![]() |
problem z rozrusznikiem
a więc tak padł mi dzis chyba rozrusznik,objaw następujący,kontrolki i wszystko w moturze przygasło po naciśnięciu startera,i ni chaaa nie chcial odpalić tylko z pychu,z arkiem sprawdziliśmy ładowanie-wszystko git,pózniej na krótko podałem prąd do rozrusznika i dupa,iskrzy się i nie odpala,jakby zblokowany..po jakimś czasie czyli po ok 10-15 odpaleniach z pychu,odruchowo wcisnąłem starter-afri odpaliła..teraz mam zagwozdke..co było nie halo?czy to może wina sprzęgła jedno kierunkoweg??czy rozrusznik się zblokował??teraz wszystko gra tylko zastanawiam się o co chodziło..
|
Dodam tylko że stycznik sobie wesoło cyka więc to chyba nie on. Chyba że może cykać a nie działać. JA z elektryki noga jestem.
|
Podłącz inne aku, albo kable rozruchowe z samochodu
|
U mnie działy się podobne cyrki. Naciskałem starter i słyszałem tylko "tyk". Też myślałem ze rozrusznik mi pada-wiesza się. Wszyscy mówili że to klemy i aku zdechło, a nie rozrusznik.Ale wieżyc mi się nie chciało bo aku nowe, a klemy ładnie skręcone i wyświechtane wazeliną. Byłem na bank pewny, ze to rozrusznik!! Ale w głowie pojawiła sie nowa wizja, kiedy na trasie zauważyłem ze przygasa mi kontrolka luzu. okazalo sie że czujnik był do dupy i nie chciał palić na bocznej stopce!! Czujnik wymieniony i wszystko pali na dotyk.
|
Jakby byl to czujnik stopki, nie byloby slychac stycznika.
Ja obstawiam aku. Mialem podobny przypadek. Aku polroczne, a objawy takie jak twoje. Okazalo sie, ze jest to wewnetrzne zwarcie w aku. |
Ale wynik na aku to 12,79v a ładowanie w okolicach 14v. To chyba niezłe.
|
to zależy jak zrobione pomiary ,zmierzcie napięcie na aku podczas próby odpalenia i zobaczcie jaki jest wtedy spadek nap.
|
Artuditu , po 7 latach mój aku też trzymał dobre napięcie , ładowanie a i owaszem prawidłowe ale cóż z tego jak bardzo szybko zaczął się rozładowywać i tak samo szybko ładować.
Trzeba zrobić pomiar podczas kręcenia/obciążenia i będzie wiadomo jaką ma kondycję. |
no dobra ale teraz wszystko wróciło do normy samo z siebie..akumulator się naprwił czy co??
|
Sprawdz jeszcze raz polaczenie na klemach. Tam moze byc spadek
|
Cytat:
|
Troszkę późno odpisuje, ale u mnie niedawno pojawił się taki sam objaw. Dodam, że akumulator wsadziłem nowy ( ponieważ stary już zdechł), i objaw był taki sam. Kiedyś chciałem odpalić Afri, starter, słychać cyk, a przy tym kontrolki przygasają, ale rozrusznik nie kręci. Ok, pomyślałem co to może być, jakoś się przewierciłem tyłkiem na siedzeniu i spróbowałem odpalić ponownie, o dziwo załapała. Po kilku takich próbach, mówię sobie, zajrzę do kabli pod kanapą. Wszystkie kosteczki po kolei jadę ładnie, przy okazji czyszczę, aż w końcu została mi kostka od przekaźnika rozrusznika. Próbuję wyciągnąć bezpiecznik, ale jakiś zaklinowany. Stary mówię, trza wymienić:) , ale to zaraz, jak kabelki odłączę. Odkręciłem przewody od aku, teraz odłączę kostkę. Skubana coś nie chciała iść, to ją śrubokrętem, itp. (nie bić). W końcu jakoś się za nią dobrałem i zaczęła mi się łamać jak odchodziła. Gdy było po wszystkim, patrze a tu zdźiwko... Kostka nadpalona jak od reglera... Trochę się zdziwiłem. Mówię dobra, rano byłem umówiony na wyprawkę, to zrobimy prowizorkę. Co mogłem to uratowałem, kilka dni tak pojeździłem, aż w końcu pojawiły się te same objawy. Więc jestem przekonany, że to na pewno przekaźnik rozrusznika się znów nadfajczył. Teraz oczywiśie wymiana. Dodam tylko, że gdy moto chodzi, to czasem światła delikatnie mrugają.
To wszystko z mojej strony. Pozdrawiam! |
w Albanii w tym roku wywaliło mi bezpiecznik przy przekaziku w najmniej odpowiednim momencie chyba z trzy razy. Spaliło kostkę przekaznika , zapiekło bezpiecznik na amen .Kiedy na pinach przekaznika i kostki nazbiera się syf (zielony nalot ,albo zwykłe zaniedbanie) zaczyna nie najlepiej łączyć i zwiększa się opór przez co topi kostkę ( i jak wyżej pali bezpiecznik) Wcześniej miałem takie objawy jak ty , czyli delikatne mruganie świateł . Po przyjeździe wyczyściłem dobrze papierem piny przekaznika , wywaliłem i tak nadpaloną wtyczkę , wsadziłem nowe piny żeńskie , wszystko dobrze zaizolowane, i objawy ustały .nawet jak gdyby światła świeciły lepiej:D. Moja rada taka "trza tam zrobić porządek " ;)
Ja wyżej wymieniony a niżej podpisany wasz ulubiony Transglobal :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:57. |