![]() |
Bunkry MRU
Niechcący wydało się że są tu tacy, którym marzy się zwiedzenie podziemi MRU. Dla tych, którzy nie wiedza co to jest. Mały link. Tak wiec niniejszym, wszem i wobec proponuje małe lub nieco większe spotkanie. Za jednym zamachem proponuję ognicho, degustację produktów okolicznych browarów lub niekoniecznie i oczywiście zejście do podziemi. Termin i długość imprezy oczywiście do ustalenia.
|
Przymierzam się od dłuższego czasu do obskoczenia tych miejsc,jeżeli wyskrobię trochę czasu, na pewno tam zawitam ,w moim regionie też jest coś w tym stylu ,umocnienia sowieckie z 1940 roku Linia Mołotowa
http://www.liniamolotowa.podkarpacie24.pl/ :Thumbs_Up: |
Byłem tam Panowie. Ponadto dodam iż pan miał fajrant a onego dnia nie miał wycieczek i uszczęśliwił nas prawie 2 godzinną trasą(sporo więcej niż standard ).
Zapraszam na Kotlinę Kłodzką sporo tu takowych podziemi może innego formatu ale naprawdę zacne. |
Złaziłem trochę MRU . Najlepsze są nocki pod ziemią ;) Dwie fotki z mojego avatara są właśnie tam robione.
Polecam !!! |
Polecam i nawet da sie jeździć rowerem w środku. Szkoda ze mnie nie m,a w Pl bo bym sie dołączyl. Może i nawet bym poprzewodniczył bo swojego czasu to znalem wszelkie wejścia i przejścia na tyle ze moglem Brajlem zwiedzać.
A jeszcze jedno koledzy tam kiedys nurkowali . Zdjecia mam w polsce, niemniej podziele sie nimi zaraz jak je dopadne |
Cytat:
|
Dla tych co szukają przewodnika-pasjonata z ogromną wiedzą o MRU, polecam kontakt z p. Anią, sołtys Boryszyna. Duuużo wie, czasami poprowadzi tu i tam. Spądziłem u niej kilka dni. MA też bazę noclegową. Dla przykładu: Tak wygląda jej piwnica:
http://images47.fotosik.pl/268/7511c37e11f68521med.jpg http://images38.fotosik.pl/264/7f89947bac0fb646med.jpg |
Niezły klimacik na mocno"bezalkoholowe" wieczory...
|
Mile widziany jakiś kontakt do tej Pani Ani. Jeśli zlocik okazałby sie kameralny to niewykluczone że np. u niej się zamelinujemy. A tak a propos piwniczkę ma mocno klimatyczną i brakuje tam jak dla mnie jakiegos regału z zakurzonymi butelkami z winem. I mi do szczęścia już niewiele więcej by brakowało.
|
MA kawałek pola na którym różne bandery podobno bywają. Opowiadała że była u niej ekipa z National Geografic bo kręcili dokument o MRU. Tel. do niej nie mam, ale jakby w necie poszukać i podzwonić...
O znalazłem o samej Ani: http://www.gorzow.com/index.php?acti...rmacje&id=8463 |
ja jestem zainteresowany :)
|
Oooo DIVEREK ja sie na bank na to pisze o ile sluzba pozwoli :/ Bylem juz tam kiedys zwiedzac na dziko i powiem ze naprawde robi wrazenie aha i jeszcze moze kumpel sie dolaczy
|
To może powoli zaczniemy wpisywac sie na listę. Kto chciałby odwiedzić MRU. I jak juz będzie wiadomo ile osób jest chętnych rzuci sie kilka propozycji dotyczacych terminu spotkania. Domyślam się że preferowany jest weekend i w nieco późniejszym czasie aby było większe prawdopodobieństwo cieplejszej aury.
Ok to ja zaczynam. Wpisuje siebie i żonę. Ona jeszcze nawet o tym nie wie. Ale wyrwała by mi resztę włosów gdybym pojechał bez niej. :) 1. Diverek + Brunetka 2. ... |
2. Łukasz & Juni
|
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka :) do ustalenia ... |
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka :) do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. |
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka :) do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin |
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka :) do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak |
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka :) do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić |
Cytat:
|
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić 8. Bigos - postaram się być Tutaj jest kilka fotek z naszego krótkiego wyskoku w tamte strony w zeszłą jesień http://www.africatwin.com.pl/showthr...?t=4203&page=6 |
Cytat:
|
1. Diverek + Brunetka
2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić 8. Bigos - postaram się być 9. pałeł & Magda boście mnie pominęli |
Na kiedy mniej więcej planujecie wypad też bym się przyłączył.
|
pogoda wcale nie przeszkadza w pobycie byłem w połowie stycznia noclegi na nordpolu,co z moto? straże na górze? chyba ,że wjazd do środka tylko czy będzie czynny?bo przecież jest
|
Czy lista jakaś wiążąca byłaby? Tzn czy mógłbym zajechać tam również gdyby mnie nie było na liście? :D Fajny termin to byłby "długi" weekend majowy. Lecimy tamtymi stronami offem nad morze w tym czasie to byśmy wstąpili na moment...
|
mnie majowy nie pasuje :(
wolałbym inny termin |
Cytat:
|
ja bym sobie zobaczył w jakiś ciepły majowy weekend te bunkry :) (jak liczycie to raczej 2 osoby)
|
<HR style="COLOR: #d1d1e1" SIZE=1> <!-- / icon and title --><!-- message -->
1. Diverek + Brunetka 2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić 8. Bigos - postaram się być 9. pałeł & Magda 10.Klas -byłem dwa razy bliski zwiedzania ale się nie udało :( |
Cytat:
|
OOoooooo chopie, dużo by gadać :) Generalnie to to kameralny wypad lasami, napisze do Ciebie priva chyba, opisze pokrótce fajne miejsca w waszych okolicach?
|
Witam, witam. Tak się sklada, że baaardzo często śmigam w tamtych okolicach. Mam jakieś 10 km do pętli. Z ogromną przyjemnością się przyłącze. Zapewne paru znajomych tez by się wybrało.
1. Diverek + Brunetka 2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić 8. Bigos - postaram się być 9. pałeł & Magda 10. Ray + ekipa ze Świebodzina |
:D
Cytat:
No ok. , dopiszę się raz jeszcze :D 1. Diverek + Brunetka 2. Łukasz & Juni 3. Puntek + jakaś ekipa z Wrocka do ustalenia ... 4. Wieczny - nigdy nie byłem, wypadałoby nadrobić. 5. Patiomkin 6. maniak.......motormaniak 7. torak - przez dwa lata mogło się coś zmienić 8. Bigos - postaram się być 9. pałeł & Magda 10. Ray + ekipa ze Świebodzina 11.Klas |
Klas - najmocniej przepraszam :), przy okazji, możemy odwiedzić na dziko Radziecką Baze Atomową....
http://img442.imageshack.us/img442/2219/98797838.jpg PS. a jaki termin? Na miejscu jest świetne miejsce na ognisko... |
Cytat:
|
lepiej maj, w kwietniu same zloty są ;)
Też może uda mi się wyrwać |
NIe wiem jak służba, ale jakby siędało to też wpadnę...
|
I ja tak jak RAY jestem za zwiedzeniem tej radzieckiej bazy atomowej - podobno jest taka sama jak ta kolo mnie <kolonia brzeznica - pod bornem sulinowem> <kolonia brzeznica="" -="" pod="" bornem="" sulinowem=""> tylko mniej zniszczona a wiec warto :Thumbs_Up:
</kolonia> |
Cytat:
</kolonia> |
Ja chętnie tez sie pojawie o ile praca pozwoli, b yłem tam kilka razy a dawno dawno temu zdobyliśmy nawet orginalne plany i mieliśmy kserówki tych bunkrów.
|
Widze, ze tu stare towarzystwo bunkrowe sie budzi. Ja schodzilem mru z ekipa w latach 96-98, glownei polnocna czesc - wejscie PZW bez klatek przez zjazd a potem malpowanie. Ah te wspomnienia dni nad jeziorem w wysokiej i noce pod ziemia.
Trasa wiedzie niestety (chyba ze cos sie zmienilo) poludniowa, sucha czescia korytarzy, ale ogrom i tak robi wrazenie. Wybralbym sie z wami, ale mala mi sie rodzi w polowie maja wiec wicie-rozumicie. |
Jeśli byłoby zapotrzebowanie to mógłbym zorganizować małe strzelanko paintbalowe. Koleś ma w swojej ofercie między innymi paintbala. Zawsze po koleżeńsku jakaś dobrą cenę dostanę. Ale to już trzeba by się było przemieścić w kierunku Kostrzyna.
|
Jesli moge sie wtrącic, to proponowal bym, juz powoli ustalac termin. Tak aby kazdy mogl sie przypasowac...
|
apropo painta a HP będzie ?? to bym swoje klamki zabrał
|
Cytat:
Cytat:
|
w moim przypadku 6-7 odpada - zjazd w szkole.
13-14 lub 20-21 pasuje w 100%. BTW. Gdzie dokladnie jedziemy? Boryszyn, Nietoperek czy Pniewo? W przypadku grupy zorganizowanej. Można zadzwonić i dogadać się na Trase ekstra. 4 lub 8 godzin... a normalnie jakies 1.5 wychodzi. |
|
[quote=RaY;107568]w moim przypadku 6-7 odpada - zjazd w szkole.
13-14 lub 20-21 pasuje w 100%. ...A u mnie jest dokładnie na odwrót: majowe niedziele 16 i 23 siedzę w robocie :mad:. ps. podane daty sugerują, że chcecie startować we czwartek, chyba że mam zepsuty kalendarz... ;) |
no wlasnie i tu sie zaczynaja schody :(
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |