![]() |
Hydrauliczny napinacz spręzyny tylniego amora
Ano, przejechalem z 4 tys. w tym sezonie, nic nie odpadło, nic sie nie urwało, lans i reklamę MISZCZA ZE SWIDNICy czas zacząć.
Taki to kawalek wsadzil mi był w amor ów jegomość, ku uciesze mojej oraz gawiedzi wszelakiej, chwałe jego bedę głosił teraz i na wieki, Amen. tak to wygląda: LINK do AFIPEDII W dodatku działa! |
piękna robota i opis- takie to ja lubie:)
|
a jo mom klucz do dokrecania kolanka wydechu z MZ z prenta uspawany, i nie czeba mi takich bajerków acz są one fajne :)
|
Wypas, na pewno sie komus przyda, link od Ohlinsa pod tekstem nie dziala, przynajmniej u mnie;)
|
A ja mam jedno pytanie... czy cała tłumiona siła która działa na tegoż amora oparta jest tylko na tej jednej "bezkoronkowej" tulejce?? Seryjnie jest jeszcze jakaś kontrująca chyba... no nie?
|
Ciagle jest to 998PLN. Ty Podos to chyba tez z domu bogaty:-)
|
jeżu boskie :brawo:
|
Ci nie trzebaci bo masz takie coś we Wiadrze :).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie no, na ebay. moje akurat wygladalo jak nowe... Ludzie to w sportach raczej maja, i nie katuja w Afrykach jak my...
|
piekna robota i piekny opis.ale wlasnie ,calosc opiera sie tylko na jednej nakretce ex-koronkowej.czy nie jest ona za cienka zeby wytrzymac max obciazenia?
|
Cytat:
Dla wątpiących polecam obejżenie sobie jak jest blokowany napinacz hydrauliczny w amorze NTV650. Tam za blokade robi pojedynczy pierścionek z drucika o przekroju podobnym jak pojedynczy zwój gwintu afrycznej nakrętki ;) A amor w tym bzyku jest napięty o wieeele mocniej - ma inne przełożenie sił i znacznie twardszą spręzynę. Zaprawdę powiadam Wam - jesli cokolwiek może się tu zdupczyć, to na pewno nie to ;) W oryginalnym rozwiązaniu druga nakrętka przeciwdziałała odkręcaniu sie całego interesu, gdyż ponieważ albowiem iż sprężyna śrubowa w czasie uginania ma tendencję do delikatnego obracywania się i może luzować pojedynczą nakrętkę. Tutaj kontra jest nie potrzebna gdzyż iż ponieważ albowiem nakrętka nie obróci się bo jest blokowana przez występy na korpusie amora. ;) No i tyle. Zdrowia :hello: P.S. Podos masz w ryja za to kadzidło. |
No to ja też tak kce... Co wpisać na jebaju zeby to odszukac? Niemieckiego nie znam (nawet zbytnio nie chce znac) ale poprosze o pomoc:)
|
No gratulacje :) Panowie.
A teraz mi powiedzcie czy na wyprawę powinienem coś zrobić z amorem ? Dręczy mnie ostatnio sen w którym rozpierdala mi się tylny amor a goni mnie akurat wielki goryl i dziwnie z lubością patrzy na mój tył..... Generalnie będę miał około 450 kg, moja afri ma 25000 km ale ostatnie 12000 to sporo przeszła w terenie.... :mur: |
Cytat:
A serio - weź se dla spokojności przesmaruj łożyskowania monolinka i wez na zapas jedną śrubę. Niech Ci Podos powie którą ;) Cytat:
Zdrowia! :hello: |
Przy tej wadze wez sobie w zapasie druga srubę - oskę. mocująca link-arm do ramy.
15. 90151MM9000 F-23 - BOLT, FLANGE, 10X118 8,93€ Taka waga ma szanse sciac je głowe. Przetestowano empirycznie. :) Co do samego amora, jest raczej swieżutki, dla spokoju mozesz wysłalac gdzies na przegląd. choćby dobic cisnienie w kompensatorze. (co 18 tys) |
Cytat:
|
Dzięki Podos, bede przeglądał no i może cos sie znajdzie. Zdrowia
|
zalozmy,ze jestem w pelni przekonany.podoba mi sie ten tjuning.tez sie rozejrze .czy sa rozne srednice tech napinaczy?na co mam zwrocic szczegolna uwage(poza cena)?
|
Sam szukałem takiego czegoś. Był ostatnio nawet napinacz WP razem z krótszą sprężyną żeby nie trza było przerabiać tak jak u Podosa. Ale niestety używka poszła za 160 jurków... Więc doszedłem do wniosku, ze chyba se odpuszczę na razie ten temat. A teraz jak żeśta podłapali pomysł to są kolejni do przebijania się :D.
|
Cytat:
Zdrowia! :hello: |
No to teraz lejemy się o amorki do NTV :D...
|
Cytat:
Tylko jakoś cholera nie przyszło mi do bani sprawdzić czy pasują... :mur: :hello: |
A da się to w ogóle zdjąć z tego amora by przełożyć... ;)?
Nagle dziś aukcja z amorkiem do NTV z 1993roku na niemieckim ebayu odnotuje zatrważająco wiele odwiedzin :lol8: |
ale uwaga, szpej nie musi byc rozbieralny - moze stanowic wiekszy kawalek amora.
Na pewno mozna trafic tez cos z BMWe (byly modele ze stanowilo to osobny element) moze byc jednak wyzsze i wtedy nie zmiesci sie na pewno do orginalnej sprezyny. ps Sprezyna Ohlinsa kosztuje 280 zł wiec to 160 euro nie bylo takie "strasznie drogie" No i odpada ci cala przeróbka. tylko zakladasz :) |
Cytat:
:hello: |
Trza to sprawdzić. Post na forum NTV już poszedł :)
|
Właśnie znalazłem na jebajde takie cudo http://cgi.ebay.de/Honda-XRV-Africa-...QQcmdZViewItem
może komuś sie przyda :) Pozdr newrom |
ten gosciu czesto sprzedaje takie zestawy (z BMW) ostatnio poszedl za 150 euro. O tyle wygodne ze to tylko przekladka bez kombinacji z oryginalną sprezyną.
|
2 Załącznik(ów)
Robota niedawno skończona, wygląda tak.
Użyty napinacz , jest marki SHOWA. Wystarczy dotoczyć sobie tulejkę z kołnierzem. Średnice wew i zew bierzemy z tej tulejki z gwintem, która jest w amorze. na końcu robimy grubszy kołnierz, jego wysokość daje nam wstępne napięcie sprężyny. Wypiłować dwa otwory w miejsca na którym opiera się amor ( podobnie jak u Podosa ale można powrócić do stanu oryginalnego, gdyż nie używamy oryginalnych tulejek i nakrętek) Mocowanie pokrętła jest mało szczęśliwe i zdaję sobie z tego sprawę. Będzie chlapane olejem z łańcucha ;/ Za to nie wystaje po za obrys ramy i się nie uszkodzi w razie gleby. Umieściłem to w otworach po oryginalnej pompie paliwa. nie robiłem fotek ,bo myślałem ze nie uda mi się tego zmontować ;) za to pierdalnołem piękny rysunek techniczny w paint-cie :haha2: po założeniu , sprężyna z oporem daje się kręcić ręka wiec mam wstępnie słabo napiętą -tak myślę. Możliwe ze będę musiał toczył jeszcze jeden taki element. Przetestuje jak się sezon zacznie. Wyrażam szczere podziękowania dla Podosa i Pastrora. Pomysł , realizacja i opis, pierwsza liga. więcej takich inspiracji pissssssssss |
Z Ntv?
|
z GS-a;)
|
Poważnie? Którego? A ktoś z NTV szpeja sprawdził? Pastorex :)?
|
Cytat:
|
Pierwyj sort :D
|
pięknie.
|
Chinol, to prawda że ten napinacz od BMW się rozpadł..?
|
Cytat:
gwint był zardzewiały, teraz przed zakupem dokładnie oblookałem pokrętło i jest ok. Teraz mam z NTV, wiec błotka raczej nie widziało ;) |
Powiedz czy sam napinacz nie napina wstępnie sprężyny swą wysokością nawet przy zerowym wysunięciu tłoka? Pytam bo ważę 50kg i każdy milimetr SAG'u to dla mnie skarb :).
|
Niestety tak i to sporo. (Ja mam ten kawałek z Ohlinsa) Sensownie było by za 300zł kupić krótszą spręzynę i wtedy ładnie sie to pomieści.
|
w przypadku mojego rozwiązania sprężynę można jeszcze rozprężyć o około 1-2 cm szlifując jeden z elementów hydraulicznego napinacza ale wydaje mi sieze sprężyna jest słabo napięta, można ja bez problemu obracać ręka.
można oczywiście tez zwiększyć wstępne napięcie sprężyny, na dwa sposoby: zwiększyć wysokość kołnierza w toczonym elemencie lub zastosować podkładkę miedzy sprężyną a ruchomym elementem napinacza |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Podosie różnica w wysokości ohlinsa jest znaczna kiedyś się przyglądałem. W tym napinaczu showa musiałem delikatnie napiąć sprężynę do skręcenia całości. poprzednio miałem większy luz i skręciłem bez napinania sprężyny( miałem zeszliwany napinacz) tym razem zostawiam jak fabryka dała , wydaje mi się ze przy mojej wadze będzie lepiej ;) trzeba być twardym a nie mietkim :p |
Cytat:
Fatalny pomysl. Mozna dorobic http://pospring.pl/ , i dobrac parametry majac za wzorzec orginalna (krotsza - dluzsza, twardsza- mieksza, a moze by tak progresa jakiegos zmotac?). Jak ktos zauwazyl pokretlo skojarzylem z devil-kowym |
Cytat:
|
Cytat:
|
Panowie, czy przerabiał ktoś temat hydraulicznego napinacza na amorku od RD04? Mam napinaczyk od NTVki ale nie bardzo mogę go zastosować do amorka "czwóreczki" gdyż jest trochę inny niż w RD07A. Pomóżta
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:53. |