Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Gażnik, kompresja małe problemy prośba o pomoc (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7665)

bobo971 21.10.2010 12:15

Gażnik, kompresja małe problemy prośba o pomoc

Witam Panowie potrzebuje kilku fachowych rad.
Mama Afrę RD04 91`.
W gaźniku mam główne dysze o różnych numerach i nie wiem które są prawidłowe 118 i 122. Jeszcze jedno czy ktoś może wie ile powinna wynosić kompresja na cylindrach i czy ma ktoś może przyżąd który pomoże zmierzyć kompresję. (urzyczyć na dzień dwa)

Mam problem z przednim garem i szukam przyczyn co się może dziać. Podpowiedzi mile widziane.
W gaźniku dysza główna na przedni gar ma numer 118 tylna 122. Miałem delikatne luzy zaworowe ale poprawione świece przedniego cylindra są cholernia zasyfione czarnym nalotem, tylne czyste (iskra nasuwa jak szalona, przewodów jeszcze nie sprawdzałem po złożeniu do kupy mam zamiar sprawdzić) oglnie to zachowuje się częśto jakby dostawala za bogatą mieszankę, co moge z tym fantem zrobić. Problem z regulacją przy różnych dyszach??
Potrzebuje jeszcze zmierzyć kompresję ale nie mam czym i nie wiem jaka powinna być wartość kompresji potzrzebował bymn porzyczki manometru, jeżeli ktoś może urzyczyć będę wdzięczny.Jaki może byc odchył od kompresji fabrycznej. Narazie zawory wszystko wygląda ok.
Może jakies podpowiedzi za wszystkie rady dziękuję.
Pozdro

wieczny 21.10.2010 12:27

Dysze są poprawne, wystarczy rzucić okiem do serwisówki Haynesa - dostępna na starym forum w dziale download.

Okopcona świeca i za bogata mieszanka to być może zacięta linka ssania. Silnik pali dużo paliwa?

"Odchył" od fabrycznej kompresji jest podany w serwisówce.

Z resztą w tej serwisówce jest wszystko :).

bobo971 21.10.2010 13:04

Próbowałem znaleść serwisówke ale nie udalo mi się. Silnik pali około 7,0 l/ 100 miasto a poza miastem przy spokojnej jeździe 6,3. pali tak po regulacji mieszanki(nie wiem czy na przednim garze była robiona regulacja). Czy mieszankę ustawia się odddzielnie dla każdego gaźnika w RD04. Prośba o przesłanie linku do tej serwisówki.

wieczny 21.10.2010 13:52

Temat założyłeś trochę nie w tym dziale. Problemy techniczne są w odpowiednim podforum. Serwisówka jest na starej stronie Puffa w dzialen download (link do niej masz na stronie głównej nowego forum).

Znajdziesz.

Misza 21.10.2010 17:33

Oprócz standardowych przyczyn takich objawów które podałeś, kolega miał kiedyś jedną świecę niedokładnie wkręconą i był podobne objawy. Nie wiedział o tym dopóki nie policzył ilości obrotów przy wkręcaniu tej świecy. Była nie dokręcona o chyba 5 obrotów - jakiś leciutko uszkodzony gwint. Zdjął głowice, przegwintował na nowo i objawy ustały.

hubert 21.10.2010 17:45

Przeniosłem wątek do odpowiedniego działu :)

diverek 21.10.2010 20:11

Cytat:

Napisał bobo971 (Post 138591)
Miałem delikatne luzy zaworowe ale poprawione świece przedniego cylindra są cholernia zasyfione czarnym nalotem, tylne czyste (iskra nasuwa jak szalona, przewodów jeszcze nie sprawdzałem po złożeniu do kupy mam zamiar sprawdzić) oglnie to zachowuje się częśto jakby dostawala za bogatą mieszankę, co moge z tym fantem zrobić. Problem z regulacją przy różnych dyszach??
Potrzebuje jeszcze zmierzyć kompresję ale nie mam czym i nie wiem jaka powinna być wartość kompresji potzrzebował bymn porzyczki manometru, jeżeli ktoś może urzyczyć będę wdzięczny.

Nie wiem jakie jest książkowe ale ok 13 atm jest na bdb silniku. Mierzy się na wykręconych co świecach (choć jedna na cylinder)i otwartej przepustnicy.Podczas pomiaru całkowicie otwieramy przepustnicę.

A co do twej wypowiedzi o luzie na zaworach. Całkowicie zlikwidowałeś luz? Czy było go za dużo i skleciłeś do wymaganego? Bo jeśli nie zostawiłeś kompletnie luzu to możesz wypalić gniazda zaworowe.

Cytat:

Napisał diverek (Post 138709)
Nie wiem jakie jest książkowe ale ok 13 atm jest na bdb silniku.

Znalazłem i doczytałem w hayness'ie książkowo jest to od 11 do 15 atm. I.... teraz ja mam pytanie do znawców tematu. Jaka wersja? Jakie ciśnienie? Czy 15 atm to jest nówencji a poniżej 11 kwalifikuje się do remontu? Czy od RD04 po RD07a i jeszcze różniące się mocą, różnią się także kompresją?

Misza 21.10.2010 20:27

11-15 to przedział uznawany za sprawny i tyle, poniżej to teoretycznie(serwisowo) do roboty

Kazmir 21.10.2010 21:49

Cytat:

Napisał bobo971 (Post 138591)
Witam Panowie potrzebuje kilku fachowych rad.
Mama Afrę RD04 91`.
W gaźniku mam główne dysze o różnych numerach i nie wiem które są prawidłowe 118 i 122. Jeszcze jedno czy ktoś może wie ile powinna wynosić kompresja na cylindrach i czy ma ktoś może przyżąd który pomoże zmierzyć kompresję. (urzyczyć na dzień dwa)

Mam problem z przednim garem i szukam przyczyn co się może dziać. Podpowiedzi mile widziane.
W gaźniku dysza główna na przedni gar ma numer 118 tylna 122. Miałem delikatne luzy zaworowe ale poprawione świece przedniego cylindra są cholernia zasyfione czarnym nalotem, tylne czyste (iskra nasuwa jak szalona, przewodów jeszcze nie sprawdzałem po złożeniu do kupy mam zamiar sprawdzić) oglnie to zachowuje się częśto jakby dostawala za bogatą mieszankę, co moge z tym fantem zrobić. Problem z regulacją przy różnych dyszach??
Potrzebuje jeszcze zmierzyć kompresję ale nie mam czym i nie wiem jaka powinna być wartość kompresji potzrzebował bymn porzyczki manometru, jeżeli ktoś może urzyczyć będę wdzięczny.Jaki może byc odchył od kompresji fabrycznej. Narazie zawory wszystko wygląda ok.
Może jakies podpowiedzi za wszystkie rady dziękuję.
Pozdro

Dysze są prawidłowe. Dysza 122 tylny garnek.

Nie ma problemu z regulacją przy różnych dyszach, bo są to dysze główne, które nie pracują na biegu jałowym.

Zacznij od sprawdzenia (dokładnego sprawdzenia) linki ssania.
Regulacja gaźników - sprawdź zaworek pływaka, poziom paliwa, i na końcu porządne synchro.

bobo971 21.10.2010 22:54

Dzięki Panowie za podpowiedź. Zawory wyregulowałem zgodnie z zasadami. Ale właśnie teraz chciałem sprawdzić jaka jest prawidłowa kompresja bo tutaj może być cienko z tego co piszecie czytałem gdzieś ze prawidlowe ciśnienie sprężania to oko 10,4 bar a 11 to ma nówencja. Natomiast nie wiedziałem jaki jest odchył przy kompresji. No własnie z tymi linkami niby wszystko jest ok ale mają dużo w sobie jakiegoś syfu więc profilaktycznie chyba trzeba wymienić.
No tak ale czy np słaba kompresja moze powodować że świece będa czarne??

nicek27 23.10.2010 22:29

Cytat:

Napisał bobo971 (Post 138753)
.
No tak ale czy np słaba kompresja moze powodować że świece będa czarne??

Słaba kompresja oznacza albo źle zawory ustawione, albo nie trzymające pierścienie. Kiedy zawory są posrane, pieprzy się też skład mieszanki. Przynajmniej u mnie tak było(no i chyba jeszcze jest bo mechanik w ch leci :mad:) - za każdym wykręceniem świecy inny kolor. Kolortjunem też nie dawało rady nic ustawić.

Jak napisałem jakieś kłamstwo to mnie zjebcie.:)

bobo971 24.10.2010 16:57

Panowie eksperci pomoc potrzebna bo ja żułtodziub i trochę rozsądnej rady potrzebuje. Na tym przednim garze to świece wyglądają jak kupa w nocy. Zaworu już doregulowane ale nie mam teraz jak kompresji zmierzyć i czy ma ktoś porzyczyć manometr do mierzenia kompresji. Daje zastaw w razie wątpliwości.
Co mogę jeszcze sprawdzić żeby bylo dobrze.

matjas 24.10.2010 21:20

w przypadku kompresji w dolnych rejestrach dopuszczalnych ważne jest bardzo aby była zbliżona na obydwu cylindrach. rozbieżność 10% to już padaczka.
czyli mała kompresja ale mniej więcej podobna to jeszcze nie tragedia. jeśli jest spory rozstrzał = remont.
przyczyn takiego niedomagania może być sporo. na początek wszystkie regulacje porządnie i test sprężania + próba olejowa.

matjas

bobo971 28.10.2010 02:09

dzięki Panowie. Jak tylko znajdę chwile to dokonam regulacjone i wnet posprawdzam wszystko wedle zaleceń. Ale najpierw złoże moto do kupy. Kazmir z miła chęcią podskocze jak moje moto będzie jeździło.
Podyikowa Panowie

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:54.