![]() |
SAGi w Afryce
Nie znalazłem nic na temat, więc pytam:
1. Czy ktoś ustawiał świadomie SAG w swojej Afryce? 2. Czy są ustalone wartości SAG dla AT? 3. Wasze opinie na ww. temat. Pozdrawiam |
Nie no było o tym na forum co nieco
Sagi na 30% czyli jakieś 7cm. Sam moto bez kierowcy na jakieś 4cm. |
Cytat:
Cytat:
|
30% z 22m skoku. Czyli róznica miedzy motocyklem na centralnej stopce np a drugi pomiar jak na nim siedzisz. Powinny się zawierać w te 7~10cm.
Drugi pomiar tak samo ino bez kierowcy. Przód tył m wiare po równo |
sporo masz tego w necie tylko wybierać
np. http://www.scigacz.pl/Regulacja,zawi...yklu,9267.html |
Rambo - wszystko jasne.
Zombi, dzięki za linka, oczywiście czytałem coś na temat, oglądałem filmik Keith'a Code'a itp. ale chciałem zapytać o konkrety dla Afryki. Sagi, oprócz tego że ustawia się dla konkretnego rodzaju motocykla, to jeszcze pod kierownika. Mam ponad 190 cm wzrostu i ważę 100 kg więc pod siebie powinienem ustawić inaczej niż dla kierownika o wadze średniej krajowej. Z odzewu widzę że niewiele osób grzebało coś u siebie w tym kierunku. Jak ustawię to się odezwę. Pozdrawiam |
Ano nie wiele, mało kto u nas wie że coś takiego jest. Dla mnie jest to na równi z ciśnienem w kołach :Thumbs_Up:
|
I znów trzeba będzie się turlać do stolycy, bo nikt tego w okolicy nie zrobi:mad:
|
Pamiętaj że pomiary bez kierownika też są ważne - w zestawieniu z siedzącym kierownikiem, wyjdzie Ci czy sprężyna nie jest za miękka pod twoje 100 kg.
|
Zombi dobrze byłoby kiedyś usiąść i pogadać bo to temat na całe wieczory. Dzięki za odzew.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Rider SAG (powinien być zawsze podobny) nieważne czy solo czy z trzema kuframi. Tu chodzi o zachowanie geometrii całego motocykla. Właśnie w tym celu koledzy przerabiają amorki i dokładają wstępne napięcie sprężyny. Polecam lekturę, bo ja jako leszcz-teoretyk zagalopuję się i naplotę głópstw.
SAGi można spokojnie ustawiać samemu (przyda się ktoś do przytrzymania motocykla). W sieci łatwo znajdziesz SAGi dla typowych "dzików" AT i TA mają mniejsze skoki. Roboczo przyjmij to co podał rambo. |
Roboczo to tylnego amora w rd07 i rd07a przy 100kg nie da się ustawić prawidłowo bo seryjna sprężyna jest za słaba.
Dziś sprawdzałem nawet jak mam u siebie (rambo = 90kg) Sprężyne mam ściśnietą na tyle na ile się ja da dopiąć kluczem a potem meselkiem i młotkiem :dizzy: i mam sag bez kierownika na tyle na 4,5cm a z kierownikem na 8,5. Nie jest źle a le jak dla mnie zeby to miało ręce i nogi powinno być 4cm i 7cm. Wymiana sprężyny np na wilbersa 90/260 załatwia sprawę :Thumbs_Up: |
No nie wiem właśnie jak ci producenci przyjmują wagę kierownika. W KTM uważają, że przeciętny kierownik waży 75 kilogramów. Widać motocykle sa dla młodych ;)
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Właśnie zamontowałem u siebie zawiechę przód od KTM LC8 ADV o skoku 230 mm, tył KTM lc4 620 SC skok (katalogowo 300 mm - na pewno nie wynika to ze skoku tłoka amortyzatora), spężyna Ohlins 90/250 Poradźcie w jaki sposób ją wyregulować: - SAG przód (teraz pod masą moto siada mi 6,5 cm), z kierownikiem nie badałem bo brakuje mi chętnej drugiej pary rąk. Czy ta śruba służy do regulacji napięcia wstępnego sprężyny? Załącznik 20129 - SAG TYŁ (teraz pod masą moto siada 3 cm), z kierownikiem jak wyżej b/d - odbicie i dobicie raczej każdy ustawia pod swój styl jazdy i odczucia. |
Skąd masz dane o 230 mm skoku widelca? Nie znam takiego.
Co do tyłu skok koła nigdy nie jest równy skokowi amortyzatora. Wahacz robi za dźwignię. |
Biały, wg mnie przód Ci siada za dużo a tył za mało. Ale pomierz jeszcze z kierowcą, to będą pełniejsze wyniki.
To co pokazujesz wygląda na reg napięcia wstępnego. ;) |
Ano w serwisie KTM mi powiedzieli, że zawieszenie z roku 2003 KTM LC8 ADV miało 230 mm a w wersji S -bodajże 260 mm.
A co? Coś się nie zgadza? Ty jako Czarnuch o pomarańczowej krwi powinieneś wiedzieć jak jest faktycznie ... |
Tu to potwierdzają: http://www.motocykl-online.pl/testy/...venture_S_2003, ale to "Motocykl"...
Zmierz długość dolnej goleni na podniesionym kole. USD realizuje skok do samego dołu, więc dł dolnej goleni wystającej z górnej to skok. |
Sprawdziłem i potwierdzam, wersja N miała 230mm, wersja S 265mm, przód i tył. Później sukcesywnie skracali :mur:
Ja z tym rocznikiem nie miałem do czynienia. |
Cytat:
|
W którym miejscu mierzycie SAG w Afryce, przód to w miarę jasne, ale ta też wiele nie da się zrobić. A co z tyłem, w rd04 nawet słabo widać ten amor, a co dopiero mierzyc.
|
ie mierzy się amora tylko tył motocykla. Wybierasz jakiś punkt na owiewce tylnej, tak mniej wiecej nad osią koła. I tyle. A SAG to jest względna odległość tego punktu od ziemi przy różnych obciążeniach.
|
Ja mierzę pomiędzy osią koła a punktem na stelażu pud kufer. Możesz wybrać dowolny - wygodny dla Ciebie stały punkt (ramy, owiewki, stelaża). Z tym, że moim zdaniem powinien być od przesunięty w stronę przodu (gdzieś czytałem że nawet pod kątem 150 st).
U mnie (amortyzator KTM 620 SC + sprężyna OHLINS 90 N/mm, moja waga około 78 kg - SAG statyczny wynosi 3,5 cm - SAG rider wynosi 8 cm Poczytaj http://africatwin.com.pl/showthread....167#post173167 |
Od ośki koła do jakieś np śruby gdzieś pod siedzeniem. Tam jest takie zagłebienie na koło
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48. |