Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Mam problem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8710)

Lewar 23.02.2011 21:47

Mam problem

Witam.
Nie za wiele odzywam się ostatnio na forum ( nie chcę być uważany za nabijacza postów, któremu się nudzi w zimie ) a już zwłaszcza w tematach technicznych, ale mam pewien problem.
Wprawdzie świta mi humanistycznej łepetynie jego rozwiązanie ale chciałbym się poradzić maniaków słaboprądowych bo fachowców od naprawdę dużych prądów to mam do obrzydzenia w pracy.
Otóż, czy istnieje na rynku jakieś urządzenie albo myk, który pozwoliłby na zmianę prądu stałego, czerpanego z akumulatora afri na prąd zmienny, najlepiej o napięciu 220V.
Czy to jest w ogóle możliwe ?

7Greg 23.02.2011 21:49

Lewarku kochany, tysiące jest takich rozwiązań :)
Wpisz w googlach lub allegro "przetwornica 220"

Bartasso 23.02.2011 21:54

ja tam na elektronice znam się również nie za dobrze i jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie to czy chodzi o coś takiego:

http://allegro.pl/przetwornica-inwer...455750357.html

sambor1965 23.02.2011 21:55

Zalezy Lewar co chcesz zasilic. Ładowarke do paluszków czy spawarke.
Sprecyzuj a pomożemy.

rambo 24.02.2011 00:19

Spytaj ELutki albo Artuditu :)

bliźniak 24.02.2011 00:31

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 161820)
Zalezy Lewar co chcesz zasilic. Ładowarke do paluszków czy spawarke.
Sprecyzuj a pomożemy.

Co by nie chciał, się da - tylko AKU odpowiednie trza mieć jak do spawarki ;)
Miałem w sprinterku taką przetwornice 3kW 240V i rano suszarką odmrażałem szyby, bo zanim to pudło się nagrzeje przy poniżej -10' można dojechać do celu :cold: Ale się okazało, że mejd in czajna a i owszem dawała jakieś 1000W ale tylko parę minut, bo jak kiedyś szuszarka chodziła dłużej wentylatorki rady nie dały i z dymem poszła :mur: przetwornica oczywiście. Moja wina jednak, nie doczytałem w instrukcji że max mocy czyli 3kW tylko 10sec, 1,5kW coś koło 3 minuty i dopiero jakoś koło 600W bez ograniczeń. Także jak potrzebujesz do dużych obciążeń bierz z duuużym zapasem mocy :p w szczególności jeśli jest china ;)

Lepi 24.02.2011 08:47

Jak do moto o ogródka szukaj hasła przetwornica, jak przemysłowe to falownik. Wszystko już wymyślono ;)

Lewar 24.02.2011 19:33

Jak zwykle jesteście wspaniali i można na Was liczyć.
Przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale nie mam dostępu do netu w pracy bo moja firma ma problemy z płynnością i nagle odłączono nam prąd ( nomen -omen ) a tego nie załatwi żadna przetwornica:), na skutek tego walnęła Pompa Habermanna i efekt był taki, że siedziałem cały dzień bez prądu i ogrzewania.
Ale do rzeczy. Myślę, że wystarczy mi ok. 300W. Mniejsza moc zawęzi mi nadmiernie pole magnetyczne i zmniejszy przepływ i będę musiał wydłużyć czas procesu a tego prawdopodobnie moja 4-letnia Jułasa nie wytrzymie.
Co o tym sądzicie?

Łysy 24.02.2011 20:31

Cytat:

Napisał Lewar (Post 162019)
Jak zwykle jesteście wspaniali i można na Was liczyć.
Przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale nie mam dostępu do netu w pracy bo moja firma ma problemy z płynnością i nagle odłączono nam prąd ( nomen -omen ) a tego nie załatwi żadna przetwornica:), na skutek tego walnęła Pompa Habermanna i efekt był taki, że siedziałem cały dzień bez prądu i ogrzewania.
Ale do rzeczy. Myślę, że wystarczy mi ok. 300W. Mniejsza moc zawęzi mi nadmiernie pole magnetyczne i zmniejszy przepływ i będę musiał wydłużyć czas procesu a tego prawdopodobnie moja 4-letnia Jułasa nie wytrzymie.
Co o tym sądzicie?

Lewarze, a cóż za pomysły po Twojej głowie się plączą ? Kino objazdowe na Afri ?
Ps. no jak już w EC wyłączają prąd - to czas umierać ze śmiechu :lol8:

Lewar 25.02.2011 14:52

No tak, nie napisałem jaki to problem.
Otóż, jak trzymam Afrykę w nieogrzewanym garażu to kierunkowskazy działają z dużym opóźnieniem albo nie działają mi wcale. Jak włączę migacz to najsamprzód słychać ciszę:) , potem długo, długo nic, potem słychać dwa cyknięcia przerywacza i dopiero po tym pojawia się światełko. Dotyczy to lewego jak i prawego migacza. Jak przestawię do ciepłego to problem znika. Zakupiłem nowy oryginalny przerywacz o smaku i zapachu P. Hondy ( 200PLN ), przejrzałem i oczyściłem wszystkie styki ( za czachą, pod prawym boczkiem, bezpieczniki, masę itp ) bez pozytywnych rezultatów.
Nie mogę zakładać, że będę jeździł tylko do ciepłych krajów bo lubię podróżować motocyklem z Andrewem z Gdyni (choć On ze mną niekoniecznie ) a Andrew jak wiadomo jeździ tam gdzie jest tania gorzała, która najczęściej ożywia ciało i umysł w krajach chłodnych.
Metodą dedukcji i organoleptyki doszedłem, że przyczyna tkwi w przełączniku.
Postanowiłem więc z właściwą sobie dezynwolturą a nawet nonszalancją rozwiązać problem w sposób może nieco niekonwencjonalny ale pierwsze próby wypadły wielce zachęcająco.
Opis i zdjęcia zamieszczę wkrótce jak tylko zakupię potrzebne komponenty i zmontuję całość.
Zapewniam, że instalacja będzie cechować się eleganckim, inżynierskim podejściem i prostotą oraz schludnością wykonania.
A może ktoś z Was spotkał się z podobną usterką ?
Drogi Pawle, ja wiem, że brak prądu i ogrzewania w EC może być szokujący ale jak się firma dzieli to sytuacje mogą przypominać te z PKP w czasie Świąt.
Tak to...

badiss 25.02.2011 15:00

Cytat:

Napisał Lewar (Post 162174)
...
...

Miałem dokładnie to samo, kierunek musiałem włączać z minutowym wyprzedzeniem. Wina oczywiście po stronie włącznika, rozbiórka, czyszczenie i działa jak malina.
Ale nie kumam po co Ci przetwornica do tych kierunków :)

wieczny 25.02.2011 15:05

Lewarze, rozbierając przełącznik zwróć uwagę na stan blaszki zwierającej styki które odpowiadają za przepływ prądu dla układu kierunkowskazu prawy/lewy. Mogły się były zetrzeć. Popraw je punktakiem jeśli jest taka potrzeba.

To pomogło mi za pierwszym razem.

Jeśli problemy będą nadal takie same to wymień przerywacz na taki 3 stykowy od Lanosa i będzie po problemie. Trzeci styk trzeba będzie podłączyć do masy, ale to kosmetyka.

To pomogło mi za drugim razem.

O, tutaj proszę :) http://africatwin.com.pl/showthread....ght=przerywacz

Niemniej nie zniechęcaj się. Czekamy na opracowanie :)

podos 25.02.2011 15:16

Cytat:

Napisał Lewar (Post 162174)
No tak, nie napisałem jaki to problem.
Otóż, jak trzymam Afrykę w nieogrzewanym garażu to kierunkowskazy działają z dużym opóźnieniem albo nie działają mi wcale. Jak włączę migacz to najsamprzód słychać ciszę:) , potem długo, długo nic, potem słychać dwa cyknięcia przerywacza i dopiero po tym pojawia się światełko. Dotyczy to lewego jak i prawego migacza. Jak przestawię do ciepłego to problem znika. Zakupiłem nowy oryginalny przerywacz o smaku i zapachu P. Hondy ( 200PLN ), przejrzałem i oczyściłem wszystkie styki ( za czachą, pod prawym boczkiem, bezpieczniki, masę itp ) bez pozytywnych rezultatów.
Nie mogę zakładać, że będę jeździł tylko do ciepłych krajów bo lubię podróżować motocyklem z Andrewem z Gdyni (choć On ze mną niekoniecznie ) a Andrew jak wiadomo jeździ tam gdzie jest tania gorzała, która najczęściej ożywia ciało i umysł w krajach chłodnych.
Metodą dedukcji i organoleptyki doszedłem, że przyczyna tkwi w przełączniku.
Postanowiłem więc z właściwą sobie dezynwolturą a nawet nonszalancją rozwiązać problem w sposób może nieco niekonwencjonalny ale pierwsze próby wypadły wielce zachęcająco.
Opis i zdjęcia zamieszczę wkrótce jak tylko zakupię potrzebne komponenty i zmontuję całość.
Zapewniam, że instalacja będzie cechować się eleganckim, inżynierskim podejściem i prostotą oraz schludnością wykonania.
Drogi Pawle, ja wiem, że brak prądu i ogrzewania w EC może być szokujący ale jak się firma dzieli to sytuacje mogą przypominać te z PKP w czasie Świąt.
Tak to...

Jezusie - strach się bać - bedzie jakieś mega Rejli coś. Czekam z utęsknieniem.

Czuję że bedzie to cos z suszarką do włosów i systemem nawiewników na zmęczone i przemarznięte ciało wędrowca. Osobne nawiewniki oczywiscie rozgrzeją wpsomniany przerywacz - zeby mu sie zachciało chcieć.

wolly 25.02.2011 15:24

Lewar -przerywacz jest z bimetalem spadek napięcia itd (126p z prądnicą), przełącznik też ma pewnie już swoje za uszami (stary smar w chłodzie działa jak kisiel) , ja osobiście wyciągam witkę jak za starych czasów, umycie przełącznika pomoże na 100% plus wazelika bezkwasowa na styki pewnie w pracy od jednozmianowców dostaniesz (styki odłączników) i będzie Pan Zadowoolloonny

Lepi 25.02.2011 15:30

Jeśli istotnie przerywacz, jak pisz Wollo, jest z bimetalem, to najwyższy czas zamienić to cuda zamierzchłej techniki hondowskiej :p na przerywacz elektroniczny. Mi w "maluchu" kierunkowskazy przestawały działać poniżej -20 stopni Celsjusza. Innego termometru nie było :)

Kazmir 26.02.2011 14:38

Cytat:

Napisał wolly (Post 162179)
Lewar -przerywacz jest z bimetalem spadek napięcia itd (126p z prądnicą), przełącznik też ma pewnie już swoje za uszami (stary smar w chłodzie działa jak kisiel) , ja osobiście wyciągam witkę jak za starych czasów, umycie przełącznika pomoże na 100% plus wazelika bezkwasowa na styki pewnie w pracy od jednozmianowców dostaniesz (styki odłączników) i będzie Pan Zadowoolloonny

Na schematach zobaczyłem tylko dwa modele (dla Niemców) gdzie jest prawdopodobnie bimetal. Reszta to typowy elektroniczny układ.
Zasilanie plus i minus podpięte na stałe - trzeci dołączane obciążenie przez przełącznik kierunkowskazów. Jesli jest zasyfiały przełącznik i nie ma pełnego obciążenia (2 x 21W plus 2w) to biedak nie wystartuje.

Mogę zdradzić tajemnicę Lewara. Panowie czapki z głów!! Małe kino domowe 4.1 na AT. Czacha dwa głośniki. Tylne kufry dwa surround. Subufer i tu Lewar ma kłopoty właśnie z dostarczeniem odpowiedniej mocy stąd też potrzebne zasilanie wzmaka pod 220V.

rambo 26.02.2011 14:57

eee to ja mu oddam moj wzmak z pandy stereo 2x60 wat :) na 12v :Thumbs_Up:

andrzej 76 28.02.2011 12:09

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 162183)
Mam teraz elektroniczny zdaje się maluchowski i działa natychmiast po włączeniu , żadnej zwłoki.

za dawnych czasów, kiedy jeździłem 20-letnim kaszlakiem(na prądnicy oczywiście)
kierunki też działały z częstotliwością 2 mrugnięcia/minutę.
a przy naciśniętym stopie nie działały wcale.
kolega za kilka złotych poskładał elektroniczny przerywacz -działał jak marzenie:)!
chyba trzymam go gdzieś po dziś dzień,bo była to jedyna elektroniczna część
tego auta.

Lewar 02.03.2011 17:22

8 Załącznik(ów)
No i dupa...
I to podwójna.
Po pierwsze to nigdy nie rozumiałem dlaczego wszyscy chcą bić Podoska ale wreszcie to pojąłem.
Za podstępne rozszyfrowanie mojego pomysłu i przedwczesne podanie go do publicznej wiadomości uroczyście oświadczam – PODOSEK, MASZ W RYJ !!!
Po drugie, jak już się naszukałem potrzebnych elementów do mojej instalacji to całkiem przypadkowo odkryłem, że jest taki sklep motocyklowo – internetowy gdzie wszystko czego pragnę leży u nich na półce i można to po prostu kupić.
Nazwy sklepu nie mogę podać bo Mod mnie zlinczuję. Znam też właścicieli tego interesu i przyznam, że zawsze traktowałem ich jako handlarzy starzyzną i ekscentryków.
No bo jakimi słowami można określić gościa, który w różowych rajstopach biega bo Borach Tucholskich udając Turbodymomena ?!!! Kto widział, ten wie o co kaman.
Ten drugi jest jeszcze gorszy i w mojej ocenie jest pospolitym handlarzem żywym towarem.
Przyznam, że sam zadatkowałem parę groszy na niezłą sztukę ale towar do tej pory nie został mi wydany.
Jednak muszę im oddać, że tym razem pozytywnie mnie zaskoczyli.
Choć nie było tanio, to nabyłem u dziadów przetwornicę motocyklową o niebagatelnej mocy 15 kW z profesjonalnym mocowaniem, podłączeniem do gniazda zapalniczki oraz zabezpieczeniem przepięciowym a także podgrzewarkę do przełączników kierunkowskazów.
Załącznik 19059
Załącznik 19060
Po chwili namysłu dołożyłem pompę paliwa 220V o wydajności tłoczenia 12 l/min. Tym samym wszelkie dyskusje o przewadze oryginalnej pompy nad Mikuni i na odwrót można odłożyć do lamusa motoryzacji.
Załącznik 19061
W zasadzie to moc przetwornicy jest tak potworna, że spokojnie można podłączyć do niej elektrycznego grilla i nie zawracać sobie głowy kocherami a spirytus można wykorzystać godniej.
Załącznik 19062
Zakupiłem i zamontowałem także zestaw do łączności satelitarnej. Może konwerter jest nieco chujowy ale całość prezentuje się imponująco.
Załącznik 19065
Załącznik 19064
Na koniec przysposobiłem podróżny zestaw do walki ze znienawidzonymi posiadaczami motocykli BMW. Może on także służyć do ucięcia lusterek puszkarzom, którzy zajechali nam drogę.
Załącznik 19067
Zakończę apelem – ZIMO, WYPIERDALAJ, BO SIĘ LUDZIOM W GŁOWACH KIEŁBASI

Dubel 02.03.2011 17:27

:haha2::haha2::haha2:
Pozdro

7Greg 02.03.2011 17:50

Uważam, że ilość naklejek reklamujących owych stręczycieli jest co najmniej niestosowna ;)

Ale pomysł bardzo słuszny. Jako rozwinięcie, proponuję dodać silnik elektryczny od samochodu Tesla. Będzie ogień :)

RAVkopytko 02.03.2011 19:35

Cytat:

Napisał Lewar (Post 163109)
Zakończę apelem – ZIMO, WYPIERDALAJ, BO SIĘ LUDZIOM W GŁOWACH KIEŁBASI

:Thumbs_Up:
:D:D:D:haha2:

badiss 02.03.2011 22:05

Lawar miszcz!
Masz już zaklepane stoisko na targach we Wrocku?

R2D2 02.03.2011 22:37

He he fajnie się ogląda takie zdjęcia , moje zdziwienie było jeszcze większe jak zobaczyłem cyfrę 15KW i 4adv (już myślałem że opracowali jakieś nowe technologie rejli ):).Mówię co do h...... tego zamiast konwertera w satce.
Pikna robota , brakuje tylko kibla ze spłuczką ,basenu, większego reaktora oraz modyfikacji napędu osiągającego WARP 10.
(objaśnienia tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%9...%9B%C4%87_warp patrz tabelka )

badiss 02.03.2011 22:46

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 163187)
... oraz modyfikacji napędu osiągającego WARP 10.
(objaśnienia tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%9...%9B%C4%87_warp patrz tabelka )

akurat bym nie ryzykował bo jeszcze Lewar zmieni się w wielką jaszczurkę ;)

stopa-uć 03.03.2011 13:20

LEWARZE jesteś WIELKI.

TĄ kosmiczną technologią rejli rozbawiłeś nas kosmicznie.
Brawo.

Wegrzyn 03.03.2011 14:04

O w mordę.... niezły czad :bow:

Pastor 03.03.2011 14:09

łłłłłaaaałłłłł!!!!!!!!!!!!!!!!

myku 03.03.2011 14:24

To lepsze niz Rejli :lol8::lol8::lol8:

Agent 03.03.2011 14:46

Dawno sie tak nie ubawiłem ;D

tedix86 03.03.2011 15:09

Gratulacje!! Wreszcie lacznosc satelitarna w wersji rejli.

Tylko ch.. odbior:D

podos 03.03.2011 16:20

Cytat:

Napisał Lewar (Post 163109)
No i dupa...
I to podwójna.
Po pierwsze to nigdy nie rozumiałem dlaczego wszyscy chcą bić Podoska ale wreszcie to pojąłem.
Za podstępne rozszyfrowanie mojego pomysłu i przedwczesne podanie go do publicznej wiadomości uroczyście oświadczam – PODOSEK, MASZ W RYJ !!!

Jestem najmądrzejszy i zawsze mam rację. Tylko ja wiem ze Mikuni i KN to gówno, ale mnie nie słuchają i jeszcze pokątnie udowadniają ze to nieprawda. Trudno - dojądą do tego za dwa trzy lata sami.
A ze zawsze wychodzi na moje - to nie nie moze podobać, stąd nieustannie malejąca liczba przyjaciół. Ostatnio skreslił mnie nawet wspomniany handlarz żywym towarem. Wielebnego musialem sam skreslic bo tylko obiecuje recznie robione alkohole a potem je na forum przehandlowuje za podejrzanie usługi.

A teraz jeszcze, kurwa, czytam w myślach.

Lewarze, właśnie otwarles mi oczy. Kocham Cię. I też Cię skreślam z listy, a poniewaz byleś na niej ostatni - to chyba już pora na mnie?

jorge 03.03.2011 18:01

Cytat:

Napisał podos (Post 163331)
Jestem najmądrzejszy i zawsze mam rację. Tylko ja wiem ze Mikuni i KN to gówno, ale mnie nie słuchają i jeszcze pokątnie udowadniają ze to nieprawda. Trudno - dojądą do tego za dwa trzy lata sami.
A ze zawsze wychodzi na moje - to nie nie moze podobać, stąd nieustannie malejąca liczba przyjaciół. Ostatnio skreslił mnie nawet wspomniany handlarz żywym towarem. Wielebnego musialem sam skreslic bo tylko obiecuje recznie robione alkohole a potem je na forum przehandlowuje za podejrzanie usługi.

A teraz jeszcze, kurwa, czytam w myślach.

Lewarze, właśnie otwarles mi oczy. Kocham Cię. I też Cię skreślam z listy, a poniewaz byleś na niej ostatni - to chyba już pora na mnie?

Zasada nr 9: Nie mam przyjaciół :haha2:.

Lewar - telefon satelitarny przebija wsio :D

BLOB 03.03.2011 20:03

Warsztat LEWARO_MAX_MODIFICATONS
Oferta pełnego przygotowania rally teknologiiiiiiiiiiii.

1.BLOB

RAVkopytko 03.03.2011 20:26

Cytat:

Napisał blob (Post 163370)
warsztat lewaro_max_modificatons
oferta pełnego przygotowania rally teknologiiiiiiiiiiii.

1.BLOB
2.Raviking

Moto-Bandit 03.03.2011 20:50

Dawno się tak nie naśmiałem...Dobrze, że wiosna blisko...

nicek27 03.03.2011 21:06

Lewar daj znać kiedy ów zestaw będzie w ofercie do zakupienia. Biorę komplet. Albo nawet dwa wezmę.

matjas 03.03.2011 21:19

LEWAR teraz musisz bulić już jak za P.I.D. ;)
Ty wariacie ;)

matjas

RAFWRO 03.03.2011 21:46

A ja myślałem, że to mi odwala od braku słońca
A ja myślałem, że to ja chomikuję stare graty w garażu...
Uśmiałem się - dzięki za energetyczny zastrzyk
Rh

myku 03.03.2011 21:57

Lewar kiedy wyruszasz :haha2:?

BLOB 03.03.2011 22:15

Cytat:

Napisał nicek27 (Post 163384)
Lewar daj znać kiedy ów zestaw będzie w ofercie do zakupienia. Biorę komplet. Albo nawet dwa wezmę.

Nicek dopisz się na listę :D

Lewar 30 minut pracy a ludzie bendą wspominać latami :bow:

Lewar 04.03.2011 18:43

Wielkie Dzięki za słowa uznania i dobre rady. Przyznam, że nieco mnie poniesło. Moje modyfikacje nie wynikały z chęci zdobycia taniego poklasku ale z niechęci do rozebrania przełącznika. Po prostu moje grube paluchy nie radzą sobie z mechanizmami bardziej skomplikowanymi od kulki do łożyska. Najczęściej coś mi się ukrychnie albo jakiś detal wpadnie mi pod falbanek, pod którym zionie tzw. czarna dziura.
Już, już odkręciłem dwie śrubki we wspomnianym przełączniku kiedy nagle stawił on opór. Zacząłem przymierzać się do zastosowania wersji siłowej i wtedy pomyślałem - na pewno zaraz coś się złamie. Stąd wersja niestandartowego załatwienia problemu.
Podosku, nie skreślaj mnie. To przecież tylko dzięki temu, że patrzyłem w Twoje szlachetne oblicze, zdołałem skonsumować ten obrzydliwy chłodnik ogórkowy z krewetkami na barce na Wiśle w Krakowie, na który byłeś uprzejmy mnie zaprosić. Zapłacić musiałem sam ale przecież wiem jakie są Krakusy.
Przepraszam jeśli widokiem sztucznego członka obraziłem jakąś niewiastę ale akurat pasował mi do uchwytu w antenie a to jedyny sztywny członek jaki można znaleźć w moim domu:)
Na koniec kategorycznie zaprzeczam, że zamierzam się wzbogacić na przeróbkach Afryk na wersję z zasilaniem 220V.
Wspaniałomyślnie oddaję pomysł moim "kolegom" ze wspomnianego sklepu internetowego i nie mam złudzeń,że i ten projekt spieprzą.
Oni nawet nie potrafią znaleźć dla mnie szybki do kultowego kasku Zeus a przecież ten kask był w miejscach, do których oni nigdy nie odważą się pojechać. Ale i tak lubię ich kobiety i mam nadzieję na wzajemność.:D

BLOB 04.03.2011 21:49

Teraz powiem Ci dlaczego nie piszą nic pod postem
1. Nie wiedzą co to falbanek (u mnie też się tak to nazywa:))
2.Krakusy ostrzą oręż i nie mają czasu
3.Reszta boi się o swoje kobiety, że twój humor jest lepszy i odejdą w stronę światła bijącego z Łodzi.
4. Szybe dawno mają ale czekali na tą okazję aby z powodu chęci omotania kobiet oświadczyć nie damy Ci nic, kobiet i szybki, cyt "i nie bedzie nic ani wódki ani papierosów, ani pijaństwa nie bedzie nic"

Lewar 08.03.2011 15:52

Wiesz, BLOB, Krakusów to ja się specjalnie nie boję bo ich to zawsze można sprzedać, kupić lub wyczarterować.;)
Gorzej z tymi z Katowic i Wrocka bo to ludek zawzinty i pamiętliwy.
Ale najbardziej obawiam się potomka Chanów Krymskich bo nic się nie odzywa.
Ani chybi zaczai się na mnie z kindżałem.
Ale wracając do wątka to dziś udało mi się przełącznik rozebrać, naprawić złożyć, nic nie zgubić ani zniszczyć.
Przyczyną rzeczywiście była zwora w kształcie kanciastej litery C która zapchana smarowidłem i brudem, pomimo małej sprężynki pod nią, nie dolegała do styków kiedy było zimno.
Jak było ciepło to mazidło było mniej lepkie i zwora chodziła bez przeszkód.
Całość oczyściłem spirytusem ( skażonym oczywiście;)) i umiarkowanie nasmarowałem wazeliną.
Całość hula jak ta lala czego i Wam życzę.

deptul 08.03.2011 20:00

Nie odzywamy się bo zrobiłem Bajraszowi karczemną awanturę. Na każdym zdjęciu jest nasza naklejka! Co prawda Bajrasz twierdzi, że wysłać Ci tylko jedną i to lekko używaną i w zasadzie to jej nie dał a pożyczył ale ja Go znam! Wysłał wszystkie cztery. Cztery jakie mieliśmy i w ten sposób wyczerpał cały nakład na reklamę do 2015. :D

podos 08.03.2011 22:34

A ja sie nie odzywam bo zrobilem sobie przerwe na wygranie zawodów narciarskich - ale sie nie chwale - bo wy tam w Łodzi to w ogole nie wiecie co to narty a do Bełchatowa na hałdę to tez obciach jeździć.
Aha, Sambora też juz musze skreslic z listy przyjaciół bo sobie sprawił kompleciuk pewnej renomowoanej firmy i to nawet lepszy niż mój gajer z Vistuli. Wiec juz naprawde nie ma z kim pogadać i o czym. Eh.

RAVkopytko 08.03.2011 22:36

Cytat:

Napisał podos (Post 164275)
do Bełchatowa na hałdę to tez obciach jeździć

:hehehe:

Lewar 08.03.2011 23:28

Cytat:

Napisał deptul (Post 164242)
Nie odzywamy się bo zrobiłem Bajraszowi karczemną awanturę. Na każdym zdjęciu jest nasza naklejka! Co prawda Bajrasz twierdzi, że wysłać Ci tylko jedną i to lekko używaną i w zasadzie to jej nie dał a pożyczył ale ja Go znam! Wysłał wszystkie cztery. Cztery jakie mieliśmy i w ten sposób wyczerpał cały nakład na reklamę do 2015. :D

Prawdą jest tylko to, że Bajrasz wysłać mi jedną naklejkę ale - była mocno używana ( po trzecim naklejeniu musiałem użyć śliny ) i nie pożyczył tylko sprzedał za cenę, dzięki której zrobił interes życia Twoim kosztem.
Podosku, hałdę i to węglową to ja mam u siebie w fabryce i to taką jaką chcę i jaką polecę aby mi uformowano.
W tym roku rozkazałem aby usypali ją w kształcie buta Lady Gagi i skaczemy sobie na nartach;)

MISIEK 11.03.2011 11:43

Ześmiałem się ze śmiechu jak pszczoła :lol19:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:32.