Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Nordkap norwegia 2011 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8410)

Nalewa 19.01.2011 00:37

Nordkap norwegia 2011

Witam,

Szukam kompanów na wyprawę. Z racji tego, że jeżdżę bandytą offroad niestety odpada - tylko asfalt. Planuję zrobić do 8000 km w 16 dni, termin: czerwiec/lipiec/sierpień. Trasa: Litwa, Łotwa, Estonia, prom do Helsinek, Finlandia, Norwegia - Nordkapp, Lofoty, może droga troli, pokręcić się w okolicy fiordów (zależy od przebiegu), Szwecja i tu opcjonalnie: albo prom do Świnoujścia, albo przez most do Danii, Niemiec i do Polski. Jestem z Poznania, przygotowania dla siebie już poczyniłem, więc jeżeli byłby ktoś zainteresowany - zapraszam. Planuję maksymalnie ograniczyć koszty - namiot i spanie na dziko gdzie się tylko da... nawet tam gdzie podobno nie można :P Żarcie z Lidla hehe

bajrasz 19.01.2011 16:51

[QUOTE=Nalewa;154741] namiot i spanie na dziko gdzie się tylko da... nawet tam gdzie podobno nie można.../QUOTE]

Nic mi nie wiadomo o takich miejscach w Norwegii. A motocykl jak najbardziej odpowiedni na tamte rejony, w przeciwieństwie do Afryki;)

kuras 19.01.2011 18:56

moi kolesie chca leciec chyba w czerwcu bo podobno najlepsza pogoda -chyba cos takiego narazie jest 2-3.oni leca kawasaki gtr 1400 i bmw gt 1300.tez cos ok 10 tkm i 2 max 3 tyg.

Nalewa 20.01.2011 15:08

Cytat:

Napisał kuras (Post 154847)
moi kolesie chca leciec chyba w kwietniu bo podobno najlepsza pogoda -chyba cos takiego narazie jest 2-3.oni leca kawasaki gtr 1400 i bmw gt 1300.tez cos ok 10 tkm i 2 max 3 tyg.

Problem polega na tym, że mam tylko 2 tygodnie wolnego, więc u mnie max 16/17 dni, no i niestety dopiero od czerwca do sierpnia :( Gdyby nie to, chętnie bym się z nimi zabrał

kuras 20.01.2011 17:23

Cytat:

Napisał Nalewa (Post 154999)
Problem polega na tym, że mam tylko 2 tygodnie wolnego, więc u mnie max 16/17 dni, no i niestety dopiero od czerwca do sierpnia :( Gdyby nie to, chętnie bym się z nimi zabrał

rozmawialem wczoraj z jednym i jak by mialo dojsc do wyjazdu to w jak cos to w czerwcu to wlasnie wtedy jest najlepsza pogoda,a nie jak wczesniej napisalem ze w kwietniu-sorki.jak cos bede wiedzal juz konkretnie to daje znac

Nalewa 20.01.2011 21:31

Cytat:

Napisał kuras (Post 155021)
rozmawialem wczoraj z jednym i jak by mialo dojsc do wyjazdu to w jak cos to w czerwcu to wlasnie wtedy jest najlepsza pogoda,a nie jak wczesniej napisalem ze w kwietniu-sorki.jak cos bede wiedzal juz konkretnie to daje znac

Dzięki, w takim razie przygotowuję się dalej i czekam na ew. odpowiedź, pozdrawiam

Bartasso 20.01.2011 22:17

Cytat:

Napisał Nalewa (Post 154741)
Witam,

Szukam kompanów na wyprawę. Z racji tego, że jeżdżę bandytą offroad niestety odpada - tylko asfalt. Planuję zrobić do 8000 km w 16 dni, termin: czerwiec/lipiec/sierpień. Trasa: Litwa, Łotwa, Estonia, prom do Helsinek, Finlandia, Norwegia - Nordkapp, Lofoty, może droga troli, pokręcić się w okolicy fiordów (zależy od przebiegu), Szwecja i tu opcjonalnie: albo prom do Świnoujścia, albo przez most do Danii, Niemiec i do Polski. Jestem z Poznania, przygotowania dla siebie już poczyniłem, więc jeżeli byłby ktoś zainteresowany - zapraszam. Planuję maksymalnie ograniczyć koszty - namiot i spanie na dziko gdzie się tylko da... nawet tam gdzie podobno nie można :P Żarcie z Lidla hehe

to widzę ze będzie nas tam więcej:) my również lecimy z Poznania w tymczasie.

Nalewa 21.01.2011 00:18

Cytat:

Napisał Bartasso (Post 155069)
to widzę ze będzie nas tam więcej:) my również lecimy z Poznania w tymczasie.

no to się robi ścisk :) a jak wygląda wasza trasa??

Bartasso 23.01.2011 22:29

wszystko na kołach:) dookoła bałtyku:) ale nastawiamy się głwonie na norwegię i poszczegołne punkty w szwecji i finlandii

DanielD 24.01.2011 07:02

Orientował się ktoś o koszta takiego wyjazdu w wersji budżetowej?

emil 24.01.2011 22:28

Witam.
Jak by ktoś chciał przenocować to zapraszam:)miejscowość oppdal(przy E6,jak prawie wszystko tu..)Mamy mały,ciepły domek z widokiem na góry;) Na początku kwietnia przyprowadzam swoje królowe;) przyjemnie jej będzie jak przewietrzy się od czasu do czasu w jakimś większym stadzie;) w razie co pisać na priv.

Nalewa 26.01.2011 14:37

Cytat:

Napisał DanielD (Post 155706)
Orientował się ktoś o koszta takiego wyjazdu w wersji budżetowej?

Właśnie sobie liczę - jak będę miał opis gotowy, to chętnie się podzielę. Polecacie jakąś konkretną firmę, z której mógłbym kupić mapy drogowe, czy wszystko jedno?? A może po prostu atlas europy??

tomekc 04.02.2011 11:43

Mape kup na miejscu czyli na dowolnej stacji benzynowej, dobry atlas europy da spokojnie rade. Drogi sa super oznaczone, nie zgineisz i dojedziesz gdzie zaplanowales na pewno!

yarecki 04.02.2011 12:04

Ja bym kupił mapę jak najszybciej w jakimkolwiek Empiku ... bedziesz miał 4 miesiące żeby sobie nad nie posiedzieć ;-) i porysować . Moze wstaw opis planowanej trasy - to każdy jakies uwagi dorzuci . Pozdr

wieczny 04.02.2011 14:58

Norwegia jest już u nas tak rozpracowana, że aż głupio pytać o wskazówki :). Wystarczy poczytać w dziale z relacjami.

calgon 04.02.2011 18:49

poczytaj, planuj i wpisuj ja chetnie poczytam co tam zaplanowałes.

yarecki 04.02.2011 19:36

Pod tym linkiem : http://kart.finn.no/ najlepsza wg mie mapa Norwegi online , dodatkowo jest wtyczka 3D ... i wtedy to wygląda dopiero ładnie ;-) polecam Droge Troli w 3D albo zjazd do Lyseboth w 3D .. :Thumbs_Up:

Nalewa 06.02.2011 23:28

Piszę jak wyglądają sprawy z mojej strony. Poza przegladem motocykla, wymiana napędu i dokupieniem kufra przygotowałem wyjazd. Termin 18 dni od 23.07 do 10.08. Trasa: Litwa, Łotwa, Estonia, Promem do Helsinek, Finlandia - domek muminków i wiocha gwiazdora , potem Norwegia Nordkap, Lofoty, Droga Troli, kilka innych atrakcji w stylu lodowiec, ta płaska skała o której ktos tu pisał (jeżeli starczy czasu) potem Szwecja, mostem do Danii, Niemcy i do kraju (ew. promem ze Szwecji do Polski). Do przejechania jakieś 7500 - 8000 km, cena benzyny to jakieś 3400 zł (policzyłem 7/100) do tego 500 za opłaty, czyli biorąc żarcie ze sobą w 4500 powinniśmy zmieścic się z palcem w d..ie. Ogólnie chciałbym w miarę szybko znaleźć się w Skandynawii, żeby się tam pokręcić bardziej. Litwę czy Danię zwiedzić można przy innej okazji http://polishbanditcrew.pl/public/st...ult/tongue.gif,

Tu mam wstępną trasę - cały czas czytam i modyfikuję :)

http://maps.google.pl/?mid=1297026376 ale widzę, że link nie działa i nie wiem jak to ustawić ale dam radę :P

Mapy kupiłem w necie freytag & berndt - wyglądają nieźle

pozdrawiam http://polishbanditcrew.pl/public/st...ault/smile.gif

7Greg 06.02.2011 23:36

Jeżeli temat zatytułowałeś Norwegia, to zakładam, że głównym celem Twojego wyjazdu jest Norwegia. Z postów wynika, że raczej wiele czasu w niej nie spędzisz, zobaczysz natomiast mosty w Danii, autostrady w Niemczech i Republiki Nadbałtyckie.

Do swoich bardzo skromnych kosztów dolicz wjazd na Nordkap, przejazdy płatnymi tunelami i drogami. Nie będzie tego wiele, ale będzie. Dolicz również kilka przepraw promowych, które nie będą darmowe.

Ze względu na plan, który tu przedstawiłeś to w Norwegii zobaczysz tylko drogi, i to te główniejsze. Tak naprawdę to wiele nie zobaczysz podczas swojej podróży Norwegia 2011.
Naprawdę szkoda.

HBRT 07.02.2011 00:47

Zgadzam się z siedemgregiem. I odpuściłbym pomysł z trasą dookoła tzn. FIN, LT, LV, EST. Jedź kolego przez Bałtyk zobacz fiordy zachodnie i dalej na górę ale jak się da to omijaj E6. Lofoty są OK ale tylko rejony wysunięte skrajnie na południe czyli Moskenesoya. Poza tym w/g mnie przereklamowane. Polecam jeszcze wyspę Senja, której chyba jeszcze nie ma w przewodnikach ale wg mnie klimatem przebija Lofoty ale pod warunkiem, ze dostaniesz sie na nia promem z Andenes do Gryllefjorden. Wg mnie jedne z najpiekniejszych widokow w Norwegii. Poza tym to odpuscilbym Nordkapp ale rozumiem ze jak ktos 1wszy raz to zelazny punkt. Byc na północy i nie objechac Gamvik, Vardo i Vadso to duza strata... choć nic tam nie ma oprócz najbardziej arktycznych klimatow w Norwegii. Powrot przez Szwecję drogą 45 dla tych co lubią być (prawie) sami na drodze..

Joseph 07.02.2011 01:20

Cytat:

Napisał HBRT (Post 158278)
Polecam jeszcze wyspę Senja, której chyba jeszcze nie ma w przewodnikach ale wg mnie klimatem przebija Lofoty ale pod warunkiem, ze dostaniesz sie na nia promem z Andenes do Gryllefjorden. Wg mnie jedne z najpiekniejszych widokow w Norwegii.

Że się tak wtrącę...100% prawda :)

http://fabrykaprzestrzeni.files.word...1/imgp3945.jpg

http://fabrykaprzestrzeni.files.word...1/imgp3994.jpg

majki 07.02.2011 09:34

Cytat:

Napisał Nalewa (Post 158261)
ale widzę, że link nie działa i nie wiem jak to ustawić ale dam radę :P

Nad mapą, po prawej stronie masz ikonkę "link". Jak w niego klikniesz po stworzeniu trasy to pokaże Ci link do twojej trasy. ;)

Nalewa 09.02.2011 14:50

Wrzucam link planowanej trasy

http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF...,90.263672&z=4

Część oczywiście znowu szwankuje, ale mniej więcej widać co i jak

O wyprawie 7Grega i jego kolegów oczywiście czytałem i stąd ich punkty również umieściłem na mapie. W poprzednim poście nie rozpisywałem się za dużo, bo mapa miała działać - teraz można sobie wszystko ładnie obejrzeć. Przez Finlandię chcę jechać z czystej ciekawości samego kraju, a i możliwe, że spotkam się tam ze znajomym :) Przez duńskie mosty chcę przejechać, bo tyle już zdjęć widziałem, że chcę wreszcie zobaczyć na żywo :P Takie zboczenie zawodowe - jeżeli czasu zabraknie, to oczywiście wbiję na prom do Polski już wcześniej. W odpowiedzi na uwagę kolegi 7Grega o niewłaściwym tytule tematu - celem wyjazdu jest Nordkap, który znajduje się w Norwegii, więc tu akurat chyba wszystko gra ;) Dzięki w każdym razie za wszystkie Wasze relacje z tamtych regionów - na pewno nakreśliły mi plan całości, a jak mnie coś strzeli to może z tej Finlandii zrezygnuję :P Pozdrawiam

7Greg 09.02.2011 15:22

Jeżeli Nordkap to ok :)
Droga do niego może być lepsza lub gorsza. Nieistotne :)

Weź jednak poprawkę na koszta, bo się rozczarujesz. Nie, żeby tam Skandynawia była jakaś mega droga, tylko 500 zł naddatku może być mało.

Poproś kolegów z Norwegii to Ci napiszą ceny na to czego nie jesteś w stanie zabrać z Polski.

Chleb - 10-20 zł
Mleko, napoje, soki itp 10-20 zł
Fajki :) - 40 zł
Piwo, dostępne do 18 lub w knajpach 10-50 zł
itp, itd :D

Tak czy siak, trzymam kciuki.

Nie wiem czy doczytałeś to - http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=806
Kiedyś wiozłem kolegą na Nordkap i zdecydowałem się jechać przez Szwecję.

A Finlandię to sobie zostaw na długi weekend. Z Gdanska masz prom do Helsinek i już jesteś :D

yarecki 09.02.2011 16:44

... nie wiem czy to tylko moje zdanie ale ;-) ... wg. mnie ciekawiej jest jechać na Nordkap w przeciwnym kierunku niz Twój plan .... ja jechałem przez Finlandię po płaskim przez las .. a jak sie skonczył las to juz był Nordkap ... taki wjazd od kuchni . :)

Nalewa 08.03.2011 20:09

Cytat:

Napisał yarecki (Post 158860)
... nie wiem czy to tylko moje zdanie ale ;-) ... wg. mnie ciekawiej jest jechać na Nordkap w przeciwnym kierunku niz Twój plan .... ja jechałem przez Finlandię po płaskim przez las .. a jak sie skonczył las to juz był Nordkap ... taki wjazd od kuchni . :)

Chciałbym po prostu w miarę szybko załatwić północ, dojeżdżając tam w powiedzmy 4 dni i potem wiedząc ile mam czasu na powrót , jadąc w dół Norwegią starał się rozplanować resztę. Wycieczka jest oczywiście jak najbardziej aktualna, moto w serwisie, dostało gmole, nowy kufer i owiewkę, a ja zbieram na paliwo, kapcia i nowy napęd :P Mapy pokreślone, urlop załatwiony na termin 23.06-10.07.

Pirania 09.03.2011 15:08

Sprawdzałeś jakie w tym okresie będziesz tam miał śr temp. powietrza i wody ? ? ?

Bartasso 09.03.2011 15:22

są to najcieplejsze miesiące w roku:)

http://www.odyssei.com/pl/weather/norwegia.php

yarecki 09.03.2011 16:30

Pod tym linkiem pogoda dla Norwegii :

http://www.wunderground.com/cgi-bin/...ia,%20Norwegia

A tu dane historyczne , i statystyczne - można sobie poprzeglądać ;-)

http://www.wunderground.com/history/...lyHistory.html

A w tej tabelce podanej wczesniej z odyssei.com jest pogoda dla Trondheim a to dobre 1600 na południe od Nordkapu ;)

myku 09.03.2011 20:57

Posluchaj 7grega,ma racje.Bylem tam 2 razy(Nordcapp) i dzisiaj nie jechalbym przez Finlandie :mur:.Toz to sziok :dizzy:.

Nalewa 09.03.2011 23:00

Jest to jedyny okres, kiedy będę miał wolne, więc nawet gdyby nie był to czas najcieplejszy, to i tak jadę :P Tak mnie z tą Finlandią zniechęcacie, że już sam nie wiem...Zastanowię się jeszcze - dobrze, że o Norwegii nikt nic złego nie powiedział hehe, dzięki za rady, póki co leczę rany po małej glebce. Kiepsko rozpoczęty sezon - dwa kierunki i klamka połamane :/ Teraz może być już tylko lepiej... :D

Nalewa 30.05.2011 21:04

Witam ponownie,

Chciałbym zapytać doświadczonych podróżników, którzy nie raz zostawiali swoje sprzęty na promie - planuję zabrać ze sobą kufer centralny, sakwy boczne, na nich wór przypięty gumami i tankbag. Pytanie, czy na promie zabierać ze sobą wszystko, czy tylko tankbag z najcenniejszymi rzeczami, a resztę zostawić przy moto?? Wolałbym, żeby nie za....dolili mi bagaży w pierwszy dzień :P Jak to wyglądało u Was z praktyce?

P.S.
Propozycja wyjazdu nadal aktualna - w nocy z 16 na 17 czerwca mam prom ze świnoujścia do Szwecji. Wracam prawdopodobnie 25 czerwca. Program okrojony raczej do południowo zachodniej części Norwegii.

pzdr

myku 30.05.2011 21:32

Jezeli prom plynie przez noc to wez ze soba spiwor,kase i dokumenty.Cala reszte zostaw przy moto.Jak przez dzien,to mozesz ze spiwora zrezygnowac.Chociaz ja wolalbym sie wyspac w drodze :).Aaa...no i jak nie chcesz nic na promie kupowac to cos do jedzenia i picia.
Jak chcesz na Nordkapp wjechac i nic nie placic,to wjedz tam przed 7,00 rano.Budki kontrolerow obsadzane sa z pierwszym autobustem z Honnigsvag o 7.00

Joseph 30.05.2011 22:18

Cytat:

Napisał Nalewa (Post 180461)
Pytanie, czy na promie zabierać ze sobą wszystko, czy tylko tankbag z najcenniejszymi rzeczami, a resztę zostawić przy moto?? Wolałbym, żeby nie za....dolili mi bagaży w pierwszy dzień :P Jak to wyglądało u Was z praktyce?
pzdr

Przez Norwegię przeprawialiśmy się bodajże 17-toma promami, do tego "duże" przeprawy Tallin - Helsinki i z Kristiansand do Szwecji. Zawsze wędrował z nami na górę wyłącznie tankbag.

Nie ma szans, żeby ktoś dobrał Ci się do zamkniętych kufrów. W ogóle nikt nie dotknie Twojego sprzęta - lokales dlatego, że jego pradziada karano za kradzież bezoperacyjną amputacją kończyny i tak mu już w genach pozostało, że sam swojego domu na klucz nie zamyka, a turysta podejrzanej proweniencji dlatego, że obsługa promu mu na to nie pozwoli.

Nie stresuj się zatem, rób zdjęcia z górnego pokładu i podziwiaj okoliczności przyrody :D

Nalewa 07.06.2011 21:04

Dzięki za odpowiedź :) uspokoiliście mnie. Mam pytanie jeszcze tylko odnośnie kasy. Mam wziąć ze sobą złotówki i wymieniać na granicy na korony szwedzkie i norweskie? czy raczej mieć ze sobą euro i to je wymieniać na korony dopiero?

yarecki 07.06.2011 22:00

Ja bym zabrał korony , szkoda czasu na szukanie banków . Najwygodniej chyba i tak jest płacic kartą .:Thumbs_Up:

Joseph 07.06.2011 23:40

W Polsce kup korony, a na szczycie Norwegii przygotuj się na samoobsługowe stacje benzynowe przyjmujące wyłącznie karty płatnicze.

W północnej Finlandii mieliśmy w pewnym momencie kryzys paliwowy, bo na niektórych samoobsługowych działają wyłącznie karty z fińskich banków (przynajmniej tak tłumaczyli to lokalesi), tankuj zatem w kole podbiegunowym przy każdej okazji.

W poprzednich postach ktoś Ci doradzał, abyś olał duńskie mosty i inne głupoty na rzecz Norwegii i ja się pod tym podpisuję. Jedziesz w najpiękniejsze miejsce w Europie, więc nie przelatuj tam jak przeciąg :)

A ja i tak tam wrócę...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:32.