Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   P³ywa tylne ko³o? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8903)

Olek 14.03.2011 23:24

P³ywa tylne ko³o?

Zaczê³o mi tak trochê p³ywaæ tylne.. i to ni z tego ni z owego.. ci¶nienie 2..
no nie mam pojêcia o so chozi.. przy 2-3 szczególnie jak przyspieszam szybko.. Pomys³ jaki¶?

banditos 14.03.2011 23:26

Lozyska

majki 14.03.2011 23:27

Poruszaj ko³em na boki, jak wyczujesz luzy to znaczy, ¿e ³o¿yska powiedzia³y papa. Radzê to ogarn±æ szybko, bo jak ³o¿ysko siê sypnie zupe³nie, to bêdzie mniej fajnie. ;)
Sprawd¼ te¿ czy zêbatka jest dobrze przykrêcona do zabieraka i czy tylna o¶ka nie jest lu¼na,

bartim 15.03.2011 00:29

Mia³em podobn± przypad³o¶æ ale okaza³o siê ¿e to lu¼ne szprychy. Da³o sie ³atwo wyczuæ stawiaj±c na centralce i póbuj±c ruszaæ ko³em na boki tak jak pisze Majki.

banditos 15.03.2011 00:58

Szprychy to chyba bardzo, bardzo rzadko...ale jednak.

siwy 15.03.2011 01:06

£o¿yska najpewniej jak cisnienie w porz±dku. Szprychy niekoniecznie, u mnie w trampie ko³o siê rozpada³o, brakowa³o kilku szprych i kilka by³o lu¼nych a ja nic nie czu³em.

Olek 15.03.2011 01:45

Chyba wymieniê ³o¿yska, bo tak czy siak powinienem jako¶ teraz, zdaje siê.. kojarzycie gdzie w wawie kupiæ sensownie? I zak³adaj±c, ¿e to ³o¿yska siê sypi± faktycznie, to z 3 dni chyba jeszcze przetrzymaj± ;P?

wieczny 15.03.2011 01:48

Powinny, choæ miej na uwadze, ¿e jak siê rozsypie to bêdziesz mia³ spore problemy z wybiciem bie¿ni. By³o o tym trochê, ³±cznie z tym jak sobie u³atwiæ nastêpne wybijanie rozwalonego ³o¿yska :).

Po same ³o¿yska jed¼ na Jaktorowsk± i tam dostaniesz od rêki. To typowe ³o¿yska.

majki 15.03.2011 01:51

Poszukaj na WTA, by³ temat o sklepach z ³o¿yskami. ;)
A ile wytrzymaj±...nie wiadomo, mog± siê sypn±æ i za 100m lub 1kkm. Ale jak ju¿ czujesz w czasie jazdy to mo¿e byæ koñcówka, zobacz jak du¿y jest luz na kole. :Thumbs_Up:

pieterek 20.05.2011 09:35

U mnie te¿ p³ywa³o i jak wywalilem ³o¿yska to siê okazalo ¿e pan w³och mia³ bardzo wyhu¶tan± piastê i napcha³ blaszek na oko³o ³o¿yska!!!! i my¶la³ ¿e bêdzie gra³o, a ja teraz nie wiem co robiæ? kupiæ ko³o czy roztoczyæ piastê pod inny wymiar???TZN tam gdzie idzie uszczelniacz wchodzi z oporami, a potem wpada i ma po 1mm luzu na stronê.Masakra!!

jaro 20.05.2011 10:19

Je¶li pad³y ³o¿yska to bêdzie wyczuwalny luz na kole gdy moto postawisz na centralce .Ja mia³em podobny przypadek okaza³o siê ¿e opona by³a nierównomiernie zu¿yta-wyz±bkowana.Przyjrzyj siê dok³adnie tylnej oponie.

matjas 20.05.2011 15:03

mówi³em: nie dziduj tak na offie ;)
a tak serio to nie ma ¿artów: jak siê ³o¿ysko rozleci na anem to mo¿e uszkodziæ trwale piastê. mam u siebie do zrobienia takiego TA. ko³o nie do uratowania...
wymiana je¶li nie bêdzie niespodzianek to max 1,5h - chyba nie warto rydzykowaæ.

matjas

Roomyanek 21.05.2011 01:12

no w³a¶nie, nie dziduj bo zo¶ka bêdzie ca³a w trytytkach:haha2::haha2::haha2:
u mnie podobnie jak u Jaro powodem p³ywania tylnego ko³a by³a uszkodzona opona

pieterek 21.05.2011 01:29

Cytat:

Napisa³ matjas (Post 178477)
to mo¿e uszkodziæ trwale piastê

to jak ³o¿ysko rozhu¶ta³o gniazdo to mam pomys³a ¿eby wytoczyæ pier¶cieñ i wcisn±æ w to gniazdo , a potem wbiæ ³o¿ysko , lub roztoczyæ piastê pod nastêpny wymiar lo¿yska

matjas 21.05.2011 11:26

Cytat:

Napisa³ pieterek (Post 178574)
to jak ³o¿ysko rozhu¶ta³o gniazdo to mam pomys³a ¿eby wytoczyæ pier¶cieñ i wcisn±æ w to gniazdo , a potem wbiæ ³o¿ysko , lub roztoczyæ piastê pod nastêpny wymiar lo¿yska

pisz±c o uszkodzeniu piasty mia³em na my¶li wy³amania/wy³upanie piasty.

co do przetaczania to wiesz... musisz rozszprychowaæ ko³o. je¶li nie zrobisz tego sam to lecisz z 200PLN za sk³adanie i centrowanie + robota tokarza a ci siê ceni±...
pamiêtaj równie¿, ¿e to nie tylko kolejny rozmiar ³o¿yska ale rówie¿ simmerringa + nie mam pewno¶ci czy takie podtoczone ko³o bêdzie mia³o t± sam± wytrzyma³o¶æ :dizzy: bo pewne jest, ¿e mieæ nie bêdzie. nie wiem co prawda o ile trzeba podtoczyæ ale miêsa to tam za wiele nie ma.

IMO lepiej chyba poszukaæ w u¿. ko³a lub je¶li luz nie jest krytyczny wkleiæ zewn bie¿niê na klej do ³o¿ysk - oczywi¶cie maj±c na uwadze pó¼niejsze siupy z demonta¿em na gor±co.

dlatego moim zdaniem warto wymieniaæ ³o¿yska raz w sezonie zw³aszcza jak siê topi moto od czasu do czasu lub wogle lubi siê latanie po dziurwach.

matjas

pieterek 21.05.2011 23:16

kole¶ mi powiedzia³, ¿e mozna ca³e ko³o na frezarkê ,a z kupnem to troszkê cieñko z ofertami

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.