Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Karta Mastercard (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6737)

Bies13 08.06.2010 21:42

Karta Mastercard

Cześć,
krótkie pytanie, bo czasu też niedużo:
mam kartę " walutową" Mastercard w " ojro". Jadę do Skandynawii: Szwecja, Norwegia, Finlandia. Jak wszyscy z pewnością wiecie tam nie ma Euro.;)
Tyle tytułem wstępu. A teraz problem:
czy lepiej zabrać ze sobą walizkę pieniędzy , czy też lepiej płacić za wszystko w/ wym kartą?
Na mój chłopski rozum ta druga wersja jest lepsza, ale mogę się mylić.
Nie chodzi o wybieranie kasy z bankomatu.
Dzięki za odpowiedzi.:bow:
Konrad

maryś 08.06.2010 22:11

Bies13, nie wiem jak jest w skandynawi, ale na południowym wschodzie europy płaciłem zwykłą VISA - złotówkową i nie było żadnych problemów, również wybieranie kasy ze ściany odbywało się bez problemu.

Dubel 08.06.2010 22:18

To zalezy w jakim banku ją masz i jakie on ma warunki
niektóre banki mają spore opłaty za przewalutowania. Jezeli chodzi o samo płacenie kartą to mozna nią płacić wszedzie nawet w najmniejszym sklepie gdzies na końcu świata
Pozdro

Babel 08.06.2010 22:35

Ja ta vise w mbanku - rewelka wypłaty z bankomatów w Europie bez prowizji.
Wiekszośc bankomatów, stacji benzynowych w zeszłym roku w Chorwacji i Austrii bez problemu (chyba tylko jeden nie chciał dać kasy - ale to jakis dziwny bank chorwacki) - wychodziło taniej jakbym kupował walutę w kantorze.
Oczywiście jakaś kaskę warto mieć z sobą ale bez przesady.
Załóż szybko sobie u nich konto i masz z głowy temat

yonec 08.06.2010 23:00

ja napiszę nie na temat :P bo odnośnie VISY w PLN, a do tego o wypłatach z bankomatu - nie czytam ze zrozumieniem...wiem ;)
Na ostatnim wypadzie moto na Bałkany z kartą PKO stwierdziłem, że koszty przewalutowania są tak niskie że nie opłaca się brać ze sobą dużo kasiory - płaciłem na stacjach a kasę wypłacałem w Bośni i Albanii - koszt wypłaty z bankomatu to ok 10zł :mad:
Po kolejnym wypadzie (już samolotowo do Szwecji) i przymusie wypłacenia 3 razy ze ściany :mur: zdecydowałem że muszę otworzyć konto z bezpłatnymi bankomatami na świecie - tak oto mam taniutkie w prowadzeniu (0zł lub 5zł / miecha) konto dbNET w Deutche Banku z bezpłatnymi wypłatami ze wszystkich bankomatów (2mln) na świecie - na razie testowane tylko w PL niestety - mam nadzieję że przewalutowanie nie zabija ;) Jako dodatkową kartę w portfelu polecam.

Andrzej_Gdynia 08.06.2010 23:06

To ja tylko dodam - często Ci się zdarzy stacja benzynowa na kartę bezobsługowa - master card przyjmują (chociaż najchętniej Visa), z drugiej strony w Norwegi znaleść bankomat - to problem, ja miałem Maestro - zapomnij, ani stacje, ani sklepy, a bankomatów na lekarstwo. W takiej sytuacji lepsza walizka kasy...

Dubel 08.06.2010 23:12

Cytat:

Napisał Andrzej_Gdynia (Post 118692)
To ja tylko dodam - często Ci się zdarzy stacja benzynowa na kartę bezobsługowa - master card przyjmują (chociaż najchętniej Visa), z drugiej strony w Norwegi znaleść bankomat - to problem, ja miałem Maestro - zapomnij, ani stacje, ani sklepy, a bankomatów na lekarstwo. W takiej sytuacji lepsza walizka kasy...

Ojj bez przesady ;)
Bankomaty są w kardym wiekszym miescie przy bankach i często tez bywa że przy poczcie. Po za tym istnieje możliwość wypłaty gotówki w kasie sklepowej jest to tu normalne i powszechnie używane:) Ale co do kart Maestro potwierdzam w 100%
Pozdro

viadroman 08.06.2010 23:15

Zerknijcie na ten link w sprawie kart:
http://www.comperia.pl/karta-kredyto...ra-wybrac.html

w miarę świeże i przydatne informacje

JareG 09.06.2010 09:20

Cytat:

Napisał Babel (Post 118680)
Ja ta vise w mbanku - rewelka wypłaty z bankomatów w Europie bez prowizji.(..)

Babel, to byla VISA czy VISA Electron..? Bo mBank ma i takie, i takie karty kredytowe. Chyba, ze masz na mysli debetowa - wtedy to chyba VISA Electron na dzis jest..

Babel 09.06.2010 09:47

Cytat:

Napisał JareG (Post 118740)
Babel, to byla VISA czy VISA Electron..? Bo mBank ma i takie, i takie karty kredytowe. Chyba, ze masz na mysli debetowa - wtedy to chyba VISA Electron na dzis jest..

Tak debetowa karta Visa Electron - sorki nie dodałem

PARYS 09.06.2010 12:30

Dobrze jest mieć dwie karty - jedną visa i druga mastercard.

mckrzysiek 01.01.2011 08:48

czy to Szwecja, Norwegia, czy kawałek Finlandii, o który zahaczyłem - nigdy nie miałem problemu z wyciągnięciem kasy z bankomatu. Visa i Mastercard sprawdzały się bez zarzutu, za to American Express, na który dałem się nabrać bankowi Millennium to sobie w buty mogłem włożyć, co najwyżej:-)

majki 01.01.2011 15:07

Cytat:

Napisał PARYS (Post 118773)
Dobrze jest mieć dwie karty - jedną visa i druga mastercard.

Potwierdzam, na trasie do Turcji kilkakrotnie mi się to przydało, bo nie łykało mi którejś karty przy płaceniu. Zdarzyło się też tak, że nie przyjęło na stacji ani visy ani mastera i trzeba było płacić gotówką. Za to ze ściany czy w sklepie bez problemów. W mbanku nic nie płaciłem za druga kartę do rachunku, wypłaty z bankomatów na świecie bez prowizji, a przewalutowanie całkiem dobrze wychodziło.

puszek 01.01.2011 23:17

Cytat:

Napisał Bies13 (Post 118667)
Cześć,
krótkie pytanie, bo czasu też niedużo:
mam kartę " walutową" Mastercard w " ojro". Jadę do Skandynawii: Szwecja, Norwegia, Finlandia. Jak wszyscy z pewnością wiecie tam nie ma Euro.;)
Tyle tytułem wstępu. A teraz problem:
czy lepiej zabrać ze sobą walizkę pieniędzy , czy też lepiej płacić za wszystko w/ wym kartą?
Na mój chłopski rozum ta druga wersja jest lepsza, ale mogę się mylić.
Nie chodzi o wybieranie kasy z bankomatu.
Dzięki za odpowiedzi.:bow:
Konrad

Co do tego czy karta chodzi czy nie to sprawdz czy ta karta jest wypukła..Jesli litery sa wytłoczone to masz szanse ze wszedzie albo prawie wszedzie nią zapłacisz...Natomiast karta plaska chodzi na 1/3 stacji paliwowych w niemczech, austri czy francji...Nie zapłacisz nią za autostrady...
Korzystniej jest chyba płacic kartą euro...przynajmniej w moim przypadku...alior bank

Antek 01.01.2011 23:50

Visą Electron nie zapłacisz na bramkach w Norwegii (byłem, sprawdziłem).
Od tego czasu podziękowałem Inteligo i zabrałem zabawki do Alior Banku, gdzie dostałem wypukłego Mastercarda i na razie nie mam z nim żadnych problemów.

Henryk-Knox 02.01.2011 21:43

tak , trza miec co najmniej dwie karty

tomekc 02.01.2011 23:55

Wzial bym troche waluty na drobne wydatki, paliwo i grubsze pokrywal z karty. W gre pewnie wchodza korony swe oraz nok, Finlandia operuje euro nieprawdaz?

Dzieju 03.01.2011 15:27

Może mało wygodne ale wjeżdżając do danego kraju można zakupić odpowiednią ilość waluty a kartę traktować jako dodatek. Unikniemy wtedy niespodzianek.
Jakoś nie mam całkowitego zaufania do plastiku i wolałbym nie znaleźć się gdzieś tam bez kasy ale za to z plastikiem którego nie mogę wykorzystać.

newrom 03.01.2011 16:13

A ja nie cierpię mieć przy sobie dużej gotówki (znaczy takiej której strata by mnie bardzo bolała), dlatego trochę kasy w kieszeni, trochę waluty łatwo wymienialnej (dular/ojro), ale nie więcej niż mi potrzeba na 2-3 dni w kieszeni.
Plastik jak to plastik, czasami może nie zadziałać (kiedyś kumplowi się tak stało kawałek od domu, jakaś gruba awaria była w visa, na szczęście miałem gotówkę i go poratowałem).

majki 03.01.2011 16:27

Cytat:

Napisał newrom (Post 151738)
ja nie cierpię mieć przy sobie dużej gotówki (znaczy takiej której strata by mnie bardzo bolała), dlatego trochę kasy w kieszeni, trochę waluty łatwo wymienialnej (dular/ojro), ale nie więcej niż mi potrzeba na 2-3 dni w kieszeni.

Zgadzam się i też tak robię. Trochę waluty ogólnoakceptowalnej poukrywanej w różnych miejscach, żeby nie było na raz do znalezienia/zwinięcia. Reszta na kartę gdzie się da.

Zależy też od kierunku wyjazdu. Do Eu nie ma problemu tylko z plastikiem pojechać, ale gdzieś dalej to co innego.

Dzieju 04.01.2011 02:36

Cytat:

Napisał newrom (Post 151738)
Plastik jak to plastik, czasami może nie zadziałać (kiedyś kumplowi się tak stało kawałek od domu, jakaś gruba awaria była w visa, na szczęście miałem gotówkę i go poratowałem).

A co gdyby był sam i nie miałby go kto poratować? I nie blisko domu tylko dalego na obczyźnie?
Dlatego jak piszesz , "plastik jak to plastik" ...działa albo nie działa ...... a rezerwa gotówki jest i działa na pewno.
Co kto lubi.

kyller 04.01.2011 11:35

tak overall
dwie karty to za mao -jak mówia starzy chińczycy
1. vise bekapujemy mastercardem i tu sie zgodze ze mastercard czesciej ma problemy z płaceniem niż visa
2.warto miec ze dwie visy z róznych banków
3.wypukłośc nie zawsze oznacza bezproblemowe płacenie swego czasu wypukłe kredytówki z lukasa nie chciały chodzic na stacjach w rumunii
4.czesto-gęsto problemy są z kartami chipowymi płaska /wypukła bez znaczenia
5.czesto jesli bankomat jednego banku nie daje kasiory trzeba spróbowac w innym przyklad BRD w albani kasy nie chce dawac a Raiffaisen wypłąca bez problemu , ale juz BRD w rumunii na ta sama karte wypłaca

tomkow 04.04.2011 22:06

...A ja sobie przypadkiem dziś zerknąłem na rachunek nieużywanej od prawie miesiąca karty Visa Silver w Lukasie i z radością stwierdziłem, że ktoś jej sobie poużywał przez net za granicą - prawie 1600 zł w plecy :mur:

Kartę zablokowałem, jutro wycieczka do banku - zobaczymy co będzie dalej...

PARYS 05.04.2011 01:09

Cytat:

Napisał tomkow (Post 170135)
...A ja sobie przypadkiem dziś zerknąłem na rachunek nieużywanej od prawie miesiąca karty Visa Silver w Lukasie i z radością stwierdziłem, że ktoś jej sobie poużywał przez net za granicą - prawie 1600 zł w plecy :mur:

Kartę zablokowałem, jutro wycieczka do banku - zobaczymy co będzie dalej...

Też tak miałem - do niczego się nie przyznawaj. W razie czego to nie twoja ręka :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29.