Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Naklejki z odwiedzanych krajów a prawo (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9711)

panzer 15.06.2011 01:59

Naklejki z odwiedzanych krajów a prawo

Wielu z Was wozi na motocyklach lub kufrach naklejki z odwiedzonych przez siebie krajów. Kiedyś jadąc za granicę był obowiązek posiadania takiej naklejki ze skrótem swojego kraju, przepis ten chyba zniesiono. Jak sprawa wygląda dzisiaj? Czy można mieć naklejki z innych krajów? Czy miał ktoś z was jakieś problemy z tego powodu?

rambo 15.06.2011 02:07

Cza było miec kiedyś ale od czasu kiedy są blachy z oznaczeniem kraju pochodzenia ten przepis zniesiono. Tera to panie w ogóle kajne grence, chyba że jedziesz z lawetą motocykli do Turcji, ale to już zupełnie inna bajka :D:D:D

Lepi 15.06.2011 10:07

przepisu nie zniesiono. Nadal do czarnych blach potrzeba naklejkę.
Ja miałem problem z przeglądem technicznym i naklejkę musiałem usunąć

graphia 15.06.2011 10:33

Miałeś problem z przeglądem bo masz czarne blachy czy masz białe i ktoś ci kazał usunąć nalepkę?

kajman 15.06.2011 11:08

Posiadanie naklejki owalnej białej z czarnymi literami PL "może" być wymagane w innych częściach świata ... tam gdzie nie dotarła unia :)

Np Kazachstan - brak takowej naklejki może być podstawą do rządania wykupienia się ... oczywiście jeżeli nie można już do niczego się przyczepić bo wszystko było w porządku. Oczywiście to czy się zapłaci czu nie zalezy od zdolności negocjacyjnych drajwera
W każdym bądź razie nie skutkowało że "PL" mam na tablicy. Pomogło dopiero jak mu pokazałem pewien papier z konsulatu - na jego widok tajny oficer ;) (bo był po cywilnemu) stanął prawie na baczność i kazał jechać dalej - życząc szerokiej drogi

motormaniak 15.06.2011 11:26

Na Ukrainie wymuszają łapówki za brak nalepki PL na motocyklu- doświadczyłem osobiście.

Joseph 15.06.2011 11:29

Cytat:

Napisał kajman (Post 183140)
Pomogło dopiero jak mu pokazałem pewien papier z konsulatu - na jego widok tajny oficer ;) (bo był po cywilnemu) stanął prawie na baczność i kazał jechać dalej - życząc szerokiej drogi

Można wiedzieć, jaki to papier ma taką magiczną moc? :)

Lepi 15.06.2011 12:17

Cytat:

Napisał graphia (Post 183127)
Miałeś problem z przeglądem bo masz czarne blachy czy masz białe i ktoś ci kazał usunąć nalepkę?

Blachy mialem biale ale to niema nic do rzeczy. Nie mozesz miec na pojezdzie niewlasciwe oznakowanie kraju rejestracji. Ani na tablicach ani jako nalepce.
odkleilem i luz.

panzer 15.06.2011 12:37

OK, podsumowując:
-dobrze jest mieć naklejke "PL" - napewno nie zaszkodzi (w którym miejscu? na szybie z przodu, na kufrze, tylny bok pod kanapa?).
-naklejając każda inną naklejkę narażamy się na pretekst do ściągnięcia łapówki/mandatu (czy to też dotyczy kufra? Na dobrą sprawę nie jest to motocykl i w każdym momencie możemy go odpiąć)

zbyszek_africa 15.06.2011 13:49

Na kufer sobie naklej z tyłu:)
Miałem/mileliśmy w Kazachstanie i innych "stanach " do tego się nie przypiepsz..., ale do czego innego chętnie:Sarcastic: aby "padarok" wyrwać:)
pozdr.

Piootr 15.06.2011 14:18

Odnośnie przepisów w Polsce nadal obowiązuje Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 listopada 2008 r. art.60 ust. 1 pkt 4 cyt. "Umieszczenie na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to w którym pojazd został zarejestrowany" Mandat karny 100zł, zmiany z 20.01.2011r nie uchyliły tego przepisu. Źródło www.policja.pl. Przepis zatem jest i kara, reszta zależy od wyrozumiałości kontrolującego. Osobiście widziałem jak "młodzieńcy" na drodze podczas kontroli drogowej skrobaczką zdzierali "CH" z tyłu samochodu...Jak podchodzą w innych krajach nie mam pojęcia....

kajman 20.06.2011 14:03

a nie prościej nakleić naklejkę za 5 zł ze stacji benzynowej :mur:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:57.