![]() |
Scottoiler- zrób to sam - Montaż
13 Załącznik(ów)
Poniżej znajdziecie opis montażu scottoilera do afryki. Jest to wersja z montazem "pod ręką" umozliwiająca regulację w czasie jazdy wraz ze zmieniającymi się warunkami terenowymi lub atmosferycznymi.
1. Odkręcamy owiewki boczne, dekiel filtra powietrza (RD07) sciagamy kanapę i odkrecamy mocowanie baku do ramy (pod siodlem). Nastepnie odkręcamy kranik długim śrubokętem i wyciągamy go. Załącznik 254 2. Unosimy bak i wstawiamy stelażyk montażowy. (oryginalnie zainstalowany pod kanapą) Odpinamy przewody przelewu (grubszy) i odpowietrzenia (cieńszy) Załącznik 256 3. Odręcamy czachę, będzie łatwiej) i nawiercamy otwór (6mm) w uchwycie kierunkowskazu. Ma być z boku jak na zdjęciu, wtedy bedzie wszysko ładnie pasować. Otwór zamalowujemy, żeby nie rdzewiało. Załącznik 257 4. Lakier wysycha a my obcinamy piłką do metalu zbędny kawałek uchwytu dyszy scotoilera. Nawiercamy w nim otwór 6mm. Załącznik 258 5. Przykręcamy scotta za pomoca dostarczonego w zestawie kompletu szpejów i uchwytów. Załącznik 260Załącznik 261 6. Prowadzimy przewód olejowy pod ramą mocując opaskami zaciskowymi gdzie trzeba. W celu uniknięcia zaciśniecia przewodu stosujemy załaczone plastikowe uchwyty do węzyka. Mozna dorobić kawałek z blaszki mocujący wężyk do uchwytu ślizgacza łańcucha, na boku wahacza. Załącznik 259Załącznik 264 Załącznik 265 7.Wciskamy czarny cienki przewód podciśnieniowy w Scotta, oraz montujemy przewód odpowietrzający z boku korpusu. (z końcówką z filtrem-gąbką, z zestawu) Załącznik 261 8. Odkręcamy śrubkę zaślepiającą podciśnienie i w jej miejsce wkręcamy mosiężny grzybek (dostarczony z zestawem). Przeprowadzamy przewód podciśnieniowy od Scotta w okolice otworu podciśnienia i montujemy końcówkę(dostarczona z zestawem), którą następnie nasadzamy na mosiężny grzybek. Sprawdzamy czy czarny przewód nie jest nigdzie zagięty i nie grozi mu uszkodzenie, stopienie itd. Załącznik 262 9. Do wnętrza przewodu olejowego wprowadzamy stalowy drut (w zestawie) i profilujemy go w sposób jak pokazano na rysunku. Załącznik 266 10. Na końcu zestawu montujemy dyszę olejową, do jednej ze śrub osłony zębatki. Srube nalezy wymienić na dłuższa (nie ma w zestawie) i zastosować nakrętkę samokontrującą. Nie dokręcać, zanim nie założymy koła i nie umieścimy odpowiednio dyszy względem zębatki. Załącznik 263 11. Prawidłowo zainstalowana dysza na zębatce względem łańcucha. Załącznik 1847 Kontroli poprawności połączenia podciśnieniowego dokonujemy przez odpalenie silnika i jednoczesną obserwację zółtej membrany wewnątrz Scotta. Równo z ruchem cylindra powinna się ona podnieść otwierając zawór ilglicowy z którego juz grawitacyjnie bedzie wyluwał olej z taka prędkościa jaką ustawimy na Scottcie. Ale o tym w innym rozdziale.:) |
Zaktualizowałem powyższe zdjęcia o tekst, moze sie komuś przyda.
|
Wszystko ok tylko ze to jest miejsce w którym najczęściej montuje sie gniazdo zapalniczki.... No chyba że scott po drugiej stronie
|
Ja niedawno widziałem u jednego kolesia też w tym samym miejscu. Pochwalnie.
|
Osobiście mam tez po przeciwnej stronie - ze wzgledu na gniazdo.
Teraz jednak zamontowałbym tak jak Krystkowi - po lewej stronie bo po prawej jest wiatrak i nawiew z chlodnicy i niepotrzebne nagrzewanie oleju - przez co trudno wyregulować ilosc kropli na minutę. |
"do jednej ze śrub osłony tarczy hamulcowej"
Albo zdjęcie kłamie albo opis...;) |
u mnie siedzi pod siedzeniem pasazera (nieuzywane zreszta) a w miejscu podosa scott-a mam uchwyt gps........
powiedzmy ze nie zjadzie potrzeba regulowania przeplywu w trakcie jazdy mam nadzieje bo pod siedzenie nie siegne - no i nie za czesto wybieram sie w teren (na szosowych gumach) |
Cytat:
Cytat:
|
U mnie pod siodłem, ale rozważam przeniesienie w miejsce proponowane przez Podosa.
Zastanawia mnie jednak dlaczego ciągle mam jedną stronę łańcucha suchą?? Scottoiler ładnie podaje olej na zębatkę i pięknie smaruje łańcuch, ale tylko z jednaj strony. Zwiększenie przepływu skutkuje czarnymi kropkami na feldze, plastikach itp. a prawa strona łańcuch dalej sucha! |
Cytat:
|
mozna kupic podwojna dyszę za 20 funtów. Bedzie sikać na dwie strony.
|
[quote=podos;30003]szybkosc wypływu jest zalezna od temperatury zewnętrznej: im zimniej tym wolniej leci. Zatem regulacja jest konieczna niezaleznie od tego czy jezdzisz w terenie czy nie.
[quote] sa dwa rozne smary scott-a jeden zielony/niebieski kawestia czy ciemnozieolny czy ciemnoniebieski(yhyhyhyhhy) i czerwony do nizszych temp (rzadki jak g.....o) mozna je mieszac jak sadze |
Cytat:
Cytat:
|
Witam, odkopię dawny temat. Jestem na etapie montażu scottoilera, co prawda nie w afryce a w trampku,ale to szczegół.
Pytanie brzmi czy może być on zamontowany w poziomie?? Chce go umieścić pod bagażnikiem/stelażem. Jest tam sporo miejsca i bez problemu się mieści, tylko właśnie poziomo. Na upartego da radę lekki skos wymusić ale nic więcej. |
ułożenie zbiornika
|
Kumam, dzięki wielkie. Wniosek-miejsce pod bagażnikiem jest dobrą lokalizacją.
|
yhy... opis piękny i zdjęcia takoż ale,
jako, że jestem trochę świnia ;) to wrzucę pytanie - co z olejem w RMV i rurce biegnącej podciągiem ramy kiedy i jedno i drugie rozgrzewa się od chłodnicy i pieca w piękne Polskie lato??? sam testowałem motooilera z podobnym umiejscowieniem zbiornika i zrezygnowałem z tego miejsca - niestety przy wjechaniu 'w miasto' olej był podawany zbyt intensywnie bo robił się jak woda. konia z rzędem temu kto będzie pamiętał o regulacji i kto osiągnie na pewno pożądany efekt. wiadomo z drugiej strony - nie apteka niemniej na koniec na poparcie swoich słów dodam, że Scott nie zaleca instalowania elementów zestawu w okolicy chłodnic, silnika i innych, które bywają ciepłe. tak czytałem u nich w handbooku, stąd w większości są one wrzucane pod siodło właśnie itede. zwróćcie zresztą uwagę na wszystkie instrukcje, które są na stronie Scotta - takiego rozwiązania się raczej nie spotka. zanim jednak dostanę od Podosa w ryi skręcę lekko w prawo: jestem zachwycony ostatnią frekwencją w zrobionym jesienią karmniku wobec czego powiem: każda pliszka swój ogonek chwali ;) ;) ;) PAX matjas p.s. jeszcze inni mówią: jeśli Ci koszula pasuje to ją noś ;) |
Jeżeli ktoś ma możliwość montażu pod siedzeniem to super. W trampku, żeby tam się dostać 4 śrubki trzeba odkręcić więc miejscówka niezbyt funkcjonalna. Wróciłem właśnie z garażu i montażu urządzonka. Pod lekkim kątem jest przytwierdzone do bagażnika za pomocą paru "trytytek", muszę jeszcze dokupić trójnik żeby podłączyć wężyk ciśnieniowy.
|
Cytat:
|
Nie, nie,nie:) będzie pretekst do ćwiczenia pamięci:) Oprócz miejsca pod bagażnikiem, jedyną lokalizacją na montaż jest kierownica. A to tak niezbyt mi pasuje. Życie zweryfikuje,uczymy się w końcu na błędach.
|
Hej
Ja zamontowałem forumowy produkt pojemnik umiesciłem za zbiorniczkiem płynu do chłodnicy daje fotki moze komus sie przyda http://picasaweb.google.com/awobialy...58237978778258 |
Ja moj zamontowalem tak jak Podos mowi,po prawej stronie kierownicy.Jednak troche inaczej poprowadzilem wezyk do dyczy.No i nie musialem nic pilowac.W moim wykonaniu w ogole nie widac,ze jest Scottoiler.Nie wiem dlaczego z uporem wszyscy montuja go tak,ze widac go na wachaczu.Bardzo mi sie to nie podoba i moim zdaniem szpeci caly wachacz.Polecam moj patent.
http://lh5.ggpht.com/_gPoCWrHGiWQ/S1...0/DSCF2100.JPG Tutaj widac tylko koncowke dochodzaca do zebatki. http://lh3.ggpht.com/_gPoCWrHGiWQ/S1...0/DSCF2101.JPG |
Myku, gdzie robią takie wsiowe osłonki z alu na łańcuch..?
:D:D:D:p:p:p;););) |
Myku postaraj sie, gówno widać na Twoich zdjeciach.
Cytat:
:hehehe: |
co do montażu to regulacja powinna być dostępna pod ręką i jednym rzutem oka powinniśmy wiedzieć ile mamy oleju. Montaż przewodu od gaźnika do dyszy moim zdaniem powinien być poprowadzony po wahaczy od góry ponieważ jest to jedyne miejsce, które nawet przy głębokim brodzeniu przez błoto, kamienie nie jest narażone na zerwanie. Kolejną kwestią dla ludzi lubiących rozwiązania heavy duty jest wymiana oryginalnego przewodu na pancerny. Moim pomysłem z przed wielu lat było zastosowanie przewodu w stalowym oplocie od hamulców (Goodricha), który bardzo ładnie pracuje razem z ugięciem wahacza. Z tak zamocowanym scotoilerem powstały dwie africzki teraz Podosa i jeszcze jedna africzka, która była moja, a spotkałem ją w Bieszczadach zdjęcia tu http://www.polkasteam.pl/africatwin/at_po_latach.html
I jak widać po latach wszystko się trzyma na swoim miejscu, po za moją łezką ... ale to ze wzruszenia na spotkanie po latach:) Pozdrawiam wojciech endurance www.polkasteam.pl |
Wznowię chwilowo temat bo mam wyjęty wahacz i widzę w nim jakieś otwory technologiczne pod koniec profilu aluminiowego przy mocowaniu koła.
tak sobie myślę czy by nie wywiercić otworu z przodu wahacza i nie puścić rurki wewnątrz. Dało by to najlepszą ochronę przewodu olejowego przed ew. uszkodzeniem. Patrząc na ilość otworów w profilu miedzy innymi na te w których mocowane są "grzybki" ślizgacza łańcucha chyba jeden dodatkowy otwór nie pogorszy właściwości mechanicznych wahacza. Co wy na to ? |
Korozja ??
|
Jaka korozja ?-wahacz jest aluminiowy :D
|
Czy coś się w przyrodzie zmieniło i korozja aluminium nie dotyczy?Co do pomysłu R2D2 to myślę ,że możesz śmiało to wykonać nie powinno być żadnych problemów.
|
Cytat:
W następnym tygodniu będę działał to zrobię foty i wrzucę tutaj. |
odgrzeję temat
kupiłem używanego scottoilera ( wersja pod rejestrację z dodatkowym zbiorniczkiem ) . Jak sprawdzić czy działa ? wszystkie wężyki są poobcinane . Czy wężyk podciśnienia musi być oryginalny ( mam na myśli końcówkę montowaną do silnika ) |
R2D2 możesz wrzucić fotki jak i gdzie wprowadziłeś przewód olejowy w wahacz i którędy wychodzi ?
|
z dyszy scottoilera leci olej i nic w tym nie było by dziwnego gdyby nie to , że leci on nawet jak jest wyłączony silnik . W garażu po wyłączeniu motocykla było czysto natomiast na drugi dzień była plamka oleju tama 5x3 cm. Co może być przyczyną , że olej sam zlatuje z dyszy ? Skala nastawiona na jakieś 2,5
|
Cytat:
Jesli gdzies na wysokosci zebatki zdawczej to sie nie przejmuj. Olej wyrzucony sila odsrodkowa na blok scieka przez noc i kapie. tez tak mam. Cytat:
rozbierz, przeczysc, poskladaj i zobacz jak bedzie |
Cytat:
|
hmm a jaki tam jest gwint ?
http://allegro.pl/krociec-do-kolekto...910594179.html |
Cytat:
Ale dzięki za info, juro zmierzę śrubę zaślepiającą. |
RD02 wierciles te otwory?
Tez mysle o takim rozwiazaniu na kolejny sezon:) |
Panowie , noszę się z zakupem używanego scotta , tylko mam pytanie czy przewód od podciśnienia można wymieniać ? Chodzi o to że obawiam się że może być za krótki , i nie wiem czy to problem ?
Pozdrawiam! |
przewód od podciśnienia możesz wymienić ale pamiętaj, że musi to być dość sztywna rurka - to ważne. podciśnienie pod przepustnicą osiąga taką wartość, że jakakolwiek rurka, która zmięknie od ciepła silnika, a dzieje się to w mgnieniu oka, zostanie zasklepiona przez podciśnienie.
na pewno nie może to być żaden badziew z kroplówki czy inne g. jeśli masz oryginał to po prostu dobierz coś równie sztywnego. matjas |
Taką sztywną rurkę o której mówi MatjaS można dostać w prawie każdym sklepie z częściami do samochodów (bodajże bakelitowa)- wykorzystywana jest do sterowania podciśnieniami m.in. w silnikach diesla. Dosyć prosto łączy się ją z innymi elementami przy wykorzystaniu wężyka gumowego o średnicy wewnętrznej równej średnicy zewnętrznej tej właśnie rurki - jak to ma miejsce również w elementach sterowania podciśnieniowego w opisanych wyżej silnikach.
|
Ponawiam pytanie z 4 strony odnośnie śruby do podciśnienia (link nieczynny). Gdzie można dostać takową śrubkę? Wszystkie używane scotty na alledrogo nie mają jej :-(
EDIT: Coś znalazłem tylko który? http://nagaz24.pl/krocce-podcisnienia,c,695,p,pl.html |
Cytat:
Tam jest M5, wykręć sobie jedną śrubkę i sprawdź. M. |
Cytat:
A na poważnie to ta rurwa ma być sztywna ale i elastyczna, która to ostatnia cecha jest bakelitowi obca jak talent piłkarski naszej narodowej reprezentacji... Co do króćca to może można dokupić gdzieś króćce do synchro gaźników? Ew weź znajdź jakiegoś tokarza to dorobi sztukę za parę zeta i wszystko. 5 minut roboty max. matjas |
Cytat:
|
Dzięki za podpowiedzi:Thumbs_Up:, ale ......
Wzięłem kalkulator do łapy i znalazłem jakiś nowy zestaw za 415 zeta z przesyłką. Mam moto na firmę, więc po odjęciu podatków wychodzi 262 złocisze. Kupując używkę za 200+adapter do synchro + dwie przesyłki wychodzi 263. Do używanego trzeba jeszcze dokupić parę szpejów do mocowania i olej, więc wyjdzie kolejne 20-30 plnów. MarP Faktycznie jest 5 mm. |
Cytat:
Choc z drugiej strony, można i tak - za 2,71pln/brutto :) http://sklep.variant.pl/Nypel_gz_6mm...pr,29777,15581 |
Cytat:
a ten za 2,71 to zwykły nypel :haha2: aaa i do tego za 28,30 jest jeszcze podkładka;) |
Hejka mam pytanie do osób które rozkładały scotta, mianowicie zakupiłem używkę i w celu poprawy działania rozebrałem ją na części pierwsze. Możecie mi podać ile powinien wystawać trzpień śrubowy regulujący ustawienie natężenia smarowania od wewnątrz? Chodzi mi o ten element do którego dochodzi przewód podciśnieniowy. Jak jest wysunięty za dużo wtedy po złożeniu zestawu i przekręcaniu do nr 1 wieko się odkształca, przy zbyt małym wysunięciu mam wrażenie że regulacja jest zachwiana i nie powoduje odp ustawienia mocowania membrany.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:17. |