![]() |
Czujnik Luzu
hej
na starym forum znalazlem co nieco ale nie pomoglo mi to zbytnio. moj czujnik luzu padl chyba na amen bo nie dziala nawet jak sie go poszturcham srubokretem i zmasuje. hm...:) sam kabelung przytkniety do masy powoduje zapalenie sie zielonej lampki zatem sam obwod jest ok. mozna to jakos reanimowac? czytalem ze nowy wystaje kole 4mm - moj ~1,5mm zatem czy dulary pod pachie i wio do Hondy? a moze od czego innego taki czujnik pasuje? pozdrawiam m |
w hondzie zapłaciłem 70PLN o ile dobrze pamiętam. mój zapalał ale nie za każdym razem więc trudno było przewidzieć czy jest luz czy nie ma. wydaje mi się, ze reanimacja jest raczej ciężka, czujnik jest raczej nierozbieralny, a poza długością przyczyną niedziałania może być niekontakt wewnątrz obudowy. chociaż na upartego...
|
no wyglada na to ze u mnie to 'niekontakt'! bardzo ladnie to ujales ;) ;) ;) esz cholera. trza mi becalowac :mad:
pozdrowienia m |
Jakby co, to czujniki się pokazały w Larssonie, za 44zeta. ;)
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&...w==&bid=104498 |
Pamiętam kiedy mi "padł" czujnik luzu zrobiłem telefon do przyjaciela... Po pół godzinie byłem u Iziego. Położył Afri na boczku wyręcił czujnik nadlutował kropelkę i wkęcił. 10 minut czujnik jak igiełka.
|
1 Załącznik(ów)
Mój czujnik wyzionął ducha jakiś dłuższy czas temu.
Kasy niet więc jeździłem tak i było dobrze. Wprawdzie nie mogłem odpalonego moto stawiać na kose ale mi tam nie przeszkadzało. Pewnego razu, będąc u Ostacha, po kilku piwach :D pytam: Ty, gamoniu, a co robisz z tym silnikiem z garażu? Tym co bierze 1,5litra oleju i ma gładki wałek? No nic, zostawiam na części. O, a jak czujnik? Działał jak był w moto. To co chcesz? Piwo. Stoi. Poszedłem do garażu, wykręciłem i co? Czujnik jak nowy. Ostach, dwa piwa dam:) Nówka funkiel, nie śmigany. No może te kilkanaście tysięcy zrobił. Dla przykładu mój stary (czujnik) |
Pomocy.
Dzisiaj zamontowalem nowy prostowniczek pod prawym boczkiem - kontrolka milczy. Potem rozkrecilem obudowe i wyjalem czujnik. Wygląda na nowy, wystaje 4mm. Wkrecam to z powrotem. Kontrolka luzu dalej nie swieci, ale nie swieci tez kontrolka oleju. Jakiś pomysl? (ide skrecac to talatajstwo ;) |
Dotknij przewodem z czujnika luzu do silnika (masy ) z kontrolka oleum to samo.
Jak zapodasz masę to żarówa powinna świecić. Jak nie będzie świecić sprawdź 15A bezpiecznik , powinien być tylko jeden 15A w skrzynce bezpieczników. Sprawdź tez żarówki . Zasilanie tego obwodu można tez sprawdzić poprzez zmierzenie napięcia na czarnym przewodzie dochodzącym do przełącznika klamki hamulca przedniego. Jeżeli to zasilanie będzie a dalej kontrolki po podłączeniu przewodów czujników do masy nie będą świecić to trzeba sprawdzić dużą kostkę od podłączenia wiązki zegarów . W wiązce zegarów masz małą i dużą kostkę + jeden dodatkowy przewód. Często po grzebaniu " pod szybą " nie dociśnie się kostek do końca i później takie cyrki wychodzą , pisze bo sam tak miałem z kontrolką "kosy". A jak nie dasz rady to zapraszam do Olsztyna na kawę i zrobimy. :D |
Cytat:
jako ze te kabelki ida razem, popatrze jeszcze, przy okazji montazu pompy nie wypialem jakiejs kostki. |
Wszystkie obwody są zabezpieczone oprócz przewodu dodatniego akumulatora i przewodu dodatniego do rozrusznika.
|
Cytat:
|
Sprawdź jeszcze czy w oprawkach żarówek jest zasilanie , i jak już pisałem na czarnym przewodzie w dużej kostce od zegarów.
|
Cytat:
|
Sam przewód nie jest zabezpieczony , bo bezpiecznik musiał by być na klemie. :)
|
Matylda rzuciła palenie, więc rozebrałem i mierzę.
Objawy, dla przypomnienia: nie palą się kontrolka luzu i oleju, nie paliła z kosy, teraz zupełnie przestała palić (nic nie tyka, na przekaźniku rozrusznika, nic się nie dzieje. Co sprawdziłem: 1. Czujnik luzu wygląda jak nowy, dotykanie do dowolnej części masy nie powoduje zaświecenia kontrolki. Na przewodzie do czujnika nie pojawia się prąd. 2. Bezpieczniki sprawdzone, miernikiem na wszelki wypadek. Zasilanie w gniazdach bezpieczników jest. 3. Na czarnym przewodzie za zegarami jest 12V. Na czarnym przewodzie do klamki hamulca także. 4. Dioda wymieniona, na zielono-różowym przewodzie jest 12V 5. Na żadnym z przewodów w klamce sprzęgła nie ma prądu... Pomocy, pomocy, wzywa ludek sierocy. |
Skoro na czarnym masz 12V i nie siweca kontrolki oleju i luzu to wyglada na to ze nie masz masy gdzies pomiedzy aku a reszta. Skad brales mase do pomiaru ?
Dla pewnosci napiecie sprawdzaj zarowka 12V/5W bo jesli sprawdzasz miernikiem to w przypadku brudnego kontaktu gdzies miernik pokaze 12V a pod obciazeniem bedzie blisko 0V. |
Cytat:
Mała poprawka: na klamce sprzegla napiecie jednak jest, pojawia sie takze na obu stykach przekaznika rozrusznika - po nacisnieciu startera. Cos musialem zle zmierzyc. na zlaczu glownym pradowym od strony aku napiecie jest, po drugiej stronie - nie ma. Klemy i grube zlacza podokrecalem. Przekaznik: Po podaniu napiecia na zolto-czerwony i masy na zielono-czerwony, rozrusznik kręci. Po nacisnieciu przycisku pojawia sie napiecie na zolto-czerwonym (niskie co prawda, jakies 8V) i zielono-czerwonym, jednak rozrusznik nie kreci. Nacisniecie klamki sprzegla powoduje, ze znika napiecie na zielono-czerwonym (przy wcisnietym starterze). przekaznik? jakies zwarcie? |
"na zlaczu glownym pradowym od strony aku napiecie jest, po drugiej stronie - nie ma" - tego nie moge zrozumiec, jakie zlacze glowne ? Gdzies nie masz kontaktu i stad te 8V.
Zrob DOKLADNIE TAK: -wez zarowke 5-15W podlacz jeden jej zacisk do ramy gdzies a drugi pod czarny przewod przy zegarach (staly + po stacyjce), przekrec stacyjke i powiedz co sie stanie. Pomiary miernikiem czy brzeczykiem przy slabym kontakcie gdzies w instalacji SA NIE MIARODAJNE ! ;) |
zlacze glowne pradowe - to grube klemy przy przekazniku rozrusznika.
zarowka podpieta pod czarny przewod przy zegarach swieci jasno i pewnie. kontrolki nie swieca sie, ale musze pochwalic sie rzeźbą. Niestety, w tym tygodniu afryka MUSI jezdzic, mam w planach przeprowadzke...mam nadzieje ze jej nie spale. Wpialem miedzy + akumulatora i zolto-czerwony przekaznika wlacznik. Jak go wlacze, to wcisniecie klamki sprzegla uruchamia rozrusznik. Potem musze go wylaczyc i juz jest dobrze. w zwiazku z powyzszym szukam _bardzo_ pilnie elektryka w Warszawie, ktory temat wyprostuje. Jakby byl Wawer albo Wola, to w ogole bylby wypas. A moze ktos, po takim zachowaniu, wykmini, co mi sie odlaczylo? |
Dziwna sprawa skoro zarowka 5-15W podpieta pod czarny przewod i RAME swieci to kontrolka oleju tez powinna... gdyz jest podlaczona tak samo z ta roznica ze dostaje mase przez czujnik cisnienia oleju. Wiec albo czarny przewod gdzies przy zegarach nie laczy albo cos krecisz ;)
Co do tego 'zlacza glownego' z tego co piszesz jest ok +12V w normalnym stanie ma byc tylko na jednej srubie, na drugiej pojawia sie w momecie jak dziala rozrusznik. |
Niekoniecznie krece :)
Te przewody od obu czujnikow wg schematu trafiaja do jednej kostki, ktorej nie moge namierzyc (albo nie umiem czytac tego schematu...). Moja AT to RD07A w wersji na Niemcy (istotne z punktu widzenia schematu elektryki). Tak czy siak, nie tlumaczy to, dlaczego starter nie zaskakuje. Nie moge tez wydumac, dlaczego teraz odpala poprzez wcisniecie klamki sprzegla :D |
Rzeczywiscie czujnik luzu i cisnienia oleju maja na schemacie cos ala 'zlaczka' najprosciej to bedzie znalesc idac po przewodzie w gore, pewnie gdzies pod bakiem lub siedzeniem bedzie. To ze nie kreci bez sprzegla a ze wcisnietym kreci jest normalnie jak nie ma sygnalu z czujnika luzu.
PS: ja troche namotalem bo myslalem ze wcale nie masz pradu w afryce (nic nie dziala) teraz dopiero widze ze to problem z tymi kontrolkami tylko i rozrusznikiem. ;) |
hehe, nie zalapales...
jak wcisne klamke, to wtedy kreci ;) przycisku startera nie dotykam. w sumie wygodne. [dodano po pokiwaniu głową] odkryłem na schemacie, że bezpiecznik w przekaźniku powinien być 30A, a u mnie siedzi 20A. Więc teoretycznie to na nim może być spadek napięcia, tym bardziej ze grzeje sie ostro w trakcie kręcenia. jutro nabędę stosowny (bo w jednym samochodzie amerykanskie, a w drugim przedpotopowe badylki) i obadam. |
skoro po wciśnięciu klamki sprzęgła kręci to znaczy że możesz mieć gdzieś zwarcie tak jakbyś cały czas miał wciśnięty starter.
|
Cytat:
dzisiaj sprawa sie wyjasnila...az wstyd. przyczyna byly zasniedziale styki na pinach sterujacych przekaznika rozrusznika. widocznie po przylozeniu 12V dawalo rade przekaznik tracic, 11V bylo juz za malo. jest natomiast skutek uboczny i powiedzcie mi, ze to nie placebo. Afryka zaczela sie zbierac jak nigdy dotad. Czy mozliwe jest, ze przez sniedz w tym miejscu (z tego co kojarze, to spora czesc instalacji tamtedy lezie) cewki podawaly kiepska iskre? czy jednak placebo? |
czujnik biegu jałowego
Koledzy podpowiedzcie mi w którym miejscu jest czujnik biegu jałowego, czy dostęp do niego wymaga zdjęcia osłony silnika? Obserwuje w swoim moto czasami zjawisko wrzucenia na luz a kontrolka nie zaświeci. Po kilkakrotnych próbach wkleszczania biegi i luzu jałowego potrafi zaskoczyć. Oczywiście myślę o zielonej kontrolce a nie o kontrolce stopki bocznej.
Pozdrawiam Marek Z. |
Zobacz w poście http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=414&page=2
|
Jest pod zębatką zdawczą. Na klucz 14
|
Zakupiłem oryginalny Hondy i po założeniu jest już normalnie.
|
Nie zapala na luzie!
Wczoraj po krótkiej jeździe africa (pod zakładem naprawiającym auta) odmówiła zapalania na luzie. Odpala tylko z wciśniętym sprzęgłem - czyli czujnik sprzęgła działa. Lampka neutral się zapala a po wciśnięciu startera jakby lekko przygasała ale nic się nie dzieje. Czy to może być przyczyna taka że nie działa czujnik luzu? dzięki za podpowiedzi...
... czy żeby wykluczyć czujnik stopki i czujnik sprzęgła wystarczy zewrzeć kabelki na krótko? |
Mogła paść po prostu dioda prostownicza. Jakby to był czujnik luzu to nie świeciła by się zielona kontrolka
|
a z padniętą diodą to nie jest odwrotnie? że pali na luzie a na sprzęgle nie?
|
Tak, z padniętą diodą pali tylko na luzie. racja
|
O ja tak mam, pali tylko na luzie, gdzie ta dioda się znajduje, czy to poważna przypadłość?
|
sprawdź najpierw czy nie poluzował się przewód na czujniku przy klamce sprzęgła - ja tak kiedyś miałem
|
to taka mała kwadratowa kostka, pod prawym boczkiem
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |