Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Tylnego amora propozycja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7505)

paku 27.09.2010 16:16

Tylnego amora propozycja

3 Załącznik(ów)
Znalazłem takie coś w sieci, amor z KTM 620

sambor1965 27.09.2010 16:57

No kilku z nas to ma. Dziala. Z 640 tez :)

paku 27.09.2010 17:27

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 134676)
No kilku z nas to ma. Dziala. Z 640 tez :)

A jak regulacje, rozbieralność itp itd, wszędzie jest dostęp?
Co ze sprężyną ?

matjas 27.09.2010 18:03

Cytat:

Napisał paku (Post 134684)
A jak regulacje, rozbieralność itp itd, wszędzie jest dostęp?
Co ze sprężyną ?

nooooo... w odróżnieniu od XRV regulacje owszem są. jakie Pan życzy ;)
jedna spokojnie dostępna na zbiorniku druga u podstawy amora.

matjas

paku 27.09.2010 18:12

To jeszcze słówko o sprężynie i długości ....

Cytat:

Napisał matjas (Post 134686)

matjas

Że są to wiem ale czy da się tam lapę wsadzić jak jest już zamontowany w afryce?

Kuba 27.09.2010 19:32

sprężyny można dokupić, dłuższe kości mogę Ci zrobić, bo mam to za sobą ;)

rambo 27.09.2010 21:23

Cytat:

Napisał matjas (Post 134686)

matjas

Co można tymi dwoma pokrętłami regulować..?
stara siódemka ma regulacje tłumienia na zbiorniczku ale już 2gi z 3ech stopni jest taki że koło ledwo się pod cieżarem dwóch osób ugina na szosie, a w terenie tłucze niemiłosiernie.

Wsadził bym sobie coś w zime zamiast seri. Teraźniejsza wydumka na seryjnym amorze, dłuższej sprężynie, i napinaczu od ntv mi się znudziła :Sarcastic:

paku 27.09.2010 21:37

Cytat:

Napisał rambo (Post 134715)
stara siódemka ma regulacje tłumienia na zbiorniczku ale już 2gi z 3ech stopni jest taki że koło ledwo się pod cieżarem dwóch osób ugina na szosie, a w terenie tłucze niemiłosiernie.

Wsadził bym sobie coś w zime zamiast seri. Teraźniejsza wydumka na seryjnym amorze, dłuższej sprężynie, i napinaczu od ntv mi się znudziła :Sarcastic:

oba tłumienia + na sprężynie napięcie wstępne = wysokość chociaż są tacy co twierdza że to z wysokością nie ma nic wspólnego

rambo 27.09.2010 21:46

te WP jest gazowo olejowe czy tylko olejowe?

paku 27.09.2010 21:50

Cytat:

Napisał rambo (Post 134722)
te WP jest gazowo olejowe czy tylko olejowe?

Olejowe to się skończyły na 126p i syrence chyba ..

matjas 28.09.2010 00:07

Cytat:

Napisał rambo (Post 134715)

dobicie i odbicie. działa to na tyle skutecznie /co potwierdzam/, że podręcznik użyszkodnika odradza regulację o więcej niż dwa kliki między jedną jazdą a drugą coby się nie zdziwić na jakimś wyj*bie. klików o ile pomnę jest 8 na zbiorniku a bodaj śtyry na podstawie. ojjjj bardzo to fajne te zawieszenie jest ono.

pozdrawiam
matjas

makaron 28.09.2010 00:37

Cytat:

Napisał matjas (Post 134754)
klików o ile pomnę jest 8 na zbiorniku a bodaj śtyry na podstawie.

Gorszej zawiechy od mojego na pewno nie miałeś, a u mnie na dole pod sprężyną jest chyba koło 7 klików (chociażby po to żeby można było środek ustawić) więc i u ciebie pewnie też tak było.

matjas 28.09.2010 01:13

Cytat:

Napisał makaron (Post 134764)
Gorszej zawiechy od mojego na pewno nie miałeś, a u mnie na dole pod sprężyną jest chyba koło 7 klików (chociażby po to żeby można było środek ustawić) więc i u ciebie pewnie też tak było.

jak pisałem nie pamiętam dokładnie. częsciej ten dół miałem zasr smarem z kalamitki to i łap się tam za specjalnie nie paliłem pchać.
niech stanie na tem co jest tych klików ile trza i że jak się kliknie to się zmienia to co ma się zmieniać.
w mojej starej RD04 się kręciło i się nie zmieniało :/

matjas

Rychu72 07.12.2010 08:03

Cytat:

Napisał Kuba (Post 134696)
sprężyny można dokupić, dłuższe kości mogę Ci zrobić, bo mam to za sobą ;)

Właśnie zanabyłem na jebaju amorek od 640. Z tego co pisał gość to nieco twardszy i nadaje się dla jeźdca powyżej 75 kg lub do SM.
Powiedz Kuba co tam trzeba jeszcze pogrzebać, żeby dobrze rabotało. Jeżeli oferta z dorobieniem kości aktualna to byłbym chętny.

rambo 07.12.2010 12:59

Przenieść pompe hamulcową i dać kości od Kuby. Myśle że spręzyna tak czy siak nie utrzyma ciężaru AT z kierowcą. AT rd07 ma spręzyne seryjną 85kg/cm a ta ok KTM pewnie nie przekracza 75kg/cm.

Rychu72 07.12.2010 13:10

Cytat:

Napisał rambo (Post 148154)
Przenieść pompe hamulcową i dać kości od Kuby. Myśle że spręzyna tak czy siak nie utrzyma ciężaru AT z kierowcą. AT rd07 ma spręzyne seryjną 85kg/cm a ta ok KTM pewnie nie przekracza 75kg/cm.

Dzięki.
A od czego przypasi sprężyna, czego szukać na necie?
Te kości od Kuby to rozumiem że dłuższe. Jaki jest rozstaw otworów?

rambo 07.12.2010 14:04

Kuba będzie wiedział co i jak, co do sprężyny to zakup ohlinsa albo wp się kłania. Koło 350zł. Bywają używki na jebaju

podos 07.12.2010 14:10

Cytat:

Napisał rambo (Post 148154)
Przenieść pompe hamulcową i ....

znalesc pompę ham od innej hondy (cbr?) krora ma wyjscie do tyłu motocykla a nie do środka i nie trzeba nic przenosić. Pasuje idealnie w oryginalne otworki. (Dandy talk ma )

Rychu72 07.12.2010 14:11

Szukać 100 kg/cm czy powyżej? Będę jeździł z plecaczkiem.
Dandy
Od czego to u Ciebie ta pumpa??

podos 07.12.2010 14:18

jak z plecaczkiem to na pewno wiekszą niz nominal. Feler bedzie taki ze jak sam bedziesz jezdził to bedzie za twardo. A jak z pleczakiem to akuratnie.
Z mojej perspektywy - miałbym dwie sprezyny i caly rok jezdził na oryginale a na wyprawę robił przekładkę. Jak masz jechać na weekend tylko, glownie asfaltami to nie warto raczej przekladac sprezyny w ogóle.

Rychu72 07.12.2010 15:13

Cytat:

Napisał podos (Post 148170)
jak z plecaczkiem to na pewno wiekszą niz nominal. Flere bedzie taki jze jak sam bedziesz jzdził to bedzie za twardo. A jak z pleczakiem to akuratnie.
Z mojej perspektywy - miałbym dwie sprezyny i caly rok jezdził na oryginale a na wyprawę robił przekładkę. Jak masz jechać na weekend tylko, glownie asfaltami to nie warto raczej przekladac sprezyny w ogóle.

No nie głupie. :Thumbs_Up:
Na razie zapakuje amorek w zad afri i zobacze jak to chodzi. :D
Nie wiem co miał na myśli sprzedawca pisząc że ten amorek jest twardszy niż standardowe. Może sprężyna jest już siakaś twardsza.
Mają sprężyny wybitą gdzieś twardość? Coś co by powiedziało z czym mamy doczynienia.

podos 07.12.2010 15:54

Sprzezynę zamów sobie w Ohlinsie (warszawa) dokladnie na parametry wagowe motocykla ciebie pasazera i bagazu.

spręzyny mają napisane parametry twardoscie - ale to nie wszystko. wazny jest rozstaw zwojów wzgledem skoku amora. Jesli bedzie "za gęsta" to jej skok sie skończy wczesniej niż skok amora :(

pogadaj z facetami od ohlinsa.

PS: rozwaz zalozenie sprzezyny krótszej -- tak abyś zmiescił hydrauliczny napinacz. zebys nie musial kominowac tak jak tutaj:
http://faq.africatwin.com.pl/index.p...y_amortyzatora

Kuba 07.12.2010 17:44

To jest trochę temat rzeka ;) Pompa z CBR pasuje- tak jak pisze Podos.
Generalnie zmienia się geometria tylnego kła, ułożenie wahacza itd. Niekonieczne taka sama twardość sprężyny jak w AT będzie dobra przy włożeniu amortyzatora z KTM (czy czegoś innego). Kości trzeba zrobić:
http://lh3.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/S_...0/DSC00755.JPG

chłopaki dobrze piszą. Jakbyś potrzebował jakiejś rady (znam temat z autopsji) to pisz :)

Rychu72 07.12.2010 18:11

Czekam jeszcze na przesyłkę i jak ktoś kuma po germańsku to proszę o rzucenie gałką oczną na ten opis. Może się coś więcej dowiem.
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Z tego co piszecie to jeszcze trochę kombinatoryki czeka mnie zanim amorek znajdzie się w zadzie afri.
Kuba powiedz czy będziesz miał możliwosc dorobić kości i jakie dane będziesz potrzebował odemnie. Jak widzę to mam blisko do twego grodu.

Kuba 07.12.2010 18:42

To zależy od tego jak chcesz mieć wysoko siedzisko. (nie może być za wysoko, ani za nisko, bo padnie geometria- to z resztą wiesz). Mam takie kości z PC litego, na których można pomierzyć wszystko ;)
napisz do mnie na gg, albo skype, to pogadamy ;)

rambo 07.12.2010 18:42

No masz napisane że masz sprężyne 70 a nie 66. Dalej do Afri z deka za mało. Na dwie osoby to raczej coś bliżej 90. Miałem sprężyne 90/250. W dwie osoby z bagażem nie dało się sesnownie SAGu ustawić a sprężyna była spięta ma maxa.

Rychu72 07.12.2010 21:15

1 Załącznik(ów)
Danke Rambo. No to trzeba będzie uderzyc do ohlinsa po jakąś 95 i napinacz hydrauliczny. Ktoś wie wiela taki napinacz kosztuje?
Taka pompka będzie ok? Tą sztyce do pedału hamulca da radę wymienić? Ta od cebry widać że jakaś krótka.
Jak już wszystko się dowiem to wrzucę do Afripedii instrukcje co i po co przy wymianie amorka z KTM.

rambo 07.12.2010 22:17

Napinacz do WP to nie wiem czy jakiś pasuje, ale by było miło jakby jakiś pasował, bo to fajny wynalazek jest z tego napinacza :)

PawelZDR 07.12.2010 23:49

Do Ohlins-a nie polecam udawać się po napinacz hydrauliczny bo cena :dizzy:

rambo 08.12.2010 03:05

som użyfki :)

podos 08.12.2010 09:46

napinacza szukaj na ebay od bmw chyba najlepiej wychodzi. (w ohlinsie tysiaka :( )

wewnętrzna fi 50mm

samul 10.12.2010 21:02

Od malego GSa mozna cala tylna zawieche tanio dopasc, napinacz zdjac, a reszte spowrotem na ebaj ;)
Uwaga! Nie rozbieraj napinacza, ani nie wyjmuj tej tulei ze srodka, bo tam jest plyn pomiedzy! Hydrauliczny ;)

Rychu72 15.12.2010 12:09

Ma ktoś fotkę przesuniętej pompy? Mam pomysła, ale po co wyważać otwarte drzwi.

Kuba 18.12.2010 11:49

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 149398)
Ma ktoś fotkę przesuniętej pompy? Mam pomysła, ale po co wyważać otwarte drzwi.

do tyłu trzeba ją odsunąć. Albo założyć od CBR :)

Rychu72 18.12.2010 17:23

Rozumiem, że kawałek grubej blachy aluminiowej z otworami dopasowanymi do mocowania na ramie i na pompie załatwi sprawę? Si senior?

rambo 18.12.2010 17:58

Tak. Było takie nawet foto na forum :Thumbs_Up:

Rychu72 18.12.2010 19:15

Starym czy nowym? Zaraz rzucam ludzi do poszukiwań :D:D:D

rambo 18.12.2010 19:21

Nie którym to cza pod nos podać by zauważyli :p
Foto jest w 1 poście w tym wątku :Thumbs_Up:

Rychu72 21.12.2010 08:38

2 Załącznik(ów)
Właśnie ciotka jebajowa przysłała mi amorek i przeróby ciąg dalszy. http://africatwin.com.pl/images/icons/icon7.gif
Jestem w trakcie rozmowy z gościem z Ohlinsa i gość potrzebuje do dobrania nowej sprężyny kilku danych o starej więc musiałem nieco rozkompletować amor. Naje .... ałem się co niemiara bo nie miałem ściągacza do sprężyn i jak ktoś się chce zabierać za ściąganie to koszt 35 zeta nie jest taki duży w porównaniu do tego co się na.... robiłem. :mur: Można zastosować też ściski stolarskie, ale wymagana duża para w łapach. :D
Napisałem Ohlinsowi że kierownik pojazdu + plecaczek+bagaż = 190 kg i nie wiem czy nie za mało.
Ma ktoś rozrysowaną w skali 1:1 blachę do odsunięcia pompy?
Jak nie to pozostaje wyskalować fotkę z pierwszego postu.

Rychu72 23.12.2010 15:31

Po rozmowie z Ohlinsem dostałem mało konkretną odpowiedź.
Mają sprężyny dł. 250 mm (potrzebna 260 mm) i średnicy wew 57 mm (potrzebna 55 mm). Twardości od 60-115 Nm i w cenie 383 Pln.
Jak dla mnie to trochę szkoda, że o te 10 mm krótsza. Z średnicą wew to jeszcze ujdzie.
Sam nie wiem jaką twardość wybrać co by potem na kamieniu nie jeździć. :dizzy:
Może gdzie indziej by uderzyć?

Rady Pany Rady proszę :bow::bow::bow:

rambo 23.12.2010 17:21

Jak do nich dzwoniełem mieli 260 i 270 na srednice 55 i 57 o twardości od 60kg/cm i co 2,5 jednostki kolejne. Czyli 62,5 65 itd itd. I cena 340zł
Może podał ci co mają ale do AT anie do WP

Rychu72 24.12.2010 07:59

Ja dzwoniłem do PTM na numer 22 48 78 191 i gościowi powiedziałem, że amor jest od KTM i chce go włożyć do afri. Rozmawiam też z Wilbersem i czekam na odpowiedź.
Jak możesz to podaj namiary, bo może okazać się, że do kogoś innego dzwoniłeś.

Dzięgiel 26.12.2010 15:39

Do RD04 taką przeróbkę też można zrobić?

Czy jak zaczyna z plecakiem jeździć starczy sprężyna twardsza. Ja leciutki jestem i jakoś tak mi się dziwnie miękko jeździ samemu a co to dopiero będzie z pasażerem i bagażem.

Pzdr.

Rychu72 27.12.2010 15:30

Jak dobrze kojarze to Kuba ma w RD04 amorek od Kata

Czy ktoś z szacownych i zacnych forumowiczów ma sprężynę 100 kg/cm? Jak tak to czy nie za twarda dla jednego na pokładzie?

bartol 28.12.2010 10:39

Cytat:

Napisał puntek (Post 150994)
a co zrobiłeś z airboxem?
wszedł całkiem bez nic ?

... i to pytanie też mnie męczy :Sarcastic:

Kuba 28.12.2010 12:33

jest trochę motki. Cięcia i spawania, ale air box się nie rusza.

http://lh5.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/S_...2/DSC00734.JPG

http://lh6.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/S_...0/DSC00890.JPG

Jak macie pytania to dajecie je w tym temacie :)

puntek 28.12.2010 12:37

Cytat:

Napisał Kuba (Post 151043)
jest trochę motki. Cięcia i spawania, ale air box się nie rusza.

http://lh5.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/S_...2/DSC00734.JPG

Jak macie pytania to dajecie je w tym temacie :)

macie :)
co zmieniałeś ? wysokość , kości?
jaki to amor od którego KTMa i ile kosztował...?
ja muszę u siebie coś wsadzić i nie bardzo mam za co i co - więc jakieś prace i zakupy rozsądne zrobić ...

BIAŁY 28.12.2010 13:15

1 Załącznik(ów)
No, a to jest mój nabytek

Załącznik 17940

W kwestii pytań, to szanowny Panie Kubo, może pokusił byś się o taki przewodnik z dokumentacją foto, jeśli oczywiście posiadasz, co trzeba porzeźbić żeby tego skurczybyka włożyć.
A może nawet publikację do Afripedii - tak dla potomnych.

Wyżej pisałeś również, że możesz kości dorobić, czy to jest aktualne??

Równocześnie pracuję nad przodem i tyłem, i nurtuje mnie jeszcze taka kwestja:
Czy najpierw zrobić przód i dopiero później zakładać tył tak żeby dopasować geometrię, czy może na odwrót.

Ze względu na moje (178 cm wzrostu) nie chciałbym, żeby moto poszło za dużo do góry.

Gdybym miał bliżej to po prostu bym do Ciebie przywiózł sprzęta a tak to pozostaje mi tylko powyższa prośba i zdanie się na umiejętności mojego mechanika tudzież innych złotych rączek.

Nie daj się prosić :bow: ... :)

Cytat:

Napisał puntek (Post 151044)
ja muszę u siebie coś wsadzić i nie bardzo mam za co i co - więc jakieś prace i zakupy rozsądne zrobić ...

Ja swojego kupiłem tutaj
http://allegro.pl/ktm-lc4-620-640-am...368443696.html
za 385 z przesyłką.
I tak jak ty nie bardzo wiem co dalej.

Rychu72 28.12.2010 13:22

Puntek
Co do dobrej ceny to szukaj na jebaju. Mój kosztował mnie 63 jurki, a 80 jurków z przesyłką z niemcowni.
Biały
Podobnie jak ja masz sprężynę do wymiany, tyle że ja mam sprężynę 70-260.

Kuba 28.12.2010 15:57

Cytat:

Napisał puntek (Post 151044)

zmieniłem tylni amortyzator na taki WP jak na foto, od lc4- do tego nowa sprężyna, uszczelki, olej itd... kosztowało to dużo ;) kości trzeba zmienić, bo nie założysz oryginału-dałem foto wcześniej. :)

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 151054)
W kwestii pytań, to szanowny Panie Kubo, może pokusił byś się o taki przewodnik z dokumentacją foto, jeśli oczywiście posiadasz, co trzeba porzeźbić żeby tego skurczybyka włożyć.
A może nawet publikację do Afripedii - tak dla potomnych.

Wyżej pisałeś również, że możesz kości dorobić, czy to jest aktualne??

Równocześnie pracuję nad przodem i tyłem, i nurtuje mnie jeszcze taka kwestja:
Czy najpierw zrobić przód i dopiero później zakładać tył tak żeby dopasować geometrię, czy może na odwrót.

Ze względu na moje (178 cm wzrostu) nie chciałbym, żeby moto poszło za dużo do góry.

Gdybym miał bliżej to po prostu bym do Ciebie przywiózł sprzęta a tak to pozostaje mi tylko powyższa prośba i zdanie się na umiejętności mojego mechanika tudzież innych złotych rączek.

Nie daj się prosić :bow: ... :)

Ja swojego kupiłem tutaj
http://allegro.pl/ktm-lc4-620-640-am...368443696.html
za 385 z przesyłką.
I tak jak ty nie bardzo wiem co dalej.

Przewodnika nie mam :(
Kości mogę zrobić nie ma problemu.
Ja mam 180cm i po zmianie zawieszenia AT była za wysoka. Jeśli włożysz ten tył, który kupiłeś, nie będziesz mógł opuścić motocykla na tyle, żeby przy oryginalnym fotelu nogi starczały do ziemi. Powodem jest większy skok amortyzatora i po prostu mógłbyś uderzać kołem o błotnik. Możesz wyciąć fotel- ale nie wiem czy będzie wygodnie.
Wszystko zależy co chcesz zbudować... :at:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33.