145)
i co mówisz, że o wiele lepiej niż sama woda lub woda z 'Ludwikiem'? :D

chopie! ciulnij sie w gowa! abo gorzoła abo kloszczonka!

Baza 28.02.2025 18:42

A to można demineralizowaną z płynem do naczyń?
Nie wiedziałem.

MrWaski 28.02.2025 18:44

Ja dotąd tak testowałem i coś tam myje...

szynszyll 28.02.2025 20:17

2 Załącznik(ów)
na powaznie to wg mnie najlepiej robilo to:

TIP2 - kiedys firma nazywała się Roklin teraz zmienili nazwe na Noyen, kiedys mozna bylo kupic od 5 litrow w góre dzis z tego co widze beczki sa po 200 litrow. ja robilem bardzo mocny roztwor 10% i mialem akurat beczke 50 litrow gotowej zupy

Ultrasonic Flush ALU - rowniez bardzo OK tyle, ze są w sprzedazy litrówki i piątki. roztwór tez robię ( bo teraz tego głownie używam) 10%

K2 APC Strong Pro naprawde mocno mnie zaskoczyl - rozrobilem tylko 1 litr na stezenie 10% i myłem na próbe małe stare detale gaźników, żeby sprawdzić czy nie dojdzie do zaczerniania ze wzgledu na odczyn ( mialem raz taki przypadek z nieznanym preparatem), ale producent podaje odczyn alkaliczny i umylo sie bardzo ładnie i nic nie przebarwiło - atutem jest też cena i dostepnosc w kazdym auto-moto

na fotkach dzisiejsza praca: 60 stopni, 60 minut i właśnie został na noc zalany na test szczelnosci nowych zaworkow iglicowych. oczywiscie przed wlozeniem do myjki rozlozony w mak i skladany na nowych uszczelnieniach + wymiana zmeczonych srub. jak narazie po ~4 godzinach zaworki nie puszczaja, wiec do rana pewno tez nie puszcza.

matjas 28.02.2025 20:32

ja się nie dam namówić na jakieś firmowe kocopoły.
przed myciem spryskuję gaźniki płynem do mycia silników na 5 minut i wkładam do myjki z czystą wodą.
stężone alkalia na gaźniku rozpuszczają się w wodzie i robią 'wodę mydlaną' - jestem zadowolony z wyników. po zakończeniu mycia wylewam roztwór do kanalizy.

po umyciu na ciepło trzeba gaźnik OD RAZU wypłukać w wiadrze z czystą zimną wodą.
mi to działa - nie potrzebuję nic innego.

IMVHO podstawowym walorem myjącym są ultradźwięki i kawitacja a nie rozpuszczalnik/surfaktant.

szynszyll 28.02.2025 20:43

nie do końca - kawitacja rozbija głownie struktury krystaliczne wiec jest to skuteczne usuwanie wszelkich zwapnień często zatykających kanały paliwowe/powietrzne. detergent jednak reaguje z, cytujac opis preparatu TIP2:

- Nagary
- Sadzę
- Zapieczone i zwęglone oleje
- Zabrudzenia warsztatowe
- Oleje maszynowe
- Oleje silnikowe
- Emulsje olejowe

wiec zupelnie inny rodzaj zabrudzeń, o pochodzeniu polimerowym wiec zapewne bezpostaciowym. ja sobie nie bardzo wyobrażam już nawet nie mycie a często ratowanie zestawow zupełnie zaklejonych wszystkim za pomocą wody i ludwika. bywalo, ze za boga nie dawalem gaziorom szans a jednak sie udawalo. nikt by tego nie produkowal i nie cenil jak ceni ( ten Roklin byl bardzo drogi) gdyby wystarczyla woda i psikacz do mycia silnika. ja nie planuje wiekszych eksperymentow a jak TIP2 bedzie mozna kupic 5-10 litrow a nie 200 to na pewno kupie. to jak wyglada gazior z wierzchu nie ma dla mnie wiekszego znaczenia - poza estetycznym - dysfunkcje biora sie z niedroznosci w miejscach, ktorych zobaczyc sie nie da.

matjas 28.02.2025 20:45

myślę, że swoim sposobem znajduję jakiś złoty środek między działaniem rozpuszczającym a czyszczeniem kawitacją.
działa w każdym razie :D a nie mam kolejnego pojemnika z czymś w środku oraz nie wydaję kasy /moim zdaniem/ bez sensu.

szynszyll 28.02.2025 20:51

sądze, że chłopaki nie żartują i sens jakis w tym jest:

https://www.noyen.com/pl/

MrWaski 02.03.2025 19:57

Czy używacie wody demineralizowanej czy zwykłej kranówy?
Ja używam kranówy, bo 10 litrów destylowanej kosztuje majątek...

Artek 02.03.2025 20:02

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 873381)
Czy używacie wody demineralizowanej czy zwykłej kranówy?
Ja używam kranówy, bo 10 litrów destylowanej kosztuje majątek...

Deszczówka droga?? Od kiedy:D

szynszyll 02.03.2025 21:16

zawsze uzywalem kranowki - nawet nie pomyslalem, zeby robic zupe na czyms innym

chomik 03.03.2025 10:04

Demineralizowana - 10 litrów 13 zł, ale też używam kranówki.

MrWaski 03.03.2025 15:29

1 Załącznik(ów)
Nawet nie sprawdziłem... Woda do akumulatora była dużo droższa, ale kupowałem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym jeden litr.

Wlazłem na alledrogo i dokonałem zakupu. Będę testował.
.

Artek 03.03.2025 15:32

Z gogla...

Woda deszczowa niemalże nie różni się od destylowanej, dzięki czemu z powodzeniem możesz wykorzystywać ją do użytku domowego, głównie prania i sprzątania. Warto wiedzieć, że deszczówka działa jak naturalny odkamieniacz – zmniejszając ilość osadu wapiennego, jednocześnie ogranicza rozwojowi kamienia.

MrWaski 03.03.2025 15:49

Myślałem o tym.
Jakbym miał myjkę 50 litrów, to pewnie walczyłbym z deszczówką albo kranówką. Ja mam 10 litrową, zatem do moich sporadycznych zastosowań, mogę się szarpnąć na "sprawdzoną jakość"... ;)

szynszyll 03.03.2025 17:30

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 873442)
Nawet nie sprawdziłem... Woda do akumulatora była dużo droższa, ale kupowałem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym jeden litr.

Wlazłem na alledrogo i dokonałem zakupu. Będę testował.
.

sprawdz koniecznie czy nie czerni aluminium i znalu! ja kiedys tez sie dalem naciac - w ogloszeniu byly zapewnienia, ze jest nieagresywny dla w/w i na etykiecie tez pisalo, ze sie do alu nadaje. wlozylem gazniki na 30 minut i wyszly czarne jak swieta ziemia. bardzo dobrze natomiast preparat czyscil stal i mosiadz - wiec wyladowal w drugiej beczce ale do gaznikow sie absolutnie nie nadawal. takich zaczernien juz niczym sie nie da usunac + moga pojawic sie wżery w materiale :(

MrWaski 03.03.2025 20:31

Znam zagadnienie. Będę testował.
Nawiasem mówiąc, jak chcesz trwale poczernić aluminium, to nie jest to prosta sprawa...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:08.