![]() |
problemy z uszczelniaczami
czytam czytam , ale znaleźć nie umiem..
od jakiegoś czasu bawię się w kapitalkę przedniego ham. jestem na etapie wkładania tłoczków-i tu problem. za cholerę nie dają się włożyć (na razie na płyn ham,) po wyjęciu uszczelniaczy tłoczek wchodzi tak pasownie że zadaję sobie pytanie gdzie tam miejsce na uszczelnienia ? po paru próbach tłoczek wchodzi, ale kosztem zniszczonej pierwszej "gumki" (całe szczęście testy robię na tych zużytych) za moment dolecą do mnie zamówione u chądy nowe uszcz.i nie mam zamiaru na nich testować. poradźcie, czy macie na to jakiś patent ?? zdrowia |
Ostatnio rozbebeszałem zaciski i nie było z tym większego problemu. Uszczelniacze wymyłem oliwka silikonowa a tłoczki delikatnie w kombinerki i wkręcasz a nie wciskasz i musi wejść. Może napuchły Ci te uszczelniacze? Przy nowych powinno być ok.pzdr.
|
Cytat:
z ciekawości zapytam ile gumnki hądowskie ? bo chyba nie sprzedali ci tych z larssona ? |
Jak rozbierałem przednie zaciski to wszystko pasowało bez problemu. Kupiłem zestaw uszczelek do zacisków w Larssonie i była tam pasta do składania. Trzeba bardzo dobrze wyczyścić gniazda uszczelek, posmarować dobrze uszczelki i wkładać tłoczki lekko nimi kręcąc. A kombinerkami co najwyżej wewnątrz się zaprzeć, żeby nie uszkodzić zewnętrznej powierzchni tłoczka. Powinno się dać palcami wsadzić. ;)
|
Cytat:
czyściłem solidnie,bo trochę tam syfu-pewnie po starym smarze, no i będę wkręcał,zobaczymy. dzięki za podpowiedzi |
Tak jak Majki napisał, koniecznie posmaruj, nie próbuj nawet tego składać na sucho. Oczywiście spec-smar do zacisków.
|
Kupując gumki smar jest najczęściej w kpl. żadnych wynalazków.
Tłoczki po oczyszczeniu i nasmarowaniu wchodzą palcami , jeśli nie wchodzą to prawdopodobnie nie zostały oczyszczone rowki w których siedzą gumki . Tłoczki to nie śrubki żeby je wkręcać. |
no dobra, wkręcał nie będę :)
zdrowia |
Cytat:
|
Cytat:
|
I wszystko w temacie :)
|
Cytat:
A o kombinerkach to odnosiłem się do: Cytat:
|
Jak składałem swój zacisk to tak się zaparłem, że cały tłoczek wpadł mi do środka i nie chciał wyjsć:mur:
|
Cytat:
|
Cytat:
w hondzie zapewnili mnie że smar dostanę w zestawie. w tym tygodniu mam dostać kurierem-gdyby było inaczej, napiszę. |
Jeśli tak , to będzie tylko dobra robota dealera, a nie Hondowski standard :). Ale fakt, miło z ich strony.
|
Ja też zakupiłem cały zestaw uszczelniaczy (na 3 zaciski) i smaru w zestawie nie było.
Kupiłem dużą tubę w motoryzacyjnym i gitara.... |
andrzej bądź pewien, że dostaniesz komplet naprawczy Tour Maxa. Tam w komplecie jest smar.
Same uszczelniacze Hondy wychodza drożej niż ten komplet naprawczy. Tour Maxa również sprzedają salony Hondy, to jest ten zestaw z Lassona. Ja dałem 167 PLN. |
zamówiłem u chądy, bo ktoś kiedyś krzyknął że ten zestaw z Larssona był kiepski.
(czy to chodziło o smar..? - nie pamiętam) jak dostanę to napiszę. zdrowia |
ja też dzwoniłem i od razu powiedzieli że mają piękny zestaw z Larssona :)
szkoda tylko że nie wiedzieli że to zestaw na komplet do przodu, chcieli mi wcisnąć X2 :D |
dostałem uszczelniacze hondowskie
szparag, miałeś rację - honda smaru nie daje. kolo w salonie okazał się niedoinformowany.... Vooytas o jaki smar pytać w sklepie motoryzacyjnym ? |
|
Cytat:
http://allegro.pl/listing.php/search...%82oczk%C3%B3w |
- dzięki chłopaki !
|
Po zakupie mojej Afryki przednie koło szumiało.
Luz na zaciskach wyjątkowo mały, w porównaniu z np. tylnym zaciskiem. Po rozebraniu zacisków stan tłoczków był zadawalający, uszczelniacze OK, zacisk "pływał" Czyszczenie zacisków, wymiana płynu, składanie (bez smaru, na płynie) i tak jak poprzednio - trze. Zamówiłem zestaw naprawcze z Larsona, myśląc, że to jednak przez "gumki" tłoki za mało odbijają. To samo od początku, z tą różnicą, że tym razem na smarze. Bez rezultatu. Co może być przyczyną zbyt małego luzowania się klocków? Dodam, że problem dotyczy 2 zacisków przednich. Coś z pompą ham? |
Cytat:
|
Trochę zawsze, ale u mnie ciut za fest. Porównywałem namacalnie na innej królowej.
Chyba trzeba rozkopać pompę |
Cytat:
|
W dalszej części, już nie zacytowanej, właśnie napisałem, że nowe gumki, smar itd.
|
tak, tak, teraz doczytałem ... pod wieczór w sobotę już gorzej widzę ;)
nasmaruj koniecznie cylinderki i tłoczki przed montażem, sprawdź czy po puszczeniu klamki jest przepływ w stronę do zbiorniczka i czy nie masz w nim za dużej ilości płynu. |
Jak posmarujesz gumki smarem to jak się mają cofać? Zakładałem "hondowskie" bez smaru do dzisiaj nic nie trze. Mnie kiedyś uczyli, że gumy w zaciskach składa się na płyn hamulcowy. Czasy się zmieniły, a ja starej daty jestem.
|
1 Załącznik(ów)
Drogie Czarnuchy,
przy okazji konserwacji pompy hamulca tylnego w moim Trampku zastanowiłem się czy nie brak jest jednego z oringów uszczelniających. Czy mam rację? Teoretyczny wymiar tego oringu to dz/dw = 14/8 mm. Gdzie go szukać, gdy nie znam typu pompy ani moto z którego pochodzi? Pompa nie jest trampkowa. Prawdopodobnie kawasaki. Foto poniżej. |
Weź pompę ze sobą i poszukaj oringów w sklepie na Łopuszańskiej.
http://www.ggtrading.pl/glowna.htm |
Identyczna pompe mialem w swojej Aprili i z tego co pamietam tam powinien byc oring ale reki sobie nie daje obciac.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |