Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Informacje z Kazachstanu,Kirgistanu,Tadzykistanu,Turkmenistanu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8709)

Konopek 23.02.2011 20:40

Informacje z Kazachstanu,Kirgistanu,Tadzykistanu,Turkmenistanu

Właśnie planuje wyprawę w 2012 w "tamte" okolice. Brakuje mi kluczowych informacji. Interesują mnie, w miare aktualne, ceny paliwa, żywności i noclegów w Kazachstanie,Kirgistanie,Tadzykistanie,Turkmenista nie.
Co z wizami i innymi papierkami wjazdowymi do tych krain? Czy można je bezproblemowo załatwić na granicy czy też lepiej pofatygować się do ambasad w Berlinie? No i jak bardzo przekupna jest milicja w tamtych regionach (czyli drobni łapówkarze, średni łapówkarze czy WIELCY mafioso:))) Proszę o informacje i wskazówki.

sambor1965 23.02.2011 20:47

Jak planujesz w 2012 to pytaj w 2012. Teraz mozesz dostac te za 2010, a na jesien za 2011. W googlach jest wszystko na temat papierkow, wiz etc.
Nic nie zalatwisz na granicy, a milicjanci sa rozni. Zalezy czy sie spieszysz, jestes malym cwaniaczkiem czy wielkim kozakiem.
Naprawde.

Konopek 24.02.2011 17:03

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 161808)
Jak planujesz w 2012 to pytaj w 2012. Teraz mozesz dostac te za 2010, a na jesien za 2011. W googlach jest wszystko na temat papierkow, wiz etc.
Nic nie zalatwisz na granicy, a milicjanci sa rozni. Zalezy czy sie spieszysz, jestes malym cwaniaczkiem czy wielkim kozakiem.
Naprawde.

Sambor, interesują mnie wszelkie informacji i spostrzeżenia z tamtego rejunu świata i nie jest dla mnie ważne czy 2010 czy 2012. Nie przewiduje aby te kraje odnotowały gigantyczny wzrost gospodarczy w ciągu 365dni co miało by przełożenie na wzrost cen benzyny jak i jadła i wódy. Co do tego czy jestem małym cwaniaczkiem czy wielkim kozakiem to Ci powiem że jestem "pierwszy z Brzegu":) Co do milicji i urządnikow - wierze Ci. Już miałem przyjemność poznać "tamtejsze" realia w Rosji i Mongolii. Być może ktoś - Ty możesz mi coś ciekawego podpowiedzieć/polecić na temat tamtych krain, ludzi, kuchni itp. Wskazówki, obserwacje i podpowiedzi mile widziane.

czosnek 24.02.2011 17:12

Z tego co wiem wiz na granicy nie załatwisz.

Kirgiską i Tadżycką - Berlin

Kazachstan - Warszawa. Tutaj wymagają żeby wniosek złożyć osobiście. Odebrać można za kogoś pod warunkiem, że ten przy składaniu wniosku zostawi upoważnienie na odbierającego

Rosja - Kraków,Gdańsk

Uzbekistan - Warszawa

Ola 24.02.2011 17:28

Cytat:

Napisał czosnek (Post 161993)
Kirgiską i Tadżycką - Berlin

Kirgiską można też w Mińsku... jakby ktoś wolał. Nie jest trudno.

Cytat:

Kazachstan - Warszawa. Tutaj wymagają żeby wniosek złożyć osobiście. Odebrać można za kogoś pod warunkiem, że ten przy składaniu wniosku zostawi upoważnienie na odbierającego
Można to obejść na upartego - ale trzeba się nagimnastykować. Z moich doświadczeń, to najmniej przyjemna we współpracy ambasada, choć jak najbardziej do przejścia.

Nie licz na załatwianie czegokolwiek na granicach.

Jeśli chodzi o informacje, które Cię interesują, to poczytaj relacje na forum: jest co najmniej kilka z tamtych rejonów (z Samborowymi i Czosnkową na czele) i każda zawiera sporą dawkę wiedzy.

Znoclegami - to tu większość preferuje jurty albo namiot. Oczywiście tam gdzie się da, ale w Azji Centralnej w większości miejsc się da. Nie po to się tam przecież jeździ żeby siedzieć w obskurnych miastach. Jak już będziesz chciał zatrzymać sie np. w Bukharze, czy Samarkandzie - to miasta Cię nie ominął, ale łatwo dostępnych źródeł o noclegach tam jest na prawdę mnóstwo i nie wymaga to żadnych większych gimnastyk.

Ja z "przekupną policją" akurat nigdzie nie miałam problemu. Kilka razy musieliśmy trochę pertraktować w Kirgistanie, ale zawsze kończyło się przyjacielską pogadanką i kolorowym flamastrem dla córki. Podobno najgorzej jest pod tym względem w Kazachstanie, ale tamtędy nie jechałam, więc nic nie będę pisać. Na granicach pewnie będą próbowali pobierać "obowiązkowe opłaty" (Uzbecy, czy Tadżycy miewają tendencję), ale raczej jest to próba wybadania na ile mogą sobie z delkwentem pzwolić, a na ile jesy zorienotwany w realiach. Spokojni można przejechać bez takich "ścimnionych opłat", choć znane są historie co najmniej kilku osób, które zapłaciły i twierdzą, że było to konieczne... Choć przekraczali granice w tym samym miejscu, w którym wcześniej nie płaciliśmy (albo inni znajomi nie płacili). Także jak widać: różnie bywa, jak to w Azji.

Proponuję Ci temat odświeżyć na jesień, wtedy będziesz miał więcej aktualnych informacji od ludzi, którzy wybierają się tam w tym roku.

czosnek 24.02.2011 20:32

Pozwolę sobie wrzucić Tutaj kilka zebranych uwag z napisanych maili. Część z nich Konopek już czytał ale może komuś się jeszcze przydadzą :) Jeśli coś popieprzyłem to niech mnie bardziej bywali w tamtych rejonach poprawią.

Ubezpieczenia na granicach.

Najwięcej policzyli sobie Kazachowie. Było to ok 50$ (za 2 motocykle.) W tym była jeszcze kwota za coś tam jeszcze). Tam gdzie przekraczaliśmy granicę było kilka budek więc warto popytać bo bywają różne ceny. Ogólnie Kazachscy urzędnicy byli największymi cwaniakami na tym wyjeździe. Jeśli będą chcieć łapówki to nic chujkom nie dawajcie

W Uzbekistanie czeka was kupa formalności ale samo ubezpieczenie jest tanie.

W Tadzykistanie zapłaciliśmy chyba 80 somoni (ok 50zł) (niestety nie pamiętam czy za 1 czy 2 motocykle) . Cała odprawa trwała chyba z 10 minut

W Kirgistanie nie trzeba ubezpieczenia

Jeśli np. przez Kazachstan będziecie przejeżdzać 2 razy to za pierwszym razem bierzcie ubezpieczenie od razu np. na miesiąc żeby nie bulić drugi raz przy wjeździe.

Granice:

- Na granicy ukraińskiej od razu mówcie, że chcecie wizę turystyczną. Nam zanim jeszcze wypełniliśmy słynne kartoczki celnik wbił tranzyt z wpisanym przejściem , którym powinniśmy wyjechać z Ukrainy do Rosji. Pojechalismy na inne przejście niż mielismy wbite w paszporcie przez co było dużo ględzenia i 30$ łapówa.

- Na Ukrainie jest sporo policji z laserowymi radarami więc namierzą was zanim ich zobaczycie a wtedy po 10$ za łeb za „upomnienie”. Jednak Ukraińcy ostrzegają światłami przed patrolem a wtedy warto być przepisowym

- W deklaracji celnej (wzór wrzuciłem na forum Africy w relacji z wyjazdu) Nie podawajcie, że macie jakąkolwiek kasę. Jeśli będą pytać mówcie, że kasę bierzecie z bankomatów. Raz niechcący posłuchaliśmy celnika na wyjeździe z Uzbekistanu i wpisaliśmy, ze mamy kilka dolarów i rubli to zrobiła się afera, ze na wjeździe nie zadeklarowaliśmy wwozu kasy. Znów starciliśmy dużo czasu na negocjację (tym razem obyło się bez łapówki)

Ogólnie

- W Tadzykistanie jest mało stacji benzynowych a jeśli jest to np. z beczki benzyna nalewana wiadrem. Do tego jest dość słabej jakości . Nie zdziwcie się jeśli do baku wejdzie wiecej niż wynosi jego pojemność. Ot taka tadżycka magia 

- Ogólnie do wszelkiego typu policji czy innych urzędasów trzeba podchodzić na zupełnym luzie i się ich nie bać. My na dzień dobry wrzeszczeliśmy „zdrastwujtie” !!! z szerokim bananem na ryju, uścisk rąk itp. To działało i od razu mniej formalnie podchodzili do nas. Rozmowy w 90% przypadków kończyły się wtedy na motocyklach i celu wyjazdu.

Do wiz:
- W tadżyckiej deklaracji wizowej zaznaczcie że chcecie permit na wjazd do GBAO. Gorno-Badakhshan Autonomous Oblast (Nie wiem czy się wnioski wizowe zmieniły ale cos nie mogę teraz tego znaleźć. Tak czy inaczej spróbujcie wywalczyć to przy okazji wizy. Jeśli się nie uda to w Duszanbe załatwicie to w OWIR. Nie jest to drogie ale zmarnujecie kupę czasu na formalności. OWIR znajduje się za mostem jadąc od czołgu tak jak jest skierowana lufa ) Czołg na postumencie stojącym na środku ronda jest świetnym punktem orientacyjnym, więc jakby co pytajcie jak dojechać do „tanka” a potem od tanka Ważne zebyście od razu pojechali do OWIRU za mostem ponieważ my stracilismy pół dnia jeżdząc po róznych urzędach, które miały być „tymi jedynymi właściwymi” aż w koncu trafiliśmy za most

- Najpierw załatwialiśmy wizy (turystyczne) do Tadżykistanu i Kirgistanu w Berlinie. Akurat brat Bartka tam rezydował więc to pozałatwiał za nas. Koszt tych dwóch wiz to ok 140 euro na łeb . Kolejną była wiza do Kazachstanu. Tą załatwialiśmy w Warszawie. Tutaj niestety jest dół bo trzeba osobiście złożyć a jeśli ktoś inny ma ją odebrać to przy składaniu wniosku należy zostawić upoważnienie dla odbierającego. Nie pamiętam kosztu ale ta wiza akurat była tania (chyba coś ok 80zł) To była wiza tranzytowa więc trzeba było pokazać wizę kraju docelowego (w tym wypadku chyba Tadżykistan)
Następna wiza to Uzbekistan (Warszawa). Tutaj też tranzyt do Kirgistanu. Nie pamiętam ceny ale wszystko szybko i sprawnie poszło.
Ostatnia to tranzytowa rosyjska. Cena to chyba ok 130zł i też poszło szybko i bezproblemowo. (Załatwiana w Krakowie)

Łączny koszt wiz to ok 1000zł na łeb.

Slavo 24.02.2011 20:59

Przy okazji zapytam.Jeżeli chodzi o czas pobytu w danym państwie.Wykupując wizę powiedzmy 7 dniową podajesz konkretne daty np 01 01 2011 do 07 01 2011 czy jest tak,że przekraczając daną granicę dostajesz bumagę i zegar zaczyna tykać ?

czosnek 24.02.2011 21:05

Z reguły jest tak, że wiza jest ważna np. miesiąc i w tym czasie możesz wjechać(wyjechać) . W momencie przekroczenia granicy zegar zaczyna tykać i maszte np 7 dni na przejazd.

Natomiast w wizie Rosyjskiej mieliśmy dokładnie określony dzień wjazdu i wyjazdu.

Slavo 24.02.2011 21:11

Cytat:

Napisał czosnek (Post 162047)
Natomiast w wizie Rosyjskiej mieliśmy dokładnie określony dzień wjazdu i wyjazdu.

No to z dniem wyjazdu to trochę kupa.O ile łatwo obliczyć przejazd przez Ukrainę i wjazd do Rosji to nazad przez te parę państw i tysięcy kilometrów to loteria.

czosnek 24.02.2011 21:16

No niestety. Nam się udało zupełnym przypadkiem wjechać na granice idealnie dniu kiedy zaczynał się termin (Nie wiedzieliśmy, że tak to działa z tymi terminami).

Nie wiem czy tak jest zawsze, może coś źle podaliśmy przy składaniu wniosków wizowych. Tutaj przydałoby się opinia jeżdzących częściej tranzytem przez Rosję.

Slavo 24.02.2011 21:25

Może już ktoś przerabiał takową sytuację ( przekroczenie granicy poza terminem ) ? Ewentualnie zna na tyle procedurę wypełniana papierów do wizy rosyjskiej, że palcem pokaże gdzie to trzeba określić .

sambor1965 24.02.2011 22:19

Cytat:

Napisał czosnek (Post 162031)

Najwięcej policzyli sobie Kazachowie. Było to ok 50$ (za 2 motocykle.) W tym była jeszcze kwota za coś tam jeszcze). Tam gdzie przekraczaliśmy granicę było kilka budek więc warto popytać bo bywają różne ceny.

Nam wyszlo 15 dolarów za cztery motocykle. Nie zaplacilismy w tych budkach bo za drogo chcieli. Powiedzieli ze beda dzwonili na milicje, ze jedziemy bez ubezpieczenia. Kazalismy im dzwonic. Ubezpieczenie kupilismy dopiero w Aktjubińsku, chyba 400 km dalej.

czosnek 24.02.2011 22:34

Cytat:

Nam wyszlo 15 dolarów za cztery motocykle. Nie zaplacilismy w tych budkach bo za drogo chcieli. Powiedzieli ze beda dzwonili na milicje, ze jedziemy bez ubezpieczenia. Kazalismy im dzwonic. Ubezpieczenie kupilismy dopiero w Aktjubińsku, chyba 400 km dalej.
No nic. Uczy się człowiek całe życie. Następni będą mądrzejsi ;)

kajman 25.02.2011 18:17

Tak. Wriemienny wypełniasz wjeżdżając do Rosji. Potem na granicy rosyjsko Kazachskiej pokazujesz go tylko. Zamykasz go wyjeżdżając z Kazachstanu.
Unia jest od 1 lipca 2010.

Z tym "nie wpisywaniem" przy wjeździe do Uzbekistanu gotówki to może się skończyć tak że przy wyjeździe wezmą Cię na osobistą i zarekwirują całą gotówkę jaka nie była wpisana :) - dotyczy to tylko uzbekistanu. Pozastałych krajów nie - tam wpisujesz jak masz powyżej chyba 5 tyś $

Piszesz wcześniej że tam tak szybko się nie zmienia .... oj zdziwiłbyś się jak szybko. Dotyczy to i zasad na granicach i dróg, jak i stacji benzynowych. Coś co rok wcześniej było mega ciężkim przejazdem w tym roku jest już piękny asfalcik. W zeszłym roku nie było stacji benzynowych - teraz jest co 200 km. Rok wcześniej droga między kirgistanem a tadżykistanem była spokojnie przejezdna a ja w tym roku w sierpniu musiałem w nocy przeprawiać się przez rwące potoki górskie - o stromych brzegach - woda zalewała maskę w Patrolu

Lepi 25.02.2011 22:22

Wizy do Rosji można też w Poznaniu choć tu trudniej z dwukrotną. Jak już pisano dwukrotna zaczyna "tykać" od chwili wjazdu. Dla każdego wjazdu osobno.

zbyszek_africa 25.02.2011 22:55

Ubezpieczenie na Kazachstan 15$, soory Czosnek:)
Potem już nie ubezpieczaliśmy wcale. Wiza dwukrotna Rosja w Warszawie, Kazachstan sam robiłem dla czterech w Warszawie w ambasadzie, przywiozłem paszporty, za tydzień odebrałem, chyba 280zł za czterech.
Trudna wiza Terkmeńska przez biuro w Warszawie (musiałbym poszperać namiar) odebraliśmy w Uzbekistanie w Ambasadzie Turkmenistanu. Tam był niezły cyrk, strażnik na bramce brał 10$ od wpuszczenia bez kolejki:)
Turkmenistan przy wjeździe dostajesz mapkę któredy jedziesz, nie waż się zboczyć bo Cię aresztują, dostajesz 3-4 dni na przejazd tranzytem. Tam jest sama pustynia, gorący wiatr parzy przez rekawiczki. Najbardziej policyjne państwo w tamtym rejonie. Z Krasnowłodzka, teraz Turkmenbashi skok przez Morze Kaspijskie do Baku (Azerbejdzan) to juz cywilizacja:)
Plan był przez Iran, ale wtedy były zamieszki. Iran się udał rok później.
Też trudna wiza, ale do przeskoczenia przez biuro za 50zł drożej.
Powodzenia:)

Konopek 28.02.2011 22:17

Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za obszerne informacje i porady. Z całą pewnością skorzystam. Odświeżę ten wątek pod koniec roku. Szerokości.

Konopek 03.12.2011 08:36

Może ktoś ma ochotę dołączyć do wycieczki? :D Start 1-7 czerwca 2012. Atrakcje turystyczne jak w tytule. Pozostałe info na PW lub email marcinkonopka@vp.pl

gancek 08.12.2011 22:13

Hejka,
Ja kombinuje objechac morze Kaspijskie przez wymienione kraje plus Iran i może afganistan ale w terminie Sierpień-Wrzesień.
Też szukam wariata na wspólny wyjazd ;)

PiotrW 19.12.2011 23:27

Również planuję Kirgistan i Stany na 2012 i chętnie połączę siły. Poszła informacja na mail'a.:)

Konopek 08.01.2012 09:18

Zamykam temat.

jawy88 08.03.2012 21:12

nie bede otwieral nowego tematu a mam takie pytanie....do wiz tranzytowych rosyjskich i kazachstanskich potrzebny jest dokladny plan podrozy ...ma ktos cos takiego?

czy chodzi o glowne miasta czy trzeba dokladnie podac nazwy granic

z gory dziekuje

czosnek 08.03.2012 21:18

Planu nie trzeba, natomiast jest potrzebna wiza kraju docelowego. Przynajmniej tak drzewiej bywało.

jawy88 08.03.2012 21:23

jest jeszcze gorzej potrzebne ksero dowodu rejestracyjnego i zielonej karty :dizzy:

czosnek 08.03.2012 21:25

No ale to to akurat najmniejszy problem :)

Elwood 09.03.2012 09:10

Do wymienionych wiz plan przejazdu jest potrzebny.
Wrzucasz kilka miejscowości głównych na planowanej trasie i przejścia graniczne.
Ot cały plan.
Wiza sama w sobie już tych info nie będzie zawierała.

jawy88 09.03.2012 11:49

czy takie cos bedzie ok
Rosja

pierwszy tranzyt
wjazd do rosji droga(p-200 Sumy- Kursk)Sudzha,,
przez
Kursk .
Woroneż
wyjazd z rosji droga (p-29 Saratow-uralsk). Stolyary

drugi tranzyt Rosja
wjazd do Rosji droga (A-27 Atyrau-Astrakhan) Kotyayevka
przez Volgograd
wyjazd z Rosji (M-21 Wolgograd-luhansk) Krasnodon

Kazachstan

wjazd do Kazachstanu droga (p-29 Saratow-uralsk). Stolyary
przez
Aktobe
Aralsk
Bajkonur
Almata
wyjazd z kazachstanu droga (A-362 Kegen-Karakol) Karkara

drugi wjazd
wjazd do Kazachstanu droga (P-1 Nukus-Benyeu )
przez
Atyrau
wyjazd z Kazachstanu droga (A-27 Atyrau-Astrakhan) Kotyayevka

Roberto 10.03.2012 14:22

http://africatwin.com.pl/showthread....494#post222494

w 57 poście masz moją rozpiskę z tamtego roku, którą załączyłem do wniosku i było oki.

Elwood 10.03.2012 21:49

Cytat:

Napisał jawy88 (Post 226319)
czy takie cos bedzie ok
Rosja

pierwszy tranzyt
...

Będzie dobrze. Jak nie będzie, poproszą o uzupełnienie treści :)
Nie przejmuj się.

jawy88 11.03.2012 09:31

Cytat:

Napisał Roberto (Post 226535)
http://africatwin.com.pl/showthread....494#post222494

w 57 poście masz moją rozpiskę z tamtego roku, którą załączyłem do wniosku i było oki.

a ja myslalem ze na pamiec prawie ten watek znam :dizzy:
dzieki
Roberto i Elwood

jawy88 12.03.2012 22:40

mam jeszcze pytanie do osob ktore mialy wize tranzytowa(72h) przez uzbekistan ale w kierunku powrotnym z tajikistanu-----------------czy waznosc wizy mial ktos dłuzszy niz 5dni?? --------- i czy mial ktos jakies problemy na granicach w przypadku wyjazdu po terminie i jak te problemy rozwiazał??

Roberto 13.03.2012 15:31

Ja miałem wizę turystyczną, ale towarzysze podróży w Toyocie mieli wizy tranzytowe.
Jechaliśmy z Uzbekistanu do Tadżykistanu.
Wiza tranzytowa jest na 3 dni, a nie na 72h czyli liczy się od północy do północy i trzeba o tym pamiętać.
Nie zmieściliśmy się w czasie bo najkrótsze przejście z Samarkandy na Duszanbe jest od dwóch lat zamknięte i trzeba było jechać na międzynarodowe w Bustan. A to dodatkowe 300 km na północ. No i noc już była ciemna. Więc poinformowaliśmy pograniczników że jesteśmy, a rano o ósmej spotkanie z naczelnikiem przejścia, który to sobie odnotował i chyba dał im jakąś kartkę z potwierdzeniem. Po dojechaniu do Bustan sprawdzili sobie naszą wersję wydarzeń, wykonali telefon do naczelnika i obeszło się bez kar. Ale chwilę to trwało.Podobno taryfa jest 30$ za dobę.
Można też wybrać przejście na Termiz. Również międzynarodowe.

czosnek 14.03.2012 21:44

Cytat:

Napisał Roberto (Post 227161)
J
Wiza tranzytowa jest na 3 dni, a nie na 72h czyli liczy się od północy do północy i trzeba o tym pamiętać.

Jesteś tego pewny? My specjalnie sterczeliśmy przed granicą do rana, żeby nie marnować czasu na nocleg z tych 72h. Jeśli masz rację, to mięliśmy niezłe szczęście :) W ogóle te moje porady w ogóle się nie pokrywają z Waszymi.. to znak, że już powinienem przestać się wymądrzać tym temacie :)

Roberto 15.03.2012 14:59

My też spaliśmy przed granicą i Kazachów opuściliśmy 11.07 rano.
13.07 około 23 wieczorem zameldowaliśmy się na ww. przejściu które było zamknięte.
Później historia jak wcześniej napisałem.
Na pieczątce nie ma godziny wjazdu i następnego dnia masz już 4 dni tranzytu co potwierdził pogranicznik, ale to było małe wojskowe przejście.

jawy88 20.03.2012 21:27

to teraz ma pytania z innej beczki czy ktos z was korzysta z takich sieci gsm (poza tadzykistanem) rozmowy przychodzące free http://www.simpass.pl/index.php http://www.alfamobile.com/lt/rates czy moze macie inne pomysly chodzi mi o kupowanie kart na miejscu(za ile sa i czy dlugo schodzi kupowanie) i jeszcze pytanie odnosnie baykonuru http://www.astronautyka.org/index.php?topic=925.0 czy ktos próbowal trafic w start rakiety??mi raczej chodzi o zobaczenie tego z drogi bo rozpoznalem temat i najtansza oferta(przez biuro na miejscu w baikonurze ze zwiedzaniem to
ok. 1300pln(pozwolenie 350pln a zeby je dostac musibyc zarezerwowany hotel za 300od
os. i tak wyliczaja az wyjdzie 1300 pln od/os bo wy "innostrance").. fakt ze 3 dniowa
wycieczka ze startem 1300$)w biurze w Astanie ale nam chodzi o max kilka godzin.

JARU 29.03.2012 14:22

Wpadłem na takie informacje dotyczące Kazachstanu:
http://www.lonelyplanet.com/thorntre...readID=2181764

Dodatkowo napisali, ze do Kirgistanu można wjechać na turystycznej wizie z Kazachstanu - czy ktoś może to potwierdzić?

Roberto 29.03.2012 15:06

Ale gdzie interes?
Wiza do Kirgistanu - 50 Euro, a do Kazachów z zaproszeniem 134 Euro.

Z tego biura korzystałem i oni załatwiali dla mnie wszystkie papiery. Mogę ich polecić.
http://www.wizaserwis.pl

sambor1965 29.03.2012 15:08

potwierdzam częściowo, można ale nie po całej Kirgizji jeździć. Poza tym na granicy o tym nie wiedzą.

EINREISE AN DAS TERRITORIUM DER GRENZGEBIETEN ALMATY UND JAMBYL DER REPUBLIK KASACHSTAN MIT TOURISTISCHEN VISUM DER KIRGISISCHEN REPUBLIK
Laut des Abkommens zwischen der Regierung der Kirgisischen Republik und der Regierung der Republik Kasachstan über die beiderseitige Anerkennung im Territorium der Grenzgebieten Issyk-Kul, Talas, Tschui der Kirgisischen Republik, die an die Republik Kasachstan grenzen, und im Territorium der Grenzgebieten Almaty und Jambyl der Republik Kasachstan, die an die Kirgisische Republik grenzen, der für die Bürgern der Drittländer aussgestellten touristischen Visums der Kirgisischen Republik und der Republik Kasachstan, vom 26.April 2007, informieren wir Sie über folgendes.

Die von der Konsularabteilung der Botschaft der Kirgisischen Republik in Berlin, Aussenstelle der Botschaft der Kirgisischen Republik in Bonn und Konsulat der Kirgisischen Republik in Frankfurt am Main ausgestellten touristischen Visums bis 1 Monat werden an den Grenzgebieten Almaty und Jambyl der Republik Kasachstan gültig sein.

Für die Fragen stehen wir Ihnen unter 030 36411860 (in Berlin), 0228 365230 (in Bonn) und 069 95403926 (in Frankfurt) zur Verfügung.

Den Bürgern der folgenden Statten ist die Einreise an das Territorium der Grenzgebieten Almaty und Jambyl der Republik Kasachstan mit touristischen Visum der Kirgisischen Republik erlaubt

1. Australien
2. Republik Österreich
3. Königreich Belgien
4. Vereinigtes Königreich Großbritanien und Nordirland
5. Hellenische Republik (Griechenland)
6. Königreich Dänemark
7. Irland
8. Republik Island
9. Königreich Spanien
10. Italienische Republik
11. Kanada
12. Fürstentum Liechtenstein
13. Großherzogtum Luxemburg
14. Malaysia
15. Fürstentum Monako
16. Königreich der Niderlande
17. Neuseeland
18. Königreich Norwegen
19. Portugiesische Republik
20. Republik Singapur
21. Vereinigte Staaten von Amerika
22. Republik Finnland
23. Französische Republik
24. Bundesrepublik Deutschland
25. Schweizerische Eidgenossenschaft
26. Königreich Schweden
27. Japan
28. Republik Korea
29. Königreich Saudi-Arabien
30. Slowakische Republik
31. Republik Hungarn
32. Republik Polen
33. Vereinigte Arabische Emirate
34. Israel
35. Republik Kroatien.

JARU 29.03.2012 15:44

Planuje wyjazd do Kazachstanu, będę mieć wizę turystyczna i interes w tym, ze mógłbym tez wjechać do Kirgistanu bez dodatkowych opłat.
Haczyk w tym, ze w wypadku przekraczania granicy Kazachsko-Kirgijskiej trzeba mieć wizę wielokrotna żeby wrócić do Kazachstanu.

Drugi interes - ciekawe czy sprawa z ruchem bezwizowym w Kazachstanie się potwierdzi.

mazeno 18.04.2012 19:53

.........

Elwood 20.04.2012 10:31

Działa w obie mańki, jeno dla ludzi z buta, trekujących w regionie i przekraczających granice w terenie.

Moje pytanie:
Czy są jakie wieści w temacie przełęczy Kulma?
Sporo zapowiedzi było, a jak sie sprawa może mieć w tym roku?
Idzie o przejście graniczne tjk - kitaj dla lokalesów vis a vis Muztag Aty.

sambor1965 20.04.2012 11:06

Są. Potwierdzone. Qlma zamknięta.

Cynciu 03.07.2012 21:08

Dołożę wątek do tematu.
Jak tanio kontaktować się z Polską. Pomińmy kafejki internetowe.
Jaka sieć? Abonament czy karta? Może miejscowa karta?
Jakie inne rozwiązania?

Elwood 03.07.2012 22:07

Najkorzystniej kupić lokalną kartę (do sms-ów), ale jeżeli chcesz kilka razy solidnie pogwarzyć, to w dużych ośrodkach trafisz bez problemu na "budki" z których ludziska dzwonią za niewielkie pieniądze.
W Osz np. rozmawiałem se z Polską w cenie 5 somów/minuta.
Jest tych budek od groma z cennikami taryf do różnych krajów i to działa.

Elwood 24.07.2012 10:40

Jaki jest aktualny wolnorynkowy kurs Soma w UZ?

sambor1965 24.07.2012 15:00

Dobre wieści z Kirgistanu:

znieśli dziś wizy dla wielu krajów, w tym Polski

Złe wieści z Tadżykistanu:
http://www.eurasianet.org/node/65700

Khorog zamkniety, jest mała wojna na razie. Osobom które się wybierają w region radzę śledzić temat. Movistar z Erwinem są w Iszkaszim i mieli byc dziś w Khorogu. Chyba będa wracali przez Kirgistan. Wszystko u nich ok.

Президент Кыргызстана Алмазбек Атамбаев подписал Закон «О введении безвизового режима для граждан некоторых государств сроком до 60 дней».

Документ принят в целях упрощения процедур выдачи виз иностранным гражданам и повышения привлекательности туристического рынка, развития туризма и привлечения инвестиций.

Напомним, вопрос обсуждался долго в парламенте, с многочисленными спорами и откровенным блокированием некоторых ведомств (в частности, спецслужб страны).

Глава государства поставил точку, подписав закон. Отныне «Кыргызская Республика в одностороннем порядке или на основании вступившего в установленном законом порядке в силу международного договора, участницей которого она является в целях развития дружественных, добрососедских отношений, укрепления экономических, торговых, научно-технических, культурных и иных связей вводит по отношению к зарубежным государствам безвизовый режим».

Перечень из 41-й страны, предложенный правительством, был в ходе рассмотрения в Жогорку Кенеше с согласия Министерства иностранных дел дополнен тремя странами: Государство Катар, Государство Бруней-Даруссалам, Королевство Бахрейн.

Перечень государств, в отношении граждан которых вводится односторонний безвизовый режим сроком до 60 дней:

1. Австралийский союз

2. Республика Австрия

3. Королевство Бельгия

4. Босния и Герцеговина

5. Ватикан

6. Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии

7. Венгрия

8. Федеративная Республика Германия

9. Королевство Нидерландов

10. Греческая Республика

11. Королевство Дания

12. Исландия

13. Королевство Ирландия

14. Королевство Испания

15. Итальянская Республика

16. Канада

17. Республика Корея

18. Государство Кувейт

19. Латвийская Республика

20. Литовская Республика

21. Княжество Лихтенштейн

22. Великое Герцогство Люксембург

23. Республика Мальта

24. Княжество Монако

25. Новая Зеландия

26. Королевство Норвегия

27. Объединенные Арабские Эмираты

28. Республика Польша

29. Португальская Республика

30. Королевство Саудовская Аравия

31. Республика Сингапур

32. Словацкая Республика

33. Республика Словения

34. Соединенные Штаты Америки

35. Финляндская Республика

36. Французская Республика

37. Республика Хорватия

38. Чешская Республика

39. Швейцарская Конфедерация

40. Королевство Швеция

41. Эстонская Республика

42. Государство Катар

43. Государство Бруней-Даруссалам

44. Королевство Бахрейн

sambor1965 24.07.2012 15:01

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 235179)
Są. Potwierdzone. Qlma zamknięta.

Qlma otwarta dla cudzoziemców, ale nie na własnych motorkach, autach...

Ola 24.07.2012 15:13

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 250683)
Złe wieści z Tadżykistanu:
http://www.eurasianet.org/node/65700

Oj, oj - źle się dzieje. Oby nic większego z tego się nie rozdmuchało. Dobrzez, że Chłopakom otworzyła się ta opcja powrotu przez KGZ, o inaczej...trudną by mieli sytuację.

Pozdr

t0m 24.07.2012 17:31

i od Korwina - po polsku, skrót tego co Sambor podesłał - http://korwin-mikke.pl/azja_centraln...czenstwa/62391

mazeno 25.07.2012 17:29

.........

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.