![]() |
Błotnik do amora USD, zbiorówka
1 Załącznik(ów)
Siema,
wiem, że sporo osób skrobie z zawiasami w afri, więc może byli by chętni na błotnik na wzór KTMa do amora UpSideDown? Załącznik 19561 Pojedyńczy błotnik kosztuje 200zeta+wysyłka. Jeżeli weźmiemy 3 szt. to wysyłka for free i błotniki po 170zeta. Tak więc szukam przynajmniej dwóch chętnych na zakup takowego wyrobu. Jakby było więcej chętnych to pewnie jeszcze coś z ceny urwiemy. Oryginalny błotnik od LC8 kosztuje ponad 800zeta, zamienników niet, a używek jak na lekarstwo :( Błotniki robiłby http://www.plastbike.pl/joomla/1/. Mam od roku od nich przerobioną czachę i nie narzekam, trzyma się dobrze. :Thumbs_Up: Wyroby są trochę surowe i trzeba poświęcić chwilę, żeby je obrobić (wykonać otwory montażowe, przeszlifować, trysnąć np. szpachlą natryskową, doszlifować, pomalować), ale wydaję mi się, że są mocne i sporo zniosą. A do tego cena rekompensuję niedogodności. Wykonują z maty i żywicy, więc naprawa we własnym zakresie jest łatwa. Posiadają akurat kopyto do takiego błotnika. Mam dostać fotki gotowego błotnika, bo właśnie robili dla kogoś takowy. Jak przyślą to wkleję w temat. ;) Wykonanie pewnie ok. tygodnia. Pewnie można by go trochę przerobić u nich. Ja bym np. chciał, żeby był trochę wyżej nad kołem, coby się za łatwo nie zaklejał błotem. To co, ktoś by reflektował? :) |
Musiałbym to zobaczyć. Narazie mam faze po dospawać błotnik zwykły, taki od AT czy TA do swoich osłon na lagi.
|
2 Załącznik(ów)
Dostałem zdjęcia błotnika (akurat przy wykonywaniu formy).
Załącznik 19574 Załącznik 19575 Dopytuję się jeszcze możliwość małych zmian i z czego dokładniej jest zrobiony. Rambo, w sumie można, ale nie chcę niszczyć oryginału i nie mam jeszcze osłon na lagi, więc bardziej mi się opłaca kupić takiego. ;) |
A tak wyglada oryginalka:
http://pics.ricardostatic.ch/2_63232...enture-990.jpg http://auto.ricardo.ch/kaufen/fahrze...v/an632327200/ |
Samul, fajny, ale kosztuje swoje. :Sarcastic:
Tak wygląda oryginał LC8 na Afryce, ale niestety kopyta do niego nie namierzyłem. https://lh3.googleusercontent.com/_A...0/PICT8143.JPG Wydaję mi się, że te co wkleiłem wcześniej też dadzą radę. Odpisali mi z Plastbiku, że można go trochę podwyższyć, mocowania dolne pewnie można ugadać z nimi, albo dopasować. ;) |
No właśnie. Zawieszenie a KTM-a , DRZ-ta, YZ-ty ma tylko mocowanie z przodu lagi na 2 śrubki na goleń. To za mało żeby utrzymać błotnik. Najmniejszy krzak lub troszkę błota i wyrwie ten błotnik od plastbajka z mocowania. Oryginał z LC8 ma jeszcze mocowanie z tyłu do zacisku i wydaje mi sie ono konieczne - przynajmniej z jednej strony. Na taki błotnik w stylu oryginału LC8 był bym chętny..
|
Maniak, zobacz, że wszystkie dakarówki mają mniej więcej takie błotniki jak w pierwszym poście i jakoś za często ich nie gubią.
Widać na fotce, że błotnik obejmuje prawie 3/4 obwodu lagi. W KTMie jest mocowanie na każdej ladze na 3 śruby: http://btosport.webd.pl/allegro/plas...maranczowe.jpg Tak się zastanawiam ile to by było roboty zrobić takie dodatkowe wsparcie do mocowania zacisku? Np. z płaskownika alu, wygiętego nad błotnikiem, przymocowanego do błotnika i mocowania przy ladze. Można by sobie wtedy indywidualnie dopasować. Jakbyśmy we trzech z Wawy wzięli to można by może odebrać na bajzlu i jeszcze coś z ceny urwać. ;) |
Wstępnie jestem zainteresowany. Czyli lista wygląda tak:
1 majki 2maniak 3patiomkin Zaczekaj z zamówieniem - jeszcze ze dwaj chętni będą tylko ich zmobinguje |
No i jeszcze może Rambąk się namyśli, to napewno zerwiemy z ceny jeszcze. :D Jak się określimy ilu to będę cisnął Plastbika o większą zniżkę. ;)
|
Yo,
Ja narazie skłaniam się ku dospawaniu to moich fabrycznych osłon z DRZ plastikowego błotnika ala AT czy TA. |
Byłem dziś w serwisie KTMa u Czachora i macałem taki błotnik jak w pierwszym poście. Wygląda dobrze. ;) Oryginalnie są robione z włókna węglowego i są b. sztywne i wytrzymałe (podobno w dakarówkach się jeszcze nie zniszczyły, ew. gdzieś pękły czy się lekko wyszczerbiły, ale zawsze w jednym kawałku). Ale cena podobna zrzuca z krzesła. :dizzy:
Macałem też błotniki w LC8 950 i 990. 950 ma bardziej elastyczny błotnik, można nim kręcić i jest luźniej zamocowany. Natomiast 990 ma dużo sztywniejszy i solidniej zamocowany (dodatkowa śruba z boku lagi). Istnieje szansa, że mieli by taki błotnik od dakarówki na zbyciu, ale niestety/stety pojechali teraz z dobytkiem na rajd do Dubaju i wróca za 2tyg. :Sarcastic: |
z niecierpliwoscia czekam na dalszy rozwoj wydarzen :)
|
MTBiker, ale byłbyś zainteresowany takowym wyrobem z Plastbike czy dakarówką od Czachora? :D
W zasadzie mi się nie pali, więc możemy jeszcze chwilę poczekać. Jak macie jakieś pytania to dawajcie w temacie a ja się postaram wywiedzieć. Sam jestem ciekaw tego błotnika. :drif: |
Mi się również nie pali. Monitoruj temat błotnika. chce ten lepszy.
|
Ale którym lepszym?? Od dakarówki? Z tego co mi mówili to może się znajdzie jeden trochę sfatygowany do opchnięcia, ale nawet nie wiadomo ile to będą cenić. Nowe podobno kosztują majątek...wiecie carbon i Factory KTM...no i rajdowa historia...:dizzy:
Z tego co widzę to Plastbike ma kopyto z dokładnie takiego, KTMowego błotnika. Pozostaje pytanie o wytrzymałość i sztywność ich wyrobu. Ale jak to mata i żywica to powinno być mocne, czacha jest twarda. ;) |
Jesli plastbike jest kopia dakarowego i pasowalby do marzocchi shiver 45 na21" kolo to bylbym chetny.
Chwilowo mam wysoki blotnik ale niski mniej zaslanialby chlodnice. https://lh5.googleusercontent.com/_a...4-DSC_0034.jpg Ad rem KTMowski czy dakarowy z grochowskiej sa raczej poza budzetem. Co do punktow dodatkowego wsparcia jak nie ma zacisku po obu stronach to Rally-Raid robi przejsciowki do przymocowania blotnika z 990 do 690 Enduro - do obejrzenia u nich na stronie. Ale wydaje mi sie ze ten dakarowy podobnie jak oslony powinien na 3 srubach sie utrzymac. |
1 Załącznik(ów)
Mówisz o tym: http://www.rally-raidproducts.co.uk/...nder-brackets? Konstrukcja niezbyt skomplikowana. ;) Ale u mnie będą dwa zaciski więc nie mam tego problemu. :D
Co do pasowania do Shivera to nie wiem jak u Ciebie wyglądają mocowania. Z tego co narazie przyuważyłem to ten KTMowy jest zrobiony tak, żeby dół obejmuje ok. 3/5 lagi. Coś na kształt: Załącznik 19606 A otworki sobie samemu można wykonać wedle potrzeby. U mnie też trzeba będzie otwory dopasować, bo będzie lekka zmota i fabryczne dziury nie podejdą. ;) Zaznaczam dalej, że to nie będzie typowy plug&play, tylko pewnie trzeba będzie chwilę poświęcić dopasowaniu. Jak nas będzie 6 to postaram się ugrać 150zeta z przesyłką za free do Wawy. :Thumbs_Up: Chcecie ew. jakieś zmiany wprowadzać w projekcie (podwyższony nad kołem, przedłużony do tyłu, itp), czy bierzemy taki jak ori? |
Wersja z wierceniem samemu otworow jest git - a po dorabianiu calego mocowania projektorow i mordy z moceniem samodzielnym sie oswoilem :haha2:
|
Jak będzie bez otworów to sie dopasuje do każdego. Proponuje jeszcze 2 dni dla ewentualnych chętnych i mysle że niebawem mozna finalizowac sprawę z plastbajkiem.
zaktualizowana lista: 1 majki 2maniak 3patiomkin 4 kędzior |
Możemy do piątku poczekać i zamawiać. No chyba, że się coś nowego urodzi. :)
|
Cytat:
|
6. Ramboszczak też, Ramboszczak też. Chce mieć btotnik pod uesde :D (czarny)
|
1 majki
2 maniak 3 patiomkin 4 kędzior 5 mtbiker 6 Ramboszczak No i gitarrrra :Thumbs_Up: :) A czarny to będzie jak go sobie pomażesz na czarno. Ich wytwory są białe. ;) Poza tym Ty masz biały, więc po co Ci czarne? :D |
Chce czarny i już !! :D
|
Rambo, tak mi przyszło teraz do głowy, że jeżeli faktycznie masz szersze półki niż enduro to może być ciężko wpasować ten błotnik. Postaram się wywiedzieć jaką szer wew i zew ma ten błotnik, żeby można było się upewnić. Reszty też to dotyczy (zawiasy od SM miewają szersze półki).
|
Mój zawias od husqvarny 45mm z 1994 roku ma szerokość półek o 2 mm mniejsza niż KTM EXC/ LC4 48mm, tak więc nie robi różnicy
|
Tak, ale np. KTMy w późniejszych SM miały półki szersze chyba 2cm, żeby się mieścił zacisk 4tłoczkowy. U Rambiona wydawało mi się, że ma szersze półki, ale to się pomierzy. ;)
Naskrobałem mejla do Plastbika z pytaniami. Zobaczymy co odpiszą. |
Plastbike mi odpisał:
"Witam Zwymiaruje dzisiaj ten błotnik podeśle jutro wymiary. W naszych plastikach nie wiercimy otworów - są tylko zaznaczone miejsca w których były oryginalne otwory. Wagę mogę sprawdzić ale dopiero jak zorbię gotwą sztukę - w poniedziałek. Błotnik jest z laminatu - możemy dodatkowo błotnik wzmacniać włóknami węglowymi np. w miejscach mocowań itp. Na wykonanie 6 szt błotników potrzebujemy ok. 7 dni roboczych. Przy zamówieniu 5-6szt cena wyjdzie ok 160zł /szt " Dopytuję jeszcze o to wzmocnienie karbonem (koszt i rozmiar wzmocnienia). Po łykendzie można by temat zakończyć? Wszyscy się narazie potwierdzają czy ktoś wypada (Maniak coś pisałeś o sprzedaży zabawek?)? |
maniak nigdy nie wymięka ,choć by po motocyklach miał pozostać tylko błotnik..
|
No to co dupa, do mnie nie bedzie pasował..? :(
|
finisz?
8 Załącznik(ów)
Przed chwilą dostałem odpowiedź w sprawie błotników. Popatrzcie na mocowania, pomierzcie rozstaw lag u siebie (Rambo ;) ) i potwierdźcie czy bierzecie. Ta linia przerywana to miejsce wycięcia na oryginalne mocowanie, ale podobno klienci tego nie chcą, więc nie wycinają. Trza by już finalizować, bo i tak będą to robić pewnie do połowy kwietnia.
Wg mnie wygląda nieźle, ale trzeba go będzie trochę ogarnąć. Oby tylko był prosty.:rolleyes: Jeszcze czekam na odpowiedź co do karbonu dla wzmocnienia. |
Będzie git. Poganiaj
|
Cytat:
(nie znam sie nie orientuje sie zarobiony jestem) pomierze w czwartek i dam znaka co i jak :) |
Oryginalne błotniki są z włókna węglowego i są bardzo wytrzymałe. Mowa była o karbonie, nie kewlarze. Jutro będę zamawiał błotniki, bo czas nagli trochę. Dowiem się co ze wzmocnieniem i klepnę pewnie 6szt.
|
Dla mnie chyba +2cm
|
Cytat:
|
Pomierzyłem i będzie mi pasował 1 szt proszę .
|
Dziś zamówiłem 6szt. Mają w cenie wzmocnić je włóknem węglowym przy mocowaniach i wewnątrz błotnika, tam gdzie kamienie z koła walą (mają "odpady" po produkcji owiewek). Błotnik waży ok. 770gr, więc jest nieźle. Mają mi dosłać dokładnie zwymiarowany błotnik (na rys tech), żeby im podać ew wymiary do przeróbki (Rambąk).
Mają być w Wawie w przyszły piątek. :drif: Cena będzie raczej bez zmian, ale jeszcze się dokładniej dopytam. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Da się coś zrobić by było to na czwartek..? please !!
|
Rambączku, to nie zależy ode mnie. :Sarcastic: Mogę od nich przedzwonić i się zapytać, ale już prosiłem, żeby było przed przyszłym łykendem. A do tego Twój akurat będzie przerabiany, co pewnie wydłuży trochę czas...zobaczymy.
|
Cytat:
Będzie 160zeta/szt. :) |
Masz u mnie buziaka w rowek :drif::drif::drif:
|
:convulsion: Ty zboku, to może Mrówsona oddeleguję po odbiór nagrody. :hehehe:
|
Dobra, Mambą się wysłuże :p
|
Wilk syty i owca cała :haha2:
|
Wykonalem pomiary - czy daloby rade zamowic tak jak i Rambo szersza wersje +2cm ?
|
A od czego masz amor? Endurowate powinny mieć ten sam rozstaw. Dopiero SM przy 4tłoczkowym zacisku miewają szerzej. Pewnie się da. Jak będzie rysunek błotnika to dokładnie pomierzycie i podacie co, ile i w którą stronę. Ale ja nie biorę odpowiedzialności za to. ;)
|
Cytat:
Najchetniej bym przylozyl na zywo jak 1 partia przyjdzie ale tak to pewnie tylko w Erze :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:39. |