Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Kask z blendą (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=700)

Babel 26.05.2008 12:38

Kask z blendą

W piatek ze znajomymi choperowcami na rundkę po okolicach wyskoczylismy i jeden z motorów miał bliskie spotaknie z sarną :(:(:(
Długa historia na inny wątek może ...
Szokujacy widok.... generalnie motor jadący za nim tez szlif po asfalcie...Nic nikomu sie nie stało - poza siniakami i otarciami - no i ich motorki potłuczone...

Ale do rzeczy jeden z moich kumpli (ten szlifujący) miał caberga z blendą w srodku kasku (cos takiego jak ma Airoh SV 55) i po całym zdarzeniu nos otarty ze skóry... Blenda opadła sama (miał schowana w kasku bo całe zdarzenie wieczorem było) - nie wnikam co by było przy mocniejszymy uderzeniu....

Blendom w srodku kasku - ZDECYDOWANE NIE !!!

O ile dobrze się orientuje to był taki kask
http://moto.allegro.pl/item366814293...ww_4bikes.html

Misza 26.05.2008 13:07

Caberg ma bardzo źle pomyślany mechanizm opuszczania blendy - często sam sie zamyka z siebie, np na przejeździe kolejowym. Wg wystarczy kupować kaski z dobrym tym mechanizmem np wspomniany SV55 - chodzi ciężko ale przynajmnien sam sie nie zamyka

newrom 26.05.2008 13:41

Cytat:

Napisał Babel (Post 8735)

Blendom w srodku kasku - ZDECYDOWANE NIE !!!

Łetam, w SV55 przywaliłem dyńką o ancfalt i blenda się nie otwarła (bo i nie miała prawa).

Pozdr
newrom

hubert 26.05.2008 14:19

Ale kto wie co by było gdybyś jechał z opuszczoną blendą ?? Na starym forum ktoś coś pisał chyba o przypadkach ucięcia nosa :)

Babel 26.05.2008 14:28

Cytat:

Napisał hubert (Post 8746)
Ale kto wie co by było gdybyś jechał z opuszczoną blendą ?? Na starym forum ktoś coś pisał chyba o przypadkach ucięcia nosa :)

No właśnie jak by jechał z blenda opuszczoną ....efekt ten sam...
Brr nikomu tego nie zyczę....
Ja nie kupię już kasku z blendą w srodku na pewno.

newrom 26.05.2008 14:45

Cytat:

Napisał hubert (Post 8746)

Nie sądzę by ten konkretny kask mógł coś bardzo złego zrobić z moim nosem (może gdybym miał dłuższy czy cóś to byłoby gorzej). W dodatku ma dość wysokie podcięcie na kichawe i musiałby się solidnie gibnąć by dotknąć nosa.
BTW co w zamian ? Okulary które pod wpływem nacisku mogą się wyłamać z oprawki ? Szybka przyciemniana która trzeba otwierać przed wjazdem do tunelu (a tam może nas w oko zaatakować szerszeń) ?
Nie namawiam do kasku z blendą, okularów czy szerszeni. Ale nie dajmy się zwariować bo skończy się zamianą motocykla na samochód z pięcioma strefami zgniotu, poduszką powietrzną i wszystkimi możliwymi trzyliterowymi skrótami :vis:

Pozdrawiam
newrom

hubert 26.05.2008 15:38

Wiesz newrom, ale kask ma chronić w razie wypadku a nie uszkadzać :)

Oczywiście nie ma co dać się zwariować bo pewnie wszystko zależy od rozmiaru nosa, głowy, rodzaju blendy itd. Jeśli ktoś ma blendę z dala od własnego nochala to pewnie nie ma czego się obawiać, ale jeśli komuś blenda niemal się opiera o nos to może być już kiepsko ...

Zazigi 26.05.2008 15:52

w n102 blenda jest na zewnątrz :)

Marcin SF 26.05.2008 16:43

dajcie spokój robicie zadyme z powodu obtartego naskórka, może lepiej w ogóle nie jeździć na moto bo to groźne ;) ja ganiałem w Cabergu z blendą cały poprzedni sezon, podskakiwałem na progach zwalniających, jeździłem po szutrach, ba z 5 razy spadł mi kask z motocykla na asfalt i nigdy mi nie opadła blenda. A opowieści o uciętych nosach można między bajki włożyć. Gdyby to była prawda dawno by wycofano to rozwiązanie z produkcji. Wygoda takiej wewnętrznej blendy jest niesamowita nie umywają się do niej patenty z blendą zewnętrzną nolana (opuszczana tylko na górny fragment kasku) shoei zmiana szybki czy pinlock. (wjeżdżam w tunel i trzeba się zatrzymać i zmienić pinlocka) Czy patenty w postaci okularów.

Może znajomy rozkręcił patent żeby wyczyścić i coś źle złożył, albo kask miał 5 lat i swoje w życiu przelatał

hubert 26.05.2008 17:12

Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 8760)
A opowieści o uciętych nosach można między bajki włożyć.

Myślę że można podsunąć pomysł autorom programu Pogromcy Mitów ;)

Babel 27.05.2008 09:05

Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 8760)
Może znajomy rozkręcił patent żeby wyczyścić i coś źle złożył, albo kask miał 5 lat i swoje w życiu przelatał

Akurat kask był kupiony na ostatnim moto bazarze w łodzi - czyli miał 2 tygodnie....
Nosa tez nie ma on jak pinokio ;)

Moze nosa to blenda nie utnie ale wygląda ten nos teraz nie ciekawie ...

R2D2 27.05.2008 09:49

Moim zdaniem kask byl albo za luzny na glowie albo pasek byl za luzno zapiety i przy uderzeniu przemiescil sie na glowie.
Mam N103 z blenda w srodku i nie ma takiej mozliwosci zeby blenda poza dotknieciem nosa przemiescila sie dalej.Pozatym jak jest opuszczona to bez problemu mozna ja bez wysilku schowac podnoszac ja palcem do gory.

newrom 27.05.2008 09:53

Cytat:

Napisał Babel (Post 8819)
Moze nosa to blenda nie utnie ale wygląda ten nos teraz nie ciekawie ...

Hehe, wisz w ostatni łikend zaatakowała mnie afryka. Moja goleń też nie wygląda ciekawie (podrapana troche). Łaciata kopneła mnie podnóżkiem, to co, podnóżkom w motocyklach stanowcze nie! ? ;)

Pozdr
newrom

hubert 27.05.2008 10:29

Cytat:

Napisał newrom (Post 8828)
Łaciata kopneła mnie podnóżkiem, to co, podnóżkom w motocyklach stanowcze nie! ? ;)

Raczej dobrym butom stanowcze TAK he he :)

EGON 05.06.2008 21:25

aktualnie katuje caberga rynho... i stwierdzam że blenda w nim jest zajefajna :D:D:D zatrzask działa sztywno ... czuć jak sie blokuje... nigdy sie nie zdarzyło żeby opadła... może kolega miał rozjechany mechanizm ... niewiem... mi pasuje ten kask bardzo... polecam :hello:

randal 76 05.06.2008 22:30

nie ma idealnego kasku ,na drodze zawsze coś sie dzieje moja przygoda z kaskiem enduro z goglami (w terenie miodzio)mając około 80km/h uderzyłem w wyskakującą kuropatwę z rowu uderzyłem ja goglami zabijając ją przy tym nos był mój cały ale szyja przez 2 tygodnie napi...cencura:dizzy:

myku 05.06.2008 23:16

ja do tej pory jezdzilem w cabergu justissimo.uwazam ze jest super.wygodny i bardzo fajnie wszystko dziala.wczesniej jezdzilem w nolanie 102 i ta blenda na zewnatrz wkur....ala mnie.na caberga nie powiem zlego slowa,choc nolan byl bardziej dopracowany.dlatego caberg jako drugi kask bedzie wkrotce sprzedany i prawdopodobnie przymierze sie znowu do nolana ale 103 tym razem.slyszalem sporo dobrego o nim a i dobre doswiadczenia mam z ta firma.

randal 76 06.06.2008 09:31

tu podobny do nolana 103
http://www.schuberth.com/index.php?id=245&L=0

Mat 06.06.2008 14:14

Cytat:

Napisał randal 76 (Post 10247)

Co chcesz od mojego "der klassikera" :p

To jest chyba pierwszy na świecie kask z wewnętrzną blendą. Wszyscy inni kopiowali od Schubertha to rozwiązanie :oldman:

rambo 08.06.2008 23:20

mam sv55 od 2004 roku. gdybym go raz nie uprał nawet nieźle by sie trzymał. ma dobrze ponad 100 000km. blenda opada po zjeździe nawet z kraweżnika jak nie siedze na kanapie.

puntek 12.06.2008 10:32

Ja też używam Caberga RYHO z blendą w środku i uważam że nie ma się czego czepiać. Czasem jak nie docisną blendy do środka kasku (niewazne czym czy klawiszem na kasku - czy po prostu docisną samą blendę) to osówa się na dół - ale bez przesady !!! Żle zapięty kask tez może uszkodzić dyńkę !!! Dlatego zawsze jak zakładam kask zapinam go i tyle - no chyba że nie zakładam - ale to kalkuluję :)
Jedyny mankament blendy w Ryhno tego rozwiązania jest taki że jak ganiam z podniesioną szczęką to muchi mi się na blendzie pścią ( jak mawiał pewnien diabeł) i trzeba ją myć :(
pozdrawiam tych co kasy za dużo nie mają i starają się jakoś uprzyjemnić sobie życie :)

ramires 22.06.2008 16:05

ja teraz przetestowałem N103, nie jest megacichy jak mi się zdawało, co prawda jechałem jako plecak, ale cały opór i muchy leciały na mnie, Mateo za duuużą szybą był i muszki i inne ustrojstwa latające we mnie leciały.

Na mocniejszych nierównościach niezależnie od tego jak bledna była schowana opadała niestety. Na plus bardzo dobra wentylacja, chociaż w momencie otwarcia przedniej wentylacji robiło się niemiło i szybko zamknąłem.

Na kolejny plus, to przyłbica trzyma się dzielnie, nie spadła ani razu nawet w terenie.
Generalnie w rynkowej cenie tego nolana bym nie kupił, ale za cene jaką zaplaciłem uważam, że to najlepsze rozwiązanie - poczekam na przyszły rok i dokupie napewno Arai-a jakiegoś (może Challenge albo Tour X/II)

Jeszcze może denerwować masa tego nolana, 1.7kg, nie jest to mało, ale łepetyna nie męczyła się przez trasę do Częstochowy i z powrotem.

JareG 22.06.2008 16:30

Cytat:

Napisał ramires (Post 12422)
(..)
Na mocniejszych nierównościach niezależnie od tego jak bledna była schowana opadała niestety.

U mnie nie opada, tzn. nigdy mi nie opadla a przejezdzilem juz w N103 z tysiac km, po dziurach rowniez.

Cytat:

Jeszcze może denerwować masa tego nolana, 1.7kg, nie jest to mało, ale łepetyna nie męczyła się przez trasę do Częstochowy i z powrotem.
Jak mam w reku jeta i N103, to wage (i wielkosc) czuc, ale na lepetynie jakos tej roznicy nie czuje :D

ramires 22.06.2008 16:44

hmm, moze to kwestia tego, ze siedzialem jako plecak i ... odbijanie bylo dosc twarde na polnych drogach. przyłbica trzymała się dzielnie.

calgon 08.09.2009 14:12

a ja przymierzyłem wczoraj Szuberta C2 -o jak fajnie oooo jaaaaaaa,o jak cicho, o jak duzo widac--o jak fajnie tez kosztuje o jak bym chciał go miec.-taki wywodzik

Truck 08.09.2009 22:18

A jak nosisz kolego jeden z drugim "gogle" korekcyjne to masz gdzieś opowieści o obciętym noście i innych nieszczęściach. Podnoszona szczena + blenda inside to rzeczy niezbędne jak papier w kiblu. HOWG

Nolan 103 jakieś 40 000 km. Na początku blenda nie opada (czyli jak nowy). Po pewnym czasie jest czujnikiem jak zmęczenie dooopy - stopień wysunięcie wprost proporcjonalny do przebytych km. Tak czy inaczej dla mnie raz blenda na zawsze blenda

Ciapek 09.09.2009 01:08

Może kask był jakiś felerny :dizzy:

Dzięgiel 30.09.2009 18:02

Ja mam HJC IS-16 z blendą. Nie jest to jakiś górnolot jeśli o cenie mowa. Blenda spisuje się doskonale. Poza tym, że mogłaby być trochę ciemniejsza nie mam zastrzeżeń. Fakt faktem zgadzam sie z obiegowymi opiniami, że w tym modelu pasek jest do dupy bo co drugie założenie kasku na głowę trzeba go zaciskać, bo bez przerwy się luzuje (tylko w trakcie zakładania i zdejmowania) jak już jest na głowie trzyma ładnie. Problemu z bledną też nigdy nie miałem...mam 3 możliwości ustawień, mechanizm działa bez zarzutu. Jak się coś zmieni napiszę :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:17.