Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=914)

plakiet 17.06.2008 11:38

Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach

Mędrcy tego forum - doradzicie jaki zestaw kupić?
Jako że dopiero zaczynam nauki, szukam czegoś w miarę bezpiecznego na asfalcie i dającego radę poza.
Jest jakiś złoty środek?

podos 17.06.2008 12:06

np tak:
Pierwszy rok - Anekee (Asfalt)
Drugi rok - T63 (Teren)
Trzeci rok - TKC80 (ON-Off)
Czwarty rok - dwa kpl kół :)

plakiet 17.06.2008 12:28

yyy nie mam zjeżdżać z asfaltu przez pierwszy rok?
Póki co unikam tylko błota na razie, ale więcej jeżdżę szutrami niż po czarnym.

podos 17.06.2008 12:46

Zjeżdzaj jak jest sucho. Piach i bloto sobie odpuść, po co sie meczyc.
Uniwersalnych opon nie ma. Podobnie jak motocykli. Jest cos za coś, takim motocyklem jest Afryka a oponami TKC.
Moim skromnym zdaniem oczywiscie...

plakiet 17.06.2008 13:21

No i właśnie o to chodzi. Ja swojego zdania jeszcze nie mam, bo skąd, a muszę od czegoś zacząć.
A jakbym kupił od razu TKC80?

chomik 17.06.2008 14:59

Cytat:

Napisał incognito (Post 11789)
No i właśnie o to chodzi. Ja swojego zdania jeszcze nie mam, bo skąd, a muszę od czegoś zacząć.
A jakbym kupił od razu TKC80?

Kup Mitasy E09 :) a jak masz siano to TKC :) i nie patrz na zestawienie lat Podosa on sam nie wierzy, że można jeździć Afri tylko po asfalcie rok :) statystykę Podosa przełożyłbym na miesiące :)

podos 17.06.2008 15:16

He He, Chomik, troche w tym prawdy jest. Powyzsze zestawienie obrazuje moje wlasne dochodzenie do tej jedynej prawdy.

TKC od razu jest rozsadnym wyjsciem. 10kkm przebiegu max
Fan klub Mitasa poleci Ci Mitasa.

wieczny 17.06.2008 15:31

A ja uważam, że jak się masz dopiero uczyć to odpuść plastikowe czeskie Mitasy i kup TKC. Kosztują - fakt - ale tak szerokiego spektrum możliwości nie zaoferuje ci żadna opona, przy zachowaniu na prawdę dobrej przyczepności. Zaczynałem na AT z oponami Metzeler Enduro4 (szosowy bieżnik, trochę na szuter). Kupiłem TKC80, zrobiłem prawie 8kkm, tył ma jeszcze 3mm bieżnika (przód 6-7mm). Teraz z tyłu mam Michelina T63. Bardziej terenowy, mniej asfaltowy. Lepiej wgryza się w ziemię, ale nie pozwala na złożenia tak głębokie jak TKC - po prostu tył zaczyna iść szerszym łukiem z powodu rozmieszczenia kostek na brzegu opony. A na szosówki jak nie będę zmuszony to nie wrócę chyba :D. Nie tym motocyklem :D.

plakiet 17.06.2008 15:47

Ok, no to powoli mi się klaruje.
Teraz może nieco dziwne pytanie: rozmiary kupować takie jak fabryka każe, czy np na tył 150/70 będzie lepsza?

podos 17.06.2008 17:06

130/80 bedzie lepsza w teren. I duuuuzo tansza. Moze byc TL (bezdetkowa, oczywiscie dętkę wkladasz)

wieczny 17.06.2008 17:11

No i indeks prędkości "S" :).

szwedzkikucharz 17.06.2008 17:52

Cytat:

Napisał wieczny (Post 11842)
No i indeks prędkości "S" :).

No właśnie, a czy mógłby ktoś rozszyfrować v-max tych indeksów? (S,H i co tam jeszcze jest)
Druga sprawa, czy opona z wyższym indeksem "zachowuje" się lepiej przy dajmy na to 100 km/h od laczka z niskim indeksem? Jaka jest różnica oprócz dopuszczalnej prędkości? Dzięki za oświecenie :)

ramires 17.06.2008 18:14

http://www.netcar.pl/x_C_X__P_SAS__P2_3714.html

plakiet 17.06.2008 22:43

90/90 21" M/C (54S) TT M+S CONTINENTAL TKC 80 Twinduro+140/80 17" M/C (69Q) TL M+S CONTINENTAL TKC 80 Twinduro

Cena 747pln, przesyłka gratis.
Nigdzie taniej nie wyguglałem. Zna ktoś tańszy sklep?
To, że indeksy różne i dętkowa/bezdętkowa chyba nie przeszkadza?

ramires 17.06.2008 23:01

http://africatwin.com.pl/showpost.ph...68&postcount=1

Michasso 18.06.2008 01:11

To ja się dołączę, bo mam problem z kupnem opon..Skontaktowałem się z Bodocar chcąc zakupić Saharę (podejrzewam, że najlepsza opcja na długi dystans wliczając małe wypady na piasek) i tam dowiedziałem się, że 140stek na tył nie ma.. Co gorsza, nie wiadomo, czy w ogóle będą, bo hurtownie są puste, a sam Metzeler chyba szykuje się do wyprowadzenia tego rozmiaru ze sprzedaży (tak zasugerował gość z Bodocar). Co robić? Założyć 130stkę czy kombinować z mieszaniem typów (przód sahara/tkc a tył bardziej szosowy np tourance)? Chyba że znacie jakąś dobrą alternatywę, która wytrzyma 11-12 tys km. By the way, zostaje jeszcze opcja samych TKC i po 10-ciu kawałkach poszukiwania serwisu, gdzie mógłbym wymienić chociaż tył, ale w rejonach Syrii może być z tym problem.
Doradźcie, please:dizzy:

Ropuch 18.06.2008 10:49

Moge zalatwic metzelera sahare enduro 3 lun Karooo rocznik 2007 żaden lezak...nowka sztuka, gwarancja fv 260zł !!! w razie W piszcie na priva dam Wam namiar na kolege z ksawerowa co to w takich cenach sprzedaje :)
Sam se taka zanabylem.
Hej

Ps Moja koncepcja na chwile obecna to TKC na przodzie i Sahara 3 na tyle !!!

Franz 18.06.2008 11:01

Chujowa.:p
T 63 / Mitas E09 - tył
Przód moze być Tkc

Lepsze -przód i tył Pirelli MT21

podos 18.06.2008 11:05

Cytat:

Napisał Michasso (Post 11906)
Co robić? Założyć 130stkę czy kombinować z mieszaniem typów (przód sahara/tkc a tył bardziej szosowy np tourance)? Chyba że znacie jakąś dobrą alternatywę, która wytrzyma 11-12 tys km. By the way, zostaje jeszcze opcja samych TKC i po 10-ciu kawałkach poszukiwania serwisu, gdzie mógłbym wymienić chociaż tył, ale w rejonach Syrii może być z tym problem.
Doradźcie, please:dizzy:

Nie wiem czy jest kostka ktora tyle wytrzyma. Wez druga opone na tył i łyżki. W garazu w domu upewnij sie ze potrafisz.
Przod tak strasznie nie schodzi 12kkm powinien wytrzymać. 130/80, powtarzam, jest OK

Michasso 18.06.2008 17:19

Cytat:

130/80, powtarzam, jest OK
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku, wziąłbym komplecik z Bodocar i po sprawie. Co do łyżek, owszem biorę, ale o zaspasie mogę tym razem zapomnieć (w tym roku jadę jeszcze z żoną), dlatego czeka mnie żmudne ocenianie bierznika na trasie. A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest;)

wieczny 18.06.2008 18:30

Tak, prędkość ma spore znaczenie w przypadku kostki.

podos 18.06.2008 23:05

Cytat:

Napisał Michasso (Post 11995)
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku, wziąłbym komplecik ....

yyyy, wymądrzalem sie to teraz mam...Co on do mnie rozmawia!!! Ratujcie, Pastoooor!!!!

:haha2::haha2::haha2:

newrom 19.06.2008 00:51

Cytat:

Napisał Michasso (Post 11995)
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku

eee, raczej nie. Chociaż nie bardzo wiem dlaczego miałoby być lepiej w terenie na 130 niż na 150.

Cytat:

A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest;)
No coś w tym jest bo "nie bądź Pan rura, fizyki Pan nie przeskoczysz" ;)
Podstawowa sprawa - opór powietrza rośnie kwadratowo, a nie liniowo. Do tego dochodzi poślizg koła (gdzieś czytałem a'propos bicia rekordów prędkości że koło kręci się do kilkudziesięciu % szybciej niż wynikałoby to z prędkości pojazdu). I nie dość że fizyka zjada nam opony to jeszcze doi ze zbiornika paliwa. Jedyna opcja która mi przychodzi do glowy to wieszać fizyków aż odwołają niewygodne prawa fizyki ;)

Marcin SF 19.06.2008 01:13

zacznijmy od tego co grawitacje wymyślił, to by ułatwiło sprawę i z paliwem i ze ścieraniem opon :D

plakiet 19.06.2008 15:05

Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?

chomik 19.06.2008 15:31

Cytat:

Napisał incognito (Post 12142)
Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?

Jak asfalt to tak, jak teren to możesz mniej dmuchnąć tak 1,5 - 1 atm wtedy opona lepiej się trzyma... ale komu się chce....

wieczny 19.06.2008 17:34

Ewentualnie na tył trochę więcej jak się będziesz gdzieś załadowany wybierał na asfaltowy wyjazd.

Michasso 19.06.2008 19:20

Newrom,

Co racja, to racja, dobrze by było trochę zmodyfikować niektóre kwestie.
Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową nie wyniknie dwukrotne zużycie opony, stąd wniosek, gęstość powietrza powinna zostać zmieniona byśmy mogli przyspieszać szybciej, nie martwić się o spalanie i eksploatacje sprzętów w tak dużym stopniu:)

MrHW 20.06.2008 01:27

Cytat:

Napisał Michasso (Post 12186)
Newrom,

Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową ... gęstość powietrza ...

Weź sie tak nie spinaj bo Ci jaka żyłka we głowie pęknie, to bzdury jakieś. Grawitacja, siły, elektrony to bajki dla dzieci. Widział kto kiedy takiego elektrona albo siłę. Przecież od dawna wiadomo, że to wszystko wredne krasnoludki w nocy robią. Stawiasz motorek wieczorkiem a te kurduple pilnik i po oponach jadą, papierem ściernym po cylindrach i na motor szczają coby rdzewiał.

BTW. Czy znajdzie się taki, który w trosce o opony nie przekracza 100km/h, flaszkje stawiam.
:haha2:

ramires 20.06.2008 10:57

to ja dobrego Jasia Wędrowniczka chce bo ja nie przekraczam

bo nie mam motoru :D

wieczny 20.06.2008 17:27

Motocykla. Motor jest w pralce ;).

MrHW 21.06.2008 12:37

Cytat:

Napisał ramires (Post 12272)
to ja dobrego Jasia Wędrowniczka chce bo ja nie przekraczam
bo nie mam motoru :D

Z tego co wiem, to nie masz również opon do oszczędzania.

A w pralce jest silnik elektryczny a nie motor.

Michasso 21.06.2008 20:33

Cytat:

Przecież od dawna wiadomo, że to wszystko wredne krasnoludki w nocy robią. Stawiasz motorek wieczorkiem a te kurduple pilnik i po oponach jadą, papierem ściernym po cylindrach i na motor szczają coby rdzewiał.
Sam nie wiem..Gdyby tak było, z odsieczą przyszedł by Ramires, który uratowałby nas zbiorowym zamówieniem na coś co pozwoliłoby pozbyć się wrednych krasnali i innych zwierzaków raz na zawsze. A Ramires milczy w tym temacie..

Dzieju 24.06.2008 00:51

Podobno przy 300km/h tył kręci się ok 330.

ramires 24.06.2008 12:07

Cytat:

Napisał Michasso (Post 12385)
Sam nie wiem..Gdyby tak było, z odsieczą przyszedł by Ramires, który uratowałby nas zbiorowym zamówieniem na coś co pozwoliłoby pozbyć się wrednych krasnali i innych zwierzaków raz na zawsze. A Ramires milczy w tym temacie..

Nie mam czasu czytać całego wątku, ale ktoś mnie ... woła więc o czym wy do mnie rozmawiacie? jaka zaś odsiecz?

Marcin SF 24.06.2008 12:30

ja poprosze flaszkę, z troski o opony nie przekraczam 100 km/h oczywiscie w dół :D ganiam tak 120-140 bo chłodzenie opon lepsze ;)

DANDY 23.07.2008 18:43

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 12664)
Podobno przy 300km/h tył kręci się ok 330.

przy 300km/h to niewiem nigdy tyle nie jechałem ale dunlopy tansmax na szutrze wynik max 160km/h (wg.budzika afri) a obroty na odcięciu (czerwone pole ,dokładnie nie widziałem )czyli teoretycznie tylne koło ok 200km/h:D

czosnek 24.08.2008 15:05

Czy jeśli założę jako pierwsze opony T63 będąc motocyklowym leszczem to mam szansę przeżycia na asfalcie czy czeka mnie szybka i bolesna śmierć ??

ramires 24.08.2008 15:08

Dasz rade, ja sam teraz zakladac bede na tył T63 a nie jestem wprawnym jezdzcem co zreszta ekipa z CEP-a moze potwierdzic :)

czosnek 24.08.2008 15:14

To pocieszające :) Jak powiedział Wieczny Afri na "zwykłych" oponach wygląda zniewieściale ;) Jednak nie chciałbym polec na placu boju w imię lansu ;) A tak na marginesie. Czy ktoś używa Sirac'ów? napisane, że są niezłe i w teren i na asfalt, jednak jakoś nie zauważyłem żeby szacowne grono używało ich namiętnie

ramires 24.08.2008 15:20

Sirac pomijany jest przez AT ze względu na to, iż jest w rozmiarze 130, oponka tania, duuzo bieznika ale i miekka wiec bieznik ten szybko (ale nie dramatycznie) schodzi. mieszanka gumy zblizona do Anakee ale już nie tak dobra.

czy w teren dobra? nie bardzo, bowiem to szosowa opona jest i w terenie da rade, ale juz wiecej umiejętności potrzeba. Więc jesli chcesz cos i w teren i na asfalt dobrego to TKC80, ktora jest szosówką ciętą w kostke. Błota nie lubi, bo zapycha się szybko, ale szutry, zwirki dobrze znosi, ale nie tak dobrze jak T63 (pomimo tego, ze to 130 rozmiar)

czosnek 24.08.2008 15:29

Dzięki. Rozjaśniło mi to trochę oponową sytuację :)

Marcin SF 24.08.2008 17:20

TKC jest całkiem w cyc, generalnie o ile tył jeszcze się tak mocno nie zapycha o tyle przód jest zdecydowanie za gęsty jak na błoto, natomiast jest dobra uniwersalna opona

hubert 24.08.2008 22:49

Czosnek zamierzasz założyć T63 z racji wyglądu czy chcesz latać w terenie ? Jeśli to pierwsze to na początek jednak polecałby Ci Anakee bo będziesz z pewnością mniej się podczas deszczu stresował :)

czosnek 24.08.2008 22:57

Chodzi mi o jazdę w trybie mieszanym terenowo-asfaltowym ;) Choć do czasu egzaminu na prawko będą to z oczywistych względów raczej boczne dróżki najchętniej bezasfaltowe :D A że jestem snobem i fajny wygląd sie dla mnie liczy to już inna sprawa ;)

yonec 24.08.2008 23:36

ja kupiłem komplet sirac'a do swego trampka, bo anakee jakies takie za bardzo szosowe i w sumie jestem zadowolony. Nie leca bardzo szybko (boje sie ze do konca sezonu wytrzymaja :P ) i na mokrym asfalcie ok, ale w terenie to tylko na suchym leci sie fajnie , bo jak juz np. mokra trawa i trza podjechac pod mala gorke to juz kicha - ale jak jest sie upartym to sie podjedzie ;) Ogolnie polecam, ale juz sie zastanawiam nad jakimis TKC minimum :) pzdr

cwajdek 03.10.2008 14:30

Wiem ,wiem, już było na ten temat w postach powyżej i innych wątkach, ale spytam ponownie o zakup nowych opon.
Po pierwsze- jak mówią primo- wacham się pomiędzy Anakee i TKC 80.
Nie wiem czy słusznie zakładam wybór pomiędzy tymi dwoma typami, inne odrzucając.
Przegladając forum i czytając dotychczasowe wasze sugestie nie jestem w stanie podjąć decyzji samodzielnie.
Teraz latam ( latałem bo noga w gipsie ) na bridgestone. Opona o bieżniku szosówki- tak wnioskuje bo podobna do anakee.
Na asfalcie luzior, ale w piachu masakra. Opona jeszcze nie zjechana, ale ząb czasu ja nadszarpnął i trza gumki zmienić.
Czy na anakee wjade w piach bez stresa, że zwała zaraz nastąpi?
Czy na tkc 80 dojadę do np. chorwacji bez stresa, że nie pochyle się w winklu wytarczajaco?

Wiem,że nie ma opon uniwersalnych i jednoznacznych odpowiedzi , stąd mam wątpliwości.

PS. Wieczny piszesz, że nigdy asfaltowej do Afri nie założysz, czyli rozumiem, że Alpy zrobiłeś na kostkach??

Hilfe kolegen!!

randal 76 03.10.2008 14:35

do ramiresa po siraki się zgłoś to jest w miare uniwersalna opona !!!

Marcin SF 03.10.2008 14:45

na tkc spokojnie sie możesz pochylać w zakrętach a jak umiesz jeździć w piochu to na anakach też da radę. Natomiast jak się dopiero uczysz jeździć w piochu to na tkc na pewno będzie Ci łatwiej

wieczny 03.10.2008 16:09

1) AT na szosówkach wygląda pedalsko.
2) TKC komplet wystarczyły mi na conajmniej 10kkm głównie na szosie, w tym 2-3 obładowane wypady. Szacuję, że tył dojedzie do 13kkm, przód do 16-17kkm (szacuję, nie wiadomo jak się wyząbkują).
3) Obie pozwalają na przytarcie buta w zakręcie, obie pozamykasz i się nie wypieprzysz bo bardzo ładnie dają znać jak stoisz z przyczepnością.
4) Na obu lecisz 160km/h bez bujania.
5) Właśnie za kilka dni wracam na kości, bo po powrocie z Alp zrobiłem 200km tylko dla tego, że 3,14erdole jazdę po Warsiafce, a w terenie Anakee to syf kiła i mogiła.

Ale co najważniejsze - nie mam zielonego pojęcia jak jeździsz, nie wiem czy stosujesz klejenie zawiechy, nie wiem którym hamulcem uczono Cię hamować, nie wiem wielu innych rzeczy, które będą miały wpływ na Twoje odczucia podczas jazdy na danych oponach. Przy dynamicznej jeździe przód TKC zniknie.

Dla mnie:
-na asfalt Anakee
-na dojazd asfaltem a potem wizyty na szutrze - TKC80
-zestaw na codzień - przód TKC i tył T63. Na tym też buta przytrzesz i się nie wywalisz.

Cytat:

Czy na anakee wjade w piach bez stresa, że zwała zaraz nastąpi?
Na Anakach wjechałem w boto dwa razy i w życiu tej traumy nie zamierzam więcej przechodzić.

Cytat:

Czy na tkc 80 dojadę do np. chorwacji bez stresa, że nie pochyle się w winklu wytarczajaco?
Przy delikatnej, płynnej jeździ TKC w zupełniści wystarczy. Płynna znaczy mało hamowania. W winkle spokojnie można się kłaść. Trzyma jak głupia i zaczyna bujać, gdy dojdziesz do końca bieżnika.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:16.