Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   stan rozrządu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=519)

Michał 28.04.2008 15:36

stan rozrządu

witam wszystkich
ze względu na to że nie posiadam bogatej wiedzy na temat mojej Africy ( 91r), nurtuje mnie pytanie: zagląda się do rozrzadu-można sprawdzić stan?? jeśli tak to kiedy??

chomik 28.04.2008 15:51

I wsadził kij w mrowisko :)
Dwie szkoły:
1. zagląda się i wymienia się w zależności od stanu i przebiegu po 60.000 -70.000 sprawdzić naciąg, generalnie łańcuszek powinien przy normalnej eksploatacji wytrzymać do 100.000 bez problemu, ale jeżdżą afryki co maja i 150.000 i jest luzik....
2. olewa się bo szkoła mówi o nie przejmowaniu się do 200.000 i czeka aż zacznie się odzywać (słychać go)

Ja jestem za pierwszą wersją aby sprawdzić... i jeździć na luziku....

dj.1 28.04.2008 20:52

Ja jako zjadacz kilometrow mam inne zdanie (w czerwcu stuknie mi osobiste 100.000km) Powiem tylko mam znajomego co musial wymieniac silnik w xrv i co? nie rozrzad nie jakies tam zawory tylko skrzynia padla przy 298.000KM
a wiec kto zmienia rozrzad wczesniej niz 200.000km ma za duzo kasy. u mnie dzis przy 90.000km jak nowy zadnych odglosow .
Dajcie lepiej kase na benzyna niz na grzebanie :oldman:
ps. pozdrawiam z litwy , za dwa tygodnie jestem we wlochach i oczywiscie na tym samym rozrzadzie .

rambo 21.05.2008 17:27

co 60 000 km to sie wymiania w R4 gdzie jeden łańcuch obsługuje 16 zaworów.
u nas 3, wiec sobie przelic te 60 000km razy 5 :) u mnie po 100 000km napinacz jeszcze sie moze wysunac, ma jeszcze zapas tak z 50%.

Podosek zara zrobi tu dym ze cza wymieniac co 50 000km. i kupowac oryginalne filtry powietrza w Honda Polska :oldman:

żartuje Podosku :p

podos 21.05.2008 18:25

postanowilem nie zabierać wiecej głosu na razie w dwoch sprawach:
- naciag łancucha
- łańcuszek rozrządu.

Na złosc wszystkim co nie wymieniają, wymienie sobie ten łancuszek w przyszłym roku, bo tak! :haha2::haha2::haha2:

@Rambo, śledzisz mnie? Wlasnie sie wybieram po nowy papier :):oldman:

rambo 21.05.2008 18:28

no jak mi sie skończy napinacz tez wymienie łańcuchy! a co :Thumbs_Up:

PS: a to łańcuch sie napina, myślałem że kręci :p

sambor1965 21.05.2008 22:00

Cytat:

Napisał dj.1 (Post 8452)
Co do filtra powietrza to podosek ma racje na hondowskim ma sie pare ps wiecej czyli u mnie okolo 5kmh wiecej na autobanie :oldman:

No dokladnie 3,4 KM wiecej. Robilismy z Izim pomiary na jego hamowni w garazu w Czernicy i tak wyszlo. Jednak najszybciej zapieprzaly motory w ogole bez filtrow. W dodatku ma sie fajny schowek z przodu pod mapnikiem.

Zazigi 22.05.2008 13:05

czy był gdzieś wątek o napinaniu rozrządu? co, ile i jak? czy może znajdę to w tej pogańskiej instrukcji?

rambo 26.05.2008 00:33

sam sie napina

Izi 03.06.2008 13:42

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 8486)
No dokladnie 3,4 KM wiecej. Robilismy z Izim pomiary na jego hamowni w garazu w Czernicy i tak wyszlo. Jednak najszybciej zapieprzaly motory w ogole bez filtrow. W dodatku ma sie fajny schowek z przodu pod mapnikiem.

No, po prawdzie to było 3,42, dwa pomiary były i my średnią wyciągli se.
Sambor ma rację najszybciej zapieprzają bez filtrów i wydechów tylko tego moja hamownia nie wytrzymała i chwilowo pomiarów podać nie można.
Schowek jest super, szczególnie że beczka piwa 5 litrowa się mieści, tylko trochę wystaje. A poniżej może uda mi się zamieścić coś o rozrządzie, bo dysputy zaczynają mnie nudzić, polecam rozdział 10,2.

dj.1 04.06.2008 14:59

A Wiec mam oficialne info od Hondy na temaat lancuszka . Cytat :Jak go nie slychac to nie trzeba nic zmieniac nasi klienci zmieniaja go tak przy 180.000 czy 200.000km najwczesniej. :oldman:

podos 05.06.2008 12:40

Cytat:

Napisał Izi (Post 9780)
No, po prawdzie to było 3,42, dwa pomiary były i my średnią wyciągli se.
Sambor ma rację najszybciej zapieprzają bez filtrów i wydechów tylko tego moja hamownia nie wytrzymała i chwilowo pomiarów podać nie można.
Schowek jest super, szczególnie że beczka piwa 5 litrowa się mieści, tylko trochę wystaje. A poniżej może uda mi się zamieścić coś o rozrządzie, bo dysputy zaczynają mnie nudzić, polecam rozdział 10,2.

Izi i zrób to bardzo Cie prosze, bo nie mam ochoty czytac takich opini, ktore jeszcze ktos uzna za "oczywistą oczywistość" Forum to forum, kazdy moze pisać co mu slina na jezyk przyniesie ale dobrze ze jest Afripedia gdzie odsiewamy ziarno od plew.

Na tym pdfie - widać miejsce pomiaru (na napinaczu?) w ktorym mierzymy ile wystaje taki dinks - 6mm jest limitem wymiany, o ile sie nie myle. Jak dokonac takiego pomiaru? Kiepski niestety ten obrazek

Babel 05.06.2008 12:59

Ja to nie bardzo kumam ten rysunek - jak gdybam z tego drugiego PDF trzeba wziaść ten rysunek z pomiarem napinacza - może ktos bardziej kumaty prztłumaczy to po chłopsku i problem z rozrzadem bedziemy mieli z głowy - kazden jedne to bedzie mogł sam ocenić ipodjąc decyzję - wymieniać czy nie .
Ja mam silnik zapasowy RD03 (od wczoraj :)) i dzisiaj popatrze jak się ma ten pomiar do rzeczywistości - jak ktos mi to wytłumaczy to jakies foto moge porobić

Izi 05.06.2008 16:14

Cytat:

Napisał podos (Post 10114)
Izi i zrób to bardzo Cie prosze, bo nie mam ochoty czytac takich opini, ktore jeszcze ktos uzna za "oczywistą oczywistość" Forum to forum, kazdy moze pisać co mu slina na jezyk przyniesie ale dobrze ze jest Afripedia gdzie odsiewamy ziarno od plew.

Na tym pdfie - widać miejsce pomiaru (na napinaczu?) w ktorym mierzymy ile wystaje taki dinks - 6mm jest limitem wymiany, o ile sie nie myle. Jak dokonac takiego pomiaru? Kiepski niestety ten obrazek

ty Podos a ja do Afripedji popełnił zęm był taki artykuł o wale i panewkach, artykuł jest, a gdzie zdjęcia i poprawki które jeszcze naniosłem bo nie widzę
obrazek może być lepszy ale ma z 5 mega i nie przechodzi :( chyba ze mi się będzie chciało i coś jeszcze pokombinuję, ale ostatnio mi się nie chce coś :(
a i jeszcze jak komuś obrazek nic nie mówi to słowo pisane tym bardziej nic nie powie, pewnie dlatego że w takich czasach już żyjemy niedługo przestaniemy rozmawiać tylko obrazki sobie wysyłać będziemy, taki rok "1984" Orwel-a Georga sobie tworzymy sami

Poncki 05.04.2009 13:30

A jak sprawdzić stan łańcuszka, w sensie ile ma luzu?

rambo 06.04.2009 02:35

Jest tam w manualu jaką długość w mm ma mieć chyba 6 ogniwek.

Na tym forum znam góra dwie osoby co by mogły coś sensownego o tym temacie napisać. Za mało ludzi to wymieniało. To nie fiat uno ;) Sam czekam aż zaczną o siebie ocierać ;)

wieczny 13.05.2009 22:53

Czyli jak się sprawdza, czy już czas wymienić łańcuchy? Poważnie pytam. Którą śrubę ze strony 77 Haynesa nada obejrzeć?

Misza 14.05.2009 00:38

1 Załącznik(ów)
wg którejś ze serwisówek: gdy keten szpaner wypizdek wystaje poza swój prowadzacz ponad 6.0 mm. Tzn tłumaczę, napinacz łańcucha ma część wystającą do góry, jeśli wystaje ponad 6.0mm to trza wymieniać. Ja mam przebieg 180tys i czas na łańcuchy. yo

W załączniku stosowny manual...

wieczny 14.05.2009 08:50

Misza, masz jakieś dźwięki niepokojące z silnika?

Dzieju - chyba właśnie moja AT zrobiła te 150kkm, i to jakieś 30kkm temu. Chcę to sprawdzić.

Misza 14.05.2009 11:14

Dżwięków nie było, ale:

-wartość w serwisówce
-zdanie Iziego
-akurat okazja się zdarzyła
-niemieckie serwisy też radzą wymieniać rozrząd przy 200 tys km

to wymieniam

wieczny 14.05.2009 17:22

http://www.youtube.com/watch?v=KQihbCbAZsc

"Well, I stripped this engine down and the noise was caused by a very badly worn camchain tensioner and camchain on the front cylinder. The rest of the motor was fine."

Szkoda, że nie ma takiego Iziego w Warszawie...

wieczny 16.05.2009 18:33

To jeszcze pytanie praktyczne - jest sposób żeby wyjąć te łańcuchy bez rozkuwania ich i wsadzić nowe, zakute? Trzeba będzie zdjąć wałki rozrządu, czy wystarczy tylko pozbyć się napinacza?

PS: jeśli kogoś ciekawi temat i śledzi, to tutaj znalazłem zdjęcie z tym dyngsem co ma wystawać. Widać go przy łańcuchu:
http://www.pagendarm.de/schorsch/mot...e/08020001.jpg

wieczny 16.05.2009 22:40

Burza w szklance wody ;). Ale do rzeczy...

Od pewnego czasu pojawił się u mnie nowy dźwięk z silnika, z okolicy przedniej głowicy. Cykanie takie. Coś jakby za duży luz zaworowy, lecz to odrzuciłem jako pierwsze bo zanim dźwięk cykania usłyszałem "zrobiłem" zawory i nie wymagały one regulacji, więc zostały nietknięte. A skoro od 25km są nietknięte, to by się nagle rozregulowały...? Więc padło na rozrząd :). Filmik ze stukającą RD04 tylko spotęgował moje obawy. Silnik cykał u mnie dokładnie tam, gdzie na filmiku stuka. Ta okolica, dźwięk w tym samym rytmie zgrany z obrotami silnika i odkręceniem gazu. Analiza prosta - u mnie niedługo też będzie tak napierdalać, kwestia czasu...

Coś mnie tknęło, żeby sprawdzić uszczelkę kolektora przy głowicy zanim rozbiorę pół motocykla i zmierzę ten napinacz czy się wysunął ponad 6mm :haha2::haha2::haha2:. Podkręcałem obie śruby o prawie dwa obroty i cisza jak makiem zasiał. Jedynie szmer kosza sprzęgłowego :).

Kilka stówek do przodu jestem :D.

PS: Babel - na szosufkach jeżdżę teraz. Trochę chude czasy się zrobiły, oszczędzam kości na wakacje. Poza tym czasu też nie mam. I stary jestem kości mnie bolą. I deszcz pada. No pod górkę, pod górkę...

;)

Babel 17.05.2009 10:37

A tak wracając do tego dynksu co ma wystawać - niech ktoś mi wytłumaczy co i jak to porobie fotki na zapasowym silniku i się wstawi - będzie sobie kazdy mógł ocenić rozrząd

Poncki 21.05.2009 10:46

Żeby sprawdzić wychylenie tego wihajstra trzeba ściungnąć pokrywkie zaworów?
A jak już ją zdejmę to muszę wymienić uszczelki?

rambo 21.05.2009 11:01

Cza ściungnąć. Uważaj by przy zakładaniu ponownym czapki nie sciągnąć z niej uszczelki o śróby od wałki bo mi sie ostatnio przez odme trochę oleju przelało pod motor. Uszczelki nie czeba zmieniać :)

rambo 30.06.2009 02:46

Sprawdzałem stan nierządu u siebie po 115 000km. Na razie jest 4,5mm z 6mm, wiec pewnie do 150 000km spokój. Tarcze sprzęgłowe maja fabryczną grubość po tym dystansie. Czoda :)

bigos 15.07.2009 23:58

Cytat:

Napisał Babel (Post 58194)
A tak wracając do tego dynksu co ma wystawać - niech ktoś mi wytłumaczy co i jak to porobie fotki na zapasowym silniku i się wstawi - będzie sobie kazdy mógł ocenić rozrząd

Właśnie ... o jaki dyngs chodzi, bo dzisiaj tam zagladałem, ale nie wiedziałem na co spojrzeć, aby powiedzieć, że jest ok, albo do d... Czy to ten dyngs ze sprężynką?

Misza 16.07.2009 00:35

1 Załącznik(ów)
Wstawiam oto foto zapożyczone od Pana Wiecznego uzupełnione o namiar graficzny na dynks, schemat pomiaru w załączniku załączonym wcześniej ;). Nazwa części nie ma nic wspólnego z tematem alkoholowym, zbieżność określeń przypadkowa.

wieczny 07.08.2009 23:49

Niecałe 4mm, jakieś 3,9 - te okolice. Teoretycznie jakiemu przebiegowi to może odpowiadać? na zegarach jest 85kkm. Stówka więcej to już by chyba było pod 6mm... Bambino je*any może jednak kręcił licznik... :)

rambo 08.08.2009 11:13

nie sprawdzałem u siebie przy 85 ale to by się chyba pokrywało jak u Ciebie.
U mnie przy 120 jest 4,5mm. Ktoś twojej niuni nie szanował. Dlatego wole dopłacić faszystom i mieć spokój. Po następną też tam pojadę i "przepłacę"

wieczny 08.08.2009 11:24

Ciężko ocenić czy szanował czy nie. Nie miała ryski, miała hondowski napęd i zdrowiuśkie tarcze. Nawet jeśli wymieniane, to na hondowskie. Klocki SBS, takie jak w Hondzie montują, no i uszczelniacze w lagach i kołach firmy NOK. I japońskie łożyska.

Nie mam twardych dowodów, ale można podejrzewać, że była klientką ASO. Gdyby w PL tak dbano o motocykle... :).

Tak czy siak jeszcze ze 40kkm przejeździ na tym nierządzie. Cieszy mnie to.

Krótka piłka.

AT na seryjnym łańcuchu i wałki rozrządu ma maźnięte jakimś szarym mazakiem kropki? Po jednej na wałku i po jednej na łańcuchu.

wieczny 01.02.2010 21:55

Do tych co składali sobie rozrząd - czy udało się idealnie ustawić tak, żeby znak na wale trafiał prosto w strzałkę i równocześnie żeby znaki na kole zębatym wałka rozrządu były idealnie równoległe do płaszczyzny głowicy?

Izi 01.02.2010 23:22

tak, bo dlaczego by nie jak wszystko jest w porządku

wieczny 01.02.2010 23:40

U mnie jak ustawię wałek rozrządu znakami równolegle do głowicy to wał ustawia się na literce T, a dokładniej jej daszku. Dzieje się tak na przednim i na tylnym (czyli litera T oznaczenia FT i RT).

Przestawienie łańcucha o jeden ząbek na kole na wałku rozrządu powoduje, że wał zatrzymuje się kilka stopni przed znakiem FT lub RT. Tak jakby był przestawiony o pół zęba. Łańcuchy na wszelki wypadek idą do mnie nowe.

Izi 01.02.2010 23:47

a nie zapomniałeś o napinaczu i do czego on służy ?

JuIo 01.02.2010 23:49

Mam identyczny problem. Jak jeden w te to za daleko... jak jeden nazat, to za wcześnie.
Nowe łańcuszki turmaksa,uszczelki atheny i planowaniu głowicy. Nie sprawdzałem jeszcze na zwolnionych napinaczach...sic! jutro to zbadam.

wieczny 01.02.2010 23:50

Napinacz oczywiście przykręciłem na swoje miejsce. Sugerujesz, że szykuje się do wymiany :(? Dynks wystaje 4mm na obu cylindrach.

JuIo 02.02.2010 00:13

1-2mm na drugim 3-4mm
Tyle wystawał przed wymianą.
Analogicznie, teraz ta wartość się zmniejszy.
przynajmniej powinna...

rambo 02.02.2010 00:21

Izi :) czy łańcuch nierządu należy zmieniać jak osiągnie te 6mm tylko..?
Możliwe że taki co ma 4,5~5mm daje jakieś nie pożądane skutki..? brak mocy cy cuś.. :dizzy: na gume nie idzie itd

wieczny 02.02.2010 00:22

Bodziec Iziego dotyczący napinacza drąży moją głowę, ale nie jestem w stanie się domyślić teraz.

Ma lekkie ślady po łańcuchu, ale nie takie żeby go dyskwalifikowały. Myślę że akurat te lekkie wyżłobienia spokojnie zrekompensuje natura samego napinacza. Ślizgi też nie nosiły na sobie śladów zużycia.

Misza 02.02.2010 01:09

Cytat:

Napisał rambo (Post 97372)
Izi :) czy łańcuch nierządu należy zmieniać jak osiągnie te 6mm tylko..?
Możliwe że taki co ma 4,5~5mm daje jakieś nie pożądane skutki..? brak mocy cy cuś.. :dizzy: na gume nie idzie itd

Nie zauważyłem różnicy AT ale w Sevenfifty na wyciągniętym łańcuchu ledwo dochodziła 190kmh, na nowym wkręca się jak szatan i jedzie 210.

wieczny 02.02.2010 01:27

Jeśli nawet przestawił mi się łańcuch o jeden ząb na dolnej zębatce to przestawił mi się też na górnej, więc kurna nie wiem, spać nie mogę :).

rambo 02.02.2010 01:27

Dzięki Misza, właśnie się nad tym zastanawiam, czy kurde u mnie coś nie siada.. :cold: nie chce tak na koło jak kiedyś stawać

wieczny 02.02.2010 13:35

Nie przychodzi mi do głowy nic innego jak wyrobiona prowadnica (nie napinacz) rozrządu. Czyli 130pln *2 + 2*uszczelka pod głowicą. I dzień roboty na wyjęcie i wsadzenie silnika z powrotem do ramy.

Co Ty na to Izi?

Zet Johny 02.02.2010 16:12

Mam tak samo wieczny! Albo za wcześnie albo za późno. Ale moim zdaniem musi tak być, gdyż napinacz łańcucha jest tylko z jednej strony łańcucha, a jak wiadomo łańcuch sie naciąga. Nie wiem jak zrobić żeby wszędzie było tak jak w książce. Niech mnie ktoś oświeci!

rambo 02.02.2010 19:30

Andrzej, jaki stan rozrządu..? ile mm jest dzynx wysunięty..? Może Robert by mnie poprawił jeśli błądzę jak dziecko we mgle :D

Zet Johny 03.02.2010 08:45

Hej!
U mnie jest jakieś 3,5 i 4,5 (ale muszę zmierzyć jeszcze dokładnie). U mnie serce na stole na razie i też chciałbym wiedzieć przed włożeniem do ramy.
Apeluje do dziewczyny (żony) Roberta o częstsze dopuszczanie do internetu.:D

sambor1965 03.02.2010 09:52

Z tego co wiem to Krycha Iziego dopuszcza go regularnie. Bede dzis z nim w touchu wiec dam mu znaka by zajrzal na wasz watek ;)

JuIo 03.02.2010 13:33

Udało mi się ustawić rozrząd jeszcze raz i teraz odchylenie znaków na zębatce od płaszczyzny głowicy jest +/- 0,5-1mm. więc chyba będzie w porządku.
Za to mam inny problem, mianowicie taki, że napinacz łańcuszka nierządu a dokładnie ten dzynks, na jednym garze równa się z płaszczyzną klina a na drugim odstaje, no tak ok 8mm.
Co za cholera?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:06.