![]() |
Czy Afryka pojedzie bez pompy?
Chciałbym obalić mit mówiący o tym, że w Afryce padają pompy paliwa?? A czy ta pompa jest potrzebna do jazdy?:at: Słyszałem ze nasz piękny motocykl bez pompy ma zasięg porównywalny do Transalpa:umowa: Z moich obliczeń RD03 bez pompy może wykorzystać ok 20l, czyli do zapalenia czerwonej lampki rezerwy. Proszę mnie wyprowadzić z błędu:bow:
|
Majki coś o tym wie:)
|
Ja w RD07a bez pompy miałem dużo mniejszy zasięg. Po 100km musiałem tankować. Dystans wynosił raz 100km innym razem 150, ale nie więcej.
Słyszałem, że Majki wyjeżdza prawie cały zbiornik. U mnie tak nie było a zrobiłem bez pompy ponad 1000km. W większości w trasie. |
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...92&postcount=9 http://africatwin.com.pl/showpost.ph...52&postcount=7 |
RD 04, jest the best :) :) srać na pompy i trip bajery :), Zamiast zapasowej pompy wożę rurkę w kształcie litry U o średnicy przewodu paliwowego i po problemie. Sprawdzone, montaż 3 min. Zaczyna kaszleć po zapaleniu czerwonej kontrolki, zakręcamy prawy kranik, moto na bok i jazda na stacje :)
|
Cytat:
|
Powiem szczerze, że zawsze mam zakręcony prawy kranik i traktuję go jako żelazną rezerwę.
|
w 07a bez pompy udało mi się przejechać ok 100km
|
hehe a w 07a nie trzeba żadnych dodatkowych rureczek ;)
|
Cytat:
nie kumam |
szparag piszesz, że wozisz jakąś rurkę do 04, a w 07 podłączasz wym co masz na pokładzie nic dodatkowego nie trzeba
może bład w moim poprzednim poście ciebie zmylił zamiast "i" powinno być "a" |
W 04, też, a rurkę mam po to by było łatwiej, wpinam zamiast pompy i robi za bajpas. Tzn jak na razie musiałem tylko raz :). takie małe ułatwienie
|
wydawało mi się już łatwe bez dodatkowych rurek, ale jak komuś prościej
w końcu pompa nie pada co chwila |
Ano tak se jakoś wykombinowałem i działa :), a to dlatego, że wiedziałem, że mam pompę na wykończeniu i czekałem aż padnie, zrobiłem sobie to zapobiegawczo i się sprawdziło.
Oczywiście, że można bez, ale ja lubię patenty :), |
Może i odkop ale temat mi idealnie pasuje:
przejrzałem sporo tematów i ktoś twierdził że motocykl ma inne spalanie jeżdżąc bez pompy? Jest słabszy na wyższych obrotach? Ogólnie słabszy? Kto jeździ bez lub wie jeżdżąc "z" niech się wypowie ;) |
Kiedyś próbowałem zaoszczędzić na filtrze paliwa, i zamiast wsadzić taki hondowski 10mm wsadziłem 6mm ze sklepu motoryzacyjnego za 5zł.
Moto było słabsze i cześciej strzelało w wydech |
Ja nie miałem zmian mocy, jechało się jak z pompą poza mniejszym zasięgiem czyli około 100 km i tankowanie pod korek.
Majki miał fajnie bo podobno bez pompy wyjeżdżał paliwo prawie do zera, ale dlaczego miał tak to już nie wiem, ale zazdrościłem :). |
RD04 ma niżej kraniki.
Kiedyś w Rumuni w towarzystwie innej RD04 bez pompy robilsmy po 250km spokojnie od stacji do stacji. Ale chyba da się wiecej jeszcze |
Ano bez pompy wyjeżdżam do 21l z 24 w baku. :cool: Jeżdżę tak od 2 lat i nie zauważyłem, żeby się coś pogorszyło, moto dalej śmiga a pompa mi się nie psuje. :D
Co do większego zasięgu 04 bez pompy to raczej kwestia innego kształtu zbiornika i tego, że ma wyżej poziom paliwa (w 07 na górze zbiornika jest airbox i ma niżej dolną krawędź) |
Więc żądnych spadków mocy? Wzrostu/spadku spalania?
zaznaczę że mam rd03 - może ma jeszcze wyżej poziom paliwa :D bo chyba mi padła ... no tak jeszcze jej nie wymieniałem. |
Cytat:
|
A jesli juz temat pomp to widziałem gdzies pompe mikuni od ST w AT. czy wystarczy zamienic pompy i podcisnienową mikuni podłączyć pod krućce gaznikowe czy jeszcze jakis inny patent?
|
wszystko jest na forum Scorpi, wykaż minimum wysiłku i nie zaśmiecaj wątku
|
Cytat:
|
Majki na pompie od kupna zrobiłem jakieś 3,5 km z tego połowa na jednym cylindrze bo były mocno zaawansowane inne usterki ... także nie porównam za bardzo :D ale masz racje - dzięki za info
|
Z moich doświadczeń - spadków mocy nie stwierdziłem, ale w okolicach 120 - 130 km/h zaczynała przerywać, bo grawitacja nie wyrabiała z doprowadzaniem paliwa.
|
Cytat:
|
Odkopuję temat. Jak to jest w RD07A? Czy to normalne, że bez pompy ledwo jedzie? Czy coś z moją sztuką jest nie tak? Ominąłem pompę, bo wygląda na to, że przestała działać, i udało się jakoś rozkręcić silnik do 50 km/h na drugim biegu, więcej może i by się dało, ale nie wiem jakim kosztem.
Czy na to mogło mieć wpływ ok 8 litrów paliwa w baku? Choć podejrzewam, że jeżeli byłoby za mało to w ogóle by nie jechała. Przez całe 6-8 kilometrów co przyszło mi tak jechać, silnik był jednakowo osłabiony. |
Przy ośmiu litrach dziwię się że w ogóle jechała, na bajpasie musisz trzymać jak najwięcej paliwa. Inie liczyć na ostre przyśpieszanie.
|
sam sobie w pewien sposob odpowiedziales na pytanie - prawdopodobnie niedomaga pompa. przy okazji jej naprawy przegladnij caly uklad paliwowy - wyjmij kranik i przeczysc slupek z sitkiem, wymien na nowy filtr paliwa. napraw pompe i wio...
|
Organoleptycznie sprawdzone ze 7-ka bez pompy spięta na "krótko" ujedzie ok 80-100km zalana do pełna- potem trzeba dotankowac na full i znowu tyle km pojedzie
|
kieds... kumpel mial cb450 i zawsze jak mu sie skonczylo paliwo z dala od CPNu to otwieral korek od zbiornika, i dmuchal do srodka ustami :-) i jeszcze napompowalo gazniki na tyle ze mozna bylo zrobic 5-6 km. i tak dwa razy :-) i albo dojechal albo bylo blizej pchac .... ale to w zeszlym wieku bylo... dzis juz wiecej kasy na paliwo w kieszeni :-)
|
Te 100 km to bajka..U mnie zostawało 1/3 paliwa w zbiorniku . W razie koniecznosci mozna zwiekszyc ten zasieg wrzucajac kamyczki do zbiornika :-)):at:
|
A ja bym się podpisał pod ArtiZet'em.
U mnie równie stówę przejedzie bez problema, a potem kasze i kicha. |
Jak dojechałem to zlałem z baku niecałe 6 litrów, co prawda okazało się, ze jechała przy tej ilości paliwa tylko na jeden cylinder (?). Zdemontowałem kranik i sitko celem przejrzenia , ale tam było idealnie czysto.
|
Afra jedzie bez pompy oraz z niesprawnym akumulatorem , sprawdzone.
|
To że jedzie to wiadomo a dyskusja się toczy jak długo jedzie;)
A bez aku jedzie ?? |
Hej
Jak nie mam rurki a pompa zdechła to jak polączyć przewody tym co w afryce ? |
a czy GS pojedzie bez pompy? :D
|
Cytat:
|
.
Cytat:
|
Dzisiaj miałem okazję sprawdzić połączenie na krótko w 07 czyli przez bypassa, pompa siadła, w zbiorniku paliwa do połowy, szybki montaż rurki i dojechałem do garażu te kilkanaście km. Potwierdzam to działa.
|
A kiedy jeździcie z pominięciem pompy to ją wypinacie z instalacji czy bezpiecznik wypinacie?
|
Cytat:
|
W 04 dostęp do niej jest kłopotliwy jak w rd03? W 650 ma za krótki kable wychodzące z wiązki. Zastanawiam się czy ją nie wypuścić poza obszar ramy.
|
W czwórce kable z instalacji kończą się w sam raz żebyś je zobaczył i nawet dotknął czubkiem palca, dalej jest wtyczka i część okablowania od pompy.
Chyba w zestawie narzędziowym był jeden mały Japoniec, żeby to w razie czego rozpinać (mój się niestety zgubił/wyrósł) |
To mi chodzi o to aby przedłużyć kable aby wtyczka była dostępna po zdjęciu bocznego plastiku.
|
Przy lewym przednim kierunku masz przekaźnik od pompy. Wystarczy tam odpiąć
|
Cytat:
|
Czarny pstryknij fotkę tej kostki na dłuższym kablu przy okazji. Lutowałeś to czy na szybkozłączki?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:32. |