![]() |
zonk po modernizacji odpowietrzenia gazników.
Zlitowałem sie w końcu nad aku i postanowiłem założyć odpowietrzenie do mojej 07 na wzór tego z 07A.Moto pali bajecznie po długim postoju wkręca sie elegancko.Problem pojawia się na pełnym gwizdku ostatnim biegu.Moto wtedy zaczyna się dusic brakuje mu paliwa.Pod wiatr jest to juz przy ok 150km z wiatrem przy 160 jak nie odpuszcze gazu to ma się wrażenie ze zgasnie.Sprawdziłem paliwo na drodze bak pompa ok,pompa ok ,zamieniłem filtr powietrza na stary trochę lepiej,Posprawdzałem krucce przy gażnikach ok.Na koniec przypomniało mi sie ze zimą zmieniłem odpowietrzenie.Rozłączyłem wężyk od odpowietrzenia komór pływakowych i wydaje mi sie ze jest ok.:bow:
Szanowni koledzy pytanie brzmi,czy może tak być czy przyczyny szukać dalej i ew.gdzie?pozdroALL |
jak to pompa paliwa? objawy jak przy niewydolności .
|
Jaki masz kolor świec po takiej przejażdzce?
|
Cytat:
pod wiatr 160 licznik gps155 z wiatrem licznik 179 gps170 to chyba w normie jak na 93 r i 74tys przebiegu? opony heidenau k-60 przód nówka, tył za miesiąc nówka:) Tylko dlaczego nie idzie na odpowietrzeniu 07a?????? |
brak odpowietrzenia zbiornika lub mało drożne ,zrób test z odkręconym korkiem.
|
Cytat:
a gaźniki keidy myte ultradźwiekami..? |
Cytat:
Z gaźnikami jeszcze nic nie robiłem tylko spuszczałem paliwo z komór i zero syfu. Dzisiaj jak dam rade to sprawdzę odpowietrzenie chociaż uważam,że jak by było coś nie halo to problem powinien występować również przy odpowietrzeniu typu 07. Po testach zdam relacje. |
Cytat:
|
Podos ma racje, wywal go :D albo zlej nim wache i zobacz czy leje konkretnie czy tylko powoli cieknie
|
To nie problem filtra,miałem to samo po wykonaniu tego patentu.Problemem jest wąskie gardło w tej plątaninie trójników i wężyków.Mi akurat opary benzyny rozpuściły jeden z trójników plastikowych i się biedak załamał:D.U Ciebie może być gdzieś za mała średnica lub brak drożności po stronie oryginalnych węży.
|
jeżeli przed modyfikacją było ok to sprawdź umiejscowienie węzyka odpowietrzajacego. przyczyna moze być banalna. pęd powietrza zakłóca pracę odpowietrzenia. zanim rozbebeszysz pół afryki odepnij zrobioną modyfikację i spróbuj czy objawy nie ustąpiły. jeżeli okaże się, że to wadliwe umiejscowienie wężyka zmień jego położenie. pamiętaj też aby zabiezpieczyć wylot przed zatkaniem brudem np podczas jazdy w deszczu. w ogóle może najpierw sprawdź drożność odpowietrzenia, to wbrew pozorom bardzo wrażliwy układ.
|
Miałem identyczny problem. Nie dochodziłem do tego co było przyczyną tylko wróciłem do oryginału. Podejrzewam, że słaba przepustowość i żle umiejscowieone trójniki. Daj większą średnice węży. Wężyk , który wraca do góry między gażniki niech ma najkrótszą możliwą drogę.
|
Cytat:
Narazie temat uważam za zamknięty zdam relacje jak założę grubsze wężyki. Dzięki za rady i sugestie |
nie muszą być wcale grubsze tylko drożne. ważne jest ich umiejscowienie. ja mam wężyk akwarystyczny 0,5cm albo nawet mniejszy i działa. ważne aby się nie zabrudził albo żeby nie był narażony na "przeciągi"
|
W sumie racja, średnica chyba nie ma tu za dużego znaczenia, w końcu z jaką prędkością ubywa paliwa w zbiornikach pływaka.
|
Witam,
Ja również zrobiłem ten patent, a potem się go pozbyłem. Objawy miałem takie, że po szybkim przejeździe przez nierówny teren afri mi gasła i musiałem chwilę czekać na dostawę paliwa do gaźników. Wyczaiłem, iż dodatkowe wężyki odpowietrzenia były przygięte i powodowało to problemy z napełnianiem komór pływakowych. Za dużo rurek tam, wypieprzyłem i git. |
Tak przy okazji przypominam, że są dwie metody rozwiązania "trudnego odpalania"
- odpowietrzanie z kłębowiskiem rurek jak widać sprawiające kłopoty - zastosowanie "ręcznego" dopompowania paliwa proste jak cep :) |
Cytat:
Ale jak ktoś lubi sobie utrudniać ..... |
2 Załącznik(ów)
..Podepnę się tu, bo wężykologia mnie dopadła dziś. Takie cuś mi zwisa:
Załącznik 20023 W instrukcji znalazłem, że to odma baterii - można więc chyba wywalić. A znów na zadupku pompy brakuje jakby rureczki: Załącznik 20025 |
Odma aku ważna rzecz! Jeśli aku masz bez rurki to zdemontuj. Do paliwa wyraźnie brakuje. W oryginale wszystkie "dreny" wychodzą z jednego "oczka" pod ramą.
|
4 Załącznik(ów)
Odświeżam trochę temat ;);) czy ty odpowietrzenie tak powinno być zrobione ??? Każda uwaga jest miłe widziana :D
|
na pierwszy rzut oka wszystko wygląda jak powinno
|
nie byłem do końca pełen Grazie Mille ;):)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:52. |