Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Spostrzeżenie olejowe. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7351)

paku 06.09.2010 17:20

Spostrzeżenie olejowe.

W kwestiach wielokrotnie omawianych chciałem dorzucić fakty empiryczne związane z tym, że ostatnio zmieniłem oleum na insze.

Fakt 1. Motula 15w50 afryczka nie brała NIC, ani w mieście ani na trasie ani na wyprawie ... no dobra na wyprawie brała mniej niz 100cc na np. 6kkm - to jak nic.

Fakt 2. Ostatnio wymyśliłem sobie że zaleje Mobila 15w50 full syntetyk (ogólnie to zwolennikiem syntetyków jestem).

I się trochę zdziwiłem dzisiaj, bo dolałem 400cc po jednym baku od przeglądu - czyli po cirka 300km.
(Jest oczywiście opcja że kolega nasz forumowy nie dolał ale nie sądzę, zresztą da się to sprawdzić za następne 300km)

Boli trochę - nie powiem ....

Co więcej, nie widzę powodów aż takiej różnicy (tylko mi nie pisać że nagle silnik się rozpadł, bo to nie dzieje się aż tak nagle).

LukaSS 06.09.2010 21:19

Mobil 1 15W50 jest tylko na opakowaniu syntetykiem, to tak naprawdę przerobiony minerał III grupy. Stosuję od dwóch lat w kilku moto. ZAJEBIST@!!!!
Motul nie wiem czy 100% syntetyk, ale osobiście wystrzegam się tej marki.

dopra 06.09.2010 21:22

To ja powiem o swoich spostrzeżeniach dotyczących olejów Mobila, niestety ilekroć zalałem nim silnik to nagle musiałem dolewać, mimo że wcześniej nie brał nic. Niestety motocyklowe oleje Mobil charakteryzują się tym, że silniki więcej spalają oleju niż innych.
Także ja osobiście odradzam oleje Mobil, polecam za to BelRay, jeździłem wcześniej na rasowanym HD, teraz na wysilonym HP2 i nie dolewam oleju.

paku 06.09.2010 21:32

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 130915)
Mobil 1 15W50 jest tylko na opakowaniu syntetykiem, to tak naprawdę przerobiony minerał III grupy. Stosuję od dwóch lat w kilku moto. ZAJEBIST@!!!!
Motul nie wiem czy 100% syntetyk, ale osobiście wystrzegam się tej marki.

No to tu mnie zadziwiłeś...

Skąd to wiesz ? Trochę interesowałem się olejami z przyczyn różnych. W szczególności syntetykami Mobila i innymi niby syntetycznymi (takie pojęcia jak baza POE, hydrokraking i inne nie są mi zupelnie obce) i jakoś nie chce mi się wierzyć że największy na świecie producent bazy syntetycznej nagle dla motorów leje coś innego.

ALE BARDZO CHĘTNIE DOWIEM SIĘ WIĘCEJ :)

LukaSS 06.09.2010 22:01

Dlaczego Mobil? Posiada b. wysoki współczynnik lepkości i lepkość kinematyczną w 100stC.
Pracuję jako redaktor w magazynie XYZ dotyczącym motocykli i w ramach jednego z artykułów poprosiłem dystrybutorów o wszelkie dane dotyczące kilkudziesieciu marek olejów motocyklowych. Nie wszyscy wszystko odpisali, ale większość najważniejszych danych dla potencjalnego i bardziej dociekliwego konsumenta posiadam.
Jakby co to na PW więcej mogę podać. Nie chcę publicznie, gdyż mogą to być jakieś tajne/poufne dane, które mogą być w gazecie, a na forum już nie za bardzo.

Ok, nie oftopuje już :)

paku 06.09.2010 22:04

3 Załącznik(ów)
Ale dlaczego uważasz że to przerobiony minerał ?

A co do parametrów to mam własnego excela zbieranego przez parę lat z publicznie dostępnych publikacji, mogę wrzucić :)

Zresztą co tu gadać, mata chłopy, posortowane tak jak się nazywa plik.

LukaSS 07.09.2010 16:48

Cytat:

Napisał paku (Post 130925)
Ale dlaczego uważasz że to przerobiony minerał ?

Tak mi podał dystrybutor, który zajmuje się olejami na terytorium PL.
Zresztą minerał... to III grupa wiec sam wiesz - minerał po przeróbkach, czyli już niby nie minerał i jeszcze nie syntetyk ;)

rambo 08.09.2010 00:15

Syntetyki to siuśki jak mawia Wasilczuk :D
Tylko ciekawe, że na dystansie 115 000km nie dolałem nawet 50ml oleju do silnika, a zmieniam olej co 10 000km i nieraz darłem wiele godzin po autobanach z prędkościami po 150kmh. Teraz przy 143 000km zużycie oleju nie przekracza 100ml/1000km. Przed latem, dla testu i z ciekawości zalałem pierwszy raz od kiedy mam afryke półsyntetycznego motula, i po przejechaniu 6000km ubywało go aż miło. Dobry olej syntetyczny kosztuje 2x wiecej niż te przeróbki z ropy ale to długotrwała inwestycja i mi się zwróciła z nawiązką :):Thumbs_Up: takie moje zdanie

paku 08.09.2010 00:21

Cytat:

Napisał rambo (Post 131176)
Syntetyki to siuśki jak mawia Wasilczuk :D
Tylko ciekawe, że na dystansie 115 000km nie dolałem nawet 50ml oleju do silnika, a zmieniam olej co 10 000km i nieraz darłem wiele godzin po autobanach z prędkościami po 150kmh. Teraz przy 143 000km zużycie oleju nie przekracza 100ml/1000km. Przed latem, dla testu i z ciekawości zalałem pierwszy raz od kiedy mam afryke półsyntetycznego motula, i po przejechaniu 6000km ubywało go aż miło. Dobry olej syntetyczny kosztuje 2x wiecej niż te przeróbki z ropy ale to długotrwała inwestycja i mi się zwróciła z nawiązką :):Thumbs_Up: takie moje zdanie

A jaki to był syntetyk ?? Tak z ciekawości ..

rambo 08.09.2010 00:26

liquy moly 10w50. aktualnie wskoczyłem na agipa 10w60 polecanego nawet do gs1200 które chleją olej od nowości a tego ponoć chleją najmniej.

Cibor klv 08.09.2010 00:40

Ciekawa strona Repsola (taki olej zalałem do Afry ostatnio) http://www.repsol.com/se/ProductosyS...&idCategoria=2 W rubryczki wpisujemy czym latamy a kompjuter dobierze nam rodzaj oleum.

paku 08.09.2010 00:56

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 131060)
Tak mi podał dystrybutor, który zajmuje się olejami na terytorium PL.
Zresztą minerał... to III grupa wiec sam wiesz - minerał po przeróbkach, czyli już niby nie minerał i jeszcze nie syntetyk ;)

Mówiąc prawdę to nie wiem tzn nigdy nie słyszałem określenia III grupa .. przynajmniej tam gdzie się zaczytywałem nie było takiego pojęcia.

Może trochę przynudzę, ale wyłożę w czym rzecz (spróbuje szybko):

70-80% objętości oleju to tzw baza olejowa, reszta to dodatki.
Bazy mogą być teoretycznie dwie: mineralna /z ropy/ i syntetyczna /czyli sztuczna = plastik /.
Olejów pewnie znacie 3 rodzaje: minerał, półsyntetyk i syntetyk. I tu pierwsza lipa bo minerał to minerał /z ropy/, półsyntetyk to tylko marketing ... bo uwaga: jest to /wg mojej wiedzy/ baza mineralna + syntetyczne dodatki uszlachetniające.
/ Koncerny bardzo kochają sprzedawać półsyntetyki bo tanie w produkcji, a można pacjentów nieźle kasować/

A teraz najważniejsze syntetyk syntetykowi nie równy... Jeśli pamiętacie takie czasy powiedzmy z 10-15 lat temu to w USA były dostępne syntetyki ale za chore zupełnie pieniądze. Ale dawali na to gwarancję np. na 100.000km bez zmiany oleum. Zdziwka no nie bo t były prawdziwe syntetyki, czyli czysty plastik powstały w procesie syntezy chemicznej zwiazków wodoru i węgla. W tej technologi można uzyskać bardzo długie i bardzo mocne łańcuchy węglowodorów a z tego olej.

Ok. ale jak bardzo drogie to nie na szeroki rynek, jasna sprawa.

Ale nauka idzie dalej i w końcu wymyślono tańszy sposób. Bierzemy ropę poddajemy ją procesowi o nazwie Hydrocraking i uzyskujemy też długie i mocne węglowodory .. ale niestety słabsze od tych wcześniejszych. No ale co przeszkadza działowi marketingu nazwać nasz produkt Olejem Syntetycznym - ano nic, klient płaci przecież za napis, nie jest przecież analizatorem składu oleju.

No i sie zrobiła burza. Skończyło się to procesem miedzy Exxon-Mobil /produkuje full naprawdę bazę syntetyczną/ oraz jeśli dobrze pamiętam Castrolem o to czy produkty tego drugiego mogą być nazwane syntetycznymi. W kraju normalnym czyli USA ten drugi przegrał i nie może nazywać swych produktów Full Syntetic. Ale w Europie mamy inaczej .. co w szczególności mnie rozbawiło kiedy czytałem jak to Orlen odpalił nową linię do produkcji olei syntetycznych w technologi Hydrocrakingu :haha2:.

Jak to się ma do kwestii III grupy i minerału, ano tak że albo Mobil tez już robi niby syntetyki, albo leje coś od innego producenta. I mówiąc prawdę po parametrach Mobila 15w-50 wychodzi mi że NIE jest on oparty na bazie syntetycznej, dlaczego ? Bo ma za mały indeks lepkości, powinien być tak dobrze ponad 165-170. Wiec ogólnie lipa.

I jeszcze jedna uwaga, kwestia mocy wiązań w łańcuchach węglowodorów jest krytyczna dla trwałości oleju w czasie. Nie wiem czy słyszeliście że KAŻDY praktycznie minerał po ok. 5000 km nie jest już olejem silnikowych, połsyntetyk (czyli lepszy minerał) tak po ok. 7-8000 km. A na prawdziwy syntetyk dawali swego czasu gwarancję na 100.000km

sie rozpisałem ...wiec wszystkim życzę długiego :at: na jakim oleju by nie ganiali:)

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 131186)
Ciekawa strona Repsola (taki olej zalałem do Afry ostatnio) http://www.repsol.com/se/ProductosyS...&idCategoria=2 W rubryczki wpisujemy czym latamy a kompjuter dobierze nam rodzaj oleum.

Takie wybieraki oleju bazują wyłącznie na normach API ISO itp czyli tych które używamy na codzień np. 15w-50 biorąc dane z zaleceń producenta.

Problem z tymi normami jest taki że zachodzą na siebie. tzn olej klasy np.5w-40 i 5w-50 bedzie miał wspólną część parametrow i co robią producenci. Ano robi się bazę co to łapie się na obydwa przedziały /tzn tą cześc wspólną/ i zmienia się tylko naklejki. trochę może uszlachetniaczy. Proste i jakie ekonomiczne :)

rambo 08.09.2010 01:12

W wawie były zakłady WUZETEM
robili tylko diesli z 50lat i tam też serwisowałem 2 swoje auta z tym silnikiem. Goście mówili: minerały i połówki co 6000km zmiana a syntetyki co 15 000km.

paku 08.09.2010 01:15

Cytat:

Napisał rambo (Post 131193)
W wawie były zakłady WUZETEM
robili tylko diesli z 50lat i tam też serwisowałem 2 swoje auta z tym silnikiem. Goście mówili: minerały i połówki co 6000km zmiana a syntetyki co 15 000km.

Dzisiaj już nie ma takich mechaników :(

LukaSS 08.09.2010 10:54

Paku, tu masz wiele ciekawiostek, łącznie z grupami:

http://chudzikj.republika.pl/Technika/Olej/olej.htm

paku 08.09.2010 11:05

1 Załącznik(ów)
Super tekst polecam wszystkim do poczytania !!!

I co mnie cieszy potwierdza moją, pozbierana z różnych źródeł, wiedzę /pierwszy raz widzę podział na grupy - ale całkowicie się z nim zgadzam /.

W każdym razie 15w50 mobila to nie syntetyk -wiec lipa.

Prawdziwe syntetyki mobila - samochodowe - to wg tej nomenklatury oleje IV grupy.

Tajemnicą pozostaje dla mnie fakt czemu 15w50 nie może być w tej samej technologi co 5w-50 samochodowy, który od lat używam z dużym powodzeniem w sam. 4x4. (może to kwestia sprzęgła)

Inna sprawa że pierwszy raz widzę naciąganie marketingowe w Mobilu, a to nieładnie.

Inne propozycje syntetyków 50tek ???
Rambo mówi Liquid Moly - sprawdze ...
a inne ?

Jestem świnia ale dla leniwych ukradłem obrazek z tego artykułu.
I to jest setno powyższych rozważań.

rambo 08.09.2010 11:17

Jeszcze łatwiej po prostu patrzeć na rozpiętość temperaturową, nie dostepną dla ropy tzn 5w50 10w 50 10w60 0w60 itd itd. to zawsze będzie syntetyk i olej przy zmianie nie jest czarny a lekko brązowy.

LukaSS 08.09.2010 11:33

Oto niektóre "50":
Agip Tec 4 15W50 b.d.
Aral BasicEnergy 4T 20W50 - minerał b.d.
Aral SuperEnergy 4T 10W50 - syntetyk b.d.
BEL RAY EXS SYNTHETIC 10W50 - synt IV
BEL RAY EXP SEMI - SYNTHETIC 20W50 - półsynt III
BEL RAY EXL 20W50 - minerał II
BEL RAY V-TWIN SYNTHETIC 10W50 - syntetyk IV
BEL RAY V-TWIN SYNTHETIC-BLEND 20W50 - półsynt III
BEL RAY V-TWIN 20W50 miner II
BEL RAY THUMPER SEMI - SYNTHETIC 20W50 III
Castrol Power 1 Racing 4T 10W-50 - synt - tajemnica handlowa
Midland MOTORCYCLE 20W-50 - miner b.d
Midland MOTORCYCLE 10W-50 - synt b.d.
Motorex POWER SYNT 4T 10W60 - synt b.d.
Orlen Platinum Moto 4T 10W50 - syntetyczny III
Panolin STREET 4T BIO RACE 10W/50 - synt V – estry nasycone
Panolin STREET 4T RACE 10W/50 - synt IV+V – PAO+estry nasycone
Repsol Moto Rider 4T 15W50 Mineralny b.d.
Repsol Moto Racing 4T 10W50 Syntetyczny b.d.
Fuchs Silkolene Pro 4 Plus 10W-50 - synt V
Fuchs Silkolene Super 4 20W-50 - półsynt III
Texaco MOTEX 4T 20W-50 - miner b.d.
Elf Moto 4 DX Ratio 20W50 - miner b.d.
Elf Moto 4 XT Tech 10W50 - synt b.d.
LIQUI MOLY Racing Synth 4T 10W-50 - synt IV
Valvoline Motorcycle Oil 4T 20W50 - miner II
Valvoline DuraBlend 4T 20W-50 - półsynt III
Yamalube 4FS 15W50 - synt
Yamalube 4S 20W50 - półsynt

Niestety okropny gbur OlekMotocykle olał sprawę i nie chce nigdzie podawać danych o francuskich olejach IPone.

paku 08.09.2010 11:38

A gdzie podział na grupy szanownego Pana??

Tzn okreslenie synt. w tym zestawieniu jest nieprecyzyjne :)

Szukamy TRUE SYNTETIC = FULL SYNTETIC, czyli baza w pełni i wyłącznie syntetyczna. Hydrocraking odpada. np. Castrol :)

rambo 08.09.2010 11:47

OK. 20W50 może być i minerał. ale nie ma połówki czy minerała co ma 0w50 np. o tym mówie gościu :D

Lepi 08.09.2010 11:48

Cytat:

Napisał paku (Post 131248)
rambo: ale tu właśnie się mylisz - bo oleje te niby syntetyczne /hydrockraking/ są sprzedawane w lepkościach 50 i już nawet 60 - tak tego nie da się rozróżnić. Szczególnie jeśli lepka 50 to też może być 60 (wg normy).

To już szybciej mozna to rozpoznać po pierwszym oznaczeniu jak jest 0W to na pewno syntetyk :)

A jednak Rambo się nie myli. Rambo nie napisał o górnym indeksie (50 lub 60) tylko o rozpiętości (górny index minus dolny). Właśnie ta rozpiętość jest niedostępna dla olei mineralnych.

LukaSS 08.09.2010 12:01

Edytowałem, dodałem kilka olejów i grupy.
Odrywasz mnie od pracy swoimi wymaganiami ;)

Ogólnie szwajcarskie oleje Panolin są ogromnie ciekawe.
Nie mam danych np. kanadyjskiego Petro-Kanady, włoskiej Selenii czy amerykańskiego Quaqer State (podobno znakomity).

podos 08.09.2010 12:24

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 131261)

Może wreszcie bedzie dobry artykuł :haha2:

Tak z ciekawosci - poiterpretujcie parametry Shell Rimula (do diesli ciezarowych) Chlopaki to leją do KTM990 w stanach. I jest caly watek o tym na adv rider. Taka Ciekawosta.

paku 08.09.2010 12:47

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 131261)

Ale cóż za wielki wkład dla wiedzy ogółu :bow:

te PAO najbardziej by mi pasowały no i estry (ale to tylko dlatego ze Motula moja afra nie bierze nic)

A w kwestii brania oleju to opowiem taką ciekawostkę.

Swego czasu amerykańskie ciężarówki wojskowe zostały określone jako super łatwo serwisowalne na polu walki bo np. NIE TRZEBA WYMIENIAĆ OLEJU.

Jak to chłopaki zrobili .. proste ... brały tyle że tylko się dolewało. Ale jakie skuteczne/proste - jak dla wojska:)

BLOB 08.09.2010 22:39

Tak czy siak nikt nie jest w stanie powiezieć czytaj zalecić np.
Do Honda Africa Twin 750 z roku 1990 z przebiegiem 50 tysi lejemy taki śmaki lub inny.
Taki Lajf z mojej strony nigdy nie naleje nigdzie Motula -bo się robi błoto i skrzynia chodzi jak w C330 lub Wladimircu.
Teraz jadę na Repsolu od Puntka i skrzynia o wiele lepiej bangla a i silnik ciszej pracuje a mam do tego ucho jak J.U..n
Pozdrawiam

Wegrzyn 08.09.2010 23:01

Też zalałem Repsol od Puntka i jest duża różnica w pracy skrzyni. Biegi wchodzą nieporównywalnie lepiej i ciszej.

Henryk-Knox 09.09.2010 10:06

Cytat:

Napisał rambo (Post 131182)
liquy moly 10w50. aktualnie wskoczyłem na agipa 10w60 polecanego nawet do gs1200 które chleją olej od nowości a tego ponoć chleją najmniej.

a ten agip rambo to w polsce rozlewany ? jestem jakos sceptyczn.y do tych produktów które sa w polsce pakowane ze sa chrzszczone , jakie sa twoje odczucia wzgledem pracy silnika ?

paku 09.09.2010 10:31

2 Załącznik(ów)
Dla rozluźnienia tematu w kwestii oleju chciałem przedstawić mój najnowszy pomysł, szybka konserwacja kondona, kamery i kilku innych mniejszych gratów :(

rambo 09.09.2010 11:17

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 131490)
a ten agip rambo to w polsce rozlewany ? jestem jakos sceptyczn.y do tych produktów które sa w polsce pakowane ze sa chrzszczone , jakie sa twoje odczucia wzgledem pracy silnika ?

No ja im tam na rece nie patrze, ale po zlaniu motula 15w50 po 5000km i zalaniu świeżego 10w60 agipa z kija, motocykl złapał 1atm kompresji i wogóle ciszej i lepiej chodzi silnik. Ja przy nim zostaje. to w końcu tylko 2,5 litra po 40zł za litr z kija.

Henryk-Knox 09.09.2010 19:31

Cytat:

Napisał rambo (Post 131528)
No ja im tam na rece nie patrze, ale po zlaniu motula 15w50 po 5000km i zalaniu świeżego 10w60 agipa z kija, motocykl złapał 1atm kompresji i wogóle ciszej i lepiej chodzi silnik. Ja przy nim zostaje. to w końcu tylko 2,5 litra po 40zł za litr z kija.

A silnika za bardzo nie wypłukał ten nowy olej , bo ja pyram na motulu semi i bede zmieniał , mam obawy ze jak zaleje ful syntetyk to rozszczelni i bedzie brał olej takze daj mi namiar na dobre żródło cenowe.

rambo 10.09.2010 11:22

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 131655)
A silnika za bardzo nie wypłukał ten nowy olej , bo ja pyram na motulu semi i bede zmieniał , mam obawy ze jak zaleje ful syntetyk to rozszczelni i bedzie brał olej takze daj mi namiar na dobre żródło cenowe.

Jeździłem 5 lat na full synt 10w50, to co miał wypłukać 10w60..?
to nie jest volksvagen czy ford tylko japoński silnik.

paku 20.09.2010 20:27

Cytat:

Napisał wieczny (Post 131675)
I jak to zużycie Paku? Bo trzeba tu w tym temacie ogarnąć trochę.

Dużo nie przybyło bo z 150 km ale oleju nie ubyło nic.

Co w porównaniu z 400ml na 300km możne oznaczać ze na przeglądzie jednak nie dolane było ....

Ale bedę dalej obserwował, oczywista.

Jaro-Ino 14.11.2010 02:07

Ja z takim krótkim pytaniem. Co mi powiedzą Ci co sprawdzili na własnej skórze o właściwościach oleju 5W30 i własnych spostrzeżeniach dotyczących pracy silnika, również w wysokich temperaturach. Bo prowadze eksperyment i potrzebna mi ta wiedza. I jeszcze proszę o informacje, po jakim czasie (po ilu kilometrach) od zmiany oleju zaczynało się niektórym ślizgać sprzęgło (przypadki szczególne ;) )

Dubel 14.11.2010 02:32

No ja tylko powiem że takiego olejum używam do disla w moim mondeo :d i sprawuje się wyśmienicie :)
Pozdro

Jaro-Ino 14.11.2010 02:47

No, bo ja właśnie wlałem olej od diesela i to ciężarowego :D I jest w fazie testów. Po 23km sprzęgło trzyma idealnie, praca silnika zmieniła nieznacznie dźwięk, ale silnik jakby chętniej wkręca się na obroty i po 15 sekundach chodzi na wolnych bez ssania, a wcześniej w takich samych warunkach potrzebował 2-3 minut grzania. Wcześniej był Castrol GPS 10W40. Chyba lipny jest, bo po przebiegu 3tys zaczęło go ubywać nad wyraz szybko...

LukaSS 14.11.2010 13:04

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 143614)
Ja z takim krótkim pytaniem. Co mi powiedzą Ci co sprawdzili na własnej skórze o właściwościach oleju 5W30 i własnych spostrzeżeniach dotyczących pracy silnika, również w wysokich temperaturach. Bo prowadze eksperyment i potrzebna mi ta wiedza. I jeszcze proszę o informacje, po jakim czasie (po ilu kilometrach) od zmiany oleju zaczynało się niektórym ślizgać sprzęgło (przypadki szczególne ;) )

5W30 to jest używany z tego co pamiętam podczas wyscigów superbike celem zmniejszenia oporów tarcia.
Mi ani razu nie ślizgało się, choć kiedyś zalałem kolesiowi olej samochodowy - chciał zaoszczędzić, i już po kilkuset km sprzegło zaczęło się slizgać (ale nie w sensie, że bezpośrednią przyczyna był olej, a przyczyną było skończone sprzęgło). Innemu ze zdrowymi okładzinami i spręzynami nic sie nie ślizgało.

Kobra 25.02.2011 22:46

Tak czytam temat i mam małe :dizzy:. Jako że nie jestem pewny przebiegu silnika , sprzęt z 1993r.( wg naklejki pod siedzeniem w 2002 r. miał olej wlany przy 40 kkm ale jaki to już nie pisze ) jaki olej będzie bezpieczny dla silnika-mineralny czy syntetyczny? Silnik jest dosyć brudny ale nie z oleju więc szczelny.

Jaro-Ino 26.02.2011 03:03

Na pewno nie lej minerala. Syntetyk o specyfikacji 10W50 będzie ok. W dzisiejszych czasach półsynktetyki mają tyle samo dodatków myjących co syntetyki, więc nie ma się co obawiać, że syntetyk coś rozpuści lub rozszczelni.

rubin 26.02.2011 22:26

tak sobie to wszystko czytam i się zastanawiam:
-jeżdziłem 1,5 sezonu na półsyntetyku Motula 10w40
-ostatnio na sezon wlałem minaralny 20w50

powiedzcie kochanieńcy czy moge wrócić na półsyntetyka? i to jeszcze innego niż Motul?
Pewnie wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że nie....

Dzieju 26.02.2011 23:06

Cytat:

Napisał rub1n (Post 162419)
tak sobie to wszystko czytam i się zastanawiam:
-jeżdziłem 1,5 sezonu na półsyntetyku Motula 10w40
-ostatnio na sezon wlałem minaralny 20w50

powiedzcie kochanieńcy czy moge wrócić na półsyntetyka? i to jeszcze innego niż Motul?
Pewnie wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że nie....

A jakie widzisz przeciwskzania?

rubin 26.02.2011 23:27

żeby nie wcinała więcej oleju - wypłukanie i takie tam... (nie śmigam w bardzo wysokich temp. więc 10w40 byłby lepszy)

Dzieju 26.02.2011 23:50

Więcej oleju to ci spali jak masz już zużyty silnik , jeśli stan dobry to na połówce brać nie będzie.Połówka jest optymalna i tego się trzymaj.

rubin 27.02.2011 00:01

silnik właśnie w dobrym stanie. Półsyntetyka brał tyle co mineralnego, czyli 0,5 do 0,7ltr na 10000km.
Ale niestety dałem się namówić na minerał. Ale przejdę spowrotem bo zrobiłem tylko 7kkm
:)

mczmok 27.02.2011 10:00

Osobiście polecam oleje AMSOIL, są to jedne z najlepszych jakościowo olei + dodatkowo filtr oleju, który zatrzymuje najmniejsze zanieczyszczenia o ile poamiętma ok 10 um-poczytajcie testy naprawdę warto.
Jednakże oleje tej marki można czasami dostać tylko na allegro z prywatnego importu - cenowo również są atrakcyjne.

Dodaję linka do jego parametrów:

http://www.amsoil.com/comparison/motor-oil.aspx

Kobra 27.02.2011 14:29

Jako amator motocyklowy tzn ten sezon to raczej zapoznanie sie z sprzętem niż wyprawy mam pytanie o do takiego zestawu:http://allegro.pl/castrol-power-raci...475252165.html

Henryk-Knox 27.02.2011 15:54

dawny czasy spotkałem sie z taka opinią co do olejów castrola ze najlepiej sprawdzaja sie w silnikach nowej generacj z małym przebiegiem , oraz charakterystyce wysokoobrotowej -przecinaki itp. osobiscie tej marki nie biore pod uwagę , testuje w tej chwili Agip 10x60 przejechane 2tys , sprawdze co sie bedzie działo po przejechaniu 6tys.km. jakie benda tendencje do znikania oleju.

rambo 27.02.2011 16:00

Castrol ma opinie oleju którego ludziom najczęściej najwiecej ubywa :Sarcastic:

bliźniak 27.02.2011 19:52

Henryku, jak już nawiniesz wystarczająco km na kółka co by ocenić jego skuteczność, pisz jak Ci się sprawuje. Moja królowa czeka zmianę i też się do Agipa przymierzam.

rambo 28.02.2011 10:14

Ja zrobiłem ze 20 000km na 10w60 agipa i polecam. Nie jest tani, ale dobrze "uszczelnia" przepracowany silnik :Thumbs_Up:

wieczny 28.02.2011 12:27

Cytat:

dobrze "uszczelnia" przepracowany silnik
Mam zupełnie inne doświadczenia, ale nie będę już zabierał głosu w dyskusji o olejach :). To jak z dobieraniem komuś partnerki nie znając charakteru zainteresowanego.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:58.