![]() |
Zestawienie klocków do Afryki
Chcę utworzyć w wikipedii i nie tylko zestawienie producentów i symboli katalogowych klocków, co pomoże przy zakupach po sklepach na własną rękę jeśli chcemy np. zamontować samemu lub w serwisie nasze klocki a nie te co mają akurat w sklepie.
Czy ktoś pomoże? Zacznijmy od Nissina :) potem jakis Lucas, i reszta świata. |
Nissiny sa tu :)
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32 |
czy one pasują do wszystkich afryk?
|
Nie mam bladego pojęcia. Mam RD07A
|
Są różne. Rd-03 na pewno nie pasi.
|
więc jednak uzasadnione jest utworzenie takowej listy.
Jeśli można niech ekipa wpisuje czego używa oraz dokładnie opisuje: PRODUCENT - INDEX - (opcjonalnie przód/tył) - Twardość Hmm, wg Lucasa te samme klocki pasują jednak do całej serii http://www.getgeared.co.uk/acatalog/...CB_585_LF.html ale, ciekawa jest ta tabela przy okazji http://www.getgeared.co.uk/acatalog/...rake_Pads.html No nic, troche będzie do opracowania tego. |
Lucas do RD03
Ja swoje kupowałem w Intercars - jest fajna wyszukiwarka i cena normalna.
http://sklep.intercars.com.pl/ wchodzisz w ekatalog i wybierasz motocykle i Intercars jest w moim mieście . Tam juz dobierasz do swojego moto. Tak na oko ile się nie myle to wszystkie klocki do Afri do tyłu nie zaleznie od modelu są takie same - ale pewności nie mam. Jesli chodzi o przód to Rd03 i Rd04 chyba mają te same klocki - przyczym czwórka ma dwie tarcze z przodu. Rd07 to już inne klocki z przodu. To tak tyle co mi sie wydaje - ale jak zwykle pewnosci to ja nie mam i zawsze dobieram do swojego typu moto. Acha z Lucasów jestem zadowolony (przejechałem z 800 km po ich wymianie) i nie widzę róznicy pomiędzy poprzednimi klockami (Nissin) w hamowaniu. Może być tak że Nissin jest lepszy ale skoro nie widac róznicy ....;) Jak się skonczą to napisze po ilu kilometrach ale mam nadzieję że nie bedzie to szybko... |
Panowie wpisujcie dane których jesteście w miarę pewni.
Ja stosuje EBC bo dostepne, nie piszczą , nie niszczą tarczy i dobrze hamują. A ich mniejszą trwałość rekompensuje ceną- 70 zł. Tył: FA 140 - wszystkie modele przód: rd03 - FA 124/2 te /2 oznacza większą grubość - niektóre inne firmy tego nie mają rd04 - FA 121 rd07 - FA 185 Klocki twardsze (do pałowania) mają na końcu oznaczenie HH i są troche droższe. |
Chyba końcowe zestawienie klocków pasujących do Afryczek, specyfikacja na podstawie katalogu Nissin oraz listy zamienników wygląda tak:
Podstawowe typy klocków Nissin pasujących do Afryk Nissin - 2P204 (NS|ST|RS) - Tył (R) Modele AT:
Nissin 2P216 (NS|ST) Przód (F) Modele AT: XRV L-N 90-92 Zamienniki 2P216:
Nissin 2P220 (SS|NS|GS|ST) Przód (F) Modele AT: XRV 650 88 Zamienniki 2P220:
Nissin 2P225 (NS|GS|STMX) Przód (F) Modele AT: XRV 750 P-V 93- Zamienniki 2P225:
Mam nadzieje, że się przyda Wam |
ten obrazek juz tez był - mozna dodac dla jasnosci co ktore oznaczenie nissinow oznacza i do czego sie stosuje.
http://i41.photobucket.com/albums/e2...oznaczenia.jpg |
Jak widac w katalogu nissina nie ma klocow ST do rd07. Co wiemy ze jest nieprawda bo nawet zdjecia greg pokazywał...
|
są, jako ostatnie wypisane, STMX - semi metalic
sprawdze dokladnie jeszcze te 204 poza tym to lista zamiennikow tych co sa robione przez nissin, moze nie ma u innych tych klockow. Zestawienie zatem pasujacych klockow jeszcze nie jest zakonczone. |
STMX to zupelnie co innego co ST.
|
Zestawienie zamienników nie jest chyba kompletne, gdyż ja do swojej babci RD03 zakładałem na przodzie Lucas MCB624-SV (SV to klocki wzmacniane i okładzina wyglądała podobnie jak w zdemontowanych Nissin. Bardzo dobrze hamują. Przy starych nie blokowało mi sie tak szybko koło, a przy tych muszę być ostrożny). Na tył poszły MCB 585 (niestety jest to juz inny materiał i podczas hamowania strasznie "kwiczą", jakby były oklejone żwirem - nie polecam).
Pozdrawiam |
Zestawienie było robione na podstawie katalogu NISSIN-a, chociaz starałem się jak najwięcej połapać producentów aby to było klarowne
|
A ma ktos pojecie jak z tarczami? No bo chyba nie ma sensu pakowanie super twardych klockow na tor na oryginalne tarcze. Zanim klocki osiagna temperature pracy... :eek:
Zreszta czy potrzebna jest wieksza skutecznosc (precyzja napewno tak) hamowania w AT? To i zawieszenie trzebaby przerabiac... ??? samul |
No to pany które zamówić na przód?? bo niby ST lepiej, a jednak wiekszą uniwersalność mają NS...
czym to sie właściwie różni?? trwałością? jedne wcześniej a drugie później się przegrzewają?:dizzy: Pomóżcie... plizzzz |
Cytat:
|
a oryginały to nie nissin?? zawsze tak myślałem... wszyscy je polecali, a powoli przód się kończy to trza szykować zmiany:)
|
Chąda pcha nissiny przeca
|
właśnie se w chądzie zamówiłem oryginałki na przód:)
będą na sobotę... to jak mi się przód do końca zjedzie to se zmienie:P heja!! |
Cytat:
|
u mnie w Gliwicach nissiny pchają jako "zalecane przez p. Chądę"
A co w takim razie jest oryginałem to nie wiem, masz jakieś przecieki co pakują? |
dzisiaj zamawiam klocki na przód w Hondzie u niemca, zmuszają mnie do tego trudności w zdobyciu nissinów. A zresztą oryginał to oryginał.
|
@Rami:
chlopaki widzisz kupili - poprosimy zdjecie oznaczen na klocku jak juz dostaniecie. |
U mnie w Hondzie jak zamawiasz klocki do AT to pan mówi, ze to będą nissiny i pyta się czy mają być złote czy tańsze.
Także z tymi oryginałami to bym nie przesadzał :D Cytat:
|
7greg, niektorzy mieli afiri od nowosci i wiedza ile zrobili na orginalach. jak narazie zadne z dostepnych sie nie umywaja do tych fabrycznych wiec jesli tylko na stanie maja klocki w fabrycznym hądoskim opakowaniu z numerem katalogomym itd, to jestem ciekaw jakie.
|
Podos, może to kwestia stylu jazdy ? Wieczny na pewno zrobi na klockach 2 x więcej niż ja :D
A może Nissiny obecne w Polsce to podróby ? |
Cytat:
Nissin do Japoni, to jak olej mineralny do BMW :) Cytat:
|
no wlasnie - macie te orginaly ? Co jest na nich napisane?
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
moja afri ma juz 20k km. wyjalem dzis z niej tylne klocki, ktore wlozyl Pan Hąda w Fabryce. wygladaja tak: Załącznik 6136 |
Mam zrobione na oryginałach 36000 i jest jeszcze coś tam, ale wybieram się niebawem w dalsza droge i nie wiem co założyć ,bo nissana nie idzie kupić.Podpowiedzcie coś.
|
Przód: SBS 694.
Zapytaj dandy'ego. |
Zdjąłem wczoraj klocki z Afry. Okazało się, że miałem nissiny: przód: tt2501hh tył: tt2450gg. Teraz założyłem na przód Gold Fren 025ad, blachy koloru miedzianego (AD – mieszanina metal-ceramika oraz grafit-żelazo. Klocki przeznaczone zarówno na suche i mokre nawierzchnie szosy. Pracują w temperaturach od 400oC do 600oC), na tyle dodrę te nissiny, bo coś jeszcze zostało. :)
|
A ja teraz wchodze w BREMBO :) wyglądają jak nissiny, zobaczymy jak hamują
|
Do następnego wyjazdu ;). Ja wrócę chyba do klasycznej konfiguracji
- Anakee+Carbone Lorraine (albo inne dobre i z tych droższych) - kości+GoldFren. |
klocki hh honda/ nissin
2 Załącznik(ów)
Dzisiaj odebrałem komplecik na przód, opakowanie chądowe, a wyglądają jak na fotach.
Ciekawe jaka będzie różnica po wyjących ferodo? |
baggins gdzie i za ile te nissiny zanabyłeś??
|
Cytat:
http://www.autowitolin.pl/honda_moto..._motocykli.php |
317 pewnie za jeden komplet na przód czyli na dwie tarcze - tak to mam rozumieć??
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Moje o tym samym numerze mają dodatkowo blaszki filtrujące złą energię podczas hamowania :). Ot, tak się pochwaliłem.
Natomiast nie mogę się pochwalić ceną, bo kupione w serwisie Hondy, w jakiejś dziurze na południu Włoch, bo był mus. |
Ja na takich zrobiłem 6.000km i było mi przykro:mad:, teraz ekonomicznie EBC zobaczymy ile przelatam:at:.
|
Cytat:
Ja teraz mam przejść na Ferodo racing klocki, płyn ferodo racing 5.1 i stalowy oplot i trochę mnie przeraziłeś tym stwierdzeniem wyjace. Po doswiadczeniach z taniością obliczyłem, że i tak na tym zyskam. Klocki są bardziej wytrzymałe ponoć w terenie a płyn na drodze wolniej sie gotuje. Zobaczymy jak sie to bedzie miało jak je poukładam na tarczach. pozdro |
Cytat:
|
Jeżdże drugi dzień na klockach BREMBO. Muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczony nimi. Wymagają małej siły i mocno i bezszelestnie hamują. Narazie się docierają wiec trzeba poczekać na jakieś konkretne opinie. Jak się spiszą, bede je mieć w ofercie za 90zł na tarcze (przód i tył)
|
A ja jak pisałem
Po wyczyszczeniu i rozebraniu w drobny maczek zacisków i organoleptycznym spenetrowaniu części wymieniłem klocki na Ferodo Platinium http://www.braketech.com/index.php?o...d=64&Itemid=91 zalałem płynem Ferodo Racing 5.1 a to wszystko spiołem stalowym oplotem. Co następuje : Pierwsze kilometry przejechał kolega z którym to dziobałem w celu oczyszczenia się pierwszej warstwy klocka o raz tarcz pooblewanych płynem a niedostatecznie wytartych. Potem przyszła kolej na mnie wsiadam i okazuje się że przyspiesza tak samo :) a po naciśnięciu klamki w starym stylk czyli mocy przybywaj przednie koło łapie uślizg i omal nie jebnełem gleby. Teraz do przyciskania klamki używam tylko jednego palca wyzwalając hamulce w stopniowanej skali nie tak jak wcześnij jebudu na klamkę nic nic i pełny hamulec. Czyli nieskromnie kończąc kierownik jest zadowolony i ma nadzieję, że nie rozpierdzieli ryja na ancwalcie jak się zapomni. Docelowo pompa promieniowa 22mm :) i większe tarczki |
Cytat:
Na moich jest coś takiego: KBA-50385 (-5 jest słabo widoczne, może to być coś innego) OBMQS-1GF |
tak te niebieskie :) wyglądają jak nissiny ns ale hamują lepiej od nich. Czy są lepsze od nissinów ST to nie wiem. Na sbs nie jeździłem, ale testowałem carbone loraine i brembo są od nich narazie lepsze
|
Moje tylne klocki są już w stanie agonii i muszę jak najszybciej zakupić coś dobrze hamującego!Kolega ma niebieskie brembo w TA i też sobie je chwali więc i ja postanowiłem sobie takie zafundować :-) Tylko jest mały problem :-( Przeszukałem neta wszerz i wzdłuż i nic!!! Ani śladu!!! Ma ktoś może dojście do tych klocków albo namiary gdzie je można kupić?! Bede wdzięczny za info...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:30. |