![]() |
MRU, Twierdza Kostrzyn i okoliczne Forty, Siekierki, Gozdowice i Cedynia - 03 - 06 czerwiec
Konkrety dotyczące zlotu na Zachodnich Rubieżach naszego kraju. Kryptonim to AKCJA ZACHÓD 2010.
03 czerwiec - czwartek Spotykamy sięw czwartek w okolicach MRU. Konkretne miejsce obozowiska postaram się wyznaczyć do końca tego tygodnia. Na pewno nie będzie to Boryszyn ani jego bliskość. W tym czasie będą tam setki o ile nie tysiące ludzi a my raczej wolelibyśmy mieć swobodę. Czwartek będzie dniem stosunkowo luźnym, integracyjno zapoznawczym. Mały rekonesans po okolicy jest możliwy, ba nawet wskazany. Wątroby nie lubią takich dni. Ale cóż muszą to przetrzymać. W obozowisku zostawi się dyżurnego. Więc dojazd będzie możliwy praktycznie do wieczora. I jak ktoś nabroi będzie za kare pilnować pozostawionego dobytku i witać nadjeżdżających gości, a w tym czasie reszta może wypalać nadwyżki paliwa. Wieczorem oczywiście bankiet. Strój balowy czyli tzw. pełna gala flagowa obowiązkowa. 04 czerwiec - piątek Tutaj od rana chciałbym zaproponować zorganizowane wejście do bunkrów prowadzone przez przewodnika. Myślę że wersja 2 godzinna będzie najlepszym rozwiązaniem. Potem objazd motocyklami po innych interesujących miejscach. Przerwa na korytko. Ok 16.00 jest Pokaz Motocrossu w wykonaniu Darka Kłopota i po tym pokazie możemy skorzystać z atrakcji Zlotu Milosników Fortyfikacji. Wieczorem odwrót do obozu (zbiorowo lub indywidualnie). 05 czerwiec - sobota Przemieszczamy się do Kostrzyna. I aby nie latać z klamotami mkniemy w kierunku mojego domu, zrzucamy manele i na luzaku odwiedzamy Ruiny Twierdzy Kostrzyn i okolicznych Fortów. Program mniej wiecej taki: 1. Przelot z MRU do Kostrzyna i zrzut gratów w "magazynie" 2. Zwiedzanie ruin Twierdzy Kostrzyn (ok 1 h) 3. Lecimy na wieżę widokową Parku Narodowego Ujście Warty (do 30 min) 4. Przejazd i zwiedzanie Fortu Czarnów. (ok 30 min) 5. Przejazd i zwiedzanie Fortu Żabice. (ok. 30 min) Ewentualny wypad do Niemiec 5a. Przejazd i zwiedzanie Fortu Gorgast. (ok 30 min) niestety w weekendy muzeum jest zamknięte 5b. Przejazd do Seelow do muzeum Bitwy o wzgórza Seelow 6. Odbiór gratów z "magazynu". 7. Przejazd i zwiedzanie Fortu Sarbinowo. (ok 2 h) tam rozbijamy obóz Kulminacja to oczywiście ognisko i kiełbachy. 06 czerwiec - niedziela 1. Przejazd szutrowo - asfaltowy do Czelina - możliwość rozdzielenia grupy kostki i chętni bezkostkowcy lecą "krzakami" i brodami, reszta leci asfaltem do wyznaczonego punktu spotkania w Czelinie. 2. Przejazd do Gozdowic i zwiedzanie Muzeum Wojsk Inżynieryjnych. 3. Przejazd do Siekierek, sesja zdjęciowa pod czołgiem T-34, zwiedzanie Muzeum Wojskowego i Cmentarza Wojennego 4. Przejazd do Cedyni i wspinaczka na Górę Czcibora 5. Po zejściu z Góry Czcibora następuje uroczyste zakończenie akcji ZACHÓD 2010 i po rzewnych pożegnaniach rozjeżdżamy się do domów z mocnym postanowieniem że "ja tu jeszcze wrócę... w przyszłym roku" :) Jeśli komuś nie podpasuje czwartek i piątek, będzie oczywiście możliwość dołączenia do nas w sobotę już w Kostrzynie. Na wszelki wypadek podaje nr swego telefonu - 600 035 89siedem Postaram się zmajstrować jakieś zacne naklejki upamiętniające to precedensowe wydarzenie (ale nie obiecuje:dizzy:). Koszty całej tej imprezy to: - nie wiem ile na naklejkę (o ile będa) - koszty wyjeżdżonego paliwa Zapewne kto ma dalej więcej spali - cena wejściówki do bunkrów - o ile pole namiotowe będzie komercyjne to za nie i kasa na żarełko i literaturę Czyli każdy płaci za siebie i szafa gra. Acha. Mam prośbę. Swego czasu wypowiadaliście sie na temat dogodnego terminu wizyty na MRU. Teraz już chciałbym wiedzieć bardziej konkretnie jaka będzie frekwencja (o ile ktoś w ogóle przyjedzie:haha2:). Stwarzam więc listę obecności. UWAGA Spotkanie koło miejscowości Wysoka. Pozycja GPS to N 52 stopnie i 23' 21.11" oraz E 15 stopni i 28' 02.17" Jadąc od Kęszycy Leśnej, przed samą Wysoką (ok 150 metrów przed tablicą miejscowości) skręcamy w prawo w brukową drogę. Jadąc od Boryszyna przejeżdżamy całą Wysoką w kierunku Kęszycy Leśnej i ok 150 metrów za tablicą miejscowości skręcamy w lewo w brukową drogę. Bruk przechodzi później w polna drogę. Na pierwszym skrzyżowaniu w prawo, a na kolejnym prosto i za chwile jesteśmy na miejscu. 1. Diverek na Afri + Brunetka z Diverciatkami w ilości 1 lub 2 raczej autkiem - razem 3 lub 4 osoby. 2. ..... |
1. Diverek na Afri + Brunetka z Diverciatkami w ilości 1 lub 2 raczej autkiem - razem 3 lub 4 osoby.
2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) |
1. Diverek na Afri + Brunetka z Diverciatkami w ilości 1 lub 2 raczej autkiem - razem 3 lub 4 osoby.
przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem :) 2. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 3. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 4. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 5. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera :) 6. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy :rules: więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 7. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 8. MaRP-jak bedzie wolny weekend 9. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać |
Cytat:
1. Diverek na Afri + Brunetka z Diverciatkami w ilości 1 lub 2 raczej autkiem - razem 3 lub 4 osoby. 2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem :) 3. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 4. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 5. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 6. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera :) 7. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy :rules: więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 8. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 9. MaRP-jak bedzie wolny weekend 10. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać |
Cytat:
|
Cytat:
|
Pytanie zasadnicze które może zmienić wszystko.... gdzie wy sie kurfa macei zamiar stacjonować? :) Czy oboz na wszystkie dni jest jeden czy sie przenosicie? Bo my jedziemy od czwartku nad morze, zejdzie nam cały długi weekend i nie wiem gdzie was szukać? :) Chętnie przyjechalibyśmy na którąś wieczorną najepeczkę, zwiedzanie mniej nas interesuje :)
|
2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem :) 3. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 4. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 5. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 6. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera :) 7. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy :rules: więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 8. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 9. MaRP-jak bedzie wolny weekend 10. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać 11. Bigos - spróbuję wpaść na czwartek i trochę piątku. |
Cytat:
|
No to spodziewajcie się najazdu błotnistej zgrai z czwartku na piątek :)
|
spotkanko MRU
Prawdopodobnie bede rezydował w Lubniewicach od 3-6 czerwca takze bede obowiazkowo tylko jeszcze nie znam swojego rozkladu jazdy.Urwe sie bo jade na afryce i spotkam sie z Wami.
1. Diverek na Afri + Brunetka z Diverciatkami w ilości 1 lub 2 raczej autkiem - razem 3 lub 4 osoby. 2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem 3. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 4. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 5. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 6. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera 7. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 8. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 9. MaRP-jak bedzie wolny weekend 10. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać 11. Bigos - spróbuję wpaść na czwartek i trochę piątku. 12.Calgon-opcjonalnie w którys dzien |
2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem 3. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 4. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 5. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 6. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera 7. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 8. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 9. MaRP-jak bedzie wolny weekend 10. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać 11. Bigos - spróbuję wpaść na czwartek i trochę piątku. 12.Calgon-opcjonalnie w którys dzien 13. torak-piszę ale nie wiem jak wyjdzie. Chcę być. Może chociaż 2 dni. |
2. Pratowasik + Ruda na Afri ale dopiero sobota, może piątek wieczór (jak ja was znajdę?) przeklejam listę z Wrocka potwierdzenia będą niebawem 3. puntek - nie wiem czy dam radę ALE BARDZO BYM CHCIAŁ !!! 4. brenek ( chyba aktualne z poprzedniego roku ) 5. tomkow - jeśli tylko termin przypasi.. 6. juio - nie wiem czy pojedzie bo jakieś zamorskie kraje wybiera 7. Misza i reszta. Termin dowolny byle byłby to weekend majowy więc nie wiem czy Michał potwierdzi swoją ekpię 8. RAFWRO- jeśli termin podpasuje 9. MaRP-jak bedzie wolny weekend 10. Greton-piszę tu za niego, ale wiem, że chce jechać 11. Bigos - spróbuję wpaść na czwartek i trochę piątku. 12.Calgon-opcjonalnie w którys dzien 13. torak-piszę ale nie wiem jak wyjdzie. Chcę być. Może chociaż 2 dni. 14. Arturro007-z piątku na sobotę ( w planach koncert TSA, najepeczka (gretings Misza:-))i sobota koncercik Acid DSrinkers. W międzyczasie dzidaaaaa. No i z Żonką na plecach :-). |
Cytat:
|
Spoko. Drinkersi grają o 21.
|
Cytat:
|
Czołgiem!!! postaram się dojechać, tym bardziej że okolica i temat wyprawy przedni....
|
Nie pisałem tego wcześniej. Ale w sobotę miały być dodatkowe atrakcje. Jednak ze względu na wysoki stan rzek i sytuację kryzysową, kostrzyńskie Dni Twierdzy,mające się odbywać w sobotę i niedzielę (5-6 czerwiec) zostały odwołane i przeniesione na inny termin. Na dzień dzisiejszy także będę musiał zmienić trasę przejazdu w rejon Siekierek. Bo ten, który planowałem jest ocenie metr pod wodą.
PS. Ja niemal zniknąłem z forum na dwa dni. Bo przez półtorej doby nie wychodziłem z ciężarówki bo ewakuowaliśmy magazyny z papierem, firmy której świadczę usługi. A że te magazyny są nad samą Wartą, sytuacja była nieciekawa. Przez 36 h zrobiłem po małym miasteczku prawie 250 km. Ale już wszystko przewiezione w bezpieczne miejsce, ja straty w śnie odrobiłem i jest OK. |
Zjawię się w czwartek. Będzie się już działo coś od powiedzmy południa?
Może będzie już kilku chętnych do offa?? Dajcie znać, bo nie wiem czy warto wyjeżdżać z rana. Jeśli tylko dostanę wolne to zostanę do soboty. Zwiedzanie troszkę mniej mnie interesuje, pozostaje dzida i najebka. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Jak do metra wody to da rade :D
Program czytałem, owszem. Ciekaw jestem ilu zjawi się na kostkach i z zapałem do błota :) |
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Wypadałoby w końcu sprecyzować gdzie i o której się spotykamy. Aby nie wyganiać Was z łóżek w środku nocy proponuje spotkanie od 10 do 11. Miejscem spotkania będzie tajemnicze miejsce w lesie. Jest to betonowa wiata pomieszcząca sporą zgraje ludzi i motocykli. I nawet padający deszcz nie będzie przeszkadzać w rozmowach literackich. Pozycja GPS to N 52 stopnie i 23' 21.11" oraz E 15 stopni i 28' 02.17" Jadąc od Kęszycy Leśnej, przed samą Wysoką (ok 150 metrów przed tablicą miejscowości) skręcamy w prawo w brukową drogę. Jadąc od Boryszyna przejeżdżamy całą Wysoką w kierunku Kęszycy Leśnej i ok 150 metrów za tablicą miejscowości skręcamy w lewo w brukową drogę. Bruk przechodzi później w polna drogę. Na pierwszym skrzyżowaniu w prawo, a na kolejnym prosto i za chwile jesteśmy na miejscu. Pierwsi, którzy przyjadą, wpadają do lasu i ściągają drewno na ognisko.
|
Pojawiło się kilka pytań na priva. Odpisałem zainteresowanym, a oprócz tego dopisze tutaj:
Na wszelki wypadek podaje nr swego telefonu - 600 035 89siedem Z czwartku na piątek i z piątku na sobotę śpimy we wskazanym pozycja GPS miejscu, z soboty na niedzielę śpimy w Forcie Sarbinowo. Pogoda od czwartku do niedzieli ma być w naszych okolicach dobra. Tzn bezdeszczowo, słonecznie i w dzień powyżej 20 stopni. |
Cytat:
|
Melduję że z grubsza jestem już spakowany. Do rana jeszcze wymoczę łańcuch w nafcie bo zaczyna mi się kończyć. Wstanę wcześnie, poskładam Afri i dzida na MRU. Niestety chłopaki od prognoz pogody machnęli się o jeden dzień. Jutro ma jeszcze delikatnie siąpić i trochę dmuchać. Zdecydowana poprawa pogodny ma nastąpić od piątku. Ale miejscówkę mamy zadaszoną więc pełny luz.
Ok idę przecedzić i zlać cytrynówkę. I niech się przeżera do soboty. I wcześnie dzisiaj trzeba iść spać. |
Nie mam sił pisać:dizzy: więc podaję linka do zdjęć z imprezy - choć napewno będzie ich jeszcze więcej.... :D
http://picasaweb.google.com/Diverka84 |
Widzę, że w piątek zostaliście jeszcze w lesie pod Wysoką. Zazdroszczę.
|
MELDUJE POSŁUSZNIE ŻE JUŻ W WYGODNYM FOTELU SIEDZĘ :) I PRZEGLĄDAM FOTKI ZE ZLOTU:P
Brunetka prosił bym o zagęszczenie ruchów i wstawienie reszty zdięć( woodstock offroute:):) ) |
No w domu estem, uf du.. boli, ide na zimne piwo, jutro zdjęcia wstawie popołudniu.
|
Cytat:
|
dzięki za ognicho in pogaduchy ;)
no i za zwiedzanie dachu ;) |
Sięgaj gdzie wzrok nie sięga, ŁAM czego rozum nie złamie :D.
|
No i wstawiłam zdjęcia ... ufff troszkę ich jest...
Ale mam nadzieję że każdy coś znajdzie dla siebie :) Co do zlotu było rewelacyjnie... Przetestowałam kilka motorów :D Marzenie o Hondzie Dominatorze to już przeżytek, Dominator to maleństwo dla chrupków :) po przetestowaniu Hondy Transalp - ZAKOCHAŁAM SIĘ !!! Choć Afri też będę jeździć, niech Diverek sobie nie myśli że jest już jego Afri :) W Boryszynie - pod zadaszeniem co niektórzy nie musieli w nocy spać więc impreza była 24 h :haha2: Na drugi dzień efekty tego były :dizzy: A najlepsze dopiero nastąpiło jak zjechaliśmy do Kostrzyna :) Zostali tylko Ci najbardziej wytrwali , chrupki pojechaly do domu :haha2: Naczelny Filozof - Zielona noc w roli głównej Michał :) włosy wysmarowane pastą do zębów Yuris 76 - bojący się kobiet :D Pratowasik - ukryty talent w skakaniu Diverek - pilot wycieczki, odważny Afrykańczyk :haha2: miny ze zdjęć mówią same za siebie ... Katarzynka - Super babeczka :beer2: Brunetka - super babeczka, odważna, tester motorów, siłaczka - przy podnoszeniu ciężkiego sprzętu (m.in. Africki, Dominatora, Transalpa) chyba nikt nie zaprzeczy :D ok koniec gadania tylko konkrety :D zdjęcia są pod linkiem: http://picasaweb.google.pl/Diverka84 |
Cytat:
Gdyby nie poważny wypadek, w drodze do nas, piękniejszej połowy Fabrizia, byłoby super. Fabrizio trzymamy za nią kciuki. I pozdrawiamy ją. Jak było najlepiej pokazują fotki. Niestety frekwencja była jaka była. No i tak sobie myślę że część na MRU miała sporo niedociągnięć i brak konkretnego planu. W Kostrzynie już było znacznie lepiej i mieliśmy ściśle obrany kierunek. Ale niech żałują ci, którzy zastanawiali się jechać czy nie jechać. A o tych co odłączyli wcześniej można powiedzieć jedno - ŻAŁUJCIE CHRUPKI :) Wszystkim, razem z Barbarką i "Kiemliczami", dziękujemy za wspólną zabawę, towarzystwo w czasie tych 4 dni, super atmosferę i wyrozumiałość za wszelkie potknięcia organizacyjne. No i co złego to nie my:) PS. Michał zamelduje się jak wrócisz do domu. Bo tylko ty jeszcze jesteś w trasie. |
A to co było w czwartek to był już zlot czy jeszcze nie? :)
|
Cytat:
|
Fajno było Was poznać i wychylić kielicha. Dzięki.
|
Szkoda że mogłem tylko czwartek. Ale mimo braku planu ofik po lasach był zacny:Thumbs_Up:. Dzięki Diverek za kontakt na koleżkę który mnie odstawił do szosy w Renicach. W domu byłem o 24.00. Kapeć już poklejony.
|
Straty to się dopiero zaczęły ;) A wypadzik w pytke... Żołądkowa... bleeeee :)
|
Cytat:
|
Jakiej relacji, paaaanie :D niech któryś z posiadaczy aparatu/kamerki się wypowie w tej kwestii :D
|
U nas fotorelacja była na 99 % bo ten 1 % to zdjęcia ocenzurowane przez Yurisa76 :haha2: które kiedyś i tak trzeba będzie pokazać na forum :D
|
Brunetka no nie mów, że zgodziłaś si e na cenzurę Yurisa76. To musiał stracić :hehehe: To co? BEeMką już jeździsz?
|
Napisałam że kiedyś te zdjęcia będą musiały ujrzeć światło dzienne :haha2:
Przecież nic nie może się zmarnować na forum :D Yuris76 będzie musiał się bardzo mocno starać :haha2: |
Foty
|
Cytat:
czekajcie a będzie wam dane :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:13. |