![]() |
Myjka ultradzwiekowa
yo!
odpalilem dzisiaj wreszcie i przetestowalem na gaziorach znajomego moja nowa zabawke - 25 litrowa myjke kawitacyjna. nacurwia az milo. gdyby ktorys czarnuch z okolicy chcial skorzystac zapraszam do kapieli - cennik jest 'plynny' ;) |
Swoich gaźników po myciu w wanience nie mogłem poznać... Fabryka. |
Po dwóch latach stosowania na serwisie potwierdzam , cuda czyni :dizzy::Thumbs_Up:
|
z myjka jest tak, ze z tego co wyczytalem - bo dopiero ucze sie to to obslugiwac - latwiej usuwa osady twarde - skamieniale - w gaziorach takiego syfu jest masa - jutro wrzuce fotki z pierwszego odpalenia. rdze ze sprezynek i srubek zbilo bardzo ladnie i wyplukalo taki bialy proszkowy podobny do pruchnicy piasek/pylek.
kosztowalo mnie to okolo 3600 pln tu sposob na tansza opcje: http://www.youtube.com/watch?v=1EH6a...eature=related ;] |
2 Załącznik(ów)
ło taki syf sie robi w sekunde od wlaczenia a w butelce probka tego co wylalem z myjki po 30 minutach pracy. kosmos. od dzisiaj jestem VIBROBOY!!!
http://www.youtube.com/watch?v=7qYQb5PqDPM |
Wczoraj trochę o tym poczytalem. To ty kurna w sumie dużą masz tą wannę. 25l tak? To prawie pół afri tam wlezie :bow:
No w każdym razie ciekawa sprawa. Można też specjalne płyny albo mieszanki nafty stosować do czyszczenia pewnych elementów, np. jakichś alkoholi do laserów napędów optycznych. Ponoć lepiej działa po takim czyszczeniu jak nowy. |
ja kupilem plyny w firmie w ktorej zamawialem myjke. wychodzi 25 pln za plyn na 25 litrow wody. nie wiem jeszcze czy mozna uzywac tego kilkakrotnie. myslalem zeby po myciu przesaczac wode z plynem przez filtr do lakierow i stosowac ta sama mieszanke z 3-4 razy. sie zobaczy. jedno co wazne to to, ze kapiel musi byc podgrzana do 50-70 stopni, zeby byla skuteczna. potem proces kawitacji sam podtrzymuje temperature cieczy.
co do nafty to na wielu stronach przeczytalem informacje zeby nie stosowac plynow palnych. natomiast moj znajomy fizyk powiedzial, ze wystarczy dolac plyn stosowany w ciemniach fotograficznych do plykania odbitek, poniewaz zmniejsza on napiecie powierzchniowe wody co wspomaga kawitacje. bede eksperymentowal ;] |
Bez przesady ;) my zmienialiśmy roztwór co ok. miesiąc intensywnej eksploatacji . Z naftą kiedyś się bawiłem ale nie napełniając całą wannę , tylko wkładając gaźnik do woreczka z naftą i dopiero do wanny . Optymalny wydaje się roztwór oferowany przez firmę i oczywiście podgrzewanie .
|
Zmiana płynu zależy od chęci stopnia i precyzji wyczyszczenia danego elementu. Takie części mechaniczne nie potrzebują chyba aż tak częstego odświeżania płynu - pewnie można umyć kilkanaście, może -dziesiąt elementów. Części optyczne wymagają zupełnie innego tritmentu z tego co wyczytałem. Mycie wstępne w cieczy używanej może się odbyć ale na cito trzeba już w świeżym. Nie sądzę, żeby do śrubek, łańcuchów czy nawet gaźników miało to zastosowanie.
Nie mniej jednak uważam, że takowa metoda jest bez kitu zajebista. Jakby kto chciał generałkę zrobić to przecież silnik jak nowy po takim zabiegu. |
I jeszcze uwaga praktyczna ode mnie :umowa: warto gaźniki po myciu raz jeszcze umyć w benzynie i dopiero przedmuchać . Często mieliśmy również przypadek zawieszenia się zaworka iglicowego , warto przesmarować przed poskręcaniem gaźnika .
|
Cześć, rozglądam się za myjką ultradźwiękową, myślę taką 5-10L, na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Jakieś parametry są ważne ? Będą myte wszelakiego rodzaju części motocyklowe z motocykli enduro/cross
Ktoś coś poleci ? Albo może ma na zbyciu ? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
1 Załącznik(ów)
10l to minimum. Szukaj takiej zeby weszly gazniki z V-ki. Mycie samych dysz nie ma sensu. Bardzo polecam ta firme - maja sprzet i profesjonalna chemie. Mam ich 30 litrow 1kW od 8 lat:
http://intersonic.pl/ |
Idzie coś kupić za 1000zł ? Największa część do mycia ma 320-230-80mm więc muszę szukać chyba 20L, mam coś na oku 22L JeKen używaną, tych intersonic to prawie w ogóle nie ma na rynku wtórnym, wiem że dobry sprzęt, bo w pracy mamy tego producenta.
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
32cmx8cmx23cm to juz naprawde spory element a dla 22L potrzebujesz minimum 500W. Firm chinskich z tej dzialki nie znam - a w parametry z ich instrukcji wierze tak jak w czyściec i świętych obcowanie :D
|
32 szerokość, 23 długość, 8 wysokość, to chyba nie aż tak źle ?
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
Jeżeli te 8 cm wysokosci liczone jest do krawędzi wanny to i tak odliczyć musisz z cm, co by nie rozlewać plynu. A to już 7 cm.
|
Ta myjka 22L spelnia Twoje warunki co do tego elementu - znalazlem specyfikacje wymiarow wewnetrznych wanny
|
Duża myjka to duża moc . Wg. serwisantow na forum kosiarkowym na ktorym jestem - do czyszczenia zapyzialych gaźnikow nie sprawdzają się myjki poniżej 2 tys zl. Dobra to taka co ma 250 W mocy ultradzwiekow do 6 l ( nie mylić z mocą grzałki)
Przy wiekszych potrzebna moc wieksza. Częstotliwość 40 hz . Tu o częstotliwości https://www.ultradzwieki.com.pl/wybo...wosc-n-10.html Do czyszczenia elementów ( nie gaźnikow)napewno wystarczy mniej profesjonalny sprzęt. |
Cytat:
model proponowany przez Vidona to 22L, 480W mocy przetworników i 40kHz. tutaj parametry tego JEKEN PS-80: https://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny...n-orygina.html kiedy byla jeszcze dostepna kosztowala okolo 2200-2300pln |
Chyba coś co sie miesci w budżecie i ma dobrą moc oraz odpowiednią częstotliwość
https://cnc-ultrasonic.pl/myjka-ultr...a-15l-p-6.html |
Dostałem ofertę na myjkę 25x40x50 cm,(50l) przetworniki 2x0.8kW, 35 kHz , grzałka 2kW cena około 10.000.
Czy to normalna cena za coś takiego czy raczej nie ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Od nich mam ofertę :-) Myjka trochę większa i cena przez lata pewnie poszła w górę.
Jeśli od nich masz sprawdzoną to eksperymenty już były :-) i na mnie nie padnie. |
Ja sobie bardzo chwale i wykonanie maszyny i jej bezawaryjna prace i mila wspolprace. Maja tez duzy wybor chemii. Moge IS tylko polecic.
|
Cytat:
Coś tam czyści... Jeszcze dedykowanych płynów nie używałem. Trochę Ludwika i temperatury dawało radę. Możecie rozwinąć temat tych płynów? Do czego jaki i czy jest sens? Płyny są droższe od nowych gaźników do Rometa... ;) |
ja podobnie jak Ty - tylko alkalia i woda. plus temperatura. daje radę.
|
1 Załącznik(ów)
plyny tylko do alu - inne zaczerniaja
ja przez lata uzywalem TIP2 firmy Roklin z Lublina ale teraz sprzedaja tylko hurtowo. od kilku lat tego co na fotce, to koncentral 2-10%. temperatura 60-70C. |
1 Załącznik(ów)
ale innej firmy typowo do stali tez mam - jak szkoda brudzic roztwor do ALU.
pomylilem sie z plynem, firma ta sama, ma byc ULTRASONIC FLUSH ALU. jest stale na allegro i w wielu innych miejscach |
1 Załącznik(ów)
wpadło mi przypadkiem w rece wiec przetestowalem i rezultat jest bardzo OK. silny koncentrat srodka myjacego o odczynie nie zaczerniajacym aluminium i znalu. kosztuje ~25pln za litrowa butelke i zrobiłem z tego 30 litrow zupy do myjki. efekt tak jak wspomnialem bardzo zadawalajacy a marka do kupienia w kazdym sklepie auto-moto
K2 APC Strong Pro |
i co mówisz, że o wiele lepiej niż sama woda lub woda z 'Ludwikiem'? :D
|
Cytat:
|
A to można demineralizowaną z płynem do naczyń?
Nie wiedziałem. |
Ja dotąd tak testowałem i coś tam myje...
|
2 Załącznik(ów)
na powaznie to wg mnie najlepiej robilo to:
TIP2 - kiedys firma nazywała się Roklin teraz zmienili nazwe na Noyen, kiedys mozna bylo kupic od 5 litrow w góre dzis z tego co widze beczki sa po 200 litrow. ja robilem bardzo mocny roztwor 10% i mialem akurat beczke 50 litrow gotowej zupy Ultrasonic Flush ALU - rowniez bardzo OK tyle, ze są w sprzedazy litrówki i piątki. roztwór tez robię ( bo teraz tego głownie używam) 10% K2 APC Strong Pro naprawde mocno mnie zaskoczyl - rozrobilem tylko 1 litr na stezenie 10% i myłem na próbe małe stare detale gaźników, żeby sprawdzić czy nie dojdzie do zaczerniania ze wzgledu na odczyn ( mialem raz taki przypadek z nieznanym preparatem), ale producent podaje odczyn alkaliczny i umylo sie bardzo ładnie i nic nie przebarwiło - atutem jest też cena i dostepnosc w kazdym auto-moto na fotkach dzisiejsza praca: 60 stopni, 60 minut i właśnie został na noc zalany na test szczelnosci nowych zaworkow iglicowych. oczywiscie przed wlozeniem do myjki rozlozony w mak i skladany na nowych uszczelnieniach + wymiana zmeczonych srub. jak narazie po ~4 godzinach zaworki nie puszczaja, wiec do rana pewno tez nie puszcza. |
ja się nie dam namówić na jakieś firmowe kocopoły.
przed myciem spryskuję gaźniki płynem do mycia silników na 5 minut i wkładam do myjki z czystą wodą. stężone alkalia na gaźniku rozpuszczają się w wodzie i robią 'wodę mydlaną' - jestem zadowolony z wyników. po zakończeniu mycia wylewam roztwór do kanalizy. po umyciu na ciepło trzeba gaźnik OD RAZU wypłukać w wiadrze z czystą zimną wodą. mi to działa - nie potrzebuję nic innego. IMVHO podstawowym walorem myjącym są ultradźwięki i kawitacja a nie rozpuszczalnik/surfaktant. |
nie do końca - kawitacja rozbija głownie struktury krystaliczne wiec jest to skuteczne usuwanie wszelkich zwapnień często zatykających kanały paliwowe/powietrzne. detergent jednak reaguje z, cytujac opis preparatu TIP2:
- Nagary - Sadzę - Zapieczone i zwęglone oleje - Zabrudzenia warsztatowe - Oleje maszynowe - Oleje silnikowe - Emulsje olejowe wiec zupelnie inny rodzaj zabrudzeń, o pochodzeniu polimerowym wiec zapewne bezpostaciowym. ja sobie nie bardzo wyobrażam już nawet nie mycie a często ratowanie zestawow zupełnie zaklejonych wszystkim za pomocą wody i ludwika. bywalo, ze za boga nie dawalem gaziorom szans a jednak sie udawalo. nikt by tego nie produkowal i nie cenil jak ceni ( ten Roklin byl bardzo drogi) gdyby wystarczyla woda i psikacz do mycia silnika. ja nie planuje wiekszych eksperymentow a jak TIP2 bedzie mozna kupic 5-10 litrow a nie 200 to na pewno kupie. to jak wyglada gazior z wierzchu nie ma dla mnie wiekszego znaczenia - poza estetycznym - dysfunkcje biora sie z niedroznosci w miejscach, ktorych zobaczyc sie nie da. |
myślę, że swoim sposobem znajduję jakiś złoty środek między działaniem rozpuszczającym a czyszczeniem kawitacją.
działa w każdym razie :D a nie mam kolejnego pojemnika z czymś w środku oraz nie wydaję kasy /moim zdaniem/ bez sensu. |
|
Czy używacie wody demineralizowanej czy zwykłej kranówy?
Ja używam kranówy, bo 10 litrów destylowanej kosztuje majątek... |
Cytat:
|
zawsze uzywalem kranowki - nawet nie pomyslalem, zeby robic zupe na czyms innym
|
Demineralizowana - 10 litrów 13 zł, ale też używam kranówki.
|
1 Załącznik(ów)
Nawet nie sprawdziłem... Woda do akumulatora była dużo droższa, ale kupowałem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym jeden litr.
Wlazłem na alledrogo i dokonałem zakupu. Będę testował. . |
Z gogla...
Woda deszczowa niemalże nie różni się od destylowanej, dzięki czemu z powodzeniem możesz wykorzystywać ją do użytku domowego, głównie prania i sprzątania. Warto wiedzieć, że deszczówka działa jak naturalny odkamieniacz – zmniejszając ilość osadu wapiennego, jednocześnie ogranicza rozwojowi kamienia. |
Myślałem o tym.
Jakbym miał myjkę 50 litrów, to pewnie walczyłbym z deszczówką albo kranówką. Ja mam 10 litrową, zatem do moich sporadycznych zastosowań, mogę się szarpnąć na "sprawdzoną jakość"... ;) |
Cytat:
|
Znam zagadnienie. Będę testował.
Nawiasem mówiąc, jak chcesz trwale poczernić aluminium, to nie jest to prosta sprawa... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:08. |