Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Koszt przejazdu przez Alpy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5874)

yakuzsa 03.03.2010 22:22

Koszt przejazdu przez Alpy

witam

Chcialbym zapytac kogos kto jest obeznany w temacie o orientacyjny koszt przejazdu przez ALpy. Przyblizony wjazd w gory od wysokosci miasta Zurich, wyjazd na wysokosci Bratyslavy.(wracam z UK do PL). Zaznaczam ze planuje nocleg na kempingach, wlasna kuchnia, oczywiscie miejscowe specjaly kulinarne rowniez jak najbardziej.,.,;), ale jezeli chodzi o wyzywienie to tryb syto-ekonomiczny, jesli chodzi o paliwo to tryb burzujski, chce zobaczyc jak najwiecej i wtym temacie na platnych trasach czy na nadrabianiu kilometrow oszczedzac niemam zamiaru. Bardzo prosze o jakies kosztorysy, czas podrozy ok 5-7 dni na same Alpy, cala podroz czyli z Uk do Lublina ok 3 tyg( nigdzie mi sie niespieszy, teraz w zaciszu mego pokoju tak mi sie wydaje, hehe).Aha planowane to jest na polowe maja.

Dziekuje i pozdrawiam pawel:)

banditos 04.03.2010 09:01

Witam tez planuje podobna wyprawe.
Bede sledzil watek;)
Pozdrawiam

sambor1965 04.03.2010 11:49

Najlepsza stronka na ten temat to http://alpenrouten.de/
Ja w kazdym razie te polecam. No i korzystalem z niej rowniez.

zibiano 04.03.2010 12:01

hej ! platne tunele i przejazdy przez trasy widokowe od 4 do 12 E, ceny noclegow pod dachem od 8-15 E ze sniadaniem u ludkow, ceny kempingow niewiele taniej :) jedzienie - ceny jak w polsce raczej
reszta na stronie podanej wyżej :)
polecam
pozdrawiam

peter müller 04.03.2010 16:18

w ad/ac idzie dostac mapy alp za friko gdzie sa zaznaczone drogi
panoramiczne dla moto i cabrio zawsze je uzywom a w polsce
zostawiom kumplom.to bych ci poleciol,w potrzebie do zalatwienia

peter müller 04.03.2010 16:33

http://www.ryter-hermann.ch/motorrad...transit_1.html
natej stronie widac jak przejechac szwajcarie bez autostrd czyli za darmo
i cos zoboczyc grimsel furka itd

wieczny 04.03.2010 20:39

Ja poproszę o namiary spania pod dachem w Alpach w przedziale cenowym 8-15e :). Poniżej 25e nie udało mi się zejść prawdę mówiąc.

A chętnie bym znów podarł podnóżki na agrafkach :).

yakuzsa 07.03.2010 11:56

mam ksiazke pt. camping caravan 2010 europe, nie mam dostepy do skanera,ale moge pstryknac kilka fotek jesli ktos jest zainteresowany namiarami na kempingi, podane sa tez ceny i inne info.dot chyba kazdego kempingu w Europie,

Marfor 17.05.2010 23:08

Cytat:

Napisał yakuzsa (Post 105435)
mam ksiazke pt. camping caravan 2010 europe, nie mam dostepy do skanera,ale moge pstryknac kilka fotek jesli ktos jest zainteresowany namiarami na kempingi, podane sa tez ceny i inne info.dot chyba kazdego kempingu w Europie,

Jestem zainteresowany, jakby Ci się udało wrzucić fotki byłoby miło .
Ile średnio wychodzi nocleg na kempingu w Szwajcarji dla 1 osoby - namiot + moto ?
Wybieram się pod koniec czerwca na tydzień, to już chyba sezon więc ceny też wyższe?

samul 18.05.2010 00:56

Cytat:

Napisał Marfor (Post 115467)
Jestem zainteresowany, jakby Ci się udało wrzucić fotki byłoby miło .
Ile średnio wychodzi nocleg na kempingu w Szwajcarji dla 1 osoby - namiot + moto ?
Wybieram się pod koniec czerwca na tydzień, to już chyba sezon więc ceny też wyższe?

Chetnie cos podrzuce, ale powiedz _gdzie_ w Szwajcarii. I o jaki standard chodzi. Przykladowy kemping w Vidy nad jez. Lemanskim (we frankach) 7.50 za osobe, 12 za namiot, 3 za moto, + 1 za wywoz smieci :)

Przypuszczam, ze w gorach np. w StMoritz, czy Zermatt moze byc duzo drozej, a gdzies w lesie w srodku kraju, taniej.

btw: googiel + camping + nazwamiejscowosci :Thumbs_Up:

Marfor 18.05.2010 10:17

Cytat:

Napisał samul (Post 115484)
Chetnie cos podrzuce, ale powiedz _gdzie_ w Szwajcarii. I o jaki standard chodzi. Przykladowy kemping w Vidy nad jez. Lemanskim (we frankach) 7.50 za osobe, 12 za namiot, 3 za moto, + 1 za wywoz smieci :)

Przypuszczam, ze w gorach np. w StMoritz, czy Zermatt moze byc duzo drozej, a gdzies w lesie w srodku kraju, taniej.

btw: googiel + camping + nazwamiejscowosci :Thumbs_Up:

Dzięki. :) Nie mam jeszcze sprecyzowanej trasy. Jestem jeszcze przed zakupem przewodnika i ustalaniem konkretnej trasy. Chciałem się na szybko zorientować mniej więcej jaki to koszt. Generalnie mam 10 dni z dojazdem z Wawy i będę chciał supić się tylko na Szwajcarii i zjechać jak najwięcej. W sumie to trochę mało ;) 6 dni na miejscu.
Jak wygląda sprawa z robiciem się poza typowym kempingiem? Są jakieś miejsca gdzie jest to możliwe bez kar/nieprzyjemności.

samul 18.05.2010 22:23

To bardzo zalezy od miejsca. Mozna czasem przespac sie u chlopa na sianie za piataka i jeszcze mleka na sniadanie dostac. Albo rozstawic sobie na chlopa terenie namiot. A w innych miejscach, zwlaszcza bardziej turystycznych, wolno tylko na campingach i cholernie scigaja. Generalnie terenow "niczyich" brakuje.
Ja bym tam zdecydowal sie na jakis region, albo "temat wycieczki". Np.: najpiekniejsze przelecze alpejskie (malo oryginalnie ;) ) albo zapory i sztuczne jeziora (ja tam lubie ;)) albo ciekawostki architektoniczne albo lodowce...
Generalnie w tydzien i tak wszystkiego nie oblecisz :D Siedze tu dziesiec lat i ciagle dowiaduje sie o czyms nowym, co jest zaraz niedaleko, a ja o tym nie wiedzialem :)

Marfor 19.05.2010 02:26

Dzięki :Thumbs_Up: O widzisz spanie u chłopa to dobra opcja. Nie wiedziałem że w Szwajcarii są jeszcze jacyś chłopi ;)
Co do decyzji to jeszcze przede mną. Na pewno mam w planie odwiedzić Bazylee i jakąś tam wystawę na 1 dzień, a potem to raczej te przełęcze i majestatyczne górki. Jak wyznaczę trasę o ile to zrobię przed wyjazdem to się jeszcze pochwalę.
Co do czasu to zdaję sobie sprawę że to bardzo mało i że zobaczę jakiś tam procent , ale to mi wystarczy :)

samul 19.05.2010 02:43

Chlopi sa pod ochrona, bo dbaja o zachowanie krajobrazu. A co?

Serio, poguglaj sobie i przygotuj. W tej niemiecko-jezycznej czesci troche ciezko sie dogadac. Nawet jak oni zrozumieja twoje pytanie ;) W duzych miastach jest OK.

Przynajmniej tam gdzie bylem, kolo Lucerny, haslo bylo "Schlaf im Stroh", czyli spanie na slomie.

yakuzsa 01.06.2010 01:20

witam odwiedzajacych temat, jotro(01.VI.) wyruszam, z Uk do PL, trasa tak jak zakladalem przez SWISS. bedzie to moja pierwsza taka podroz ok 3500 km( w Pl chcialbym byc 13.VI) ,zobaczymy jak w praktyce sobie poradze i w jakim stopniu i ile zdobylem wiedzy zarowno dot. spraw technicznych przygotowania motocykla jak i samego doboru ekwipunku do wyprawy...(i na ile starczy mi odwagi i kasy) :)
pozdrawiam Pawel
Powinno byc dobrze :)
Ps. ciesze sie ze jakos ostatnio delikatnie tu w Uk spadla cena paliwa(£1.14 a bylo ok 1.20),to i pewnie w Europie tez potanialo, to tak ku pokrzepieniu :at: a teraz zamykam laptopa, gasze swiatlo i rano w droge....

Marcin z Zakopanego 01.06.2010 09:34

Powodzenia :)

samul 01.06.2010 11:42

:Thumbs_Up: Szerokosci! I nie zapomnij, po ktorej stronie na kontynencie sie jezdzi :at:

Marfor 01.06.2010 12:04

Powodzenia :Thumbs_Up:

Futrzak 02.06.2010 00:15

W ubiegłym miesiącu w Motocyklu coś o Alpach było tak sobie przypominam zerknij w archiwum Motocykl maj 2010

banditos 02.06.2010 08:42

Pogoda kolege nie rozpieszczala wczoraj..;)

Marian 10.06.2010 01:54

Cytat:

Napisał Marfor (Post 115507)
Chciałem się na szybko zorientować mniej więcej jaki to koszt. Generalnie mam 10 dni z dojazdem z Wawy i będę chciał supić się tylko na Szwajcarii i zjechać jak najwięcej.

Własnie wróciłem. trzy dni jazdy z- i do- PL (obie strony), siedem dni na miejscu. Dwa noclegi we Włoszech, pięć w w Szwajcarii.
4,5 tys PLN poszło na samą jazdę + noclegi + wyżywienie. Raczej oszczędzaliśmy. Spanie w agroturystyce - bez napinki znaleźliśmy nocleg w okolicach St. Moritz za 15 franiów od łba, każdy swój pokój (miejscowość Brail). W knajpach sporadycznie, i to spaghetti :).

Cytat:

Napisał samul (Post 115661)
Ja bym tam zdecydowal sie na jakis region, albo "temat wycieczki". Np.: najpiekniejsze przelecze alpejskie (malo oryginalnie ;) ) albo zapory i sztuczne jeziora (ja tam lubie ;)) albo ciekawostki architektoniczne albo lodowce...
Generalnie w tydzien i tak wszystkiego nie oblecisz :D :)

Co fakt, to fakt :)

Cytat:

Napisał Marfor (Post 115707)
Na pewno mam w planie odwiedzić Bazylee i jakąś tam wystawę na 1 dzień, a potem to raczej te przełęcze i majestatyczne górki.

Tam nic więcej do zobaczenia nie ma. Tylko przełęcze i górki :). Liechtenstein odpuść - nic ciekawego.

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 117928)
W ubiegłym miesiącu w Motocyklu coś o Alpach było tak sobie przypominam zerknij w archiwum Motocykl maj 2010

Niedługo w Motovoyagerze też będzie.

syncronizator 02.10.2021 23:10

Dwa lata temu zrobiłem solo podróż 7000km.
17 dni jazdy na mojej wspaniałej CB1100EX.
WaWa=>DE=>Austria => Lichtenstein => Szwajcaria => Włochy => Monaco => Francja => Hiszpania =>Andora => Hiszpania => Francja => Belgia => Holandia => DE =>WaWa.
2 Noclegi w Hotelu po 50Euro (lało 3 dni w Italii).
Reszta 15 noclegów namiot i camping.
Niestety 0 noclegów na dziko.
Ceny campingów 22euro - 10Euro.... najczęściej 12-15Euro
Autostrady we Francji .. nie wiem... nie wnikałem.. płaciłem rożnie.
Żarcie ... głównie sklepy spożywcze i oczywiście bezalkoholowo.
Z mojego doświadczenia wynika, że podróżowanie (na sknerusa) po europie zach to średni dzienny budżet 250zł. Spalanie wyszło mi 4,5/100L
Jak chodzisz po knajpach i korzystasz z życia to .. no limit.

Kasę natomiast wydałem w Andorze bo tam sklep moto na każdej ulicy.
Ceny są OK więc kupiłem kask i buty przeciwdeszczowe.

Brzeszczot 03.10.2021 00:13

Wygrałeś złoty szpadel roku

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Franz 06.10.2021 09:52

Jak już temat wykopany - w tym roku objechalem Alpy szwajcarskie , francuskie i włoskie.
Mnóstwo miejsc do spania na dziko .
Dużo ludzi z tego korzysta. Nikt sie nie czepia.
Przez 14 dni - raz na campingu nad morzem.

consigliero 06.10.2021 15:18

Czy te miejsca jakoś oznaczone, czy na partyzanta? Pytam bo do Italii się wybieramy po kosztach ma być.

Franz 06.10.2021 20:35

To raczej przyszłe lato ???. Piszemy o Alpach
- pelno strumieni
Przy strumieniu polana na ktorej z reguly jest jeden czy dwa stoły z lawkami. Czesto też jakis wóz kempingowy
- z reguly Francuz lub Włoch .
Miejsca nie są oznaczone.
Większość stacji benzynowych - samoobslugowe.

matjas 08.10.2021 21:18

W tym roku zrobiłem w tydzień jakieś 3600km - spałem na kempingach. 15€ z reguły.
Nc spaliło 3.5l na setkę czyli wyszlo jakieś 670zet na wache. Żarcie… kto by miał na to czas :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:15.