Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Jak podnosicie motocykl? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=508)

sambor1965 27.04.2008 00:20

Jak podnosicie motocykl?

Ja coraz czesciej tak:

ltd454 27.04.2008 03:31

to jest zdecydowanie najlepszy sposób. Amerykańska drogówka też tak podnosi swoje harasy. Inaczej sie nie da. Kiedyś próbowałem złapać Afrykę w momencie kiedy leciała i przepłaciłem to małą kontuzją nadgarstka- nie polecam chociaż wtedy mi do gleby nie doleciała.

wolly 27.04.2008 10:24

no na płaskim i z kuframi tak ale jak będzie troche krzywo no to najlepiej dwie lub trzy osoby , fajny sposób jest tu na filmie sprawdzone działa

i sposób pierwszy:

JareG 27.04.2008 10:48

No ja do tej pory raz podnosilem AT, w lesie i w piasku. Pierwsze dwa podejscia nieudane, dopiero jak zobaczylem ze sie paliwo z baku leje, to sie chyba wk***lem i silowo podnioslem (stojac po stronie boku, na ktory sie przewrocila).
Ciezkie bydle jest, no i w piachu slabo z zaparciem sie bylo..

Mecia 27.04.2008 11:33

Po prostu chwytam za kiere i podnosze. To nie jest T-34 ;)

wolly 27.04.2008 12:14

no może ja mam zepsuty, bo pod koniec dnia to nawet we dwóch jest zajebiście ciężki pomijam utrudnienia terenowe

a_gucha 03.05.2008 13:20

Nie podejmę tematu terenu ale na szosie zawsze podchodziłam od strony boku, na który poleciała. Łapię za kerownicę, podciągam do góry i kolanem i kolanem. Zaznaczam, że toarzyszą temu silne emocje i dlatego zmieniam się w tak waleczną babę :-) Zawsze się udaje :-)

Dzieju 04.05.2008 04:10

Tylko że na filmie pokazywane jest podnoszenie boksera w garażu który nie kładzie się całkiem na boku a tylko trochę ,dotyczy to też sprzętów typu czopkopodobnych z szerokimi gmolami.
W innym filmie w terenie do tegoż boksera potrzeba nawet ze 3 osoby.
A o ile pamiętam inne moto kładą się płasko to i taki tylny sposób nie zda egzaminu , a w piachu czy innej luźnej nawierzchni raczej wcale.......

chomik 04.05.2008 10:22

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 6101)
, a w piachu czy innej luźnej nawierzchni raczej wcale.......

Nie mówiąc o tym jak zdarzy się to na górce..... a koła są wyżej...

zbyszek_africa 04.05.2008 12:47

...a koła są wyżej..
Za tylne koło przekręcasz moto wokół osi silnika o jakieś 180 stopni,
moto będzie tyłem do poprzedniego kierunku jazdy...
A potem jedną ręką za kierę(koło na wprost),drugą za zbiornik i heja aż żyłka w d.... pęka...
Dlatego uważam,że w plener należy jeździć co najmniej w dwa moto, nie tylko w celach towarzyskich, ale bezpieczeństwa.:oldman:
pozdr.

chinol 04.05.2008 20:28

mam dwa sposoby jak jestem sam to przykucam chwytam za kiere i stelaż od kufrów i heja do góry.

jak jedziemy ekipą to padam razem z afri i udaje martwego jak podbiegają czarnuchy po cichu mówię "podnieście moja królowa"
potem jeszcze 5 min odpoczynku z mina ledwo żywą i ruszamy dalej
oczywiście za wszystko dziękuje szczerym uśmiechem.

i mogę powiedzieć nie jest taka ciężka jak na to patrze :haha2:

chomik 04.05.2008 21:17

Cytat:

Napisał chinol (Post 6132)
jak jedziemy ekipą to padam razem z afri i udaje martwego jak podbiegają czarnuchy po cichu mówię "podnieście moja królowa"
potem jeszcze 5 min odpoczynku z mina ledwo żywą i ruszamy dalej
oczywiście za wszystko dziękuje szczerym uśmiechem.

i mogę powiedzieć nie jest taka ciężka jak na to patrze :haha2:

Od teraz nie widzę jak się przewrócisz :):vis:

wuja 04.05.2008 22:20

Ja kiedys podptarzylem na Long Way Round jak kolo, bodajze ze szkolki BMW, szkolil bohaterow(?;)) filmu. Mianowicie:
1. jak moto lezy na prawej to kiera na maxa w prawo, jak na lewej to w lewo czyli maneta bedaca blizej gleby zblizona na maxa do baku
2. dwiema rekami lapiemy za te dolna manete (of course proste plecy, uginamy kolana chyba ze chcecie miec problemy z kregoslupem i nie mowie tu o moralnym ;) ) robiac z rak jakby kolyske i dzwigamy w gore okolo 0,5 metra lub tyle na ile pozwala nasz wzrost. do tej wysokosci idzie latwo i tu pojaiwa sie krytyczny moment
3. teraz nie opusczzcajac moto staramy sie podeprzec je kolanem/udem/biodrem gdzies w okolicy baku i to nam pozwala zmienic uchwyt na wygodniejszy i jednoczesnie zlapac chwile oddechu oraz napierajac cialem na moto lekko go unosic. kiedy dzialamy juz calym cialem na moto bedace pochylone okolo 45 - 60 stopni do ziemi oraz ciagniemy lapskami to podnbiesc je do pionu jest calkiem latwo.

sposob sprawdzony po wielu mniej lub bardziej spektakularnych lotach na XTZ i XRV :)

pozdr

tomasso 04.05.2008 22:36

Nie radze panowie w takiej sytuacji napinać się ostro (w stylu i co ku...wa ja nie podniosę). Jak jest pomoc - korzystać. Nie ma pomocy tylko tyłem do wyglebionej maszyny i nogami przede wszystkim trzeba pracować a rękoma tylko pomagać. Ja kiedyś podniosłem honde cb 1100 84rok. ważyła ok.270kg. Podniosłem zanim sie zdążyłem zastanowić, a nie jestem postury pudziana. Minęło parę minut i zaczął mnie bolec kręgosłup. Po godzinie przeszło. Generalnie według lekarzy takie podnoszenie motocykla to najprostrzy sposób na uraz kręgosłupa ( uwaga kręgosłup- element nie wymienny według wiekszości również nie naprawialny).

greton 04.05.2008 22:42

Cytat:

Napisał chomik (Post 6105)
Nie mówiąc o tym jak zdarzy się to na górce..... a koła są wyżej...

kurde, gdzieś widziałem taki przypadek :mur::haha2::haha2:
na szczęście było chyba ze dwóch do pomocy :bow:

chomik 05.05.2008 09:10

Cytat:

Napisał greton (Post 6144)
kurde, gdzieś widziałem taki przypadek :mur::haha2::haha2:
na szczęście było chyba ze dwóch do pomocy :bow:

Jak mocno sie wkur... to sam podniose :)

bartek 26.06.2008 11:38

Tytułem wstępu - abstrahuję od tonu mentorskiego - przekazuję własna wiedzę. Kręgosłup, owszem ważna rzecz i o kontuzję nietrudno, żyje się jednak dalej. Gorzej jeśli na skutek nagłego wysiłku, wzrostu ciśnienia krwi dojdzie do przerwania ciągłości naczynia kwionośnego, szczególnie w mózgu.Udar gotowy, a od jego rozległości zależy: czy skończy się tylko np. paraliżem czy też zejściem. Dlatego podnoszę nogami i plecami - mniej się wtedy napinam. I proponuję taki sposób zwłaszcza luzaczkom przeżywajcym drugą albo trzecią młodośc..

Baster 28.06.2008 09:49

Długo nie mogłem posiąść tej umiejętności i zawsze liczyłem na wsparcie.Ostatnio postanowiłem poćwiczyć w warunkach domowych.Wyprowadziłem Afri na ogródek ,ubrałem ciuchy (żeby było bardziej realistycznie) ,doprowadziłem do kontrolowanej gleby i metodą od tyłu z przysiadu UDAŁO SIĘ! -jest to chyba najleprzy sposób.Pytanie jak to wyjdzie w terenie?:Sarcastic:

Dnieprw 28.06.2008 10:08

A ja tez tak chcialem:drif:, podnosic , znaczy sie. Polozylem motocykl na boku, kolo domu, i cwiczylem podnoszenie, dobrze ze wczesniej poprosilem ojca o asekuracje, bo pewnie jeszcze by tam lezal:mur:. Ale niedawno pojechalem do dziewczyny, chcialem stanac pod blokiem i okazalo sie ze jakies te plytki nierowne sa:mur:, jak wylazlem spod motoru, zlapalem za kierownice i stelaze i podnioslem, :dizzy:.Nic mi nie peklo , moto stoi, a ja jeszcze musialem pozbierac szczeke z chodnika,tak mnie to zaskoczylo.
Mysle ze duzo robi, po czesciowym podniesieniu 30/45 stopni, nacisk calym ciezarem na siodlo i zbiornik, zawieszenia wejda chociaz troche i Krolowa zrobi sie nizsza, latwiej idzie wtedy.
Z drugiej strony przypominam sobie jak na Krymie, polozylem Dniepra na parkingu, z bagazami i pelnym zbiornikiem paliwa, wstyd mi bylo straszny bo ludzie-niektorzy plci zenskiej i calkiem calkiem:drif:z wygladu, obserwowali cale zajscie.No to wziolem zlapalem za stelaze, szarpnolem do gory......i przewrocilem moto na drugi bok:mur::mur::mur:, dopiero dziwnie na mnie patrzyli:lol8:

wieczny 28.06.2008 11:29

Też tak kiedyś Urala podniosłem. To tak jest, spinasz się coby pokazać, że ma się mięśniory i podniesienie to nie problem i się... przedobrza :D.

Michasso 28.06.2008 16:11

Jak możecie w ogóle rozpatrywać coś takiego jak podnoszenie Afri? Spróbujcie z Viadrem :mur: hehe, to stwierdzicie że nasze kochane są tak zgrabne że nie ma się z czym męczyć:)

rambo 28.06.2008 19:15

viadro sie podnosi tak samo jak afri, tylko trudniej ;)

polecam martwe ciągi na siłce :) przydaje sie

calgon 04.07.2008 14:30

martwy ciag

Dokladnie ,mialem okazje ostatnio odnosic moja Afri-tylko martwy ciag i nie ma problema!!!

Cytat:

Napisał rambo (Post 13320)

Misza 04.07.2008 16:44

Miałem ostatnio kilkanaście (dziesiąt:)) razy okazje podnosić Afre, za każdym razem tak samo... bez niespodzianek. Afryka jest jednak bardzo podnoszawalna!! :)

A tak na serio to wielki nie jestem ale jakoś nie trza mi pomocy innych do tego typu akcji, w czym problem? A... już wiem, problem w lewej manetce która się ślizga po rurze kierownicy :)

TOFAKT 04.07.2008 20:35

Cytat:

Napisał Baster (Post 13268)
Długo nie mogłem posiąść tej umiejętności i zawsze liczyłem na wsparcie.Ostatnio postanowiłem poćwiczyć w warunkach domowych.Wyprowadziłem Afri na ogródek ,ubrałem ciuchy (żeby było bardziej realistycznie) ,doprowadziłem do kontrolowanej gleby i metodą od tyłu z przysiadu UDAŁO SIĘ! -jest to chyba najleprzy sposób.Pytanie jak to wyjdzie w terenie?:Sarcastic:

ano wychodzi ostatnio jak smigalem po lesnych i polnych drogach zlapalem 2 gleby wlasciwie na stojaco w czasie zawracania w piachu i spoko daje rade motoda "od tylca" ...tyle ze mi sie wacha zaczela wylewac pd korkiem..ale to juz inna historia :haha2:

samul 05.07.2008 21:08

Na pewno nie jest to ani zdrowe ani mądre, ale dla mnie poki co jedyna metoda to podnosić SZYBKO. Od razu! Położyłem ostatnio Czarnulkę na parkingu, bo mnie luz wyskoczył przy zawracaniu, chciałem w gaz i ruszyć, cały się złożyłem, motor tylko ryknął i się położył. Na świeżo na wkurwie, za "dolna" manetkę kiery do baku i za bagażnik i hop! Oparłem na udach, drugi oddech i do pionu już spokojniej, podnóżek i luzik ;). Nie ma śladu, bo już sobie te gmole założyłem :D Gmol oprócz ochrony daje te 15 (?) stopni od poziomu więcej i dźwignąć jest łatwiej.

Nowy011 14.07.2008 19:36

Cytat:

Napisał rambo (Post 13320)

Szkoda czasu....
trzeba pamiętać , jak już było napisane o prostym kregosłupie, żaden ,,koci grzbiet"bo będą boleści ..

Przysiad , dobry wygodny chwyt i wypychamy nogami ciężar...........

Kregosłup .. trzeba uważać.............

FUKS 15.07.2008 20:56

No to chlopy uwazajcie..... Moj tesc zapragnal przejechac sie moja Krolowa, coz po zatrzymaniu zaliczyl glbe. Widze to przez okno domu.... wybiega moja zona (czesc chlopakow z Wrocka juz ja poznalo) - kobietka malej wagi i podnosi ja bez chwili zawachania..... od tamtej pory jestem grzeczny :haha2:

yonec 13.04.2009 12:47

Hej.
Odświeżam temat bo wypadało by zapytać czy mówimy o takim podnoszeniu http://www.youtube.com/watch?v=bH3Nf9VeCKs ?:eek::bow:

edit:

ltd454 13.04.2009 14:32

Cytat:

Napisał yonec (Post 53769)
Hej.
Odświeżam temat bo wypadało by zapytać czy mówimy o takim podnoszeniu http://www.youtube.com/watch?v=bH3Nf9VeCKs ?:eek::bow:

Spróbuj tak z AT :dizzy:

rafcio 17.04.2009 23:55

może to nie afryczka ale gość z fantazją jest p.s. a z afryką to by się pewnie obesrał po pachy

barthez 18.04.2009 00:17

hehe, koleś niezły jest

pałeł 19.04.2009 13:14

tylko poco ona tak ten motorek dźwigał to nie podnośnika w garażu ?? czy jak ??

DrStar 05.05.2009 17:32

bo to atrapa taka była ...;)

Walis 07.05.2009 02:29

Mądre to? Ch.. mądre... A kręgosłup siada przy czyms takim, tylko nie zawsze to czuć od razu. Uprawiałem gimnastykę przyrządową 16 lat, cos o tym wiem. Jak wstaję rano i nic mnie nie boli, to nie mam pewności, czy żyję...

gerard 01.06.2009 01:08

Siad siada, chyba że już ma wszędzie implanty powsadzane. Ja już dwa zarobiłem - po operacji jestem. Jak nie muszę podnosić to nie podnoszę tylko się wysługuję kimś obok.
Ale ostatnio jak mi się wbił mój transafri w pole to dupą nie dało rady podnieść a sam byłem.
Metoda- kucnąłem przy baku, chwyciłem za dolną rączkę lekko go uniosłem rękoma, opartymi na kolanach, kolana szybko pod bak , kiera, ręce oparte jakoś w okolicach biodra, no i wstałem unosząc największy ciężar do ok 45 stopni na udach a potem już tylko pchałem. Kręgosłup obciążony do minimum a jestem przeczulony na tym punkcie.

lena 28.12.2009 23:49

Że też ja tych cudownych rad wcześniej nie znalazłam! Wiosną dosiadłam mężowej Afri i ją niestety położyłam biorąc nieudolnie nawrót :Thumbs_Down:.Rozejrzałam się, czy nikt nie widzi. Nikt nie widział,ale też nikogo do pomocy nie było, a paliwo zaczęło wyciekać. W strachu podniosłam jak stałam, a mam 164 cm wzrostu i jakieś 58 kg ważę.Niestety za nagły przypływ mocy zapłaciłam nadwyrężeniem kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego. Teraz obejrzałam filmik i poćwiczę sobie na sucho - już mogę, pozbyłam się kołnierza ortopedycznego!:D

yasiu71 02.01.2010 10:29

Myślę że podnoszenie afryki zależy od warunków w jakich się znajdujemy.Kiedyś(a był to chyba pażdziernik)UTOPIŁEM afryke w rzece.Z wody wystawała tylko manetka i lusterko.Tak się wystraszyłem że podniosłem ją chyba w sekundę,i to pod prąd!:)

nicek27 04.01.2010 22:32

Cytat:

Napisał yasiu71 (Post 91602)
Myślę że podnoszenie afryki zależy od warunków w jakich się znajdujemy.Kiedyś(a był to chyba pażdziernik)UTOPIŁEM afryke w rzece.Z wody wystawała tylko manetka i lusterko.Tak się wystraszyłem że podniosłem ją chyba w sekundę,i to pod prąd!:)

Tak właśnie jest. Ja po dwóch wywrotkach zauważyłem, że robię to odruchowo. Pierwsze co to silnik off i później podnoszenie, tylko że się już nauczyłem podnosić kolanami nie kręgosłupem. Trzeba mocno ścisnąć zwieracze i jakoś idzie.;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.