Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzêg³o, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Sprzêg³o a sprawa polska :) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7911)

rob 19.11.2010 15:07

Sprzêg³o a sprawa polska :)

Witam
Jako ¿e w temacie niby by³o ju¿ wszystko to proszê nie strzelaæ do pianisty bom "lajkonik" Mam parê pytañ w sprawie kontroli sprzêg³a i przydatków, a wydaje mi siê ¿e takowych jeszcze nie zadano:) Podejrzewam ¿e jakbym na Afryniê z bliska spojrza³ to sam bym siê czê¶ci domy¶li³, ale ja w pracy ona w domu. A chcia³bym chlapn±æ dzi¶ zamówienie do larsona
1. Pojawi³ mi siê delikatny aczkolwiek denerwuj±cy wyciek z dziury co to zapchana jest d¼wigni± sprzêg³a. Uszczelniacz tylko jaki? wg Hondy Uszczelka olejowa, 12X18X5 (ARAI) Jak podam te wymiary w sklepie z gumkami ;) to da radê? Inna sprawa ¿e kolor tego co wyciek³o mnie trochê przerazi³. Blob zabójca:). Pewnikiem ma to powi±zanie z punktem 3.
2. Wiem ¿e bêdê potrzebowa³ uszczelkê pod kapê, kolektor i wydech. Larsson ma w ofercie 2 rozmiary uszczelki wydechu - ma byæ ta mniejsza?
No i czy do odkrêcenia kapy wystarczy zdemontowanie kolektora z tylnego cylindra?
2. Czy jest mo¿liwo¶æ sprawdzenia stanu sprzêg³a bez rozkrêcania kosza? Mam jakie¶ opory ¿eby to ruszaæ. Na logikê nie ale mo¿e jest jaki¶ patent - np. luz na d¼wigni sprzêg³a przy pokrywie? Mia³em zbyt (chyba - skracana przez poprzednika) naci±gniêt± linkê i wysprzêgla³o przy delikatnym mu¶niêciu klamki. W którym¶ momencie przesta³o chcieæ jechaæ. Poluzowa³em, wróci³o do normy ale pewnie siê popali³o bo trochê to trwa³o...

wieczny 19.11.2010 15:22

1. To wyciek czy zapocenie? Bo jak zapocenie to olej. W sensie nie przejmuj siê tym, bo:
2. Bêdziesz potrzebowa³ uszczelkê pod dekiel sprzêg³a, nowe uszczelki kolektorów wydechowych (jedna du¿a druga ma³a) i do tego sporo szarpania przy demonta¿u kolektorów.
3. Jed¼ na dwójce, pe³en ogieñ daj przy jakich¶ 5000rpm i wci¶nij tylny hamulec. Je¶li sprzêg³o zacznie siê ¶lizgaæ to trzeba wymieniæ. Je¶li tylny hamulec pokona moment napêdowy przekazywany na tylne ko³o i prêdko¶æ obrotowa silnika zacznie maleæ to sprzêg³o jest jeszcze zdatne.

rob 19.11.2010 16:43

DZiêki za odpowied¼. No to troszkê da³em na wstrzymanie.
Wyciek nie jest wielki - po spodniach nie chlapie. Po prostu stru¿ka na deklu. Wkurza to ¿e na sprê¿ynie syf siê zbiera.
Potrzebne klamoty mogê mieæ w larsonie po hurtowej cenie wiêc kieszeni nie urwie a zamówienie i tak muszê zrobiæ bo kumplowi klamkê sprzêg³a trza oddaæ bo poratowa³ jak po³ama³em podczas wspólnego dzidowania. Co innego szarpanina z rozkrêcaniem:) Musze do tego dojrzeæ. Olej mam do wymiany wiêc jak wsio za jednym razem zrobiê to chyba taniej bêdzie.
Co do sprzêg³a - sprawdzê szybko bo podobno ¶niegi id±:)

wieczny 19.11.2010 17:37

Zima to dobry czas bo nie spieszy siê by motocykl by³ gotowy na jutro. Jak siê we¼miesz za odkrêcanie nakrêtek mocuj±cych kolektory w g³owicy popsikaj je jakim¶ dobrym penetrantem. Tam siê potrafi gwint zapiec a urwana szpilka to spory problem w warunkach "domowych". Montuj na smar miedziany.

Bêdzie dobrze :).

BLOB 19.11.2010 19:26

Cytat:

Napisa³ rob (Post 144859)
Blob zabójca:). Pewnikiem ma to powi±zanie z punktem 3.

Kto ¶mie szargaæ moim nickiem i co ja mam do tego ????????????????
Skoro twierdzisz ¿e zabójca:mur: hmmmmm

Misza 19.11.2010 20:08

Uszczelniacza d¼wigni sprzêg³a nie dostaniesz w sklepie z gumkami... tylko Honda, ale nie jest to jakie¶ dramatycznie drogie jak pamiêtam. Rozkrêcenie kosza nie sprawia jakich¶ wiêkszych k³opotów, za³atw se tylko jakiego cz³owieka co pomóg³ przytrzymaæ ko³o przy odkrêcaniu albo wymy¶l sobie patent

szparag 19.11.2010 20:27

Cytat:

Napisa³ Misza (Post 144922)
Uszczelniacza d¼wigni sprzêg³a nie dostaniesz w sklepie z gumkami... tylko Honda, ale nie jest to jakie¶ dramatycznie drogie jak pamiêtam. Rozkrêcenie kosza nie sprawia jakich¶ wiêkszych k³opotów, za³atw se tylko jakiego cz³owieka co pomóg³ przytrzymaæ ko³o przy odkrêcaniu albo wymy¶l sobie patent

Albo u¿yj klucza pneumatycznego bêdzie pro¶ciej :):)

rob 19.11.2010 20:54

Cytat:

Napisa³ BLOB (Post 144906)
Kto ¶mie szargaæ moim nickiem i co ja mam do tego ????????????????
Skoro twierdzisz ¿e zabójca:mur: hmmmmm

http://www.filmweb.pl/film/Plazma-1988-33341 :) klasyka:)

Cytat:

tyle ¿e ja lubiê mieæ wszystko zaraz:) a tu trzeba czekaæ do 2 tygodni... jutro chyba zamówiê

Kuba 19.11.2010 21:07

Wieczny. Jak Ty to ³adnie napisa³e¶.

Dzieju 19.11.2010 22:01

Cytat:

Napisa³ szparag (Post 144924)
Albo u¿yj klucza pneumatycznego bêdzie pro¶ciej :):)

Dawno temu wymieniaj±c u siebie tarcze sprzêg³a nie da³em rady odkrêciæ zwyk³ym kluczem.
Pneumatykiem z du¿ym ci¶nieniem posz³o ³atwo.

matjas 19.11.2010 23:40

jak mia³em takie problemy samotnie i nie mia³em narzêdzia Honda #654334461538, to 5ty bieg, w ko³o miêdzy szprychy i pod wahacz kantówka i dzia³a³o bez problemu. mo¿e niezbyt po chrze¶cijañsku ale skutecznie i nigdy nic siê nie uszkodzi³o.

matjas

rob 20.11.2010 02:02

Cytat:

Uszczelniacza d¼wigni sprzêg³a nie dostaniesz w sklepie z gumkami... tylko Honda

Poszuka³ popatrzy³ i wychodzi ¿e to standardowy uszczelniacz silnikowy. I wstyd siê przyznaæ - nie zauwa¿y³em - lukas te¿ ma to w ofercie. Honda 17, Lukas 6 z³, pan ¬dzisiu* z za rogu pewnie za 1z³ i to firmówkê... I tak na wszystkim :/ Wszyscy chc± handlowaæ tylko robiæ nie ma komu :)

*Wszelkie podobieñstwo do osób i zdarzeñ jest zupe³nie przypadkowe

polnybandzior 25.11.2010 00:06

Cytat:

Napisa³ matjas (Post 144971)
jak mia³em takie problemy samotnie i nie mia³em narzêdzia Honda #654334461538, to 5ty bieg, w ko³o miêdzy szprychy i pod wahacz kantówka i dzia³a³o bez problemu. mo¿e niezbyt po chrze¶cijañsku ale skutecznie i nigdy nic siê nie uszkodzi³o.

matjas

A ja zatrudni³em brata do trzymania hamulca tylnego i wsadzi³em szmatê w tryby. Jako¶ posz³o :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31.