Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   stalowy oplot - RD03 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=880)

SewO 14.06.2008 10:02

stalowy oplot - RD03

Hej!

Szefy, gdzie zakupić stalowy przeowd do RD03 ?ile cus takiego kosztuje ?
Wymieniac od razu oba /tyl i przod/ czy starczy przod ? (ps: raczej rzadzien niz czesciej uzywam tylnego hamulca - ale moze cos zle robie ? :))

Dzieki za sugestie ;)

ps: moze byl jakis watek na forumie odnosnie wymiany ? obilo sie Wam o oczy ? Jo szukoł ale nie znaloz...

:D:oldman:

Andrzej_Gdynia 14.06.2008 10:05

Też szukałem, ale nic z tego.

JareG 14.06.2008 10:11

Cytat:

Napisał Andrzej_Gdynia (Post 11377)
Też szukałem, ale nic z tego.

W mojej RD04 jakis dobry czlowiek juz wymienil z przodu, z tylu chyba jest fabryczny (spojrze dzis, tak z ciekawosci).
Wymienialem przewody na stalowe w Intruderze (hamulec przod i sprzeglowy), ja akurat kupilem gotowca bo pasowal, ale mozna zamowic przewod na miare :Thumbs_Up:
Tak wiec nie widze problemu z taka wymiana w przypadku RD03 :)

DrSpławik 14.06.2008 10:14

Nie wiem jak w 03 z długością ale czy tu: http://www.przewodywoplocie.pl/motocykle/ sprawdzaliście?
p.s. wymieniłem przody i jest super

Andrzej_Gdynia 14.06.2008 10:18

Tam nie maja, może pasuje od Trampka, ale nie sprawdzałem. Z metra, na miarę, tak, ale znasz takie miejsce?

DrSpławik 14.06.2008 10:23

Andrew, tam zamawiasz dowolny wymiar ( w cenie gotowych)

newrom 14.06.2008 10:58

www.jotte.pl, trzeba zagadać. Mają w ofercie przewody goodridge.
Zresztą chyba każdy dostawca przewodów w oplocie dorobi Ci wg zamówienia.

Aha, warto przygotować sobie kilka danych.
1. długość przewodu w cm
2. rodzaj końcówek (czy wkręcane na prosto czy z boku, czy wygięte), średnica.
3. przemyśleć kolor oplotu, końcówek ;)
4. Jeśli 2 tarcze to trzeba wymyślić czy ciągniemy 2 długie węże od pompy czy robimy przejście przy kole (taniej).
W efekcie dostaje się przewody pod siebie :)

Zacznij od wymiany przodu, no chyba że masz dużo kasy i szukasz czegoś na co mógłbyś wydać - wtedy obydwa :)

Pozdrawiam
newrom

SewO 14.06.2008 18:38

bylem w zaprzyjaznionym serwisie /nie ASO/ i...
info:

przewod w stalowym oplocie do RD03 - 180pln
wymiana 80pln

takie coś mi powiedzieli... hm wesolo:dizzy:

newrom 15.06.2008 16:59

Masz jedną tarcze, do rd 07 kosztuje ok 300zl.
Ceny sa kosmiczne i stawiam dychę że importerzt/warsztaty zarabiają górę kasy na tych przewodach ;(
Pozdr
newrom

Kazmir 15.06.2008 22:11

2 Załącznik(ów)
Cena przewodu będzie oscylowała wokół tej sumy niestety.
Ja zapłaciłem za swój przewód 160 ale to było trzy lata temu.

PTM Jagiellońska Warszawa Na przewodzie jest napis GOOD RIDGE

Pozostaje pytanie co chcecie wymieniać dwa kawałki czy tak jak ja wywaliłem całość i mam przewód cały od pompy do zacisku?
Przy całym przewodzie trzeba dorobić prowadzenie tak żeby przewód pracował przy skoku widelca (strzałka) 80 zeta za wymianę drogo Ja wymieniam za 40 :)

Babel 16.06.2008 09:42

U mnie jakis dobry Szwajcar wymienił przod i tył i chwała mu za to :Thumbs_Up:

Jak ktos chce jakies zdjęcia moge podesłac - rożnica w hamulcach jest znaczna - jezdził Czaju na mojej i tak twierdzi :)

Kazmir 16.06.2008 14:49

Wymieniać przewód tylnego zacisku to przesada chyba że sparciały
Dobry Szwajcar bo kasiasty :)

Kuler 31.08.2011 00:09

Alu :) - znalazłem takie cuś:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1794183654

firma "HEL"

Ktoś coś słyszał? Ktoś coś wie? :)

Chce wymienić przewód u Siebie bo objaw mam taki że mimo wymienionego płynu i odpowietrzenia mogę klamkę ścisnąć do samej rączki, a chyba tak nie powinno być? Jest to możliwe że przewód aż tak puchnie?

Generalnie aby zblokować przednie koło w RD03 trzeba wsadzić sporo siły, czy po zmianie przewodu na stalowy oplot coś się zmieni na lepsze?

Borewicz 31.08.2011 00:16

MIałem Hel'a w Trampku, jest ok, tzn nic się nie zepsuło, nie ciekło, wszystko pasowało, zrobione jakieś 10k km.
Co do skuteczności hamulców, hmm, jak masz stare, oryginalne gumiaki to wymień, ale nie spodziewaj się fajerwerków, niestety te hamulce są słabe i oplot niewiele zmieni.

Kuler 31.08.2011 00:37

a jak miałeś poprowadzone te przewody? Bo z tego co widzę ze zdjęć to przewody HEL`a są w długich kawałkach, u mnie jest wszystko w oryginale, czyli z pompy idzie kawałek gumowy, potem wchodzi w stalowy a potem znowu gumowy. Jak zakupię te HEL`e to trzeba będzie wywalić tą część stalową starych przewodów, czy wszystko pasuje jak w oryginale ?

pałeł 31.08.2011 08:44

jesli sie nie pospieszyles to mam taki przewód do trampka z jednatarcza klijent sie rozmyslił to oddam tanio, a gdyby miał byc nowy totez mam taniej w razie w slłuze pomoca

maryjan 31.08.2011 09:28

Ja mam tani (połowa ceny Hel'a) oplot w trójce i sprawdza się znakomicie.
Układ - 1 przewód od pompy do zacisku.
Długość - niestety nie znalazłem nigdzie i kupiłem ze zgrubnego pomiaru 120 cm i mogło by być ciut więcej. 130 - 140 cm byłoby idealnie do ładnego poprowadzenia.

naomi_dahmer 31.08.2011 10:21

Ja w RD03 mam HEL'a, kosztował 170, kolor przewodu i końcówki dowolny :)
Sprawdza się i nie ma problemów z samodzielnym montażem.

pałeł 01.09.2011 08:01

przewód laczy pompe z zaciskiem mocujesz go tylko po drodze

przewody w oplocie mam 10% taniej czyli po 160 długość kształt koncówek czy kolory bez znaczenia jesli chodzi o cene

inne przewody tez mozliwe

Andrzej_Gdynia 14.05.2012 23:37

Odgrzebałem temat bo zakupiłem przewód w firmie HEL. Pisało jak wół do RD03. No i co? No to że przewód w oryginale jest taki jak pisał Kuler czyli składa się z 3-ch kawałków. Ten od HELa jest za długi na wymianę ostatniego - trzeciego kawałka i to jakieś 30 cm...
Nie bedę zmieniał porządnego, stalowgo przewodu idącego pomiędzy lagami i prowadzonego od niemal kierownicy...
No więc co ? HEL to kicha? Na to wyglada, a moze Wy macie w RD03 inaczej ?
Jak macie tak samo to bedę robił dym w tym HELu...

majo 15.05.2012 14:08

Andrzeju w poprzedniej Rd03 miałem jeden przewód od pompy do zacisku, słabo się układał i zwisał jak psu jajca...obecnie pozostawiłem stalowy przewód i dosztukowałem 2 kawałki w stalowym oplocie i jest gitarra... proponuję między pompą a stalowym dać dłuższy przewód aby uwzględnić podwyższenie kierownicy:)

Dzieju 15.05.2012 14:09

Andrzeju , czy mamy rozumieć że kupiłeś jeden długi czy 2 krótkie?
Jeśli jeden to powinien mieć ok 130cm , jeśli dwa to powinny mieć długości porównywalne z oryginałami ( zacisk-metalowy i metalowy pompa)
Piszesz że nie chcesz wywalać stalowego oryginału między lagami ale zastosowanie jednego długiego miedzy pompą a zaciskiem chyba trochę ułatwia sprawę o ile się go dobrze poprowadzi.

Andrzej_Gdynia 15.05.2012 19:37

Dzieju, nie zrobisz tego dobrze. Stalowy przewód sztywny, podgięty we właściwych miejscach, mocowany przez fabrykę nie zamienie na zwisajacy jak psu jajca niebieski śliczny nowy, nie do ułozenia (bo nie można przecież go załamać) przewód.
Kupiłem jeden cały - długość nie wystarczy od pompy do zacisku. Raczej ktoś wpadł na pomysł że trzeba zmieniać dwa ostatnie kawałki, a wiec ten rurkowy, sztywny i ten gumowy do zacisku. To nieporozumienie. Bedę pisał do tego HELa o wymianę. Sensowne jest wywalić stary 22 letni kawałek gietkieg przewodu na nowy, ale ten ostatni fragment. I nic wiecej...

Kazmir 15.05.2012 22:53

2 Załącznik(ów)
Andrzej da się! Ja też mam jeden długi przewód goodridge. Nic nie wisi!;) 6 lat już minęło jak go zamontowałem. Przy półce (dwie śruby zaciskające lagę) dałem uchwyt prowadzący i tyle. Zobacz na fotkach. Przewód na dobiciu wędruje do góry.

majo 16.05.2012 18:58

Sprytnie Kaziu widzę inspiracje z Hondy XL 600:)

Andrzej_Gdynia 16.05.2012 20:32

Ale Kazmir ja zakupiłem przewód który jest zbyt krótki - nie wystarczy od pompy do zacisku... Wystarcza na 2/3 długości...

Dzieju 16.05.2012 23:55

Własnie o to chodzi że potrzebujesz ze 120-130cm jako pojedyńczy.
Albo te dwa krótsze ale długości jak oryginały.

Kazmir 17.05.2012 21:44

Cytat:

Napisał Andrzej_Gdynia (Post 239784)
Ale Kazmir ja zakupiłem przewód który jest zbyt krótki - nie wystarczy od pompy do zacisku... Wystarcza na 2/3 długości...

Andrzeju jeśli ten przewód sprzedawała Tobie zgrabna, młoda i piękna pani to ja to rozumiem.........zdarza się w tym wieku..:haha2:;):D

Cytat:

Napisał majo (Post 239762)
Sprytnie Kaziu widzę inspiracje z Hondy XL 600:)

Nie ma jak to sprawdzone stare dobre rozwiązania;):)

ArtiZet 25.04.2018 10:55

Odgrzeję temat, bo zamowilem sobie przewody HEL- niestety zapłaciłem za nie juz z góry po czym zadzwonil do mnie człowiek z Hela z zapytaniem jakie mają byc przewody- podał mi 3 wersje ich poprowadzenia: 2 wersje długie prowadzone od zacisku do pompy ale róznymi stronami w cenie jak na stronie.
A 3-cia opcja tak jak fabrycznie czyli odcinki przewodów z wykorzystaniem tego stalowego odcinka fabrycznego- niestety za te opcję chca 90 zł wiecej :mad: wiec jestem wkurzony, bo na stronie jak byk stoi, że cena jest "Jak fabrycznie (OEM)".

Ale mniejsza o cenę o tym bede jeszczee z tym sklepem rozmawiał- jaką wesję wybrać ?? Chciałbym w przyszłości zastosowac podwyższenie kiery o ok. 3cm.
Nie chce aby mi cos specjalnie "sterczało" a juz na pewno nie "zwisało" :D

szynszyll 25.04.2018 21:58

wez wersje dwa z pompy. ja od hela zalozylem dziesiatki takich przewodow. z podwyzszeniem nie bedzie problemu.

ArtiZet 25.04.2018 22:49

"Centymetr" krawiecki pokazuje mi że obecnie jest ok. 125cm.
Jaką długość zamówić uwzględniając 3cm podwyższenie ? 130 będzie OK ?

szynszyll 26.04.2018 09:02

ja nigdy nie podaje dlugosci. koles z Hel - z tej strony dokladnie:

http://pl.helperformance.com/

ma katalogi a w nich podane dedykowane dlugosci, ilosc gumowych przelotek, uchwytow na te przelotki i ksztalt koncowek dla danego modeelu motocykla. podaje mu jedynie jaki uklad przewodow - najczesciej biore dwa z pompy - i podaje model i rocznik motocykla.

nie napisales do jakiego to mocotykla ma byc a tytul watku jest o rd03 ale wnisokuje z fotki ze chodzi o 07. ja zawsze dostawalem od Niego przewody do 07 z dostateczna rezerwa na podwyzszenie.

ale oczywiscie mozesz podac zakladane przez siebie dlugosci - uwzgledni to w zamowieniu.

ArtiZet 26.04.2018 09:27

Do 3ki.
Gość z Hel na pewno nie zna długości ori przewodów tych gdzie idzie metalowy łącznik bo prosił mnie o zmierzenie.
Te długości to 59 dół i 22 cm góra mierzone razem z koncowkami

szynszyll 26.04.2018 09:31

no to jezeli chcesz zostawic lacznik to podaj jak najbardziej i opisz precyzyjnie srubunki. ja te rurki zawsze wywalam. ktos tu na forum ostatnio w dobrej cenie sprzedawal oploty do 03.

ArtiZet 02.05.2018 14:53

Dostałem przewody z Hel-a; ostatecznie wziałem takie jak OEM czyli z wykorzystaniem tego stalowego odcinka.
Wyglądają solidnie- zobacze czy wszystko bedzie pasować ale dopiero za jakiś czas.

Dzieju 06.05.2018 04:56

Jako że to temat oplotowy to pozwolę sobie na przedstawienie spostrzeżenia.
Od kilku lat na półce leżał sobie oplot , leżał i czekał ....... no i przy okazji wymiany oleju w lagach się doczekał.
Powodem zmiany były krążące opinie jakie to cuda się dzieją z hamulcami w porównaniu do zwykłych przewodów.
No cóż tyle się mówi no to sprawdzę.
Zamontowałem w swojej 03 , no i szok , testuję ,próbuje i nadal szok.
Nic się nie dzieje , mam na myśli to że szok własnie dotyczył iż nie nastąpiła jakaś cudowna zmiana hamowania.
Wynika z tego tylko jedno że oryginalne przewody hamulcowe w AT 03 po 30 latach są nadal tak samo dobre jak nowiutki oplot.
Nie ma to jak się przekonać na sobie.
Drugie spostrzeżenie wynikające z pierwszego a raczej pytanie : w jakim stanie były przewody jeśli ktoś wymienił na oplot i doznał szokująco lepszego hamowania skoro w 03 po 30 latach są jak nowe.
Oryginały oczywiście zostawiłem bo jak oplot padnie to na oryginałach jeszcze z 10-20 lat da się pojeździć.

ArtiZet 08.05.2018 19:13

Sugerujesz że kasa w błoto ?
Bo zamówiłem właśnie...

Afro_BAU 09.05.2018 06:40

Słyszałem, że oplot zaczyna być lepszy kiedy dużo hamujesz w upały i guma "podobno" potrafi się rozszerzyć kiedy płyn nam się za mocno nagrzeje. Ale sam nie mam i nie upieram się przy tej wersji.

majo 09.05.2018 21:20

Czy w oplocie czy bez RD03 hamulców z przodu nie ma. Za duża masa na jedną cienką tarcze.

krzysiek_m 09.05.2018 23:24

Ja w czwóreczce miałem "gumowy" tylny hamulec. Zacisk i pompka był w serwisie, nic nie pomogło, w końcu zamontowałem oplot i hamulec zaczął działać normalnie.
Tyle, że ta moja była wyprodukowana chyba we Włoszech, no i mogła stać pod chmurką nie wiadomo ile czasu, w jakich temperaturach i tak dalej...
Nie mniej jednak oplot faktycznie jest mityczny jak synchro gaźników prawie :)

Dzieju 10.05.2018 06:31

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 581514)
Sugerujesz że kasa w błoto ?
Bo zamówiłem właśnie...

Nie sugeruję , ale gdybym wcześniej wiedział to co teraz to bym nie kupował.
Ale może tobie zrobi różnice.

Cytat:

Napisał fafruk (Post 581568)
Słyszałem, że oplot zaczyna być lepszy kiedy dużo hamujesz w upały i guma "podobno" potrafi się rozszerzyć kiedy płyn nam się za mocno nagrzeje. Ale sam nie mam i nie upieram się przy tej wersji.

"słyszałem" , "podobno" , "potrafi" ......
Miałem to samo też słyszałem że podobno potrafi.

Majo, hamulec przedni jaki jest w 03 taki jest i cuda tego nie zmienią ale przy zastosowaniu pewnych czynników mających wpływ na sposób czy częstotliwość używania hamulca może wystarczać lub ewentualnie nie przeszkadzać.
Przez 15 lat miałem 3 sytuacje przez ułamek sekundy pomyślałem o kilku dodatkowych % siły hamowania , znaczy nie siły tylko skuteczności.
Oczywiście w tych sytuacjach nie zabrakło drogi na zwolnienie czy zatrzymanie.
Nie pamiętam jakie były wtedy klocki , na pewno wtedy nie miałem ,tak jak teraz , Anakinów więc nie gdybam.
Wystarczy założyć kiepskie tarcze i klocki plus "śliskie" opony i w porównaniu do skutecznych będzie różnica. A z tym bywa najczęściej różnie.

Żeby już nie marudzić, jeśli zdarza się sytuacja że zabraknie hamulców to znaczy że kierujący popełnił błąd.

Afro_BAU 10.05.2018 06:48

Nie sprawdzalem, nie wiem, nie znam się, ale w sumie to "prawdopodobna" sytuacja ;) chociaż nie wiem jaka by musiała być temperatura żeby coś takiego się stało.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:25.