![]() |
Pyznać się kto to zna i przy jakiej prędkości :)
|
Cytat:
|
na to może mieć wpływ wiele czynników nie tylko łózysko główki ramy
|
Z tego co wiem to akurat łożysko to ma mało tu do powiedzenia.
Bo to nie z luzów się bierze. |
shimmy, niektóre sprzęty mają to w standardzie inne nabywają przez luzy w przodzie. Podatne na to są sprzęty z koszem. Niektóre mają to po puszczeniu kierownicy i odczekaniu chwili.
|
Cytat:
luzów na łożyskach nie miałem, sprawdzało kilka osób. W końcu jeden magik ,duży kozak w te klocki, się przejechał i rzekł mi "jak wymienisz łożyska w główce ramy to pogadamy" - wymieniłem i jest OK. Czy to uzdrawiające moce moich rąk, czy sprawka samych łożysk - nie wiem ;) |
Brak luzów w główce poprawia sytuację ale same luzy jej nie powodują.
Tu więcej do gadania maja masy, momenty, żyroskop, drgania własne i rezonans. wow ale się wymądrzyłem. Ale wracając do tematu to macie shime czy nie macie i przy jakiej prędkości ? |
Łożyska główki i opona a masz już wyj$#@$#@ podobno.
|
To pomaga, ale mają to też nówki ze sklepu. Albo sportowe supersporty na torze robione przez 20 mechaników.
|
Cytat:
|
Mi się wydaje, że to w głównej mierze kwestia kąta pochylenia osi obrotu kierownicy względem geograficznego poziomu oraz sił wzdłużnych i poprzecznych występujących w strefie kontaktu opony z podłożem. Ale co z tego w zasadzie. Z tym się jeździ.
Najważniejsze to wiedzieć jak się z tego wyratować. |
Bo jak przytrzymasz kierownice to zmieniasz jej masę własną i rezonans ustępuje.
Ja tak pytam bo w 80% mam shime, tak przy 120-130 km/h, przy przyspieszaniu i strasznie mnie to wpienia na trasie. Cytat:
Dlatego też mam zamiar zmienić mocowanie (przesunać z 5mm) lag w pułkach i zobaczę co to da. Moim zdaniem zmiana takich spraw jak podwyższenie kierownicy czy kąt pod jakim jest zamontowana w uchwytach też może mieć wpływ na obniżenie efektu (ale nie na samo powstawanie shimy) Tu fajnie widać jak mało może to mieć wspólnego z samym kołem, to jest wyłącznie kwestia rezonansu mas (tak jak żołnierze maszerujący na moście) |
Wpływ na to ma kilka czynników jak już zauważono. Ja shimmy przy trampku i Afrze miałem jeżdżąc z tylnym kufrem lub mając złe ciśnienie w kołach. Łożysko główki ramy ciaśniejsze lub luźniejsze nie miało wpływu. Zmiana opon lub łożysk w kołach też nie. W sportach shimmy łapiesz przez ostrzejszy kąt główki ramy. Jak jeździsz z kufrem to tworzą się na ogonie motocykla wiry carmana, które powodują ciągnięcie tyłu motocykla raz w prawo, raz w lewo.
|
|
Cytat:
|
Jakoś tak, ale nadal widzię tu miejsce dla rezonansu, bo są sytuacje kiedy moto "samo się napędza" w tej shimie. Czyli może byc tak że "kwestia wirów kufra " wprowadza wibracje a jak dobrze trafiasz w rezonans własny motocykla to lipa i cały układ sam się dalej napędza.
|
Ratunkiem przy złapaniu shimmi jest zazwyczaj dociążenie przodu. Stosuję rozluźniony chwyt kierownicy plus hamowanie hamulcem TYLNYM. Uratowało mi dupiszcze parę razy za co jestem wdzięczny A. Kwiatkowskiemu. Wyobraźcie sobie Urala, który przy 130km/h wyrwał szymą kierownicę z rąk... Jechałem bez kosza więc poluzowałem sobie amortyzator skrętu.
Tym samym przyczyną shimmi w sprawnym technicznie motocyklu jest między innymi odciążenie przodu spowodowane Maxią z bagażem i nieodpowiednim SAG'iem. Oczywiście odnoszę się do Afryk. Wiem, że istnieją motocykle typu R6 i doskonale wiem dlaczego są idealnym sprzętem na ostatni motocykl ;). |
Rezonans rezonansem, to tylko zbieznosc czestotliwosci drgan wlasnych ukladu z czestotliwoscia zrodla drgan. Wiec musi najpierw byc zrodło.Kazdy zauwaza, ze shimmy pojawia sie przy okreslonej predkosci. Bo zazwyczaj pochodzi od elementow ktoreych predkosc obrotowa zalezy od predkosci pojazdu.
Ja tam w zadnym kacie shimmy nie mialem. W tramku tylko z bagazem i szybko. |
Na kapciu z przodu to i przy 30km/h jest...
A i jeszcze jak kurczowo trzymasz się kierownicy :D |
Miewałam takie cóś przy 140 w MG Nevada - powodem była opona.
|
SAG i ciśnienie w kołach żle ustawione , lub coś z oponą
|
Niektórę opony fabrycznie są bardziej skłonne do shimmy. Np w sevenie mam Dunlopa D208, opona przezajebista ale w shime wpada motor łatwo... Na szczęście łatwoopanowalną. To druga sztuka na tym motocyklu, na innych shimmy nie ma
|
Zdemontuj kuferki, zwłaszcza top case i zobacz wtedy. Tak jak na filmiku ze skuterkiem u mnie w bandicie 1200 było identycznie. Zdejmując pudło wszystko się uspokajało. Druga sprawa to przedni laczek. Przy 200km/h w pochyle przód zaczął żyć własnym życiem. Pomogło odjęcie gazu i delikatnie hebel tylni. Ale w gaciach kisiel miałem :D. Po wymianie starego Macadama na nowe Contiforce problem ustąpił.
|
Amor skretu redukuje to zachowanie do zera....
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |