![]() |
Koszt przejazdu przez Alpy
witam
Chcialbym zapytac kogos kto jest obeznany w temacie o orientacyjny koszt przejazdu przez ALpy. Przyblizony wjazd w gory od wysokosci miasta Zurich, wyjazd na wysokosci Bratyslavy.(wracam z UK do PL). Zaznaczam ze planuje nocleg na kempingach, wlasna kuchnia, oczywiscie miejscowe specjaly kulinarne rowniez jak najbardziej.,.,;), ale jezeli chodzi o wyzywienie to tryb syto-ekonomiczny, jesli chodzi o paliwo to tryb burzujski, chce zobaczyc jak najwiecej i wtym temacie na platnych trasach czy na nadrabianiu kilometrow oszczedzac niemam zamiaru. Bardzo prosze o jakies kosztorysy, czas podrozy ok 5-7 dni na same Alpy, cala podroz czyli z Uk do Lublina ok 3 tyg( nigdzie mi sie niespieszy, teraz w zaciszu mego pokoju tak mi sie wydaje, hehe).Aha planowane to jest na polowe maja. Dziekuje i pozdrawiam pawel:) |
Witam tez planuje podobna wyprawe.
Bede sledzil watek;) Pozdrawiam |
Najlepsza stronka na ten temat to http://alpenrouten.de/
Ja w kazdym razie te polecam. No i korzystalem z niej rowniez. |
hej ! platne tunele i przejazdy przez trasy widokowe od 4 do 12 E, ceny noclegow pod dachem od 8-15 E ze sniadaniem u ludkow, ceny kempingow niewiele taniej :) jedzienie - ceny jak w polsce raczej
reszta na stronie podanej wyżej :) polecam pozdrawiam |
w ad/ac idzie dostac mapy alp za friko gdzie sa zaznaczone drogi
panoramiczne dla moto i cabrio zawsze je uzywom a w polsce zostawiom kumplom.to bych ci poleciol,w potrzebie do zalatwienia |
http://www.ryter-hermann.ch/motorrad...transit_1.html
natej stronie widac jak przejechac szwajcarie bez autostrd czyli za darmo i cos zoboczyc grimsel furka itd |
Ja poproszę o namiary spania pod dachem w Alpach w przedziale cenowym 8-15e :). Poniżej 25e nie udało mi się zejść prawdę mówiąc.
A chętnie bym znów podarł podnóżki na agrafkach :). |
mam ksiazke pt. camping caravan 2010 europe, nie mam dostepy do skanera,ale moge pstryknac kilka fotek jesli ktos jest zainteresowany namiarami na kempingi, podane sa tez ceny i inne info.dot chyba kazdego kempingu w Europie,
|
Cytat:
Jestem zainteresowany, jakby Ci się udało wrzucić fotki byłoby miło . Ile średnio wychodzi nocleg na kempingu w Szwajcarji dla 1 osoby - namiot + moto ? Wybieram się pod koniec czerwca na tydzień, to już chyba sezon więc ceny też wyższe? |
Cytat:
Przypuszczam, ze w gorach np. w StMoritz, czy Zermatt moze byc duzo drozej, a gdzies w lesie w srodku kraju, taniej. btw: googiel + camping + nazwamiejscowosci :Thumbs_Up: |
Cytat:
Dzięki. :) Nie mam jeszcze sprecyzowanej trasy. Jestem jeszcze przed zakupem przewodnika i ustalaniem konkretnej trasy. Chciałem się na szybko zorientować mniej więcej jaki to koszt. Generalnie mam 10 dni z dojazdem z Wawy i będę chciał supić się tylko na Szwajcarii i zjechać jak najwięcej. W sumie to trochę mało ;) 6 dni na miejscu. Jak wygląda sprawa z robiciem się poza typowym kempingiem? Są jakieś miejsca gdzie jest to możliwe bez kar/nieprzyjemności. |
To bardzo zalezy od miejsca. Mozna czasem przespac sie u chlopa na sianie za piataka i jeszcze mleka na sniadanie dostac. Albo rozstawic sobie na chlopa terenie namiot. A w innych miejscach, zwlaszcza bardziej turystycznych, wolno tylko na campingach i cholernie scigaja. Generalnie terenow "niczyich" brakuje.
Ja bym tam zdecydowal sie na jakis region, albo "temat wycieczki". Np.: najpiekniejsze przelecze alpejskie (malo oryginalnie ;) ) albo zapory i sztuczne jeziora (ja tam lubie ;)) albo ciekawostki architektoniczne albo lodowce... Generalnie w tydzien i tak wszystkiego nie oblecisz :D Siedze tu dziesiec lat i ciagle dowiaduje sie o czyms nowym, co jest zaraz niedaleko, a ja o tym nie wiedzialem :) |
Dzięki :Thumbs_Up: O widzisz spanie u chłopa to dobra opcja. Nie wiedziałem że w Szwajcarii są jeszcze jacyś chłopi ;)
Co do decyzji to jeszcze przede mną. Na pewno mam w planie odwiedzić Bazylee i jakąś tam wystawę na 1 dzień, a potem to raczej te przełęcze i majestatyczne górki. Jak wyznaczę trasę o ile to zrobię przed wyjazdem to się jeszcze pochwalę. Co do czasu to zdaję sobie sprawę że to bardzo mało i że zobaczę jakiś tam procent , ale to mi wystarczy :) |
Chlopi sa pod ochrona, bo dbaja o zachowanie krajobrazu. A co?
Serio, poguglaj sobie i przygotuj. W tej niemiecko-jezycznej czesci troche ciezko sie dogadac. Nawet jak oni zrozumieja twoje pytanie ;) W duzych miastach jest OK. Przynajmniej tam gdzie bylem, kolo Lucerny, haslo bylo "Schlaf im Stroh", czyli spanie na slomie. |
witam odwiedzajacych temat, jotro(01.VI.) wyruszam, z Uk do PL, trasa tak jak zakladalem przez SWISS. bedzie to moja pierwsza taka podroz ok 3500 km( w Pl chcialbym byc 13.VI) ,zobaczymy jak w praktyce sobie poradze i w jakim stopniu i ile zdobylem wiedzy zarowno dot. spraw technicznych przygotowania motocykla jak i samego doboru ekwipunku do wyprawy...(i na ile starczy mi odwagi i kasy) :)
pozdrawiam Pawel Powinno byc dobrze :) Ps. ciesze sie ze jakos ostatnio delikatnie tu w Uk spadla cena paliwa(£1.14 a bylo ok 1.20),to i pewnie w Europie tez potanialo, to tak ku pokrzepieniu :at: a teraz zamykam laptopa, gasze swiatlo i rano w droge.... |
Powodzenia :)
|
:Thumbs_Up: Szerokosci! I nie zapomnij, po ktorej stronie na kontynencie sie jezdzi :at:
|
Powodzenia :Thumbs_Up:
|
W ubiegłym miesiącu w Motocyklu coś o Alpach było tak sobie przypominam zerknij w archiwum Motocykl maj 2010
|
Pogoda kolege nie rozpieszczala wczoraj..;)
|
Cytat:
4,5 tys PLN poszło na samą jazdę + noclegi + wyżywienie. Raczej oszczędzaliśmy. Spanie w agroturystyce - bez napinki znaleźliśmy nocleg w okolicach St. Moritz za 15 franiów od łba, każdy swój pokój (miejscowość Brail). W knajpach sporadycznie, i to spaghetti :). Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Dwa lata temu zrobiłem solo podróż 7000km.
17 dni jazdy na mojej wspaniałej CB1100EX. WaWa=>DE=>Austria => Lichtenstein => Szwajcaria => Włochy => Monaco => Francja => Hiszpania =>Andora => Hiszpania => Francja => Belgia => Holandia => DE =>WaWa. 2 Noclegi w Hotelu po 50Euro (lało 3 dni w Italii). Reszta 15 noclegów namiot i camping. Niestety 0 noclegów na dziko. Ceny campingów 22euro - 10Euro.... najczęściej 12-15Euro Autostrady we Francji .. nie wiem... nie wnikałem.. płaciłem rożnie. Żarcie ... głównie sklepy spożywcze i oczywiście bezalkoholowo. Z mojego doświadczenia wynika, że podróżowanie (na sknerusa) po europie zach to średni dzienny budżet 250zł. Spalanie wyszło mi 4,5/100L Jak chodzisz po knajpach i korzystasz z życia to .. no limit. Kasę natomiast wydałem w Andorze bo tam sklep moto na każdej ulicy. Ceny są OK więc kupiłem kask i buty przeciwdeszczowe. |
Wygrałeś złoty szpadel roku
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
Jak już temat wykopany - w tym roku objechalem Alpy szwajcarskie , francuskie i włoskie.
Mnóstwo miejsc do spania na dziko . Dużo ludzi z tego korzysta. Nikt sie nie czepia. Przez 14 dni - raz na campingu nad morzem. |
Czy te miejsca jakoś oznaczone, czy na partyzanta? Pytam bo do Italii się wybieramy po kosztach ma być.
|
To raczej przyszłe lato ???. Piszemy o Alpach
- pelno strumieni Przy strumieniu polana na ktorej z reguly jest jeden czy dwa stoły z lawkami. Czesto też jakis wóz kempingowy - z reguly Francuz lub Włoch . Miejsca nie są oznaczone. Większość stacji benzynowych - samoobslugowe. |
W tym roku zrobiłem w tydzień jakieś 3600km - spałem na kempingach. 15⏠z reguły.
Nc spaliło 3.5l na setkę czyli wyszlo jakieś 670zet na wache. Żarcie⌠kto by miał na to czas :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:15. |