![]() |
Gdzie woda w PETach w motocyklu - solo
Witam,
Czy ktoś mógłby mi poradzić jak i gdzie zainstalować dwie butelki dwu-ltr wody (zwykle kupne PETy) w motocyklu bez kufrów. Bedę miał worek i kufer centralny Givi. Jakiś sprytny stelażyk czy uchwyt? I w którym miejscu? Gdzie mieliście wodę w takiej konfiguracji? |
Miedzy workiem, a kufrem centralnym schowane od słońca, mocowane na gumy, siatki. 3-4 sztuki woziłem bez problemu.
Gumą mocuj wokół szyjki, nie wypadnie. pozdr. |
Ja woziłem je:
- na miejscu pasażera ułożone w poprzek do kierunku jazdy, przytwierdzone siatką i espanderami pomiędzy kufrem tylnym a namiotem (śpiworem, karimatą). Zaleta: niżej środek cieżkości. Wada: utrudniony dostęp, kiedy często na postoju używasz wody z tych butelek. - na wierzchu pomiędzy namiotem (śpiworem, karimatą) przytwierdzone podobnie jak wyżej. Wady i zalety: odwrotnie niż wyżej. W tym przypadku miałem jeden mały wypadek. Podczas przejazdu przez jedną z francuskich wsi, jedna butelka się wysunęła i wypadła na jezdnę. Dlaczego? Dlatego że butelki PET są śliskie i bardzo łatwo się przesuwają po czymś równie śliskim jak np. pokrowiec namiotu, śpiwora. Powinien temu zapobiec materiał plastikowy lub gumowy worka. |
Jak jechałem na pustynię to maiłem trzy butelki wody:
http://lh6.ggpht.com/_pTB4hENf_90/Sf...0/IMG_2752.JPG |
Nad gmolach miałem sakwy crosso i nad nimi przypięte na expander po trzy butelki 1,5 litra z każdej strony. Trzymają się nawet na ostrym offie....http://www.motopodroze.strefa.pl/pic...s/img_6596.jpgr
|
1 Załącznik(ów)
na asfalcie zwyczajnie, pod gumy/expandery albo pod siatke tez z gum.
na off podobnie, tylko z takim patentem: Załącznik 9962 drugi koniec repa przywiazuje/przypinam malym karabinkiem do czegos pewnego :Thumbs_Up: warto tez zgniatac butelki, ktore nie sa calkowicie pelne, tak aby byly jak najmniejsze/woda podeszla pod korek. trzymaja sie wtedy znacznie lepiej, a potem wystarczy je nadmuchac przed ponownym napelnieniem. sprawdzone wielokrotnie. no i spalanie spada poprzez zmniejszony opor :haha2: |
Cytat:
|
Cytat:
dla pozostalych dodam, ze rep powinien byc krotki - on sluzy do uniemozliwienia butelce wyslizgniecia sie ruchem wzdluznym spod gumy/ekspandera, o czym ostrzegal LukaSS rep nie sluzy do wleczenia butelki za moto. wtedy, to sie nazywa kulig :D |
dziekuję wszystkim - widzę ze pełen spontan:)
Pomysle jeszcze - moze coś wyrzeźbię... |
1 Załącznik(ów)
Podos, jak przewozić wodę to nie wiem, bo ta co ją tam widać to się zgubiła.
I dobrze bo przecież wodę piją zwierzęta! :D Wiem jak przewozić piwo! O tak: Załącznik 9977 |
1 Załącznik(ów)
1 Improwizacja na szybko - mocowanie plasterkiem
Załącznik 9979 2 Drugi podobny patent to ta sama metoda na gmolach. 3 Dla miłośników bardziej zaawansowanych technologi i rękodzieła można przymocować do gmoli rury kanalizacyjne 100 z deklem. Wewnątrz można to wyłożyć np karimatą lub korkiem. 4. zrobić przy gmolach jakiś mocowania i przypinać do nich ekspandorem lub elastycznymi oringami |
Dobrym patentem sprzedanym mi przez Gajrona jest wsadzenie butelki (niestety tylko 0,5 litra ale za to x 2) pomiędzy czachę a kierunkowskazy (przy zegarach). Nie ma szans żeby wyleciało a przy tym nie trzeba się bawić w klejenie, przywiązywanie itp.
|
Cytat:
Cytat:
|
ja nie używałem ale kiedyś sobie wygiąłem z drutu takie ucha z zagięciami na końcach pod kątem 90 st. zagięcia zaczepiałem za dolną rurę gmoli i w ten sposób powstawała pętelka, w którą wkładałem butelki korkiem do dołu. cała masa butelki jest oparta na tej pętli i gmolu. butelkę wystarczy wówczas docisnąć do gmola nawet słabą gumką. zaleta jest taka, że jak np chcesz umyć łapki to poluzowyjesz korek butelki i masz umywalkę harcerską. najlepiej to działa na gmolach osiatkowanych. wada jest taka że wyklucza się z sakwami na gmolach. zaleta to masa nisko i po środku. czepiałem po 3 butelki 2 litrowe na każdą stronę.
do dziś nie wiem po co to robiłem. przecież i tak siedze w domu. |
1 Załącznik(ów)
co prawda nie 2litrowe,tylko litrowe(muszą byc z odpowiednio sztywnego plastiku,można wyszukać metodą na macanego w markecie)koszyki na bidon do roweru,calosc spieta zipami lub opaskami zaciskowymi:)
|
Podos a gdzie to sie wybierasz ?
|
tam gdzie nie wjezdzają KTMy, zdrajco.
|
KTM-y dają radę i wjadą tam gdzię Ci się nie śniło koluniu...:D
pozdrosy... |
KTM-y wjadą wszędzie ale czy wszędzie dojadą? Może kiedyś sam się przekonam, a może pójdę bardziej kosztowną drogą przeróbek Afri (Africa Queen) lub Trampka.
Zbyszek- miałeś juz jakieś problemy z KTM? Co ile wymiana oleju? |
Poproszę wyp.. szybko odejsc do wlasciwego działu z tematami wymian oleju.
|
Cytat:
|
Czytaj: powód edycji
|
patrz post wyżej
|
Cytat:
pozdr. |
Zbyniu- Ty zawsze zostaniesz czarnym:D-nawet jak przesiądziesz się na balkonik
|
podos - nic nie trzeba spawać. wyślę ci zdjęcia.
|
poproszę
|
Cytat:
|
Jak jedziesz w ciepłe kraje, chowaj te butelki bo będziesz mał wode w temp. 60 stopni. Piłem coca colę w takiej temperaturze, wyśmienita:mad:
pozdr. |
dalej mnie irytuje na co ci to albo gdzie Ci to potrzebne :) Ja nic i nikogo nie zdradziłem jeszcze bo Afri stoi na swoim miejscu. Sam dobrze wiesz że trzeba mieć przynajmniej dwa motury i zamieniłem DRZ na Mechaniczną Pomarańcze. TYle teraz dawaj gdzie ci to potrzebne
|
3 Załącznik(ów)
U góry gumka, dodatkowo pasek od pedału (na hardcore), siatka plecakowa + cordura. Sprawdzone
|
To ja Ci powiem gdzie wode masz zabrać. Na plecy do plecaka (camel bag ) tylko duży bo bywa tam gorąco. Do tego po drodze bedziecie mijać dwie olbrzymie rzeki jeśli pojedziecie tą samą drogą co my. Od razu Ci podpowiem najlepiej jechać solo i zamiast karnistrów aluminiowych, spokuj się do sakw.
|
Jojna, sakw też nie biorę:) Worek i kufer centralny. Camela oczywiscie mam i zabieram.
|
Taki mały OT: ja mam coś takiego zamiast bukłaka: http://pietros.pl/rurka-konwersyjna-...7ab7e962618522. Fajnie się sprawdza, bo nie trzeba dbać o bukłak, butelkę się zużywa, można ją wywalić i podpiąć następną.;) Są różne przejściówki na nakrętki. Swój zestaw kupiłem w zeszłym roku w Decathlonie. Może się przyda komuś takie info.:)
|
zakupiłem drut nierdzewny 3mm, zrobilem przymiarkę będę giął pętelki na gmolach. Przymiarki zrobilem, no ma to sens:)
|
Kurka wodna zdjęć nie mogę zgrać. jutro zrobię jeszcze raz po swojemu i zapodam. Podos ty fetyszu. drut nierdzewny nawet znalazł. zapomniałem dodać, że działa tylko drut platynowy ;)
|
6 Załącznik(ów)
Doszlo, Zapodaję. Doś ważny jest komentarz autora - Wymysliłem, ale nie przetestowałem. Wiec prawa autorskie są Twoje a ja przetestuję czy to sienie pogubi.
Dalem ciała z tym drutem, platynowy kupię w tym samym sklepie spawalniczym?:haha2: Załącznik 10515Załącznik 10516Załącznik 10517 Załącznik 10518Załącznik 10519Załącznik 10520 |
Podosku dziekuje za fatyge i przepraszam wszystkich zainteresowanych za zwłokę. Zdjęcia u mnie sie nie wyświetlają. a to że wymysliłem a nie testowałem napisałem w pierwszym poście.
dzidda |
No Panie Podos. Do tablicy. Plusy i minusy i dlaczego oraz gdzie.
|
daj chwilkę sie odkopać w robocie.
|
2 Załącznik(ów)
no tak zrobiłem: fi4 - twarda franca jak fix. Ciezko było zakrecić na gmolu. Na wierzchu rurka od tlenu z pogotowia. Gumka na metry w oplocie z castoramy
Załącznik 11326 Załącznik 11327 Bardzo fajnie sie to sprawdziło. Nie zgubilem żadnej flaszki. Dwie lub trzy rozwaliłem przy glebie na piasku a na kamieniach sie z załozenia nie przewracam. Miejsce bardzo dobre, nie przeszkadza a i działa jako amortyzator przy glebie. Mimo twardosci drutu oczka sie odkształciły i nawet trochę odwinęły. Dziekuje za pomysł. (Ten w twoim "wykonie" nie ma szans zeby sie sprawdził, wszystko powylata:)) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:15. |