![]() |
Luz na tylnym kole
Ostatnio zauważyłem,że mam drobny luz na tylnym kole. Moto na centralnej podstawce, dwie łapy na oponie o ok 1mm wyczuwalnego luzu. Zostawić czy grzebać ? Jak grzebać to proszę o jakieś sugestie. Dzięki
|
Cytat:
|
I przyjrzeć się czy simmeringi trzymają.
|
A to nie te igielkowe lozyska przy dzwigienkach na wahaczu, lub wahacz? To bedzie drozej...
|
Cytat:
|
Chinol, masz u siebie w sklepie z łożyskami łożyska igielkowe z bieżnią zewnętrzną na 24,5 i śrenicą wewnętrzną pod wałek 17,5 mm? Bo takie właśnie idą do naszej afryki a ich koszt w sklepie z lożyskami japońskimi to ponad 100 zł za sztuke a do zawieszenia tylnego idzie ich 6 sztuk................ A współpracują one z 3 tulejkami po około 40 zł za sztuke (cena z Hondy PL).
|
Cytat:
|
17.5X24.5X22 Symboli nie ma bo nie są to łożyska katalogowe znormalizowane. Dlatego prawdopodobnie nie kupisz ich w sklepie z łożyskami...... :(
|
Ja tam jednak obstawiam, że to tylko łożyska w kole i to te dwa które zawsze siadają.... do tego sprawdź simeringi i myślę, że będzie gitara.
|
Ja oczywiście też tak obstawiam. Luz na dzwigienkach objawia sie luzem kola góra- dół - kolo pracuje wraz z wachaczem. Luz na łożyskach koła obserwujemy względem wachacza - Parę groszy i będzie ok.
|
Jak juz bedziesz miec wszystko na wierzchu, to wymien sobie od razu lozysko pod zebatka
|
Istotnie łożyska igiełkowe są nietypowych rozmiarów i raczej tylko na zamówienie.
Da się kupić taniej za ok 40zł szt., kłopot jest jeszcze z symeringami do tych igiełek, to chyba tylko w Hondzie ( może gdzieś są , ja nie znalazłem w normalnych sklepach). |
Hello Dzieju,
Gdzie sie da kupic owe tansze igielkowe lozyska? Bo cos postanowilem nie czekac, a mechanik juz 2 lata temu powiedzial ze by sie je przydalo wymienic. Od tego czasu troche poczochralem babcie po gorkach z obciazeniem. |
Witam
Czy ktos ma numery lozysk i simeringow do tylnego kola?jak tak to prosze o jakies info nie mieszkam w kraju i moze dobiore cos w normalnym sklepie. Mile widziany tez kontakt do jakiegos sklepu gdzie mozliwe sa wysylki (no chyba ze ktos moze pomoc mi w tym prywatnie) W razie potrzeby podaje e-mail tomasz_1006@wp.pl |
Cytat:
|
no właśnie. mi padło łożysko pod zębatką, pozostałe dwa nie mają luzu ale pewnie je zmienię. tak ciekawości babskiej zapytam, które z łożysk w tylnim kole pada najszybciej? wiem, że marcinowi walnęło od strony tarczy. u mnie po 30000 km dostało luzu pod zębatką???
|
łożysko pod zębatką jest najbardziej obciążone- i to obciążenie wzrasta wraz ze zużyciem gum na wybieraku. Tu potrzeba b. dobrego łożyska- inne mogą być gorsze.
|
co masz na myśli dobre? rozumię, że nie chińskie. ja zanabyłem jakieś za 15 zeta. ponoć niezłe. w razie czego wożę zapas. moje łożysko całkiem się nie rozpadło ale czuć było, że ma luzy. a co do gum to chyba są nie do zdobycia.
|
Do zdobycia w Hondzie na Malowniczej za 200 zł - ponoć w 3 dni. Oczywiście wtedy jak sie rozlecą- tego sie nie kupuje na zapas............. Dobre znaczy nie chińskie - polskie może być..
|
ja kupiłem na wymianę różnej produkcji, pod zębatkę japońskie a pozostałe polskie i jakieś portugalskie ale ponoć markowe??? są malutkie i jeżdżą pod siedzeniem. może jesienią zmienie albo w trasie poratuję kogoś :)
|
klanol zapodaj rozmiary tych łożysk jak mozesz.
ok znalalzem jak by co to podam dla inncyh gapowiczów Oznaczenie na łożysku 6203 1 sztuka - łożysko koła-prawa strona Wymiary 20 x 47 x 14 Oznaczenie na łożysku 6303 1 sztuka - łożysko koła-lewa strona Wymiary 20 x 47 x 14 Oznaczenie na łożysku 6204 1 sztuka - łożysko pod zębatką Wymiary 17 x 40 x 12 SIMMERINGI 28x42,2x7 wcisniety pod zebatke 25x40x8lub7? w kole od strony tarczy 65x2 oring uszczelniajacy zebatka-kolo |
pytanie kontrolne mam....czy wymiary łożysk podane wyżej są takie same w RD04?
|
Nr są ok, ale wymiary trochę pomieszane:
6203 17x40x12 6303 17x47x14 6204 20x47x14 Generalnie po nr łożysk je zakupisz, podwójnie uszczelnione i tyle. ;) Z tego co wiem to w kołach było to samo. :Thumbs_Up: |
Dzięki, łożyska zakupione. Made in Poland.
|
Też mam teraz FŁT. ;) Zobaczymy ile pożyją, bo poprzednie japońskie Nachi z tyłu wytrzymały 16tkm (pordzewiały wewnątrz i miały luzy). :Sarcastic:
|
Cytat:
Nie wiem czy gra warta świeczki. Wydaje mi się że powinno być ciaśniej niż jest u mnie. |
Cytat:
a łożyska sa tańsze :) nawet jesli je wymienisz dwa razy do roku ... ( mnie tak wychodzi - ale nie przez zabierak tylko przez wodowanie :) |
Mnie nawet nie chodzi o łożyska, ale wydaje mi się że część z zębatką przez nadmierny luz się tłucze po dziurach.
Ostatnio w ogóle mi się tłucze tył. Nie mogę namierzyć co dokładnie. Troche zacisk, trochę chyba ta zębatka.... Zwłaszcza krótkie oderwania koła jak np przy przejezdzie przez korzenie itd. |
Możliwe że trzpień od tylnego zacisku Ci się wyrobił. U mnie jest taka sytuacja. Co jakiś czas wpycham tam w prowadnice trochę smaru miedziowego i na jakiś czas jest spokój. Jak coś to gumy zabieraka są u mnie w ofercie ale myśle że to nie o nie chodzi
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:57. |