![]() |
SAG`i raz jeszcze
Panowie może ktoś wie, gdzie znajdę zalecany przez producenta SAG statyczny.
Po prawdzie szukam dla Trampka 650, ale..... Sprawdzałem w Haynes`e i podręcznej instrukcji - brak. Może z innej, mańki jaki SAG statyczny (tył) przyjmujecie u siebie. |
Około 30% skoku amortyzatora.
|
Cytat:
|
Sprecyzuj o co Ci chodzi :).
|
Chodzi mi o SAG statyczny (free sag). Oczywiście na końcu ważny jest ride SAG. Patrząc na obie wartości będę wiedział czy tak schudłem ostatnio, że czas zmienić sprężynę na bardziej miękką :o ;)
|
No to ja mówię o ride SAG, czyli ugięcie wraz z kierowcą.
|
Cytat:
Jednak zalecane jest sprawdzenie ustawień dla danego moto. Bo taki trampek to ani on ani off. W manualach producentów zawieszeń, znalazłem dane dla innych motorów, ale nijak tego nie przemapuję na TA. Jednakże dzięki za pomoc - sprawdzę w trasie co tam sobie poustawiałem. Dla porządku może się komuś przyda źródło 1. ścigacz.pl SAG statyczny 30-53 off; 5-10mm on źródło 2. manual producenta zawieszenia - Manual 1. Recommendations Follow the recommendations given in the Setup data of the Mounting Instructions. If none are specified there, use the below recommendations. Free sag: (R1-R2), (F1-F2) Rear: 30±5 mm Front: 30±5 mm Ride height: (R1-R3), (F1-F3) Rear: 30% of the total stroke (trampek 200mm przód i 172 tył) - Manual 2. Without rider (Free sag): Rear 10 - 20 mm (R1-R2) Front 20 - 30 mm (F1-F2) With rider (Ride height): Rear 25 - 40 mm (R1-R3) Front 35 - 50 mm (F1-F3) Front: 80±5 mm |
Nie zastanawiałem się po co mi SAG bez obciążenia. Ustawiłem z obciążeniem. Ale może to jest błąd - nie wiem. Wiem, ze motocykl w końcu fajnie się prowadzi po nierównych ziemnych drogach (wzdłuż torów kolejowych) przy prędkościach 100-120km/h. Wcześniej była kanapa okrutna. Albo trzęsło. Nigdy akurat.
A tak to się sugeruję że mam dobrze i się fajnie jeździ :). |
SAG statyczny potrzebny jest Ci do tego, aby określić czy twardość sprężyny jest odpowiednia. Jak sprężyna jest za słaba to pomimo, że w statycznym położeniu masz odpowiednie ugięcie przy prędkości masa robi swoje i tu powstaje pytanie czy sprężyna dalej utrzymuje geometrie motoru. Chyba :)
|
Cytat:
Jak dokonujesz pomiaru? |
|
Czaju był na jazdach doszkalających w Pro-Motor'ze i zaczęli od ustawiania SAG'u.
|
SAG podstawa :) bez tego to wuj nie jazda. O ile w AT przód to cięzko jest zmienić raczej napięcie, to w AT SAG tylny na 9cm to minimum od którego AT zaczyna dobrze jeździć. Przy moim 85kg, i seryjnym amorze, ten wymiar osiągam jak sprężyna jest skręcona na max jak się da. i to mnie dziwi bo rd04 ma spory jeszcze zapas
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35. |