![]() |
Regulatory napięcia łańcucha
1 Załącznik(ów)
Witam! Potrzebuję coś takiego jak na załączonym zdjęciu. Prawy napinacz łańcucha- nie wiem czy to fachowa nazwa?:-) Moje ma trochę już wytarte ząbki i przy dokręcaniu nakrętki na ośce obraca się razem z nakrętką!:confused: Teoretycznie powinno pasować od innych modeli, ale 100 % pewności nie mam! Proszę Czarną Brać o pomoc!Z góry dziękuję!!:) Do Pana Hądy nie mam śmiałości uderzyć z pytaniem- może ktoś wie ile kosztuje w serwisie- tak z czystej ciekawości??
Pozdrawiam! |
2 Załącznik(ów)
a pilniczkiem okrąglaczkiem?
15 minut na stronę i kilka kalorii mniej. Możesz obrócić napinacz na drugą stronę i bedzie się zaciskało z dokręcaniem nakrętki ,a nie odkręcało Napinacz identyczny jest również w Trampku |
ja poprawialem pilniczkiem bo wydalo mi sie za drogo 65 i 35 za blaszki, ta od strony lancucha jest duzo grubsza.
|
Cytat:
|
W trampku 650 napinacz jest zrobiony jak w normalnym;) motocyklu.
|
Cytat:
Nie dodałem że transalp 600 Koło jest zamienne z TA 600 i przypasi z małymi modyfikacjami |
chyba w frazalpie ale tam wahacz afry jest w trampkach jest inaczej :)
|
we wszystkich trampkach od 600-700 sa napinacze wykonane ze zwyklej sruby z odlewem na ktory zostala naniesiona podzialka
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Wystarczyło spojrzeć na Trampka zwykłego który stał 10 m od komputera :Sarcastic: |
Dzięki za podpowiedzi. Spróbuje zamienić stronami. Pilniczek to wolałbym w ostateczności bo to wydaje mi się mało precyzyjne rozwiązanie:) Franz czy we wszystkich Twoich afrach ta duża nakrętka na ośce jest z prawej strony (przeciwnej do łańcucha) czy tylko w tej co mnie sprzedałeś??;)
Domyślam się, że to nie ma większego znaczenia- tylko ciekawość! |
Prawidłowo z prawej.
W moim Trampku i w afryce na focie - z lewej Praktycznie nie ma znaczenia.Pasuje tak i tak . Ważniejsze by dystansów na osi nie pomylić. Większy z lewej. |
Cytat:
Co w tym nieprecyzyjnego? Czy wytarte są bardziej precyzyjne? No a przy montarzu ( jak Franz wspomniał) ustawiasz "pod włos" i nie ma prawa się luzować i przestawiać. A zaoszczedzoną kasę na kupno nowych regulatorów wlej do zbiornika :D |
po 1 nie powinno sie zamieniać stronami regulatorow napiecia lancucha, różnią się gruboscią.
Ten od strony napędu jest grubszy i ma wytrzymywac wieksze sily wywierane przez napęd. Co do strony położenia nakrętki, nakrętka na osi kola tylnego w aferce powinna byc zawsze z przeciwnej strony niz zębatka, ma to znaczenie glownie podczas ewentualnego odkręcenia się nakrętki. Tutaj również chodzi o bezpieczenstwo, podczas jazdy, napięty łancuch mogl by wygiąc oske, Ta druga informacja jest wyniesiona również z tego forum , mozliwe ze jeszcze z archiwum. |
Cytat:
A jeśli chodzi o rozkład sił to zastosowano dodatkowe łożysko pod zembatką oprócz łożysk piasty koła. Ale regulator jako element przenoszący siły? Poproszę jakieś opracowanie naukowe potwierdzające tą tezę. |
Dzieju kolega daniel ma niestety ale racje:) a bo to raz się coś samo odkręciło
co prawda tłumaczenie tego nie jest może w 100% trafne ale tak ma być i basta |
ojj Pałeł odczep się :) nie wiedzialem jak ubrac to w slowa a skoro regulatory naciągu nie przenoszą zadnych sil to sobie przekladajcie przeciez to wasze motocykle, prawda? Tak na prawdę tarcie wywołane po miedzy powierzchnią wahacza, a dystansami kola jak i nakrętki tudzież łba osi nie jest na tyle duże aby zabezpieczyć oś przed samoczynnym przesuwaniem się w stronę silnika. Niedowiarkom i tym gardzącym moimi wypowiedziami proponuję zdjąć regulatory ustawić na suwmiarkę i karnąć się kilkanascie km nie zamulając. Wtedy sami dojdziecie do wniosku ze napinacze dzialają również jako podpora dla osi
|
I to jest ich zadanie- mozliwosc regulacji lancucha i utrzymanie tej wartosci.
No to kto sie pisze na experymenta? |
Marcin ! Dwie blachy w imadło, pilnik i wio ... Nie róbmy kina :) Jeździć panowie jeeeeździiiić !!!:at:
|
Jakby co to nowe kosztują:
1 Regulator, Lancuch 002 53,68 PLN I w katalogu są dwa takie same, jeden nr mają. |
Cytat:
W 03 są identyczne, kiedyś miałem zdjęte obydwa i założyłem jak leci nie zwracając uwagi który na którą stronę raz "w prawo" raz "w lewo" ..... no i nigdy się nic nie poluzowało. Ale macie rację jak ktoś lubi niech sobie pilnuje a reszta jak chce. Tak czy inaczej nie dostałem jakiś wyliczeń naukowych czy innego podparcia technicznego w temacie. Nie ma w takim razie sensu dalej ciągnąć dyskusji , dla mnie strony są obojetne. Zdrówka i nie odkręcających się osiek życzę ;) |
Cytat:
Opcja pilnika wydaje się coraz bardziej kusząca!!!:) |
a ten grubszy cos kolo 65 stoi, na dnach sam pytalem ale tez doszedlem do opcji w imatlo i iglaczkiem poprawic :P
|
Fucktycznie, w 04 jest to samo z obu stron na schematach, a w nowszych dali już dwa różne:
1 Regulator, Prawy Lancuch 001 41,48 PLN 2 Regulator, Lewy Lancuch 001 58,56 PLN |
Proszę osoby twierdzące, że napinacze nie przenoszą obciążeń o ustosunkowanie się do wprowadzenia dwóch napinaczy o różnej grubości. Wiadomo przecież, że to komplikuje (podraża) produkcję.
Warto zauważyć, że konstrukcja napinacza w motocyklach o większej mocy jest znacznie wytrzymalsza. |
Nie będę się wypowiadał ...ale...
w 03 i 04 są takie same a w 07 wydumali grubsze i tyle.... Co do droższej produkcji to chyba nie ma znaczenia bo i tak kupujacy za to zapłaci. Szkoda tylko że wprowadzając np taką nowinkę ogólna wytrzymałość nowszych Afryk spadła. Chyba nie ma sensu się dalej nad tym rozwodzić i nabijać postów, wszystko co istotne w temacie zostało powiedziane. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:28. |