![]() |
Gruzja 2011
Witam,
W przyszłym roku planuję wyjazd do Gruzji pod warunkiem, że zbierze się ekipa. Narazie wszystko jest w proszku. Do granicy gruzińskiej przez Bułgarię, Turcję jest ok. 3.500 km. Trochę km nawiniemy w samej Gruzji, ile? nie wiem. Powrót promem na Ukrainę i dalej na kołach, ewentualnie tą samą trasą. Czas podróży 3 tygodnie. Wyjazd na przełomie maja i czerwca. Wstępny termin to 20.05 - 10.06.2011 r. Orientacyjny koszt myślę, że ok. 4.000 - 5.000 zł. Jeżeli ktoś jest chętny to proszę o info. Podobnie jeżeli macie sugestie i jest znany komuś koszt takiej wyprawy to też proszę o info. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju wskazówki i uwagi. Pozdrawiam |
Istnieje szansa że będę miał po drodze.
|
Cytat:
Zahaczyliśmy też o Kapadocję w Turcji - droga od Kapadocji na wschód do granicy z Gruzją dostarcza wiele wrażeń . Raczej bym nie odpuszczał . http://www.youtube.com/watch?v=KfUfoycMHms |
Ja myślę zrobić w przyszłe wakacje gruzja-armenia-azerbejdżan i coś w turcji po drodze może, zapewne jakoś lipiec-sierpień, ale to nieśmiałe plany na razie..
|
Cytat:
|
Cytat:
nic się Sławku nie chwalisz:):0- a gdzie druga część?- gratuluję wyjazdu i wrażeń:)- a jak z powrotem, dawaliście przez ukiraine, czy też tą samą drogą co dojazd? pzdr, jarek |
Cytat:
Z Soczi do Trabzonu płaciłem od osoby + moto 300$. Może więc lepiej wjechać do Rosji? |
Cytat:
Z promami tego lata było cieżko . Prom z Poti nie pływał ze względu na awarię, a w Batumi był sajgon i długie, niepewne czekanie . Wróciliśmy przez Turcję . p.s Jest możliwość przedostania się z Azerbejdżanu do rosji drogą lądową . Są trzy przejścia graniczne obsługujące obywateli spoza WNP . |
Cytat:
|
To jaki jest ten koszt promu. Z Gruzji na Ukrainę czy z Turcji na Ukrainę?
|
Myślę o trasie w 2011 --Kraków -Gruzja-Armenia-Azerbaijan i powrót przez Rosję - Ukraine/Krym i pytanie czy może być problem aby przebić sie do Rosji z Gruzji ( Kazbegi–Wierchnij Lars ) lub Azerbaijanu- tu będzie problem ?
|
Rozmawialiśmy z granicznikami , przejście na Drodze Wojennej ROSJA / GRUZJA twierdzą , że :
W Azerbejdzanie są trzy przejścia graniczne obsługujące obywateli spoza W.N.P na których napewno przejedziemy do Rosji (Dagestanu) . |
Ja byłbym zainteresowany tylko, że chciałbym zrobić kółko wokół Black Sea bez promów. Pytanie tylko co z granica z Rosją. Ostatnio przez kilka lat była zamknieta, ale słyszałem, że niedawno otworzyli. Czy ktoś to może potwierdzić?
|
też mieliśmy na to chrapkę.
tu możesz więcej poczytać, jemu się udało. http://www.lonelyplanet.com/thorntre...06066&start=30 Załatwialiśmy pozwolenia na wjazd do Abchazji ale dostałem tylko ja i to pod warunkiem, że wjadę i wyjadę przez Gruzję. Można kombinować może się udać.. Sławkowe pozwolenie nie doszło do nas więc nie wjeżdżaliśmy do Abchazji w ogóle. |
Cytat:
http://yutu.customs.ru/ru/reviews/in...05&id695=25471 http://www.customs.ru/ru/press/news_...hp?id286=30244 |
W tym tygodniu dzwoniłem do Krakowa do agencji co załatwia wizy do Rosji. Pytałem o granicę Gruzji z Rosją oraz Rosyjsko - Azrbejdżańską. Niestety oni nie kumaci i nic nie wiedzą. Cena wizy turystycznej jednokrotnej na dwa tygodnie to 325 zł. Zadzwoniłem do ambasady i ... tam tez nic nie wiedzą.
Mam zatem pytanie, gdzie mam się dowiedzieć czy przez którąś z tych granic przejadę? Jak by co to ja miałbym ekipę na 3 motory tylko my chcemy na kołach. |
co do tych granic, to nie ma pewnych informacji. Dzwoniliśmy w tym roku i mailowaliśmy w wiele miejsc i informacje często są sprzeczne.
ale się da: http://www.lonelyplanet.com/thorntre...06066&start=30 |
tez mnie interesuje granica poludniowa Rosji na Kaukazie od dawien dawna... poki co jest dostepna tylko dla obywateli krajów WNP, prom radze sobnie darowac, na 1000% wyjdzie drożej niz podróż przez Turcje.
|
W te wakacje przejeżdżałem azerbejdżan-gruzja, pytałem się graniczników i podobno cieniutko z przejazdem z kaukazu do rosji, również z azerbejdżanu.. załatwić co prawda da się wszystko, ale pewnie trzeba by wzjatke słoną dać :)
|
Cytat:
|
Ponoć granica Rosji z Azerbejdżanem też zamknieta dla obywateli spoza WNP. Jest też problem na granicy Gruzja-Azerbejdżan, bo ponoć ci drudzy chcą jakąś kaucję (pewnie łapówe) za wjazd motorem bardzo dużą. Tak więc jak narazie mina. Pozostaje przelot dwa razy przez Turcje, albo jakaś wysyłka motków.
|
Jak się wybierać do Gruzji to już grzech nie skoczyć do Armenii...
A tutaj ciekawy blog o Armenii motocyklowej: http://www.onehellofaride.com/ Odnośnie przekraczania granic można ciekawie poczytać tutaj: http://www.couchsurfing.org/group_re...1&post=2286503 http://www.couchsurfing.org/group_re...79#gpid5238579 Też się wybieram w kierunku Gruzji w tym roku. |
Może komuś się przyda:
http://www.seaport-sochi.ru/lines/ |
Dobra, ja chcę jechać na 100 %, pojadę na 90% bo wiadomo, że różnie bywa.. Termin tylko ciężko będzie mi podać jeszcze przez 2-3 miechy, bo muszę sobie ustalić, gdzie i kiedy jadę na wykopaliska..
Tak czy siak pod uwagę biorę termin połowa lipca-koniec września, przy czym na wyprawę myślę przeznaczyć od jednego do półtora miesiąca.. przejazd tam i spowrotem zależnie od cen promów etc, biorę pod uwagę śmignąć lądem przez turcję żeby było fajnie, a potem promem do odessy żeby było szybciej.. Kwestię długości wyprawy oraz sposobów dotarcia na miejsce uzależniam od kosztów owych oraz zasobności mego portfela ;> Komu termin i długość podróży z grubsza odpowiada? |
Dobrze widzę że Trabazon <> Soczi kosztuje do 11tys rubli (motocykl+kierowca) ? Jest sens wogóle ? Przecież oszczędności nie ma w tym żadnych, ani czasu, ani pieniędzy. A do tego nie wiadomo kiedy prom płynie. A znowu ciekawa trasa Soczi <> Batumi to tylko wodolot i brak informacji o możliwości zapakowania motocykla. Ktoś ćwiczył to połączenie ? :)
|
Cytat:
" Ponoć " :) Rozmawialiśmy z granicznikami latem na przejściu granicznym Gruzja/Rosja ( Droga Woj.) twierdzili , że jedynym sposobem przedostania się do Rosji jest przejaz przez Azerbejdżan. Istnieją trzy przejścia graniczne międzu Azerbejdzanem a Rasją gdzie ludzie z poza WNP mogą przekraczać granicę . Łazi za mną te Bakuu :Sarcastic: |
Po co do rosji w ogóle, jak są promy z odessy?
Tam promy kosztują od człowieka 120 dolców jakieś, nie mam pojęcia jak z przewozem moturów.. PS a Baku git i z chęcią się przejadę tam jeszcze raz ;D |
Info niepotwierdzone - obawiam się, że cena z motocyklem jest conajmniej dwukrotnie większa .
|
Olek, ja już zaplanowałem cały wrzesień na to - z opcją przedłużenia w razie jakiś nieprzewidzianych sytuacji...
Bardzo bym chciał wrócić przez Rosję, Ukrainę - tylko te granice ...prom jest dobry, ale wolę jednak na kołach się przemieszczać! |
No ja właśnie dowiedziałem się, że w sierpniu mam badanka podwodne na krymie.. więc wrzesień;)
(gdyby dało się wjechać od północy to w ogóle była by rewelacja, wszystko bym sobie połączył..) |
Wg relacji, która ukazała się na scigacz.pl (gruzja 2010) pojawiła się nowa możliwość dotarcia do Gruzji (POTI) promem z Kerchu na Krymie i odwrotnie. Warto rozeznać temat, gdyż może być to ciekawa alternatywa dla trasy Odessa-Batumi oraz Sochi-Trabzona. Nie wymagałaby wizy rosyjskiej (120 zł) i tureckiej(25 euro) oraz być może byłaby znacznie tańsza od 3-dniowej przeprawy z Odessy (1400 zł). Jak wybadam temat i nikt mnie nie uprzedzi zapodam info w temacie.
|
1 Załącznik(ów)
Chętnie bym się wybrał ponownie ale niestety nie w tym roku :(
|
też mam w planach w tym roku Gruzję... (+2 moto, to w sumie 3) okolice sierpnia-września, zależy jeszcze od tego jak z urlopami w robocie wypadnie... trasa jeszcze nieustalona... póki co trwają rozpoznania tematu...
|
To sie robi ciekawie... Mój plan jest taki, że ost. weekend lipca w drogę, via Turcja do Georgii, nast. Poti-Kercz i do domu. W sumie ze świętem 15 tego sierpnia wyjdzie jakieś 18 dni...powinno wystarczyć. Jak się się mylę, to proszę o info....wszystko da się zmodyfikować, choć zwykle daję radę.....
|
Cytat:
|
Ze Sławkiem zrobiliśmy w tym roku Gruzję w 19 dni i obaj uważamy, że było lekko zbyt szybkie tępo :D
|
I jak tam, wiadomo coś z promami?
|
Yaro byłeś tam w styczniu :dizzy:?
|
Ja w tym roku planuję przejazd w maju z bliskiego wschodu przez Turcję Armenię i Gruzję, powrót na kołach północną Turcją.
Wstępnie dysponuję 30 dniami. jak wyjdzie to się zobaczy :). Start 25 kwietnia. Dodam jeszcze że szukam chętnej osoby na podobny wypad. Może ktoś się pisze ? Jadę GS 1200 tak więc towarzysz będzie musiał zabrać ze sobą linkę do holowania :P. Bartek Bogdanowicz 692 397 943 gg 4999419 mail b4rt3k@op.pl |
o fiu fiu :)
|
Dawać cośta ustalyly!
|
http://www.navisped.com/tariffs.php?language=2
z tego co zdążyłem się domyślić, 100$ motocykl, 140$ kierowca. |
Cytat:
Korci nas powrót promem Trabzone -Sochi, ale jak z biletami i promem to chyba dopiero na miejscu się okaże. Mamy GS1150 i 1200 tak więc ciągać możemy się na zmianę :) |
wyjazd
Niestety nie mam takiej możliwości żeby przełożyć wyjazd. Startuje 25 kwietnia a termin powrotu jest nie do końca ustalony.
W razie czego jak Wy byście mogli troszkę zmienić, dajcie znać. Bardzo chętnie pojechał bym z Wami. |
Nie mamy możliwości przełożyć wyjazdu, chcemy wystartować w sobotę 4 czerwca i być przed końcem miesiąca z powrotem. Poza tym czerwiec jest fajny bo ciepło i dzionek długi :)
Jedziesz w obie strony na kołach ? – bo my najprawdopodobniej w obie przez Turcję Ps Szkoda, w 3-4 osoby to zawsze raźniej |
:)
Jedziemy najpierw w 5 motocykli busem i przyczepką do Grecji. Tam rozładunek i dalej na kołach do Syrii i Jordani. Po zwiedzaniu bliskiego wschodu (jakieś 11 dni) znajomi wracają, ja jade (narazie sam) do Gruzji. Powrót na kołach.
Przemyśl nad delikatną zmianą terminu. Było by to raptem 2 tygodnie wcześniej a zdecydowanie raźniej :). Daj znać na kom lub daj sygnał, oddzwonie. 0-692 397 943 |
Nie dam rady wyjechać przed pierwszym (praca)
później zadzwonię, mój telefon 502-724-550 |
Witam
Panowie a ktos sie wybiera gdzies koncem czerwca lub poczatkiem lipca? Czas okolo +-19-22 dni powrot promem? Jesli tylk sie uda zdobyc bilety bez oplacenia wakacji na Majorce biurokratów nimi handlujących ;) |
Szuter Party jest koniec lipca, początek sierpnia...
pozdr |
Cytat:
Jak tam miasto z wielka.... w centrum?::drif: To symbol pamietam "plomieni pokoju" |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:44. |