![]() |
Mapy - ALBANIA, MACEDONIA, GRECJA
Witam,
Takie zagadnienie. W sumie na Balkany to bez mapy najlepiej, ale w tym roku dluzej sie szykuje i moze tak jakos wygodniejszy sie zrobilem. I w sumie najlepiej u mnie sie sprawdzaja wydruki a4 w tankbagu. W necie te 3 kraje - ALBANIA, MACEDONIA i GRECJA to tak jakos slabo wypadaja mapowo, dlatego moze ktos ma papierowa mape i moze przeskanowac, albo od razu elektroniczna. Montenegro fajne znalazlem w necie ;) To sobie podrukuje ;) |
google ?
|
Zatrzymaj sie na pierwszej wiekszej stacji benzynowej w danym kraju, a Twoj problem bedzie rozwiazany
|
Kiedyś jechałem (2007r) przez te kraje. Miałem duży atlas Michelin (raczej niedokładny, choć przydatny), staraliśmy się kupować mapy na stacjach. Ale w Albanii chyba nam się nie udało, nie pamiętam jak z Macedonią. Do Grecji nie dotarliśmy :) Sprawdzę czy mam coś papierowego w domu. Jak chcesz mogę zeskanować strony z tego atlasu, albo ostatnio dostałem od kogoś z rodziny takie mapki dołączane kiedyś do Wyborczej. Wydaje mi się, że są równie niedokładne - oglądałem tylko pogranicze MNE i AL.
pozdr, laska |
Temat juz gdzieś był, poszukaj:oldman:
Mapę Albani kupisz w Warszawie na Grochowskiej. Jeździłem z nią i daje radę. |
... A mapy Macedonii i Grecji kupisz w wydawnictwie Bezdroza i masz juz komplet
|
W Albanii kupisz na większości stacji, 5 euro.
|
Tak jak pisalem, przynajmniej dla mnie najlepsze sa kartki a4 (ksero, wydruk) w tankbagu. I mozna jechac. Rozkladana mapa slabo sie sprawdza, dlatego wolalbym przed wyjazdem miec wszystko.
Pytam dlatego, bo z doswiadczenia wiadomo, ze najlepsze mapy lokalne, ale tam nie ma jak drukowac, kserowac ;) |
Jeśli wytrzymasz do przyszłego tygodnia, to mogę tą Albanię sfotografować aparatem 5mpix, skanera nie posiadam.
|
Ja mam fajny atlas Europy ADAC 2009/2010. Jutro go oblukam ew. porobię foty, bo tylko tyle mogę poradzić.
|
Mam papierową mapę Albanii z tego roku, mogę dziś zrobić skan.
EDIT: Wrzucam mapę. Mam nadzieję, że Albańczycy nie będą mnie ścigać za kopirajty itp... https://files.me.com/lukasz_baranski/q65703 |
Super. Dzieki wielkie za Albanie.
Ja znalazlem fajna Czarnogóre to tez daje: Czarnogóra, cała, drogowa (1,6MB): http://www.nietenczas.pl/download/ma...enegro_big.JPG Kotor i okolice (500kB): http://www.nietenczas.pl/download/ma...ay_map_big.JPG Wybrzeże (550kB): http://www.nietenczas.pl/download/maps/montenegro/montenegro_coast_big.JPG To tak dla potomnosci. To moze jeszcze MAcedonia sie jakos znajdzie?!? ;) |
Mapy i przewodniki po tych i innych okolicach znajdziecie na www.bosfor.pl generalnie obłożenie mapami mają niezłe. Myślę, że na większość wyjazdów znajdziecie coś.
A co do kopiowania "albańczyków" czy każdych innych zdecydowanie jestem przeciwny. Po pierwsze to łamanie praw autorskich. Po drugie, każdy z nas ma jakąś pracę - dlaczego zabieramy ją innym? |
Cytat:
I oczywiscie z mapa na stacjachw danym kraju nie zawsze jest takie hop siup - to po pierwsze (np. zycze powodzenia w Grecji). Po drugie pytanie zadalem, czy ktos moglby poratowac przed wyjazdem, bo nie wiem jak inni - ja jak pisalem mam doswiadczenia, ze najlepiej na karteczkach mama w tankbagu sie sprawdza. Po trzecie primo - mysle, ze wiekszosc na tym forum juz z wieku wychowywania wyrosla. I nikt nikogo do niczego nie przymusza. Ja np. moge byc przeciwnikiem kupowania wyrobow w aldikach czy innych lidlach, bo moze lamia prawa czlowieka. Ale nie o tym dyskusja. I tak jeszcze troche off-topis - w grecji - za namowa miejscowych oczywiscie ;) - pare razy na bramkach na autostradzie ruszalismy z kopyta zaraz za poprzedzajacym samochodem - i gralo. Co nie znaczy, ze wszyscy musza to pochwalac, ze ja sie tym chwale czy oczekuje akceptacji. Nie. A Albania jednak, jak to chyba majo napisal swego czasu - wciaga.... |
Myślę, że kopiowanie ogólnodostępnych map i wrzucanie ich do netu nie jest ok ale są mapy które cięzko kupić i kraje które rządzą się troszeczkę innymi prawami.
Np. w Kosovie, które graniczy z Albanią wchodzimy do sklepu i kupujemy legalnie podróbki wszystkich najdroższych producentów (od ubrań po elektronikę). Rozumiem, że jest teraz sporo kampanii w tym temacie ale bez przesady plissss:bow: A żeby nie było tak całkiem poza tematem to przypominam, że mapa Albanii jest do kupienia w Warszawie na ul. Grochowskiej. Numeru nie pamietam ale jak ktoś jest sprytny to sobie poradzi:D |
Rok temu byłem w Albanii i z mapą nie było tak kolorowo dopiero w Tiranie , a po drugie ten kraj się zmienia i aktualne mapy to taki troszkę sen marzyciela. Powodzenia:Thumbs_Up:
|
Byłem w Albanii w tym roku. Mapę bez problemu kupisz w Centrum Informacji Turystycznej na głównym rondzie, miejscowość Shkoder. Cena 5 euro
|
A co tam na tej mapie jest wogóle? Biała plama? hehe
|
nie przesadzaj to normalna mapa
drukowana zreszta w macedonii |
Nie chodziło mi o mapę, heh, tylko o jej zawartość panocku.
A'propos tak mi się przypomniała historia kolegi co to sobie w te wakacje tak spacerował po górkach w MNE, że granicę przekroczyli i to znacznie głęboko się znaleźli w AL. I nikt im nie przeszkadzał. |
Byłem w tym roku w Albanii i moge polecić dobre mapy wydawnictwa Freytag&Berndt , Mapy sa dokładne, mają na zielono zaznaczone trasy widokowe co ułatwiało planowanie i te trasy były super. Kupiłem u tego gościa : http://allegro.pl/albania-mapa-1-400...301508329.html
Miałem tez mapę Serbii, Czarnogóry i Macedonii. Przewodnik wydawnictwa Bezdroża jest ok. |
Mapy Albanii dostępne są w księgarniach w każdym większym mieście albańskim, gdzieś pisałem którymi drogami, wg.mnie oczywiście, warto szczególnie pojechać:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |