![]() |
colortune
Miałem zakładać nowy temat, ale dopiszę jeszcze tutaj.
Sprawdzając ostatnio serwisówkę od elefanta, natrafiłem na taki wykres: http://lh4.ggpht.com/_9n1tuoOVqYE/TI...0mieszanki.JPG Jakiś czas temu nabyłem colortune i ten właśnie wykres trochę mi namieszał. Teraz mam pytanie.(Bawił się ktoś takim czymś kiedyś:?) http://www.carbtune.co.uk/c.com/Imag...0Chart%201.jpg http://www.carbtune.co.uk/c.com/Imag...0Chart%202.jpg W tych dwóch linkach są opisane 3 kroki ustawiania. Pierwszy ogarniam, tylko 2 następne, można chyba powiedzieć najważniejsze, już sprawiają mi problem. W 2 kroku opisane jest, że od 1000 do 3000 ma być niebieski płomień. Patrząc na 3 krok jest całkiem co innego. Pomoże ktoś? Niby znam ten angielski, ale problem jest. Jeśli by kogoś interesowało takie ustawianie, mogę ten sprzęt udostępnić. :bow: |
Najwyżej mod wydzieli nowy wątek ...
Test 1 - to chyba jasne, kręcisz śrubą mieszanki tak żeby uzyskać kolor żółty a potem kręcisz nią odwrotnie aż uzyskasz kolor niebieski Bunsena (cholera wie jaki to) Test 2 - powoli zwiększasz obroty do 3000 rpm, kolor powinien przechodzić w jaśniejszy niebieski (moze być z odcieniem różu) Test 3 - zwiększasz szybko obroty do 3000 rpm i puszczasz gaz, kolor powinien przejść w żółty a potem przy spadaniu obrotów w niebieski |
Cytat:
:zdrufko: |
Wkręć na końcu śruby od składu mieszanki i licz o ile dokładnie obrortów były ustawione. Trochę experymentuje ostatnio z tą dawką paliwa. Pewnie mam już nieszczelną góre i musze dawać wiecej paliwa niż inne AT, ale dobrze mi się jeździe między 3,25 a 4 obroty obie śrubki.
|
Mnie póki co napotkał gorszy problem. Podejrzewam, że zesrał/y się moduły. Jutro po powrocie z KRK zaprowadzam(o ile odpali i dojedzie) do kołcza znawcy. Po tym będę mógł coś ruszyć kolory.
:mur::mur::mur::mur::mur: |
A więc Panie i Pany tak: Od dwóch lat męcze się z kichaniem mojej AT w gażnik na wolnych obrotach. Do tego nierówna praca silnika. Zakupiłem Colortune ,podłączyłem, a tu zdziwko.
Idealne składy mieszanki (wg colortune) wychodzą na cholernie wykręconych śrubach składu (nawet 4 obr) . W gażnik nic nie psika, chodzi równo i lepiej się wkręca. EUREKA!! Pytanie, czy tak może być??? PS. Poszukuje plastiku ( ten z gwintem) od dynksa ssania bo ukręciłem :( |
Może a w Twoim przypadku nawet musi. To całe gadanie o regulacji gaźnika na zasadzie ilości obrotów śrubką jest delikatnie mówiąc do dupy. Jakby jedna wartość była "jedynie słuszną" to by nie robiono w tym miejscu śrubki.
|
Wczoraj bawiłem się tym wynalazkiem i wyszło mi 2,25 obrotu na każdy baniak. Jednak samo ustrojstwo nie jest idealne, bo silnik chodzi nie równo. Po wkręceniu normalnej świecy jest dużo lepiej.
Wszystkie testy poszły super, ale nie mogłem znaleźć przy wolnych obrotach żółtego koloru. Wg instrukcji gdzieś na kolektorze łapie lewe powietrze. Przejrzałem wszystko i nie mam pomysłu gdzie by to mogło być. Macie jakieś wskazówki? |
W instrukcji świecy jest napisane, że kolor spalania powinien być niebieski z drobnymi przebłyskami pomarańczowego. Czyli chyba masz lekko za bogatą mieszankę.
|
Mieszanka jest ok. Kolory są jak instrukcja pisze. Piszą też żeby przy ustawieniu idle najpierw znaleźć żółty (bogata mieszanka), a potem przechodzić na niebieski do momentu kiedy będzie tylko niebieski. U mnie przy idle jest tylko niebieski i żółtego nie mogę znaleźć. Przy odkręceniu (powolnym) do 4000 rpm mam wyblakły niebieski, a przy gwałtownym odkręceniu manety jest żółty.
Czyli wg instrukcji. |
Dopisz może jeszcze jakie kolory miałeś przy określonych obr śruby składu mieszanki.
|
Tego nie notowałem, ale bliżej wiosny będę robił jeszcze raz synchro gaźników i ustawienie mieszanki. Jednak myślę, że co afryczka to będzie nieco inaczej i będzie mało przydatne do ustawienia Twojej królowej.
|
Ja też , może dzisiaj, więc postaram się też zdać sprawozdanie.
|
Cytat:
Dawno temu wspomniałem o pewnej zależności składu mieszanki do przebiegu i stanu gaźnika. W/g niej przebiegi po paredziesiąt tys km wymagają ustawień fabrycznych , przekracząjąc 100tyskm należy odkręcić o 0.5 obr przy ok 150tyskm kolejne 0.5 obr , są to wartości orientacyjne mogące się zmieniać w stosunku do sposobu i warunków eksploatacji. Wynika to nie tylko z powodu zużycia silnika ale też przepustnic i całego gaźnika, membran również. Obserwacje i informacje zdają się potwierdzać powyższe zależności. Luzy na przepustnicach puszczają więcej lewego powietrza ( czynniki dodatkowe to gorsze ssanie i strzały w wydech) co pociąga za sobą konieczność wzbogacenia mieszanki. Dlatego np w silniku przechodzonym optymalne może być 3-4 obr. Zapodanie K&N w takiej sytuacji może potęgować proces. Dobrym zwyczajem jest kontrola koloru elektrod , co w przypadku braku magicznej rurki do podglądania ognia, da obraz tego jak się spala benzynka. |
Przy moich 39 tys mam na dwóch gaźnikach po 2,5 obrotu. Filtr papierowy.
|
na lewe powietrze mam idealny test - gaz do zapalniczek ronson lub inny + jakikolwiek rozpylacz i wężyk coby podać chemię w poedejrzane okolice.
odpalasz moto i słuchasz czy są zmiany w pracy 'gazując' z butelki. jeśli nic się nie dzieje to szukaj przyczyn gdzie indziej. skuteczność 100%. matjas |
Pany odgrzeje kotleta..
warto wydać te 200zł na taką świeczkę? |
:vis:ja tam w świeczki nie wierzę ale w analizator spalin przy hamowni,wszystko wtedy wyłazi co i jak
raz na rok mozna sobie pozwolić a co do do tych magicznych śrubek którymi każdy kręci w lewo i prawo..... sa to śruby regulacyjne składu mieszanki dla niskich obrotówl kiedy przepustnica jest zamknieta! dysza wolnych obrotów wpuszcza kanalikiem paliwo,a na końcu tegoz kanaliku znajduje sie końcówka tej magicznej śruby która reguluje ilośc przepływającego paliwa(przy zamknietych przepustnicach) czyli ustala skład mieszanki dla niskich obrotów. w momencie otwarcia gazu skład mieszanki reguluje mnóstwo rzeczy(dysza główna,filtr powietrza,średnica przelotu gaznika i wiele wiele innych) jeśli sie ktoś z tym nie zgadza to niech mi znajdzie dyszę główną z regulacja wielkości otworu ,albo gaznik z regulowaną średnicą przelotu reasumując otwierając gaz te regulacje w dupe wsadzić ,dotyczą tylko niskich obrotów przy zbyt wyhręconych pojawi sie bicie w wydech za dużo paliwska przy zamknietych przepustnicach |
Cytat:
śruba regulacyjna składu mieszanki reguluje wszystko OD obrotów biegu jałowego DO mniej więcej 1/3 powera - dlatego ta regulacja JEST tak ważna dla normalnej eksploatacji gdzie z reguły jeździ się właśnie na 1/3 odkręcenia manetki - np w trasie 90-110 czyli w naszych polskich realiach. :Thumbs_Up: matjas |
|
noooo... to może mnie troszkę poniosło z tą 1/3 jak widać ale defo nie jest tak, że śruba regulacji składu to tylko wolne i wszystko jest zamknięte. cieszę się, że mamy to 'czarno na białym' - dzięki Samul za 'kaganiec oświaty' :D
|
To warto czy nie?
A może ktoś ma i pożyczy... oczywiście odwdzięczę się balsamem dusz:D |
zapytaj Szpargała - kurczę pytaj tych co się na tym na pewno znają :D A jak Go znam to pewnie powie Ci, że ........ te śrubki a potem odkręcić aż będzie ładnie chodzić a kasę na CTune przepić z matjasem :D
|
Podos o Mikuni - Wywal to ! Tylko Keihin :at:
W moim systemie i każdy innym afrykowym piloty działają na CAŁY zakres gazu. Jak samy za dużo to słabo się wkręca w wysokie obroty, a jak za mało to nie ma dołu. |
no na hamowni z podpietym analizatorem spalin wychodzi iż do właśnie 1/4 czwartej śruba ta ma wpływ na prace silnika,czyli niskie obroty...
i jest to śruba regulacji składu mieszanki niskich obrotów,a nie ustalania składu mieszanki paliwowo powietrznej dla całego zakresu obrotów silnika stąd przy jakichkolwiek modyfikacjach gaznika zalecana jest wymiana dyszy głownej i dyszy niskich obrotów fakt czasem niezrozumiale pisze :D |
W Keihinach afrykańskich działa na cały zakres, może inne gaziory mają inaczej
|
Cytat:
Od siebie dodał bym tylko : niskich i średnich, a dokładnie tak po polsku, jak motocykl przechodzi z niskich do średnich czyli reakcja na gaz w dolnym zakresie. |
Cytat:
Ta regulacja zawsze "działa" bo paliwo przez tą śrubkę wydostaje się cały czas, niezależnie od obrotów. Ale przy dużych otwarciach przepustnicy ta ilość paliwa jest pomijalnie mała w stosunku do tego co dostarcza dysza główna. |
Nie mam, to moje prywatne zdanie i właścicieli afryk które regulowałem.
W takiej w miare świeżej AT jak dasz 0,5 obrotu za dużo to nie chce się kręcić na wysokich, muli i pali wiecej na 100 Jak wykręcić piloty o 4 obroty, to ciężko przy spokojniej jeździe spalić mniej jak 6 litrów na 100, gdzie normalnie powinno to być ok 5. Ma nadzieje że mam wyłaczność na swoją praktykę i teorie, i nikt się ze mną nie zgodzi :) |
To o czym piszesz to dokładnie to samo co my piszemy, tylko Ty to inaczej pojmujesz.
|
My czyli kto..?
Czytam że tylko u mnie działa w 1/4 1/2 3/4 i 1/1 otwarcia przepustnicy |
Wy się nie kłóćcie, wiadomo że ma to wpływ na cały zakres obrotów, a przede wszystkim na niskie.
http://img846.imageshack.us/img846/8...lacjaiglic.jpg Kto mi tą świeczkę pożyczy:hello: |
Tak zwana "śruba regulacji składu mieszanki", czyli "pilot screw" ma wpływ na zmianę charakterystyki pracy silnika w zakresie wolnych i średnich obrotów. Jej wpływ na pracę w zakresie wysokich obrotów jest praktycznie nie odczuwalny, i nie ma bezpośredniego wpływu na pracę, a co za tym idzie na rozwijaną moc i wartość momentu obrotowego. Oczywiście w normalnej jeździe rzadko kiedy korzystamy głównie z wysokich obrotów, więc regulacja ma spory wpływ na spalanie i jest mocno odczuwalna przez urzytkownika. Co więcej na wysokich obrotach również ma wpływ na spalanie, ponieważ kanał wolnych obrotów pozostaje otwarty. Jednak jego wpływ na pracę silnika, jak pisałem wyżej jest znikomy.
Tyle ode mnie w tym temacie. Ps: Nikt się nie kłóci, a napisałem tylko , że wszyscy mamy rację :). |
No to jasno widać że twoje zdanie jednak jest inne. Ustaw sobie piloty na 4 obroty i porozpędzaj się na 3jce czy 4rce do odcięcia i napisz wrażenia :Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
Ciekawe teorie! Wszyscy tu nazywacie niewłaściwie jedną ze śrub regulacji. Nazywanie jej po waszemu zmienia zasadę działania gaźnika! Kto pierwszy to poprawi?
Motormaniak siedzi cicho;) |
u nas na wsi to mówią " Ś.R.B.J " ale to się ciężko wymawia
|
Czyżby chodziło ci śrubę regulacji biegu jałowego ?
Kaźmir, dawaj swoją teorię bo jestem, ciekaw. Wiem, że możesz coś rzeczowego napisać. Pozdrawiam |
hmm,w sumie ta śruba jest zaworem regulującym przepływ paliwa :) (a konkretnie jej końcówka)
|
Cytat:
Miałem, się już nie odzywać :), czekam na teorię Kaźmira. Pozdrawiam |
a tak jeszcze przyszło mi do łba: a czy nie można po prostu regulować składów na tachometr tak jak sie to robiło 'drzewiej'?
kto kiedyś słyszał o Colortune? przy założeniu, że poziom paliwa w kom. pływakowej jest właściwy skład mieszanki dla niskich i średnich obrotów można było regulować nawet i na 'ucho'. nic sie w tej materii jak mniemam nie zmieniło - jeno wiedza nie jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w sposób odpowiedni. to tylko takie moje trzy grosze. trochę gorzkie - przyznam. matjas |
dobrze szparag ją nazwałeś ,pilot screw opening(numbers of turn)
|
Gaźniki na ucho, wodo(w)tryski...po kabelkach.
|
Szparag dokładnie jak piszesz.
Kazmir dawaj, każda wiedza dobra . Tera się będzie droczył :D |
ooooo... Sławekk - jubileusz :D
|
w niedzielę z tej okazji robimy ognisko koło Niemczy . Zapraszamy :D
p.s Jednego zaraz wykasuję :D |
Szparag. Tobie odpowiem w tłusty czwartek, jeśli da radę wpaść. Do tego czasu może jeszcze ktoś da prawidłową odpowiedź?!;)
|
Hej panowie odświeżę temat bo czemu by nie uzyskać więcej informacji o tym ustrojstwie a im więcej wiedzy o tym tym lepiej.
Więc sprawiłem sobie takie cudo bo mam zmieniony wydech i chciałem sprawdzić jak na zmienionych składach będzie się zachowywała afra, teraz pytanie za 100 punktów czy ludziom którzy ustawiali skład na colortune udało się ustawić kolor pomarańczowy jako wyjściowy bo ja za cholerę nie mogę takiego ustawić wkręcając i wykręcając śrubę nic się nie zmienia ciągle jest niebieski taki zonk |
Musiałbym w książeczke zajrzeć jak to było.
Pisząc wyjściowy co masz na myśli? Z tego co kojarzę to czerwony pojawić ma się tylko przy gwałtownym dodaniu gazu. Znowuż jeśli dobrze pamiętam to u mnie po zabraniu cylindrowi powietrza robiło się czerwono. Im więcej powietrza tym bardziej jasny kolor niebieski. Jeśli kręcisz śrubką, a kolor się nie zmienia to lewe powietrze gdzieś ciągnie. Pamiętaj też o tym, że jak wkręcisz śrubę składu na maksa to cylinder nie ma prawa "chodzić". :) |
Żeby dobrze wyregulować gaźniki musisz mieć czysty filtr powietrza, wyczyszczone/sprawne gaźniki i szczelny dolot, nie mówiąc o wyregulowanych zaworach.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:05. |